ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 18 MIN

Bonjour, Lyon!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

- Ce faci aici? zise micul prinţ. - Triez călătorii în pachete de câte o mie, zise acarul. Dau drumul trenurilor, care-i poartă când la dreapta, când la stânga. Şi un rapid străluminat, bubuind ca tunetul, cutremură cabina acelor.- Sunt tare grăbiţi, zise micul prinţ. Ce anume caută?- Nici chiar omul de la locomotivă nu ştie, zise acarul. Şi al doilea rapid străluminat trecu, bubuind, în partea cealaltă.- Se şi întorc? întrebă micul prinţ.- Nu sunt aceiaşi, zise acarul. Aceştia vin în locul celorlalţi.- Erau nemulţumiţi acolo unde se aflau?- Niciodată nu eşti mulţumit unde te afli, zise acarul.

Antoine de Saint-Exupéry, Micul Prinț

Cu nişte ani în urmă am dat într-o carte peste părerea unui personaj cum că Lyon ar fi mai frumos ca Parisul!

‟Ce blasfemie‟, mi-am zis: cum e posibil ca cineva să acorde unui oraş oarecare de provincie mai mult credit decât capitalei franceze?!!

Și totuși, din motive știute numai de subconștientul meu, afirmația a rămas cumva bine înfiptă într-un sertăraș al minții, de unde am scos-o frumușel la lumină când am aflat de existența unor zboruri low-cost din București către această destinație. Și nu am regretat nicio secundă, căci cele șapte zile petrecute în Lyon m-au convins că este un oraș ce merită toată atenția.

Iată de ce:

Top atracții mai ‟altfel‟

1. O așezare geografică spectaculoasă, dominată de două coline - Fourvière, cu emblematica sa basilică, și Croix Rousse -, ambele garantând panorame superbe și fotografii de mare clasă.

2. Simetric parcă, două ape, pe nume le Rhône și la Saône (remarcați, vă rog, un masculin și o feminină :) ), care s-au găsit să se împreuneze drăgăstos taman în capătul sudic al Lyonului. Ce înseamnă asta? Niște apusuri memorabile...

3. Continuând pe aceeași linie (geografică), cele două ape formează o peninsulă frumoasă căreia, din lipsă de imaginație, i s-a zis chiar așa, adică PresquʼÎle, și pe care, dacă vă place apa, așa ca mie, în 10-15 minute o puteți traversa în locul cel mai îngust pentru a vă plimba pe un mal sau altul.

4. Trecând acum la lucruri mai serioase ;) , Lyon este considerat capitala gastronomiei franceze, o recomandare deloc de lepădat pe care țin să o întăresc prin prisma propriei experiențe - detalii într-un review separat.

5. Excelează nu numai la capitolul culinar, ci și la picturi murale, fiind cotat, alături de Berlin, drept capitală europeană a acestei forme de street art și în top 5 mondial. Și credeți-mă, frescele acestea m-au lăsat bouche bée!

6. Oraș industrial de mare tradiție, specializat în producția de țesături din mătase, adăpostește și acum ateliere unde vă puteți școli în procesul de fabricație a acestei mărfi aflată cândva la mare căutare, ca și câteva muzee dedicate.

7. Pentru a ușura accesul lucrătorilor din ateliere spre vapoarele care transportau mătasea, localnicii au construit vreo 300 de pasaje secrete - ‟traboules‟, devenite în ultimii ani o atracție turistică majoră.

8. Lyon este locul de naștere al celei de-a șaptea arte - cinematografia, aici având loc în 1895 proiecția primului film realizat în lume. Pentru a celebra această realizare, în oraș au fost înființate un institut și mai multe muzee. Am vizitat unul din ele și m-a uimit, pur și simplu, așa că îi voi consacra (sper) un review distinct.

Și alte câteva argumente pro Lyon

☻ Centrul Vechi - Vieux Lyon - compact și ușor de străbătut la pas, este o adevărată bijuterie medieval-renascentistă, în timp ce Peninsula adăpostește bulevarde largi, cu clădiri Art Nouveau ce amintesc de Paris.

☻ Pe colina Fourvière se află ruinele teatrului roman și un muzeu excelent amenajat și organizat.

☻ Câteva biserici, începând cu catedrala Saint Jean și terminând cu basilica Fourvière, ilustrează cum nu se poate mai bine istoria orașului între secolele XII-XIX.

