ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 10 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
25.00%
Foarte nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
25.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Londra - fara obiective turistice

Ilustrație video-muzicală
D D Sound - Shopping Baby


TIPĂREȘTE

A trecut mai bine de o saptamina de la intoarcerea mea de la Londra si am asteptat ca impresiile sa se sedimenteze, sa nu fiu nevoita sa scriu la "cald" asa cum am citit ca nu e bine sa faci, intr-un articol de pe blogul AFA, scris de Admin.

Tot oftez si ma gindesc daca sa scriu sau nu. (despre tot ce am simtit).

Plecarea am facut-o cu trenul de la Buzau la Bucuresti iar de acolo pina la aeroport am luat un autobuz din Gara de Nord. Biletul a costat 7 lei (dar nu mai tin minte numarul autobuzului :))). cred ca era 170... sau 780? :))) deh, am o virsta!!!

De la Bucuresti am zburat cu Blue Air si am aterizat pe aeroportul Luton, unde eram asteptata de un taxi.

O faza haioasa la Luton: In timp ce asteptam sa imi soseasca bagajul pe banda, telefonul tot suna in draci. Stiind ca anuntasem pe toata lumea despre zburatacirea mea prin lume, am zis ca cine stie ce nebun/a ma suna asa insistent... refuzam si suna, refuzam si tot suna... Pe ecranul telefonului imi aparea 074XXXXX. (numar nestocat in agenda mea) Tineti minte asta ca o sa revin mai tirziu.

Ma suna taximetristul, raspund si ii dau indicatii despre locul exact unde ma aflu. El imi zice sa ies din aeroport, sa fac stinga si sa ajung in parcare in locul de unde se lasa /iau pasagerii. Ajung in parcarea aia, mii de masini, o intortocheala naibii... o gramada de lume si ma uit... ala imi spusese ca e cu un Opel Astra, albastru. Sa-l ia dracu de Opel daca stiam cum arata. Cine ma cunoaste, stie ca eu cunosc doua categorii de masini: dacia si restul. Masina taximetristului facea parte din categoria 'restul". Asa ca ma uitam dupa culoare. Am zarit un nene ca imi face cu mina. Ma suna si la telefon in acelasi timp si mi-am dat seama ca el era taximetristul desemnat sa vina sa ma culeaga din aeroport. Imi tirasc valiza prin labirintul ala si cind mai aveam vreo douazeci de metri sa ajung la el, vad ca imi face semn sa ma duc inapoi... M-am gindit ca trebuie sa iasa din serpaiala aia de masini si culuare si m-am dus spre directia indicata de el. Si stai, proasto, si asteapta... pina cind ma suna iar si ma intreaba unde sint, ca nu ma vede. ii spun ca m-am dus catre locul unde mi-a indicat cu mina... si zice sa ma grabesc mai repede la masina ca expira timpul in care parcarea costa 2 lire (15 minute). Ca la nebuni!!! Tirasc valiza spre locul unde il vazusem prima data, ajung la el, imi urca bagajul, ocup loc si il intreb " la voi, la Londra, semnul de vino incoace se face prin semnul "du-te la naiba"??? (go to the hell???). Ride si imi zice ca el m-a chemat spre masina, nicidecum sa imi faca semn sa ma duc inapoi. Pacat ca nu pot sa va exemplific cum facea el din mina.

Dupa 45-55 minute ajungem la firma unde trebuia sa ma duca. Costul taxiului Luton -Londra e de 40 de lire plus 2 parcarea. La firma ma intimpina Boss-ul si ma intreaba "Adriana, i try to call you, why not answer? " "Oh, you try to call me? I say who is fucking crazy who call me... " A benoclat (ca sa nu zic tot un cuvint cu B) niste ochi la mine... si a izbucnit in ris... Am crezut ca e numar de Romania pentru ca nu aparea cu 0044...

Am plecat spre locuinta ce imi fusese rezervata ca si cazare pe durata sederii mele la Londra. Am mers vreo 15 minute cu masina, pe niste stradute intortocheate, unde toate casele erau construite dupa acelasi tipar.

Cind veneam de la aeroport l-am intrebat pe taximetrist ce fel de cladiri sint alea? Azile de batrini? Internate pentru cei cu dizabilitati? Si el imi raspunde pe un ton suparat ca alea sint case.

Aoleu, mama! Pai asa lipite una linga alta? Fara nici oleaca de gradina? Iarba, flori, copaci... astia nu au auzit de asa ceva? Am fost fooooarte dezamagita de casele alea. Toate, toate, toate erau la fel. oar perddelele le deosebeau si numarul de pe usa. (nu va spun ca intr-o seara am intrat in alta casa...)

