ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Mandawa și vechile havelis

TIPĂREȘTE URM de aici

Am început explorarea comorilor turistice ale Indiei cu Mandawa - o mică așezare din regiunea Shekhawati, situată la 29 km de orașul Jhunjhunu din Rajasthan și la 170 km de capitala statului, Jaipur. De la Delhi, orașul care ne găzduia, sunt 255 km și am străbătut această distanță în 5 ore, timp în care am putut observa mici localități cu piețe de legume și fructe, cu prăvălii modeste și tot felul de șandramale - adăposturi de oameni săraci, dar și cu multe vaci slăbănoage, vaci ale nimănui care pășteau iarba uscată sau scormoneau prin gunoaie după ceva de mâncare.  

Denumită 'Galeria de artă deschisă', Mandawa - în sec. XVIII un important loc de popas pentru negustorii care călătoreau pe Drumul Mătăsii, aducând mărfuri din China și Orientul Mijlociu - este astăzi renumită în întreaga lume pentru havelis, palatele sale cu picturi murale și fresce construite de comercianții bogați care s-au stabilit aici.  

Thakur Nawal Singh, conducătorul de atunci al comunității din Mandawa, a dispus construirea unui fort pentru a proteja acest punct de popas. De-a lungul timpului, în jurul fortului s-a dezvoltat o așezare care a atras o mare comunitate de comercianți, unii dintre ei stabilindu-se aici. Renumite familii de negustori au construit palate frumoase și viața a continuat astfel până când ruta comercială și-a pierdut din importanță și a dispărut datorită dezvoltării transportului maritim și feroviar care a afectat traficul de marfuri transportate cu caravanele. Negustorii și familiile lor s-au mutat în zone de afaceri mai profitabile, iar palatele lor bogat ornamentate din Mandawa au fost părăsite.  

În prezent aceste palate pictate - indiferent de starea în care se află (abandonate complet, lăsate în grija unor familii sărace care chiar locuiesc în ele sau ignorate de moștenitorii legali) - sunt locuri turistice cheie în Mandawa. Ele atrag numeroși vizitatori și sunt motivul pentru care Mandawa a fost denumită 'Galeria de artă deschisă' sau 'Orașul pictat din Shekhawati'. Dacă urmăriți din când în când producții cinematografice Bollywood, veți descoperi scene filmate aici, la palatele pictate din Mandawa.

Autocarul ne-a lăsat la marginea micului cătun pe străduțele căruia vedem vaci și tauri, dar și suntem întâmpinați de mici vânzători de suveniruri care ne urmăresc cu insistență încercând să ne atragă atenția cu ceva.  

Fiecare străduță are cel puțin un palat. Multe dintre ele sunt părăsite și într-o avansată stare de degradare, dar sunt și unele care arată mai bine, renovate parțial sau chiar transformate în hoteluri. Indiferent de starea lor, pentru detaliile lor picturale, merită să fie vizitate sau măcar admirate din drum. Ghidul indian, cel care ne-a însoțit pe tot parcursul șederii noastre în India, ne-a spus că Mandawa este doar unul din cele 25 de locuri din zona Shekhawati în care havelis - palatele pictate pot fi vizitate.  

Dar, prin ce se remarcă aceste havelis?

Majoritatea au cel puțin un etaj și cel puțin două curți în jurul cărora sunt amplasate camerele. Există o curte comună - locul unde se află Baithak (camera de zi), Diwan Khana (biroul de afaceri) și alte încăperi. Aici erau primiți vizitatorii. Curtea interioară era accesibilă doar membrilor familiei. Unele havelis aveau și o a treia curte numită Nohra, unde existau garaje și adăposturi pentru animale.

Mukhya Dwar sau ușa principală este o intrare grandioasă, propriu-zis o poartă care de obicei rămânea închisă. Intrarea se făcea printr-o ușă mai mică - Toran Darwaza - decupată în ușa principală.

Ceea ce caracterizează, dar și individualizează cel mai bine aceste havelis sunt frescele care acoperă literalmente fiecare centimetru pătrat al zidurilor exterioare și interioare. Ni s-a atras atenția asupra existenței a trei tipuri principale de picturi - fresce descriptive (cu scene mai elaborate), portrete și fresce decorative (flori, plante, motive geometrice menite a umple anumite spații).  Rând pe rând, am fost purtați pe la mai multe havelis. Am intrat în curți, am intrat în case cu camere acum goale, pline de praf și de pânze de păianjeni, dar cu pereții pictați, am admirat și am fotografiat tot ceea ce s-a putut, ba chiar am și urcat pe acoperișul plat al unei case - o fostă terasă - de unde am scrutat în cele patru zări cătunul cu palatele sale ruinate.  