☻ Pentru a nu fi acuzată că trăiesc în trecut, amatorii de arhitectură modernă pot admira noile construcții din cartierele Part-Dieu și Confluence, ce întregesc atmosfera tinerească, dând tonul dinamismului unei urbe aflată în continuă dezvoltare și reinventare.

☻ Nenumărate atracții stau la dispoziția copiilor, și dintre ele amintesc Parc Tête dʼOr, cel mai mare din Franța, cu o grădină botanică și una zoologică; teatrul de păpuși și un muzeu dedicat marionetei autohtone, Guignol, rivalul lui Polichinelle; Planétarium; Aquarium; Parc Mini World Lyon.

☻ Nu în ultimul rând, un mare atu îl reprezintă și apropierea de podgoriile ce produc vinul de Beaujolasi (pour les connoisseurs ;) ), dar și de Alpii Francezi.

De toate pentru toți, aș zice, și dacă adaug faptul că Lyon este un oraș curat, îngrijit și mai puțin cosmopolit și invadat de imigranți, deci ‟mai franțuzesc‟, aproape că îi înțeleg pe cei care îl preferă Parisului.

Bon, dacă v-am stârnit curiozitatea, atunci

Să facem cunoștință

Cu cei puțin peste 500.000 de locuitori ai săi, capitala regiunii Auvergne-Rhône-Alpes este al treilea oraș ca mărime al Franței, după Paris și Marsilia, și al doilea ca centru al unei zone metropolitane cu peste 2.200.000 de rezidenți.

Are o istorie bimilenară, care începe în secolul I î. Hr., când romanii au întemeiat așezarea Lugdunum, nume însemnând după unii specialiști „colina luminoasă‟, iar după alții - „colina cu ciori‟. A prosperat ca centru politic, comercial și religios al Galiei, pentru ca, după căderea Imperiul Roman de Apus, să cunoască o perioadă mai puțin fastă. A renăscut în secolul al XI-lea ca sediu episcopal, atingând apogeul dezvoltării în perioada Renașterii, odată cu înființarea primelor bănci. În veacurile XVII-XVIII, mulțumită fabricilor de mătase, a devenit cel dintâi oraș industrial al Franței și chiar dacă astăzi acest domeniu de activitate a fost înlocuit cu altele mai profitabile, precum construcția de mașini, chimie, farmacie, biotehnologie sau IT, Lyon și-a păstrat statutul de oraș cu economie înfloritoare.

Merită menționat și că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lyon a fost capitala Rezistenţei Franceze în faţa ocupaţiei germane. Ce interesați pot vizita Centre dʼHistoire de la Résistance et de la Déportation.

Cartierele

Cronologic, Lyonul a evoluat de la vest către est și de la nord spre sud, lucru vizibil cu ochiul liber la orice plimbare.

În partea sa de vest se află colina Fourvière, locul de întemeiere a orașului, care adăpostește teatrul roman și basilica Notre-Dame de la Fourvière.

La poalele ei, pe malul vestic al râului Saône, s-a dezvoltat zona medievală și renascentistă - Vieux Lyon -, un labirint de străduțe mărginite de clădiri vopsite în tonuri pastelate și de cârciumioare numite ‟bouchons‟ din care răzbat miresme apetisante.

Între Saône și Rhône se întinde PresquʼÎle, centrul Lyonului, cu artere largi, arhitectură de secol XIX-XX și piațete spațioase.

În partea de nord, pe cealaltă colină, se înalță cartierul Croix Rousse, fieful tradiţional al atelierelor şi magazinelor de mătase dar și zonă rezidențială preferată de clasa de mijloc.

Fourvière, Vieux Lyon, Croix Rousse și o parte din PresquʼÎle au fost declarate în 1998 Sit Patrimoniu Mondial UNESCO și reprezintă principalele arii de interes turistic din Lyon.

În sudul orașului, cartierul Confluence, fostă zonă industrială, s-a transformat în ultimele decenii într-un teren de experimente arhitectonice avangardiste.

La est de Rhône se află orașul modern, unde locuiește majoritatea populației. Imediat după fluviu se întinde cartierul Part-Dieu, cel în care ne-am stabilit și noi sediul temporar. Este al doilea business district din Franța, după celebrul Défense parizian, și cuprinde principala gară a orașului - Lyon Part-Dieu, înconjurată de hoteluri, sedii de firme și blocuri de apartamente cu design de ultimă oră. Vizavi de gară, în uriașul mall, aproape că m-am rătăcit în prima zi a sejurului (fără să fi achiziționat nimic :( ), iar Carrefourul alăturat m-a scos din sărite: parcurgerea unei părți infime din hypermarket a semănat cu o excursie în toată puterea cuvântului, așa că în zilele următoare am lăsat ‟plăcerea‟ cumpărăturilor pe seama lui Adrian.