Camera care imi era rezervata, era la etajul unei case curatele. 5 camere, o baie si o bucatarie. Persoane in casa, 8. Hmm, ma gindesc eu ca va fi greu cu baia. dar aveam sa aflu pe pielea mea a doua zi. Pretul camerei 120 lire/ saptamina.

M-am facut comoda cit de cit, m-am bucurat ca e internet si l-am rugat pe fi-miu sa ma localizeze pe "goagal" si sa imi faca harta de la casa la firma unde trebuia sa ajung a doua zi. I-am zis ca mi s-a parut aproape si ca vreau sa merg pe jos.

"Mama, esti nebuna? Sint 19 km!!! ". Inseamna 4 ore de mers pe jos. Cum sa fie 19 km? ca mie mi s-au parut a fi mai putini. Ma uit eu pe harta lui de pe Google si vad ca ma pozitionase mai departe... eu i-am dat numarul de la casa si nu asa se socoteste la Londra. In sfirsit, a reusit sa imi faca distanta exacta si era doar de vreo 4 km. Buun! Ma uit la ceas, era ora 9. (seara). Rup o foaie dintr-o agenda, desenez strazile si scriu numele lor si plec in recunoastere. Am mers cam vreo ora, am facut poze, m-am uitat pe la magazine si am ajuns intr-un loc pe care l-am retinut cind venisem cu masina. Am zis ca de acolo o sa parcurg dimineata si am facut cale intoarsa, mai ales ca vedeam negru in fata ochilor.

Eram in fata stadionului Tottenham si tocmai fusese un meci. Strada era plina si sirene de politie peste tot. Din cind in cind, o masina de inghetata colora peisajul ala plin de persoane de culoare.

Am intrat in magazine. Ah, Ah, Londra, ce te iubesc!!! Ce credeti ca am gasit?

Mango... si inca foarte coapte. Am cumparat tot felul de fructe si dupa ce mi-am umplut sacosele, am luat-o agale catre casa. Sa va dau niste preturi?

Capsuni -1,4 lire caserola de 250 grame, mango- 1,59 (2 bucati), banane -0,89 (3 bucati), migale-2,99 (400 grame), prune -0,89 (4 bucati mari), nectarine -6 bucati 1 lira, papaya -3 lire, ananas 0,89.

Piine, sunca feliata, brinza topita, masline, apa, toate in jurul a 1 lira caserola sau bucata. Rosii, castraveti, cartofi si tot felul de legume vazute si nemaivazute, erau in vitrinele magazinelor turcesti. Astea erau cel mai bine aprovizionate si foarte proaspete.

Din punctul asta de vedere n-am dus lipsa de nimic. Am gasit tot ce mi-a dorit sufletelul.

Mijloacele de transport pe care eu le-am folosit, au fost autobuzele cu etaj (si picioarele proprii). Pretul calatoriei (cu autobuzul) este de 2,4 lire/calatorie iar daca iti vei lua un card pre pay, am dat 5 lire pe 3 calatorii (1,3 lire pe calatorie). Pretul calatoriei cu picioarele au fost niste gauri in talpa sandalelor si niste basici pe la glezne si degete.

Daca o sa doriti, am sa va povestesc cel putin 2 intimplari "haioase" din cele doua calatorii facute de mine cu autobuzul. Nu vreau sa lungesc acest review iar daca povestesc pe scurt, n-are nici un farmec.

Cartele telefonica -Lyca mobile- 30 p / minut in Romania pe mobil si 2 p /minut pentru telefonia fixa. N-am sunat pe fix ca sa verific.

In fata casei se afla un parc dotat cu aparate pentru gimnastica si o vasta pajiste cu iarba verde. Aparatele erau mai tot timpul ocupate. Dimineata de la 6 jumate pina seara in jur de 10 (cel putin pina la ora aia m-am uitat eu) se gaseau persoane (de culoare) care faceau diferite exercitii. Intr-o zi, cind ma plimbam prin parc, am vazut ca pomii aceia erau fructiferi si erau ciresi cu fructe. Cireste in pomi la 15 august, nu prea vazusem pina atunci.

Am descoperit si alt parc care avea gardul acoperit cu mure. In fiecare dimineata culegeam fructele astea si unele erau chiar dulci, pe linga altele care erau infratite cu lamiile...

Strazile mi-au parut inguste. La semafoare am avut o mare problema. Capul sau mai bine zis gitul, erau setate de vreo 40 de ani sa se uite in stinga, imediat ce ajunge la o traversare. Acolo, chiar daca era scris pe trotuar "LOOK RIGHT", eu tot n-am reusit. Chiar daca erau semafoare (pe unele nu le-am prins pe verde chiar daca am asteptat si 20 de minute), lumea si inclusiv eu, traversa haotic. Dar n-am auzit nici un sofer sa injure sau sa nu acorde prioritate vreunui ratacit care se afla in mijlocul strazii.

