GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ohrid, canionul Matka si pestera Vrelo Crucea Milenium
Ohrid
A doua zi în Skopje. Dupa micul dejun plecam spre lacul si orasul Ohrid aflate la o distanta de 173 km si care a fost parcursa în aproape 4 ore. Pe drum trecem prin câteva localitati semipustii cu case noi aflate în diferite etape de constructie si locuite de familiile albanezilor plecati prin toata Europa la munca. Suna cunoscut, nu-i asa?
Orasul Ohrid se afla la sud-vest de Skopje si aici traiesc minoritati ca turci, albanezi, bulgari dar o dominanta otomana de 500 de ani si-a pus amprenta asupra orasului în multimea de moschei, în arhitectura caselor vechi, în magazinele cu bjuterii, în structura orasului vechi.
Ohrid este printre primele zece orase mari din Macedonia, atât orasul cât si lacul au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În jurul lacului erau la un moment dat aproximativ 365 de biserici, manastiri, în ziua de azi nu toate mai au destinatia initiala.
Am debarcat la doi pasi de centrul vechi si ne-am îndreptat spre malul lacului pentru a saluta frumusetea locului. Privelistea e superba, o multime de pasari sunt pe lac, apa e calma si azurie, lacul având o lungime de 30 km si o suprafata de 350 kmp din care un sfert apartine Albaniei si restul Macedoniei.
Primul popas la un magazin de bijuterii. Am admirat vitrinele cu bijuterii din aur si argint si bineînteles perlele de Ohrid. Iadranka ne-a dus la un magazin anume spunând ca acolo sunt preturi bune dar noi stim cum sta situatia. A zis ca ne ajuta la negociere dar din punctul meu de vedere nu m-a ajutat cu mare lucru, am negociat eu si ea mi-a transmis ca o reducere mai mare nu se poate! Bineînteles ca a primit si ea un cadou din partea magazinului.
In magazin a fost nebunie, fiecare lady si-a luat câte ceva, de la pandative la cercei separat sau în set, din pacate preturile nu erau afisate asta pâna ne-am prins ca fiecare piesa separat era 10 euro, in set cercei cu pandativ 30 euro si sunt montate în argint. Totusi e o diferenta de calitate între marfa expusa pe tejghea si marfa expusa în vitrinele închise.
Seturile valoroase erau expuse în cutii elegante si puse pe rafturi în vitrine încuiate. Am admirat seturi de perle cu forme diferite: rotunde, aproximativ rotunde, ovale, lacrima, buton, inelata sau baroc de culoare gri închis albastrui. Am ales un set complet, îl voi purta la seara retro de la Herculane. Certificatul indica originea: fam Sovkoski.
Veselie mare în grup.
Traseul prin orasul vechi a fost printre stradute pavate cu dale de piatra si surprinzator de curate:
• Biserica Sofia veche cam din secolul XI, pictura este la fel de veche sec XII-XIII.
• Amfiteatrul grec, din când în când aici se tin spectacole, scena e acoperita cu o arcada metalica si ochiuri de sticla. Este singurul amfiteatru grec si a rezistat de-a lungul timpului pentru ca a fost acoperit cu pamânt de catre localnici deoarece în timpul ocupatie romane aici se tineau luptele cu gladiatori si apoi a fost un loc de executie al crestinilor de catre romani. Descoperit întâmplator în anii 1980, a fost refacut partial si de atunci aici are loc Festivalul de vara.
• Biserica Mother of God Peribleptos- de aici e o priveliste frumoasa asupra lacului Ohrid. În curtea bisericii e o cladire unde functioneaza Galeria de icoane vechi, taxa de intrare 50 MKD, am dat fiecare 1€ si am intrat. Am vazut o colectie de icoane si obiecte religioase foarte vechi începând cu secolul XI pâna în secolul XIX-lea. La nivelul inferior este expusa o colectie de fresce vechi de la bisericile din apropiere.
• Fortareata lui Samuil –a fost capitala primului Imperiu bulgar. A fost construita pe locul unei foste fortarete antice. Azi este renovata, adica doar zidul exterior de jur împrejur, partea din fata are creneluri si turnuri de observatie, scari de acces pentru a face o promenada de-a lungul zidului si totodata si punct de belvedere asupra orasului si a lacului Ohrid.
De la fortareata o luam la dreapta prin parcul orasului pe o poteca prin padure si coborâm spre faleza lacului unde pe o stânca se gaseste biserica Sf Ioan Teologul din Kaneo veche din secolul XIII, aici în zona era un sat de pescari saraci. Coborâm scarile de la biserica si ajungem pe faleza, vedem unele barci puse la iernat, altele plutesc pe luciul apei în asteptarea turistilor în zilele frumoase, vedem un restaurant cu terasa pe mal, nu e o plaja propriu zisa, sunt pietricele si nu nisip.
Pe o portiune drumul se îngusteaza si pasim pe un podet construit lânga peretele de stânca si deasupra apei. Ne întoarcem spre piata centrala a orasului, în drum întâlnim tineri veseli ce se îndreptau spre zona cu baruri doar e duminica dupa-amiaza. Am dat cu totii iama într-o patiserie Bake&Cake si am cumparat toate placintele expuse, norocul nostru ca au primit euro, de un euro am luat o bucata mare de placinta, a fost buna!