În apropierea gării se găsesc și zgârie-norii Lyonului. Cel mai vechi, construit în 1977 și având 165 m înălțime (42 de etaje), este Tour Part-Dieu, fostul sediu al Crédit Lyonnais, care adăpostește acum un hotel Radisson și mai multe firme. Este alintat de localnici ‟Le Crayon‟ datorită formei sale. La mică distanță se află și celelalte blocuri turn ale orașului: Incity, Oxygène, Swiss-Life.

INFO PRACTIC

Principalele surse de documentare

lyon-france.com, gotravel.ro, lyon.fr, visitelyon.fr.

Transportul

Dacă sosiți pe calea aerului, veți ateriza la aeroportul situat la cca. 25 km est de Lyon ce poartă numele unui fiu al orașului, Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), scriitor și jurnalist, aventurier și pionier al aviației, autorul emoționantei povestiri Micul Prinț, ca și al altor lucrări remarcabile, precum Vol de Nuit sau Terre des Hommes.

De aici, din Terminalul 3 care deservește companiile low-cost, se urmează indicatorul „Rhônexpress‟, singura conexiune cu centrul Lyonului, și se străbate o pasarelă lungă, la capătul căreia se coboară în Gare Lyon Saint-Exupéry. Biletele se cumpără de la automatele din gară (care nu dau rest, așa că am plătit cu cardul), se validează la aparatele de pe peron și costă 15,90 € pe sens, respectiv 27,50 € dus-întors, dar se pot achiziționa la un preț mai mic de pe site-ul www.rhonexpress.fr.

Francezii prezintă acest mijloc de transport drept ‟tram express‟, deși este de fapt un fel de tren rapid care parcurge distanța până în oraș, respectiv până la Gare Part-Dieu, în cca. 30 de minute, cu două stații intermediare. Circulă cam din 15 în 30 de minute și este dotat cu spații de depozitare a bagajelor și fotolii comode, dar și cu controlori! În drum se traversează mai întâi câmpuri agricole și apoi suburbii cu zone industriale și de afaceri.

Gare Lyon Part-Dieu a fost construită special pentru trenurile de mare viteză (TGV) care leagă orașul de Paris, Grenoble, Bordeaux sau Avignon. Este în permanență aglomerată, cu multe pasarele care urcă sau coboară către peroane, dar și cu câteva cafenele, restaurante și mici magazine cu gustări și sucuri.

Cum am folosit-o ca punct de plecare în două excursii în afara orașului (despre care nu vă voi spune pe moment nimic, pentru a vă stârni curiozitatea ;) ), pot să confirm că organizarea este excelentă, cu multe panouri electronice și case de bilete. Mi-a plăcut mult că există ghișee separate de cumpărare a biletelor pentru aceeași zi și, respectiv, pentru alte zile, așa încât, în ciuda aglomerației, nu am așteptat niciodată mai mult de 15 minute.

În Lyon sunt alte cinci alte gări mai mici destinate cu precădere transportului regional.

Rețeaua de transport în comun din oraș, cuprinzând patru linii de metrou, două funiculare, trei linii de tramvai, şapte linii de troleibuz şi 115 linii de autobuze şi autocare, este foarte dezvoltată, situându-se pe locul doi în Franţa, după cea pariziană. O hartă interactivă găsiți aici: plan-interactif.tcl.fr.

Biletele (valabile pe orice mijloc de transport, inclusiv funicular) se iau de la automatele TCL din stațiile principale și costă 1,80 € sau 2 € dacă se cumpără de la șofer în autobuze. Un bilet de o zi este 5,50 € iar un carnet cu 10 călătorii costă 12,50 euro.