Populatia: predominant de culoare, in proportie de 80 % africani, iar restul erau indieni si turci. Nu stiu daca in 10 zile am vazut vreun englez veritabil. Poate vreo 2... dar nu sint asa de sigura de originea lor.

Portul: fiecare dupa cum il taia capul sau dupa cum le cerea datina. erau negrese imbracate ca in "Sclava Isaura", Barbati cu parul ling pina la talpi si impletit in milioane de codite imbicsite... si cu o caciula pe cap, caciula la care Axinte ar fi rivnit cu foc. A lui era un biet fes pe linga banitele alea pe care le-am vazut eu. Evreii aveau niste perciuni ondulati. Cred ca stateau in fata oglinzii mai mult decit consoartele lor.

Restaurantele, fast food-urile, patiseriile si cofetariile intilnite de mine in zona in care am stat erau demne de toata scirba. Vitrine soioase, mirosuri de toate felurile. va inchipuiti cum miroase la noi pe la un biilci sau cind e vreo sarbatoare cimpeneasca. A gratare si mici. Ei, cam asa mirosea acolo, numai ca mirosul ala parea sa fie de la carne moarta si fripta... Nu mai zic ce mirosuri veneau de la dughenele unde se gatea mincare africana sau indiana... Nu am avut curaj sa maninc de la vreuna dintre aceste unitati de alimentatie publica mai ales cind vedeam vitrinele pline de "labe". Oare ei or avea "protectia consumatorului"?

Din 50 in 50 de metri era cite un salon de "frumusete". Nu stiu ce frumusete mai putea sa faca cineva in acele locatii, dar ma maninca prin cap in momentul in care imi aduc aminte despre "decor" si "clienti". Nici prestatorii de servicii nu erau prea demni de luat in seama.

Ce m-a impresionat pe mine cel mai tare si ceea ce a facut ca sederea mea acolo sa se scurteze la mai putin de o treime, au fost gunoaiele. Cind ma gindesc la Londra, ma gindesc instantaneu la tomberoanele de gunoaie. La fiecare casa erau de la 2,3, 4 si chiar mai multe tomberoane de gunoi. Curtea din fata nu era mai mare de 2mp. Acest spatiu era folosit exclusiv doar pentru depozitarea tomberoanelor. desi vedeam dimineata cite un om care matura pe strada (cel putin pe aia pe care mergeam eu) nu am vazut niciodata o masina care sa goleasca tomberoanele. Ah, mi se face stomacul ghem cind imi aduc aminte cum, intr-o seara, dupa ce imi tinusem respiratia pe strada cu dughene unde se frigea carne de mort, cind am intrat pe strada cu "casa mea", m-a pus al' cu coarne sa oftez, sa inspir adinc si imediat mi s-au taiat picioarele si m-am albit la fata. Am inspirat un miros de mort lasat in soare vreo 2 saptamini... Nu stiu cum se simte asta dar stiu ca asa mi s-a parut mie a fi. Imediat ce am ajuns in casa am intrat pe internet si mi-am cumparat bilet pentru a zoua zi. A fost picatura care a umplut paharul.

Imi vine sa rid cind imi amintesc ce mi-a zis baiatul meu "mama, dar cine te-a pus sa inspiri? " Hahaha, de parca aveam de unde sa aleg un loc in care sa inspir in voie si apoi sa pornesc la drum pentru macar 100 de metri.

Cind a vazut pozele m-a intrebat "mama, dar tu n-ai pozat altceva decit tomberoane si gunoaie? " Eu am pozat strazi, case si tot ce mai putea fi pozat, insa tomberoanele predomina in fiecare poza.

Stau si ma gindesc ca trebuie sa bifez daca recomand sau nu aceasta destinatie... Se va putea sa nu bifez nimic?

Am incercat si nu se poate sa nu bifez ceva, asa ca m-am gindit la cele doua bile albe pe care le acord acestei calatorii:

1 - pentru temperatura superba pe care am avut-o acolo, plecind de aici pe o canicula de aproape 40 de grade

2 -pentru varietatea de fructe exotice pe care le-am gasit la fel de coapte si aromate ca in Asia.

Pentru astea, recomand aceasta destinatie (macar celor ce sufera de polipi).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adri-nico in 31.08.13 02:43:01
Validat / Publicat: 31.08.13 07:59:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 6239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 am gasit si o curte cu flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29448 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
Diaura*
[31.08.13 09:01:14]
»

@adri-nico:

Realista si socanta prima intalnire a ta cu Londra.