Am mai avut timp doar de o mica plimbare pe promenada construita deasupra apei în lumina asfintitului de iarna. A fost o zi minunata.
Canionul Matka
Prima zi a anului 2019, la ora 11 ne-am adunat pentru o mica excursie la canionul Matka si pestera Vrelo. Am ajuns repede, canionul fiind la doar 15 km departare fata de Skopje.
Canionul Matka este un defileu sapat de râul Treska si e una dintre cele mai populare destinatii de petrecere a timpului liber. Desi e 1 ianuarie nu eram singurii turisti veniti la plimbare. Am trecut pe lânga zona amenajata pe râul Treska pentru plimbari cu caiacul, ajungem la baraj, urcam pe drumul din dreapta si continuam pe poteca amenajata pe lânga versantul muntelui. Vântul bate taios si rece. Ajungem în zona unde e un ponton si barci pentru plimbare pe râu pâna la pestera Vrelo.
Deocamdata trec mai departe, ajung la o biserica Sf Andrei veche din anul 1389. În apropiere e un restaurant cu terasa pe malul apei, drumul trece printre cele doua cladiri ale restaurantului, urcam câteva scari, în dreapta e un grup sanitar, trecem mai departe, urmam poteca amenajata lânga versantul muntelui, trecem printr-o arcada de stânca, pe alocuri lipseste balustrada de sustinere.
Nu e timp de parcurs toata poteca din defileu, ma întorc si împreuna cu alti colegi din grup plecam cu o barca pe râu spre pestera Vrelo. Plimbarea costa 600 MKD dar ni s-a cerut doar 8.50 euro în loc de 10 euro.
Pestera Vrelo
Ajungem la ponton, suntem ajutati sa urcam pe mal de catre sotul Iadrankei, românul nostru.
Pestera are o parte deasupra pe care noi turistii o putem vizita si o alta scufundata la care au acces doar speologii bine echipati.
Pestera are multe stalactite din care una e mare numita si « con de pin ». La capatul pesterii vizibile pentru noi, se vede si în fotografiile facute cu zoomul maxim al aparatului, se observa un lac. De fapt sunt doua: unul mai mic de 8 m lungime si adâncime maxima de 5 m si lacul cel mare cu 35 m lungime si o adâncime înca nedeterminata. Echipajele de speologi din Italia, Franta si Olanda au ajuns doar pâna la adâncimea de 25 m si înca nu au dat de fundul lacului-informatie de la Iadranka.
La întoarcere, admirând crestele muntilor am observat doi alpinisti ce se catarau pe stânci aproape de creasta. Ce curaj! am reusit sa-i prind într-o fotografie cu zoom maxim. Iadranka ne spunea ca e posibil un traseu pe creasta de aici din canion pâna la Crucea Milenium cam în 6 ore, asta doar pentru cei antrenati si suficient de nebuni!!
Ne întoarcem în oras, trecem prin fata hotelului nostru unde suntem cazati, si ne îndreptam spre statia de telegondola pentru a urca pe muntele Vodno.
E un pic de coada dar merge repede, taxa dus-întors este 100 MKD, nu au vrut euro si atunci am platit cu cardul. Din cabina avem o priveliste frumoasa asupra orasului.
Crucea Milenium a fost construita pe muntele Vodno în anul 2000 pentru a marca acest an si doua milenii de crestinism si are 66 m înaltime si este vizibila din întreg orasul. Noaptea, sutele de beculete aprinse fac ca crucea sa fie stralucitoare pe cer. La baza postamentului e un restaurant care din pacate acum e închis. Se vindea ceai si cafea calda la o ferestruica, aici e foarte frig si bate vântul mai rau ca în canion. Dai un tur în jurul crucii, admiri orasul si peisajul pe partea opusa si vrei sa pleci, nu mai rezisti, e coada si la retur la telegondola.
Desi vântul ne-a înghetat sufletul tot ne-am bucurat de cele vazute. A fost frumos în Macedonia.
« Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.
Trimis de Yolanda in 10.02.19 17:08:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în MACEDONIA de NORD
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yolanda: Perlele alea sunt superbe!
Pe canionul Matka “am pus ochii” de mult timp dar din păcate nu e pe placul soțului meu acest colț de lume, nu vrea in Macedonia neam
Mie mi se pare spectaculos, aș fi super incantata dacă aș ajunge acolo vreodată
Felicitări!
@krisstinna: merita si acest colt de lume vizitat! e mai linistit, curat, oamenii se bucura ca au turisti. In rw despre hotelul Panoramika Design am scris despre atitudinea celor de la marketul Ramstore (aflat aproape de hotel), stiau despre noi, se bucurau ca venim in magazinul lor, se oferau sa ne ajute...
Ohrid si canionul Matka merita vizitate, bine ar fi cand e mai cald.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Republica Macedonia (FYROM) - Chapeau (II) — scris în 20.06.18 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Republica Macedonia (FYROM) - Chapeau (I) — scris în 17.06.18 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Je vous parle d'un temps ***** — scris în 06.09.15 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Macedonia, o tara care merita vizitata — scris în 21.07.14 de dan16 din CAMPULUNG MUSCEL - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Descopera Macedonia — scris în 14.07.12 de vgaby din CLUJ - RECOMANDĂ