Confirm respectarea la secundă a orarelor afișate în stații, căci, cazați fiind în cartierul Part-Dieu, la cca. 400 m de gară, noi am folosit aproape zilnic autobuzul C9, care circula chiar pe strada noastră, până la stația terminus, situată în Place Bellecour. Aici se află și Office du tourisme du Grand Lyon, pe care vă recomand să nu-l ocoliți. În după-amiaza zilei sosirii, aceasta a fost prima noastră destinație, de unde am plecat înarmați cu o mulțime de hărți și pliante ale Lyonului, dar și ale celorlalte două orașe pe care intenționam (și am reușit) să le vizităm. Am primit o grămadă de informații și sfaturi utile și tot de acolo am făcut o achiziție care s-a dovedit a fi extrem de utilă. Și anume

Lyon City Card

Acest card asigură gratuitatea pe toate mijloacele de transport și intrarea liberă la nu mai puțin de 23 de muzee, printre care: Musée des Beaux Arts, Musées des Tissus et de Arts Décoratifs, Musée Miniatures et Cinéma, Musée Gallo-Romain de Fourvière, Musée des Confluences, Musée Gadagne, Musée de lʼImprimerie, Planétarium, Maison des Canuts, Musée Lumière, Maison Ampère - Musée de lʼElectricité, La Maison de Guignol, Pac Mini World Lyon.

În preț intră și o croazieră (Lyon City Boat) pe Rhône sau Saône, precum și un tur ghidat cu trenulețul turistic (Lyon City Tram) pe colina Croix Rousse. Cu cardul pe trei zile, noi le-am efectuat pe ambele și am vizitat primele patru muzee enumerate. În plan mai aveam două muzee, ambele închise însă: Musée dʼArt Religieux de Fourvière, aflat în renovare și reamenajare (se va redeschide în 2018), și Maison des Canuts. Chiar și așa, cardul și-a scos banii.

În afara gratuităților, cu Lyon City Card se beneficiază de reduceri de 15-30 % pentru intrarea la alte obiective, precum și pentru o serie de activități: busul turistic tip hop-on, hop off (Lyon City Bus), Lyon Bike Tour, Aquarium, bilete la operă și teatre. Aceleași reduceri se aplică și la cumpărăturile efectuate în marile centre comerciale.

Există variante de card pentru o zi (24 €), 2 zile (33 €) sau 3 zile (42 €), cu valabilitate între orele 5 a. m. și 0:30, dar se pot achiziționa mai ieftin on-line, pe lyoncitycard.com, site pe care veți găsi toate informațiile necesare.

Prețuri

Franța nu se numără nici pe departe printre țările europene ieftine, fiind probabil întrecută la capitolul prețuri numai de Marea Britanie, Olanda și țările scandinave. Iar Lyon nu face excepție.

În primul rând, pentru că biletele de avion sunt destul de scumpe. O singură companie low-cost operează pe ruta București-Lyon și rareori găsești bilete dus-întors sub 120 €.

În al doilea rând, nici hotelurile nu sunt ieftine: vara, adică în full season, așa cum am fost noi, o cameră dublă standard la un hotel de trei stele costă cam 80-100 €.

Pentru a ne încadra în buget, noi am ales cazarea într-un aparthotel - un studio cu chicinetă - și ne-am pregătit zilnic micul dejun și cina. Cumpărăturile le-a făcut, așa cum spuneam, Adrian de la Carrefourul de vizavi de Gare Part-Dieu. Iată câteva prețuri: apă plată 1,5 l - 0,25 €; bere 75 cl - 1,99 €; paste penne 0,99 €; vin 75 cl - 3-5 €; brânză Brie 1,54 €; lapte 1 l - 1,28 €; ouă 10 buc. 1,55 €; baguette 1,30 €; jambon 250 g - 2,08 €; roșii 1 kg - 2,40 €; Camembert 1,78 €; pain chocolat 1,55 €; terine 1,30-2,50 €.

Evident, am poposit și noi, ca tot omul, pentru hidratare la cafenele. Aici berea la halbă (‟pression‟) de 330 cl costa 3,50-4,50 € iar la 500 cl - 5,50-7 €. Un suc mic la sticluță (preferatul meu este cel de ananas) era 2,5-3,5 € iar un café crême 3-4 €. Despre restaurante și prețurile practicate în astfel de localuri, într-un review separat, așa cum am promis. În schimb, pot menționa frumoasele piețe volante cu produse tradiționale (brânzeturi, mezeluri, sortimente de pâine, paté, terine etc.) amenajate în diverse puncte ale orașului, cele mai mari fiind, din câte am observat, pe Quai Tilsitt, pe malul stâng al Saônei.

Despre shopping nu vă pot spune chiar nimic! :( În mallul din zona gării Part-Dieu absolut toate brandurile cunoscute aveau prețuri mult mai mari decât în România și până și magazinele din PresquʼÎle care afișau reduceri m-au făcut să ies mintenaș, îngrozită.