Hai sa iti explic cum e treaba cu tomberoanele (asa cum cred eu ca este, caci la Londra nu am fost, dar am fost in Dublin, care este o copie in miniatura a ei, ).

Serviciul de salubrizare pune la dispozitia fiecarei case, doua sau trei tipuri de tomberoane (difera culoarea capacului); unul pentru gunoiul menajer, unul pentru materiale reciclabile si unul pentru restul care nu se incadreaza la primele doua. Fiecare tomberon este ridicat de alta masina, in zile diferite, de aceia niciodata nu ajung sa fie toate goale si curate in acelas timp.

Pentru a fi " bagate in seama de angajatii salubrizarii, tomberoanele trebuie sa fie scoase in fata curtilor, pe trotuar. Pe fiecare tomberon exista un cod de bare cu datele proprietarului conform contractului incheiat cu firma respectiva iar factura se plateste lunar. Vine masina de ridicat gunoiul, ridica tomberonul un pic si angajatul verifica cu un scaner, daca factura lunii precedente a fost platita; daca da, descarca gunoiul... daca nu, pune tomberonul la loc, plin. Plata se face in functie de greutatea gunoiului ridicat. In Dublin lucrurile mergeau f. bine si rar vedeai gunoi neridicat, dar aspectul neplacut cu tomberonul langa usa, era la fel. (diferenta este ca in Dublin, curtile din fata caselor sunt mai mari si frumoas amenajate cu iarba, flori si boscheti).

Masinile vin dimineata f. devreme, pentru a nu incurca circulatia pe strazi, cand incepe lumea sa circule.

Sacii cu gunoi pusi pe strada sunt pentru a " pacalii " sistemul si pentru a scapa de plata. Caci pe langa firmele care au contracte cu proprietarii sau chiriasii, exista un serviciu public care trebuie sa ridice gunoiul " nimanui "; adica sacii lasati pe langa pereti sau garduri.

dorgo
[31.08.13 10:09:28]
»

@all...

Anul viitor voi avea un an prost, sunt invitat la ceva de genul "Londra-city-sport", unde precis voi risipi bani multi caci voi dori sa vizitez niste magazine de shopping, restaurante, sa circul cu double-dekker-ul, sa vad muzee, etc, si sa vad si ce-a vazut @Nico, dar, pentru asta, va trebui sa-mi sacrific o Grecie, unde dau bani putini si ma simt excelent... pana la urma @motaneata si @Ionescunic (care isi face concediile intr-o singura tara), aveau dreptatea, daca aveti de ales intre Bora-Bora, Seychelles, Dubai, Antalya sau Londra, alegeti mai bine oricare insula din Grecia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 10:11:10]
»

@Diaura:

Ma bucur ca m-ai lamurit cit de cit cum sta treaba cu gunoaiele. Insa am citeva intrebari:

1- ai vazut cumva alta culoare la capacele tomberoanelor? in pozelel mele ca si in memoria mea vizuala, culoarea lor e aceeasi, verde.

2- inseamna ca londonezii de pe strazile alea nu si-au platit facturile de luni bune?

Intr-o zi de duminica, eu si cu un baiat din casa in care am locuit, am smuls buruienile dintre dalele curtii di fata, am maturat (iar baiatul ala a scos gunoaiele din tomberonul "nostru" si le-a pus in saci mai mari si mai sigilati si le-a bagat la loc caci, gindea el, ca poate deaia nu era ridicat de citeva saptamini bune, ca era cit de cit "vrac"). Bietul baiat.Cred ca a facut hepatita in ziua aia.

Pentru mine da, a fost socanta aceasta intilnire cu Londra. Aproape ca am venit cu ficatul in punga. Nici in Malaysia n-am avut oroarea asta... Bine, acolo nu am umblat de nebuna pe strazi, dar nu imi amintesc sa fi predominat gunoaiele.

Si pozele puse la review sint doar o mica particica. Am un card plin de "gunoaie".

Si cind ma gindesc cum fata mea care are 16 ani, se tot ruga de mine sa imi placa la Londra ca sa ramin acolo si astfel sa poata si ea sa vina sa studieze acolo. A fost foarte dezamagita cind i-am povestit ceea ce am gasit si cum Londra nu e cea din pozele cartilor pe care ea le studiaza.

Oare ma va face ceva sau cineva sa imi schimb aceasta impresie groaznica de PESTILENTIAL?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 10:15:13]
»

@dorgo: Parerea mea e ca sa urmariti pe net niste clipuri cu muzeele si obiectivele turistice pe care vi le doriti a le vedea in Londra si cu banii aia multi pe care ii veti cheltui acolo, sa alegeti una dintre insulelel dumneavostra atiti de dragi.