Ce havelis să vizităm în Mandawa?

Noi nu ne-am pus această problemă, ghidul fiind cel care a făcut alegerea în locul nostru. Mandawa este un sat mic, îl poți vizita în câteva ore. Nu ai nevoie de transport special, un tur pietonal fiind cel mai potrivit. Se poate vizita orice haveli din Mandawa plătind îngrijitorului o mică taxă. Și aceasta, ca și toate celelalte în India, se poate negocia. Dacă nu aveți un ghid, iată câteva havelis care nu ar trebui ratate!  

Jhunjhunwala Haveli construit în sec. XIX, este renumit pentru camera de aur. Se spune că frescele din cameră au fost realizate folosind aprox. 3 kg de aur. Încăperea a funcționat ca Diwan Khana (birou de afaceri) și Baithak (cameră de zi). În prezent, deși cu picturi cam șterse, se pot distinge scene cu zeul Krishna și alte zeități. Privind cu atenție, pe tavan veți descoperi și un soldat britanic.

Ușile palatului sunt uimitoare. Se spune că ușa Toran este realizată dintr-un aliaj de cinci metale și că nu oxidează niciodată.  

Gulab Rai Ladia Haveli datând din sec. XVIII, unul dintre cele mai importante din Mandawa, este un palat masiv, cu două etaje, transformat acum într-un hotel cu 76 de camere.  Pe pereții laterali exteriori, pe lângă alte reprezentări (elefanți masivi simbolizând norocul, cai simbolizând puterea și cămile simbol al dragostei), vom remarca chipul unui om, un grec, dar și un tren cu locomotivă cu abur.  

Mohan Saraf Haveli aparținând cândva unui negustor de băuturi alcoolice, se află lângă Gulab Rai Ladia Haveli. În prezent are un nou proprietar și a fost redenumit Joshi Haveli după numele celui care l-a cumpărat. Palatul se distinge prin decorul ferestrelor frumos arcuite. Frescele sunt elaborate și se pot remarca figuri de regi și de războinici, precum și scene mitologice.  

Murmuria Haveli - unul dintre cele mai neobișnuite palate din Mandawa - se remarcă prin tematica frescelor sale. Pe zidurile sale se întâlnește Estul cu Vestul. Vedem fresce cu luptători pentru libertate (Nehru, Bal Gandhar Tilak și Mahatma Gandhi), dar și scene cu regele George V și soldați britanici. De asemenea, vedem picturi mitologice cu zeul Krishna, dar și scene din Veneția - Italia.  Am fost informați că frescele au fost realizate în anii '30 de un artist local - Balu Ram, care a avut originala idee de a îmbina temele occidentale cu cele indiene.

Goenka Haveli aflat lângă Murmuria Haveli este cu totul deosebit. Este masiv, alcătuit din două clădiri (una imaginea în oglindă a celeilalte) fiecare cu propria sa intrare care duce la propria curte cu etaje superioare și multe camere. Practic sunt două havelis alăturate. Construit de familia Goenka, acest palat a fost deținut de cei doi fii ai familiei. Cu bucătării separate, cele două părți ale palatului erau totuși legate între ele printr-un mic pasaj interior. Nici unul dintre frați nu a dorit să rămână în Mandawa, astfel încât palatul s-a degradat, s-a acoperit de praf și pânze de păianjeni, iar ușile scârțâie acum lugubru. Toate acestea i-au adus faima de haveli bântuit, iar pentru a accentua acest aspect, administratorii locului au decorat una dintre nișe cu un cap de om (manechin).  

În pofida tuturor acestora, palatul are fresce deosebite pe care le descoperi doar dacă pătrunzi în acest decor fantomatic și străbați micul pasaj care desparte curtea interioară de intrarea principală.  

Seth Dayaram Dedraj Goenka Haveli situat vis-à-vis de Murmuria Haveli a aparținut unei familii de negustori care avea o tiparniță și deținea autobuze care asigurau transportul călătorilor între diferitele orașe ale zonei. Palatul are o frescă unică - o pictură care îi înfățișează pe Indra călare pe elefantul său alb și pe Shiva, una dintre principalele zeități ale hinduismului, cu taurul său Nandi.  