Vremea

În a doua jumătate a lunii iulie noi am prins o vreme destul de bună, cu temperaturi maxime de 25-28 de grade, tocmai bune pentru plimbăreală. În ultima zi ne-a plouat, nu în averse dar suficient cât să ne strice planul de vizitare a parcului Tête dʼOr, de unde am tras concluzia că la Lyon, la fel ca la Paris, vremea este destul de capricioasă până și vara, așa încât căratul fulgarinelor în bagaje s-a dovedit o treabă utilă.

Cultură, sport, festivaluri

După ce, secole de-a rândul, Lyon și-a câștigat o bine meritată reputație de oraș industrial puternic, în ultimele decenii s-a afirmat și ca centru cultural de prim rang, cu patru universități cu peste 120.000 de studenți și o multitudine de instituții prestigioase care se străduiesc să atragă un număr cât mai mare de vizitatori. Deși peste 60% din turiști ajung în continuare aici cu afaceri, preocuparea constantă a autorităților locale pentru promovarea orașului are succes, Lyon ajungând să fie clasat pe site-urile de specialitate drept una dintre cele mai atractive destinații europene de city break.

Sigla ‟Only Lyon‟ însoțită de imaginea stilizată a unui leu se întâlnește pe panouri montate la tot pasul, ca și pe toate hărțile și pliantele Oficiului de Turism. Începând din 1946, în iunie-august, în teatrul roman se desfășoară festivalul pluridisciplinar (teatru, muzică, dans, cinema) Les Nuits de Fourvière‟ și peste 300 de manifestări în aer liber sunt organizate în cadrul unei campanii intitulate ‟Tout lʼMonde Dehors‟, menită să încurajeze mișcarea, sportul și socializarea și aflată deja în 2017 la cea de-a 16-a ediție. Orașul e recunoscut ca gazdă a echipei de fotbal Olympique Lyon, dar și ca centru de pregătire în patinajul artistic, unul dintre sporturile mele preferate. În fine, nu pot să nu remarc, în același sens, mulțimea de parcuri de biciclete de închiriat, răspândite prin tot orașul.

Am asistat la câteva întreceri la Centre Nautique Tony Bertrand sau Piscine du Rhône, amenajată pe malul fluviului când orașul și-a depus fără succes candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din 1968, iar de pe trepte am urmărit într-o seară grupuri de sportivi amatori care făceau gimnastică pe muzică, sub îndrumarea unui antrenor. Foarte frumos!

Cel mai important eveniment al anului este însă Fête des Lumières, care debutează în general pe 8 decembrie și ține patru zile. Inițial, festivalul avea un caracter religios, fiind asociat cu tradiția aprinderii de lumini la ferestre pentru celebrarea Fecioarei Maria, protectoarea spirituală a orașului, pe care l-a salvat de ciumă în 1643. Din 1952 a fost transformat într-un spectacol uriaș, cu instalații laser sofisticate și tot felul de alte asemenea drăcii care atrag peste un milion de turiști.

De altfel, Lyon este oricum considerat un oraș al luminilor, cu 100.000 de proiectoare care iluminează 200 de clădiri (printre care basilica Fourvière, Hôtel Part-Dieu și primăria). Din păcate, având sejurul în iulie, când se însera după orele 22, deci prea târziu pentru noi, și cu cazarea destul de departe de centru, nu am ajuns să vedem Lyonul by night, așa că m-am uitat pe youtube după filmări făcute noaptea și dintre ele am ales ca ilustrație pentru acest review una din timpul Festivalului Luminilor. Sper să vă placă!

CÂTEVA OBSERVAȚII STRICT PERSONALE

E oficial, sunt o babă =))=))=))

Peste tot pe unde am circulat cu mijloacele de transport în comun mi s-a cedat locul!!! Comod, însă cam enervant, nu credeți?

Lyon e un oraș foarte civilizat, la fel de curat și bine îngrijit ca orice localitate din Austria, cu oameni binevoitori, mereu cu zâmbetul pe buze și dispuși oricând să te ajute.

Cu politețea și buna creștere franceze am făcut cunoștință la prima ieșire în această țară, evident la Paris, la sfârșitul anilor ʼ90. Atunci, ajunși la hotel după o zi și o noapte în autocar (low-costurile încă nu apăruseră pe piața românească), m-am repezit la recepție fluturând printul cu rezervarea, pe care l-am vârât sub nas unei fetișcane foarte drăguțe. L-a luat, s-a uitat la el și primul lucru pe care mi l-a spus a fost: ‟Bonjour, madame. ‟ Mi-a crăpat obrazul de rușine și de atunci m-am învățat să mă adresez cu bonjour/bonsoir, au revoir și merçi tuturor celor cu care am de-a face, de la vânzătorii din magazine la chelneri și șoferi de autobuz.