Parerea mea!!!

Diaura*
[31.08.13 10:50:17]
»

@adri-nico:

In foto P16 si P17 vezi ca sunt capace negre si capace verzi. Cele verzi sunt pentru gunoaie reciclabile.

In micuta curte care din pacate in cartierul in care ai stat avea doar tomberoanele, fiecare chirias isi face singur curat (nici la noi nu vine salubrizarea in curtea nimanui). Cum nimanui nu ii place sa curete sau sa spele un tomberon, de regula gunoiul se pune in saci legati, pentru a nu se risipi mizeria. Daca nu se face asa, in scurt timp totul se poate transforma intr-un dezastru.

Gunoiul se ridica saptamanal sau la doua saptamani, in functie de contractul incheiat.

Eu am zeci de poze cu strazi si case din Dublin, exemplar de curate si ingrijite, chiar daca langa intrare sunt tomberoanele. Si nu vorbesc de cele mai " bune " zone din oras. Vorbesc de cartiere obisnuite, in care traiesc si emigranti de toate natiile.

Dar revenind la Londra; recent am vazut un documentar despre Londra medievala. Canalizare nu ezista, iar raspunsul la intrebarea " unde isi aruncau 1 mil. de oameni oala de noapte, cojile de catofi si unde ajungeau resturile de la zecile de macelarii? este simplu; in strazile mici, inguste si fara canalizare.

Deja cred ca simtul olfactiv le-a fost mult diminuat de-a lungul generatiilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 10:55:42]
»

@Diaura: Offff... n-ai cum sa simti ce adinc am oftat...

Bine ca n-am trait pe vremea aia... cind era "fashion" oala de noapte.

dorgo
[31.08.13 11:24:30]
»

@adri-nico: mersi @Nico de sfat, daca-mi mai zice si altcineva ca Londra nu merita a fi vizitata pe bani multi, doar pentru Westminster Abbey, Bijuteriile coroanei, Muzeul figurilor de ceara, London Bridge si British Muzeum, cu banii aia mai bine fac la anul 1-2 insule in Grecia... please! anglofililor, astept pareri de la voi!

Ce merita sa fac? sa dau bani mult la Londra si sa ma umplu de smog sau sa petrec o saptamana sau mai mult, la mare, la soare, intr-o insula din Grecia?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[31.08.13 12:00:17]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 12:14:44]
»

@webmaster13: Las-o asa ca merge-asa!!! Multumesc!

GYL*
[31.08.13 13:07:17]
»

Bravos, spumos, pitoresc si fara perdea review-ul, ai trait o experienta londoneza adevarata, ai luat pulsul real al vechiului regat. Majoritatea turistilor merg acolo viziteaza centrul, un pod, o catedrala si un palat sau parlament, eventual fac si ceva cumparaturi si vai! vai! ce frumos! ce civilizat! ce curat! ce mishto!!! Din pacate cam asa se intampla in majoritatea marilor capitale sau destinatii turistice, vedem ceea ce vrem sau ne prezinta ghizii, agentiile (care au talentul asta sa faca din c_ _ _t - bici) sau mai toate entitatile turistice din strainatate. Daca esti cu adevarat realist, daca nu-ti place sa te minti sigur, daca nu ai talentul, aproape sadomasochist, de ati denigra propria tara sau propriul oras, putem spune ca noi romanii si tara noastra Romania este cu mult, mult peste imaginea de mucava si poleielile promovate cu abilitate de altii si chiar de noi. Legat de Marea Britanie, cea mai buna dovada este printul Charles, care are proprietati cumparate aici si nu conteneste a lauda si admira tara noastra ! Inca o data felicitari si vot de la mine!

adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 13:22:53]
»

@GYL: Multumesc mult pentru aprecieri.

Aoleu, mi-e frica sa nu ti-oi iei peste 'deshte' pentru cuvintele "populare" folosit in partea de zicala expusa.

In afara de FIX centrul Londrei, n-am vazut nici pic de civilizatie. Comparatia cu tarile sarace din Asia mi-o mentin. Mizerie, mirosuri, lipsa esteticului...

Avem o tara frumoasa, mi-a lipsit in cele 10 zile petrecute acolo si n-am simtit asta niciodata in vacantele mele petrecute si pe alte continente.

In momentul in care eram pe aeroportul Hitrow, la intoarcere, aveam o stare ciudata, imi curgeau lacrimile pe obraz fara sa ma pot stapini. Am postat pe un site de socializare textul "Romania, i come home! " si imediat au aparut comentariile prietenilor. Postarea cuiva facea nota discordanta cu sentimentele mele de la momentul respectiv. Se mira cum de sint asa fericita ca ma intorc la "tagani si rahatul de ciini".