Mă opresc aici pentru că parcurgerea acestui articol poate deveni obositoare și neinteresantă. Menționez însă că în Mandawa, nu doar havelis merită interesul turiștilor. Se mai pot vedea un templu, o fântână și chiar un castel - fosta fortăreață construită de Thakur Nawal Singh în 1735 în scopul menținerii păcii și siguranței în așezarea negustorească de pe Drumul Mătăsii. Mai există și câteva cenotafuri pe care noi nu le-am văzut. Doar ni s-a amintit despre ele. Unele sunt degradate, iar altele sunt închise de familiile proprietarilor.  

În final concluzionez că palatele pictate din Mandawa, cu pereții decorați cu scene din viața de zi cu zi a familiei proprietarului, cu scene mitologice, texte religioase, zeități și animale chiar merită vizitate. În ciuda vechimii lor mai mari de 100 de ani, în ciuda degradării picturilor și a construcțiilor în general, aceste palate rămân obiectivul cel mai important de vizitat în Mandawa. Autoritățile nu par a se implica în munca de întreținere, restaurare și conservare și asta pe motiv că palatele pictate se află în proprietate privată.

Dar pentru că turismul este în creștere la Mandawa, picturile murale și arhitectura palatelor fiind o vie atracție pentru turiștii din întreaga lume, unii moștenitori fie și-au vândut casele unor renumite lanțuri hoteliere, fie încearcă ei înșiși să le renoveze.  

Ce mai am de adăugat?

Am rămas impresionată - negativ - de faptul că nu există pic de preocupare pentru ordinea și curățenia din incinta acestor construcții de patrimoniu. Și nu e vorba de patina vremii care se așterne oricum, peste tot și peste toate, ci de faptul că, abandonate, poate în ideea că ar mai putea folosi cândva, la ceva, am văzut un lighean spart, un ghiveci cu pământ uscat în el, diferite ruginituri și tot felul de gunoaie, chiar în calea și în văzul vizitatorilor. Ceea ce mi se pare cel mai de condamnat, am văzut nenumărați rahați (De om? De maimuță? De câine?) prin curți de palate care se vizitează. Nu există nici cea mai mică preocupare pentru curățenie, ordine, măturat sau greblat iarba uscată. Și suntem - după cum spuneam - în curtea unor obiective de patrimoniu mondial vizitate zilnic de sute de turiști din întreaga lume.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.11.24 07:08:44
Validat / Publicat: 24.11.24 07:51:20

VIZUALIZĂRI: 184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mandawa - Scenă din pictura exterioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.11.24 07:51:00]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Mandawa, MANDAWA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Circuite prin India]

adso
[24.11.24 11:41:53]
»

@iulianic: Mi se pare un obiectiv musai de văzut, mulțumiri pentru că ni l-ați prezentat. De altfel, vă invidiez pentru această vacanță „nestandard” prin India și Nepal. Felicitări organizatorilor pentru „curajul” de a propune și altceva decât hiturile clasice ale Triunghiului de Aur, felicitări dvs. și celorlalți colegi de călătorie, că ați acceptat o astfel de provocare.

În privința atitudinii indianului obișnuit față de lume și viață, împărtășesc cu dvs. dezamăgirea pe care o arătați în finalul articolului. Să nu fii în stare să îți faci viața confortabilă e una. Dar să fii înconjurat de astfel de minunății și să îți bați joc de ele, asta deja mi se pare inacceptabil. Deși... explicabil, prima o implică pe a doua, din păcate. Nu poți prețui ce au făcut alții dacă tu nu construiești nimic.

iulianicAUTOR REVIEW
[25.11.24 08:47:06]
»

@adso: Într-adevăr, Mandawa cu palatele sale pictate este o destinație la care trebuie neapărat să ajungi dacă vizitezi “Triunghiul de Aur” din India. Ghidul nostru român - un tânăr care cunoștea hindi și o mulțime de detalii din istoria și religia indienilor - ne-a spus că orașelor Delhi, Agra și Jaipur care alcătuiesc așa numitul Triunghi de Aur, noi îi vom mai adăuga un oraș - Mandawa.

Până a ajunge acolo, eu nu știam nimic despre Mandawa și palatele pictate lăsate în paragină. Cei care au în administrație aceste comori nu fac nimic decât să-ți permită accesul în curte, uneori și în interior, dacă îi plătești. N-a fost și cazul nostru pentru că noi aveam traseul prestabilit și toate intrările plătite. Nici măcar nu știu care sunt taxele de vizitare. Acolo, pe loc, un turist individual poate negocia.

Dar, trecând peste toate acestea, a nu te preocupa câtuși de puțin de ordinea și curățenia unui loc în care primești turiști din toată lumea și încasezi bani de la ei, mi se pare condamnabil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mandawa:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053010940551758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1