Parfum

Cum se face că străzile din Lyon miros a parfum? Și cum de până și în cel mai aglomerat vagon de metrou miroase tot a parfum? Mister total... :-??

Cerșetori și alte ‟ipochimene‟

Și tot așa, habar nu am de ce nu am întâlnit cerșetori, bețivi și drogați decât foarte puțini și numai în preajma gării Part-Dieu, nu și în fața bisericilor, de pildă. Câțiva vorbeau între ei în țigăneasco-română și i-am ocolit, evitând astfel orice posibil incident.

Engleză?!!

Într-o țară în care computerului i se spune ‟ordinateur‟ iar mouse-ului - ‟souris‟ :D , n-ai cum să te aștepți ca cetățenii să pălăvrăgească fluent pe limba lui Shakespeare. Excepții sunt recepționerii de la hoteluri și - numai uneori, să ne înțelegem bine! - chelnerii din localurile situate în zonele turistice. Sigur, exagerez nițel, mai sunt și alții, însă surprinzător pentru mine rămâne faptul că nici măcar adolescenții nu stăpânesc engleza. Chiar, ce or fi învățând ei la școală? :-??

Cât despre modul în care se pronunță ‟à la française‟ denumirile străine, am avut parte de o întâmplare amuzantă la o terasă, unde chelnerița, discutând cu Adrian, a enumerat mai multe tipuri de bere, printre care ‟enken‟. Eu am căscat ochii, dar dragul meu soț a dat din cap, confirmând alegerea acelui sortiment, după care mi-a explicat că era vorba de Heineken... =)) Pe bune, nu mă dusese capul!

Coșmarul pauzelor de lucru

Țară puternic sindicalizată, Franța ia foarte în serios drepturile angajaților. Multe magazine mici închid la prânz pentru siestă iar restaurantele iau în majoritate pauză între orele 15-19, celelalte afișând la vedere anunțul „service continu. ‟ Să te ferească Dumnezeu să te apuce foamea în intervalul orar destinat odihnei salariaților! Și de parcă asta n-ar fi de ajuns, obloanele se trag la orele 23, maxim 24. Păi să vină ei la noi în Centrul Vechi din București, să vadă ce înseamnă o cârciumă adevărată! :)

Scrumierele

Evident, în Lyon, ca peste tot în Franța, în localuri fumatul este interzis. La terase ai însă liber la acest viciu. Ce am constatat? Că la unele cafenele și restaurante scrumierele erau pe masă, în timp ce la altele, nu. Cerând recipientul cu pricina unui chelner, am fost refuzată - politicos, desigur - și mi s-a comunicat că pot arunca mucurile pe jos fără probleme (la finalul zilei angajații vor mătura trotuarul). Scrumierele sunt considerate o armă potențială - asta mi s-a spus!

Bâzzz!

Înaintea plecării m-am sfătuit cu Adrian dacă era cazul, așa cum procedăm la toate deplasările, să luăm în bagaje aparatul și pastilele contra țânțarilor. După o matură chibzuință mi-a răspuns afirmativ, argumentând că Franța e o țară ecologistă. Și a avut dreptate, căci la hotel, deși situat la distanță de cele două ape, am zărit destule exemplare din această insectă nesuferită, pe care le-am anihilat însă cu mijloacele din dotare.

Explicația prezenței țânțarilor este relativ simplă: în Lyon există peste 430 de hectare de grădini și parcuri și stropirea lor cu substanțe chimice este interzisă.

Concluzii: atmosfera e totul!

Nu știu în ce categorie aș putea încadra Lyonul. Că este un important centru economic și de afaceri îmi este foarte clar. La fel de limpede îmi e și că, mai mult decât oricare alt oraș francez, Lyon se îndreaptă încrezător spre viitor și joacă un rol major în Europa unită, cu câteva școli și colegii internaționale, noul sediu al Interpolului, un sistem de transport în comun inovator și parcuri industriale high-tech destinate marilor corporații ale lumii. Activ, dinamic, în permanentă căutare a noului, tânăr și puternic, imaginea pe care o lasă vizitatorului este aceea a unei urbe perfect adaptată ritmului modern al vieții.