Tiganii nostri au o priveliste pitoreasca, colorata. Ciinii, pe care la Londra nu i-am intilnit, si-au facut aparitia in miez de noapte, latrind de mama focului. Am ris singura in pat, in casa mea si mi-am zis "si de voi mi-a fost dor... ".

GYL*
[31.08.13 14:10:00]
»

@adri-nico: With great pleasure! vorba englezului! Daca am avea si noi venitul pe cap de locuitor si nivelul de trai olecuta mai mare, am fi far-faraway, dar pentru asta ar trebui sa stim odata la 4 ani cand "iubitii conducatori" sunt la pixul (stampila) noastra ce sa facem, pentru asta nu ar trebui sa ne lasam cumparati cu 1 kil de ulei sau zahar, o bricheta sau galeata, asta asa ca sa avem ce consuma in intervalul de 4 ani cat suntem noi la pixul lor.

Ar mai trebui sa invatam sa nu ne autodenigram, sa nu ne autovictimizam si autocompatimi, ridicand in slavi pe altii. Tare imi doresc sa mai evadeze turistii nostri din programul sablon al excursiilor "tipizate", sa exploreze, sa cunoasca si sa intre in contact cu realitatea, cu masa mare de locuitori, cu adevaratele stari de fapt, cu plusurile si minusurile vietii din alte locuri si abia apoi, cred ca vom pretui cu adevarat ceea ce suntem si ceea ce este tara noastra! La mai multe "trip-uri" iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 14:26:15]
»

@GYL: Ca bine zici, sa nu ne autodenigram!!!

Am citit acum citeva saptamini, un ecou scris de cineva la un review despre Bulgaria si o excursie ratata. Cel cu ecoul zicea ceva de genul " asa ne trebuie, pentru ca noi, romanii, sintem nesimtiti si prosti, ca ne furam unul altuia, cacila... "

Poate asa se simtea domnul respectiv, insa eu n-am avut niciodata impresia ca noi, romanii sintem prosti.

Ceam mai vie dovada care imi sta in minte este liceanul acela care a cistigat cel mai mare premiu international la un concurs de matematica sau informatica.

Dar cum sa fim atenti in anul "ala" special? Crezi ca e vreun "catindat" mai breaz decit altul?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GYL*
[31.08.13 16:09:03]
»

@adri-nico: Nu stiu, deocamdata nu cred, dar chiar daca nu am avea din ce, macar pe unul sau unii care nu dau "spaga electorala", care nu promit marea cu sarea, care nu au fost sau sunt implicati direct sau prin familie, prieteni sau apropiati de "sifonarea" banilor publici, tot se gaseste, sunt sigur ca lasandu-ne condusi de inteligenta noastra nativa, de bun simt, intuitia va functiona si va fi ceva mai bine.

Nu ma pot lauda, dar am calatorit nitel si am vazut cateva tari, imi vine in minte Elvetia, Olanda, Austria, Germania si altele ca Ungaria, defuncta URSS sau Iugoslavie, Tunisia, Bulgaria, Turcia si inca cateva si subliniez ca per total au fost f. f. putine locurile si orasele, care sa fi fost mai curate sau mai ingrijite, decat mult hulitul meu Bucuresti. Despre care 2 din 3 oameni intrebati ce-i nemultumeste mai mult aici pun pe primul loc mizeria, ori sa ma ierte cine nu-i de acord, dar Amsterdamul mult laudat e cel putin la fel de mizerabil, ma refer la mizeria stradala! Dar ce sa-i faci, poate ne-o veni randul si noua!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[31.08.13 19:55:59]
»

Am totuși vaga impresie că tu de fapt aici vorbești despre o suburbie (ai stat probabil în ceea ce ei denumesc „Greater London”), iar diferența între aceste zone, locuite majoritar de imigranți (mai mult sau mai puțin „naturalizați”) şi nu cred că e bine să judeci Londra după acestea. Londra e un oraș al contrastelor, nu doar culturale și arhitectonice, cât mai ales etnice. Trăind acolo vreme de câteva săptămâni, am învățat mai întâi să fac exact ceea ce fac și ei: să nu mă mai mir atâta de ceea ce văd, să accept că oamenii sunt diferiți (și poate la rândul meu, eu păream altora ce mă priveau pe-acolo, o altă minune ambulantă) dar fără a fi în esență incompatibili. E timpul să învățăm să nu-i mai judecăm pe oameni după cum se îmbracă, sau după cum arată, după cum le miros magazinele (și să știi că am avut ocazia să-mi adaptez olfactivu' la șanelu' lor) sau după orice alte criterii irelevante.