În același timp, în chip misterios, Lyon păstrează un aer ușor patriarhal pe străzile înguste și în pantă din Orașul Vechi și un iz burghez în PresquʼÎle. Te invită să urci pe colina Fourvière pentru a te închina și reculege dar și pentru a-l admira de sus în toată splendoarea sa. Te plimbă cu vaporul pe Rhône și Saône și te servește cu bucate alese în „bouchons‟. Este bătrân de 2.000 de ani și tânăr totodată. Aidoma unui prinț chipeș, conștient de privilegiile sale din naștere dar și de anacronismul unei asemenea poziții în epoca actuală, se oferă spre cunoaștere cu o plecăciune solemnă dar și făcând ștrengar cu ochiul.

Lyon este multe orașe într-unul singur. Dar mai presus de orice, este un loc cu atmosferă primitoare unde toată lumea, de la prichindei la bătrâiori așa ca mine, își găsește fără efort câte ceva de văzut și de făcut pentru a se simți excelent. Și nu e ăsta lucrul cel mai important?

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 27.11.17 17:54:10
Validat / Publicat: 27.11.17 20:35:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 4937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 O imagine emblematică: Basilica Fourviere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
webmaster26
[27.11.17 18:18:45]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[27.11.17 20:18:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 20:39:37]
»

@webmaster26: Mulțumesc.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 20:43:53]
»

@webmaster: Mulțumesc, Sunt onorată.

xpac
[27.11.17 21:04:26]
»

@Carmen Ion: Superba descriere! Felicitari pentru articol!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 21:11:49]
»

@xpac: Mulțumesc mult, Octavian!

mprofeanu
[27.11.17 21:17:58]
»

@Carmen Ion: Superb orașul văzut prin pozele tale și deosebit prin ceea ce ai scris!

Sunt curioasă din fire așa că aștept cu plăcere reviewurile despre cele două excursii și despre ce ai văzut acolo.

crismis
[27.11.17 21:22:08]
»

@Carmen Ion: Superb! Abia aștept continuările!

Și... mi-a plăcut mult motto-ul!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 21:32:43]
»

@mprofeanu:Mulțumesc mult pentru aprecieri. Serialul Lyon va fi probabil destul de lung și va cuprinde și celelalte două orașe vizitate, așa cum am promis.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 21:36:50]
»

@crismis: Mulțumesc mult, Cristina. Nu mi-a fost deloc greu să aleg Micul Prinț drept sursă de mottouri, mai dificil a fost sa ma decid dintre multele panseuri excelente din această povestire emoționantă.

DOINITA
[27.11.17 22:26:12]
»

Superb, excursie, prezentare, tot! Am citit pe nerăsuflate...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 22:30:06]
»

@DOINITA: Mulțumesc mult pentru aprecieri și comentariu.

Rodel
[27.11.17 22:30:26]
»

Un review complet, un ghid turistic plin de informatii utile. Nu m-am gandit pana acum la Lyon ca destinatie posibila, dar acum am tema de gandire.

Felicitari pentru excursie si impresiile postate!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.11.17 22:33:18]
»

@Rodel: Mulțumesc, Rodica. Bine faci că te gândești la Lyon ca posibilă destinație, chiar merită!

Michi
[28.11.17 00:15:44]
»

Chiar dacă mulţi dintre voi sunteţi republicani, acest review este un regal (ca tot ce scrie Carmen)

Dan&Ema
[28.11.17 07:28:20]
»

@Carmen Ion:

Bon jour Lyon! Bon jour Carmen! Merci beaucoup! Faine rau pozele ????

Numai de bine!

elviramvio
[28.11.17 07:59:37]
»

@Carmen Ion:

Are dreptate Michi, articolele tale sunt regale, felicitări!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 08:14:36]
»

@Michi: Mulțumesc mult pentru aprecieri și ecou. Ca de fiecare dată, mă bucur enorm că mă citești.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 08:17:29]
»

@Dan&Ema: Cel mai mult m-ar bucura să aflu că reviewurile mele te-au făcut să-ti reconsideri poziția față de Franța. Prietenii știu de ce...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 08:19:51]
»

@elviramvio: Mulțumesc mult, dragă prietenă, mă bucur ca ți-a plăcut acest review, regal sau republican, cum o fi el.

ANILU
[28.11.17 09:10:12]
»

@Carmen Ion: Bonjour Carmen!

Foarte, foarte interesant, util şi frumos.

Multe informaţii utile ne-ai scris despre transport aerian, rutier, feroviar, maritim, condiţii, ordine şi curăţenie, puncte turistice şi chiar despre ţânţari. Oraş ecologic!!! nu folosesc insecticide???!!!