Cred că e mult mai important ceea ce au realizat și locul pe care îl ocupă în lume...

Opinia mea...

adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 20:13:10]
»

@Dragos: Iti respect opinia, draga domnule Dragos. Desi sederea mea era planuita pentru mai multe saptamini, n-am avut puterea sa ma acomodez.

Poate ca e un fel de Ferentari al Londrei, acolo unde am fost eu... nu stiu cum e in Ferentari, ca n-am avut ocazia sa vizitez pe-acolo.

Eu stiu ca am fost la Londra si am povestit cum am simtit eu acea calatorie.

Imi pare rau daca am zis ceva despre oameni, nu a fost cu intentia de a-i denigra.

Pentru mine nu a fost acea civilizatie la care m-am asteptat.

Daca scriu despre London Bridge si pun si poze, asta inseamna ca am fost la Londra?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
makuy*
[31.08.13 22:54:45]
»

Într-adevăr, Londra trebuie văzută în timpul liber și nu doar din perspectiva unei suburbii. Sau să îl citești mai întâi pe Jerome K. Jerome, pentru a înțelege, cu umor, plusurile și minusurile unui popor care a creat o civilizație.

Centrul Londrei, de fapt, Londra reală, pentru că restul face parte dintr-un megalopolis numit, după cum a spus @Dragoş, Greater London (aşa cum ar fi dacă, pe lângă Bucureşti am pune la un loc toate orăşelele şi satele limitrofe - asta, presupunând că am avea şi mijloacele de transport aferente pentru a-i purta pe locuitorii acestora către şi din centru), conţine atât de multă istorie, atâtea contradicţii şi atâtea dovezi din partea unor oameni care s-au întrecut pe ei înşişi, încât, din cel mai poluat şi infect (la propriu, adică provocator de boli) oraş l-au transformat într-o (aproape) bijuterie ecologică.

Fără să intru acum în detalii, deoarece o să le prezint curând, anticipez, doar, cu ceea ce am considerat a fi concluzia vizitei mele în Anglia: după ce vezi Londra, restul e provincie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[31.08.13 23:20:51]
»

@makuy: Ma bucur ca a-ti avut alte trairi. Abia astept sa citesc.

Dragoș_MD
[31.08.13 23:42:50]
»

@adri-nico: stimată doamnă și colegă - și eu îți respect opinia; vorbele mele de mai sus încercau doar să îți sugereze cum ar fi bine, pe viitor, să încerci să percepi un loc nou unde ajungi, loc aflat într-o zonă culturală total diferită de cea în care ne-am format.

Partea cu pozele și impresiile vizitării London Bridge (un pod anost, comparat cu vecinul său din aval - Tower bridge; dar iar e vorba doar de o opinie personală) nu cred că are relevanță; ai spus mai sus povestea trăită de tine și mi se pare foarte ok. Remarca mea era legată de faptul că ai omis să precizezi localizarea măcar aproximativă a zonelor descrise în poveste.

Pentru că una e (cum bine ziceai) dacă aș scrie despre o zi în București descrisă din prisma cuiva cazat la Otopeni, Glina, ori Ferentari, și alta dacă aș vorbi doar de Calea Victoriei și parcul Herăstrău... Ar fi oarecum vorba despre București, de netăgăduit! dar nu acel București turistic despre care se așteaptă un cititor să afle de fapt detalii. Dacă îl avertizezi de la început despre ce e vorba în articol, măcar nu va fi dezamăgit la final - pentru că de fapt a citit despre un loc particular unde nu cred că ar fi mers; iar după ce a fost avertizat, nici atât!

Ai, deci, bunăvoința să ne spui, în mărinimia ta, cam pe unde ai avut această experiență?

Mulțumesc,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[01.09.13 00:01:00]
»

Salutare @all

Pai fata unde statusi mataluta de te imparfumasi la plamini pt tot restul vietii?

E drept ca eu am bananait mai pe la obiectivele centrale, ata avui timp si nu am dat de parfumeriile de care vorbesti

Despre cartela de telefon sa stii ca asa este 2p/min pt fix, am folosit si eu una cat am stat acolo ca de cum am aterizat o murit simul la tel... acum cred ca m-am prins de ce, eu de suparare nu am simtit mirosul dar cu siguranta de la el a lesinat si maii apoi a decedat simul meu.

Cred ca ai si amintiri placute, acolo cateva care sa faca odata cu trecerea timpului povestea mai frumoasa, mai blanda.

Oricum, un rw in situl tau caracteristic, plin de umor negru sau englezesc de aceasta data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.13 00:36:25]
»

@ Dragos,

N-am spus undeva ca eram prin fata stadionului Tottenham? ca iesise lumea de la meci si bintuiau masinile de politie?

Nu stiu adresa exacta. Si mai stiu ca eram in apropierea unui spital " North Middlesex"... cum dracu era sa uit denumirea asta?

O statie de tren White Hart Lane era prin drumul meu.

Acum poti sa localizezi Ferentariu' meu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.13 00:41:11]
»

@roth: Merci, draga mea pentru aprecieri.

Asta a fost umorul negru. Urmeaza si ala roz bombon... eram pe la jumate. Poate miine se valideaza, ca nu ma culc pina nu termin.

Dragoș_MD
[01.09.13 10:26:11]
»

@adri-nico:

N-am spus undeva ca eram prin fata stadionului Tottenham?

Ba da, recunosc: ai spus!

Dar cum io mi-s cam paralel cu fotbalu'... M-a ajutat acum amicul Goagăl:

Tottenham Hotspur Football Club

Bill Nicholson Way, Tottenham, London, Greater London N17 0AP

... așadar, am avut dreptate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.13 10:33:19]
»

@Dragos: Poti sa imi explici mai bine ce inseamna Greater London? N-as vrea sa apelez la amicul Goagal... ca ala nu are "simtaminte".

Dragoș_MD
[01.09.13 10:37:54]
»

@adri-nico: e ceva cum ar fi (la noi) Sectorul Agricol Ilfov (fostul), față de București. Doar că la ei nu prea se vede diferența (și nici „granițele”) între „sat” și oraș.

ed. ulterioară:

Acest ghid cred că ți-ar fi fost deosebit de util: (fișier PDF). Aș zice că Londra propriu-zisă este cea cuprinsă în zonele I și II de pe hărțile de transport.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.13 10:51:06]
»

@Dragos: Multumesc! Daca e vorba de asa... ca sa nu induc in eroare cititorii, as dori sa schimb titlul in "Sectorul Agricol Londra".

Se poate?

Dragoș_MD
[01.09.13 10:59:01]
»

@adri-nico: cre'că se poate; da' unde-ai văzut tu câmpii arate între „comune” și centru?

adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.13 11:06:32]
»

@Dragos: am vazut, jur!!! din avion. si aratau asa de bine lanurile de griu...

icata24
[01.09.13 18:25:41]
»

Fain articol, scris cu umor, dar, cam atat, o imagine reala si in acelasi timp eronata a Londrei.

Din cate inteleg (v-am citit si al doilea articol, acolo am votat nu-mi place deoarece aveti o abordarfoarte rasista), ati avut de gand sa stati mai mult dar, v-ati intors mai devreme, iar in aceste 10 zile ati reusit sa ajungeti la... Primark???

Muzeul de istorie naturala, Muzeul stiintei si tehnicii, Piata Trafalguare, toate gratis de vizitat, muzeul din piata, cu picturile (imi scapa numele) gratis de intrat, si cate altele, iar dumneavoastra alegeti Primark?

In alta ordine de idei, recentul recensamant din 2011 a dezvaluit ca pentru prima oara dupa al doilea razboi mondial, populatia de culoare din Londra a devenit majoritara.

Lucrez preponderent in zona Leicester, unde se afla o mare comunitate de musulmani/indieni, si, cumva va inteleg remarca cu mirosurile dar, in acelasi timp va pot spune ca macar odata la doua saptamani ma duc si-mi fac aprovizionare cu produse din magazinele lor.

Cu tomberoanele este asa cum va explica cineva mai sus, eu am trei, verde, pentru gunoi de gradina, negru pentru menajer si albastru pentru reciclabile.

Culorile eventual pot diferi de la un consiliu local la altul, dar, in mare, cam asta e ideea.

Nu am fost decat de vreo 4 ori la Londra dar, daca as fi apucat de exemplu sa citesc acest review al dumneavoastra, probabil mi s-ar fi taiat cheful de a o vedea.

dorgo
[01.09.13 18:41:49]
»

@Dragos: nu va mai diputati atata, ca acele celebre lanuri de grau, pe care le-a vazut @Nico din avion, exista peste tot, si-n jurul Londrei, acolo vin noaptea extraterestrii si deseneaza acele fantastice cercuri si cerculete imbarligate, despre care au aparut albume colorate si lungi seriale TV, (si care, cica, auzi ce gogosi! , le-ar face fermierii cu scandura ca sa atraga turistii), dar eu nu cred, am mare incredere in televiziunea britanica...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Diaura*, dorgo, GYL*, icata24, jessie*, makuy*, mauricius*, roth, stroecristian83
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075790166854858 sec
    ecranul dvs: 1 x 1