Aştept continuarea.

Merci beaucoup, băbuţ-o

P. S. Înţeleg că ţi-a trecut mâna de ai reuşit să ne scrii despre Lyon. Sănătate multă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[28.11.17 09:16:32]
»

Bonjour! Superbă descrierea, am senzația că am fost acolo. Minunat scris! Felicitări!

Rodel
[28.11.17 09:16:35]
»

@Carmen Ion: Ma gandesc si l-am ales ca favorit (articolul).

RoxanaGRS
[28.11.17 09:17:46]
»

Foarte bun articolul, plin de informații utile. M-am abonat și abia aștept continuarea. Franța e oricum "mon amour" și dacă spui că

Lyon este un oraș curat, îngrijit și mai puțin cosmopolit și invadat de imigranți, deci ‟mai franțuzesc‟,

clar îl trec pe lista scurtă la destinații viitoare.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 10:41:00]
»

@ANILU: Merci, chere amie!

Informația cu privire la nefolosirea insecticidelor am găsit-o pe mai multe site-uri și sper că e corectă.

Înțeleg că te-ai amuzat pe seama mea - a se vedea chestia cu baba/băbuța. Bravo, frumos îți șade

Mâna e mai bine dar încă nu s-a vindecat complet, mulțumesc de întrebare și de urări.

Numai bine și vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 10:43:38]
»

@maryka: Mulțumesc frumos, mă bucur mult că ți-a plăcut reviewul.

Dan&Ema
[28.11.17 10:54:26]
»

@Carmen Ion:

Nu pot sa merg atat de departe, sau pentru despre Franta da, dar despre francezi nu.

Poate cu timpul... mai vedem...

Superba descrierea locurilor! Numai de bine!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 11:11:10]
»

@RoxanaGRS: Și eu am o mare slăbiciune pentru Franța. Pentru mine, ea este o țară etalon al bunei creșteri și civilizației.

Cu riscul de a părea politically incorrect, nu pot să nu repet o constatare făcută de mulți alții: Parisul a devenit de multă vreme un oraș al imigranților și turiștilor și mai puțin al francezilor neaoși. E un adevăr!

Și în Lyon întâlnești destui magrebieni și oameni de culoare proveniți din fostele colonii franceze, dar nu la fel de mulți ca în capitală (ciudat, asiatici din Indochina nu am prea văzut). Aici imigranții nu au acaparat, cel puțin deocamdată, comerțul și serviciile, așa încât marea majoritate a magazinelor și restaurantelor sunt deservite de localnici sadea.

Din această cauză, în mod surprinzător poate, în ciuda modernismului său, Lyonul păstrează un aer ușor provincial și autentic franțuzesc.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.11.17 11:14:26]
»

@Dan&Ema: Asta e! Fiecare cu părerile și experiențele lui!

RoxanaGRS
[28.11.17 11:34:35]
»

@Carmen Ion: Nu cred că ești "politically incorrect" când spui că

Parisul a devenit de multă vreme un oraș al imigranților și turiștilor și mai puțin al francezilor neaoși

Francezii înșiși, când mi-am exprimat dezamăgirea față de ceea ce a devenit Parisul și chiar față de francezii din Paris mi-au replicat: "Dar, madame, Parisul e al parizienilor. Franța e altceva. "

Deci, @Dan&Ema nu știu motivele pentru care nu-i agreezi pe francezi, și nu încerc să te conving, dar dacă cumva e vorba despre parizieni, mai încearcă eventual în altă zonă. De fapt pentru cineva care ar vrea să meargă prima oară în Franța, pentru un prim contact cu această țară, eu n-aș recomanda nicidecum Parisul, și nici Marsilia. Poate fi de exemplu Lyon, sau a mai scris @Acrom niște review-uri absolut încântătoare despre Alsacia și drumul vinului sau satele din Provence etc.

A, și să nu uit, doamnelor, francezii sunt cei mai șarmanți bărbați pe care i-am întâlnit, lucru valabil indiferent dacă au 30,50 sau 80 de ani. Cred că e ceva ce ține de ADN-ul lor, au un fel aparte, extraordinar de drăguț, amabil și curtenitor de a se purta cu doamnele .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, Carmen Ion, crismis, Dan&Ema, doinafil, DOINITA, elviramvio, maryka, Michi, Mika, mishu, mprofeanu, Rodel, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lyon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076895952224731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1