ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Olimpic din Lausanne

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Plecăm din Geneva (vezi impresii), părăsind cantonul cu același nume și, intrând în cantonul Vaud, urmăm malul lacului Geneva (Leman), îndreptându-ne spre capitala acestuia: Lausanne.

Conform programului făcut de ghidul nostru, ne îndreptăm direct spre unul dintre importantele obiective ale orașului: Muzeul Olimpic.

La aproape 100 de ani (mai precis 97) de la reluarea Jocurilor Olimpice (Atena 1896), la Lausanne se înființează, în 1993, la inițiativa lui Juan Antonio Samaranch, un muzeu destinat acestui fenomen sportiv.

Poziționat în sudul orașului Lausanne, pe malul lacului Leman, muzeul, situat pe o colină, parte a unui parc public, este o construcție modernă cu o arhitectură inspirată de templele grecești.

La intrarea în arealul muzeului te întâmpină o construcție decorativă din piatră, cu fântână arteziană în cascadă, pe peretele căreia sunt cele cinci cercuri olimpice, trei făclii olimpice stilizate și denumirea obiectivului “Le Musèe Olympique”. Pe o latură a peretelui o plachetă ne spune că în 1995 acest muzeu a primit „Prix européen du musée de l’année”.

În față patru catarge pe care fluturau, printre altele, drapelele CIO și ale țării ce găzduiește acest obiectiv, Elveția.

Întru-cât colega @kikiritzi a descris în detaliu interiorul Muzeului Olimpic (vezi aici impresii) voi încerca, în cele ce urmează să vă fac cunoștință cu zona exterioară a acestui ansamblu.

Pentru a ajunge la edificiul propiu-zis, se urcă o scară, ce se constituie ca o liniuță de unire între Quais d’Ouchy (artera ce străbate Lausanne de la vest la est – sub diverse denumiri – pe malul lacului) și platforma din fața muzeului. Scara, largă și confortabilă, are gravate pe contratrepte numele atleților care au aprins flacăra olimpică începând cu Jocurile din 1936.

De o parte și de alta, sunt amplasate sculpturi, în bronz, ale unor sportivi, campioni olimpici. Îi descoperi pe legendarul atlet finlandez Paavo Nurmi, câștigător a nu mai puțin de 9 medalii de aur la cele trei olimpiade la care a participat, sau pe Emil Zatopek, alergător ceh de cursă lungă (10000 și 5000 m). Alte sculpturi pe care le-aș menționa ar fi: “Diadoumène”, copie realizată de artistul grec Praxitelis Tzaoulinos, după opera lui Polyclète, reprezentând un tânăr atlet, sau „Discobolul”, replică a operei originale a lui Konstantinos Dimitriadis, “Le discobole Finlandais” ce a luat premiul I la concursul de sculptură de artă la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924.

Trecem pe lângă o statuie din bronz reprezentând doi luptători de greco-romane în plină acțiune, precum și pe lângă o lucrare a unui sculptor maghiar intitulată “Olympia” ce ne arată trei cicliști în plin efort. O sculptură mai modernă este “Elan”, operă a artistului Nag Arnoldi, înfățișând un grup de atleți care par să înalțe un zmeu cu cele cinci cercuri olimpice. Toate aceste opere de artă ne arată că “încă de la nașterea Jocurilor arta, știința, cultura au fost în dialog permanent cu Olimpismul, sporind influența lor în lumea modernă”.

Pe o platformă de odihnă, aflată cam la jumătatea scărilor, câteva panouri ne prezintă locurile unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice.

Sus pe platforma din fața clădirii muzeului ne întâmpină, urându-ne “Bun venit! ”, părintele Jocurilor Olimpice moderne, fondatorul CIO, Pierre de Coubertin. În dreapta lui, se află opt coloane, așezate pe două rânduri, pe care sunt înscrise numele orașelor ce au găzduit Jocurile Olimpice precum și numele președinților CIO, iar în fața statuiei arde în permanență o flacără, într-un vas de granit. Flacăra a fost aprinsă în cupa ornamentală la 23 iunie 1993 de campioana olimpică la patinaj, Katarina Witt, dintr-un foc transmis prin laser și relee de la Școala Politehnică Federală din Lausanne până la Muzeu. Lângă acesta pe un zid din marmură este încrustată deviza tradițională a Elveției și deviza Jocurilor Olimpice: “CITIUS ALTIUS FORTIUS”, deviză ce o găsim săpată și în granitul din care este confecționat vasul în care arde flacăra, unde cuvintele sunt separate de cele 5 cercuri olimpice. În stânga intrării o mica fântână arteziană, udă o sculptură intitulată “Ploaia”.

În continuare voi spicui dintr-un pliant, având titlul “SHARE THE DREAM”, destinat acestui muzeu. “Jocurile Olimpice sunt un fenomen UNIVERSAL pentru că, traversând istoria, unește întreaga lume. Toate țările, femei și bărbați se reunesc în jurul acelorași valori, pentru că Olimpismul înseamnă: prietenie, respect și schimbare”. Totodată, se spune aici, Jocurile Olimpice sunt “inovative, inspiratoare, inepuizabile și vizionare”.

Zona adiacentă complexului muzeal este un minunat spațiu verde, cu o frumoasă peluză, împestrițată, atunci la data vizitei noastre, de frunze colorate în nuanțele toamnei, cu garduri vii, arbuști. Însă dintre toate acestea ne-a atras atenția un copac deosebit, cu coroana de forma unei cesti de cafea răsturnate, sub care era amplasat un loc de odihnă extrem de agreabil.

De pe platforma superioară ai o frumoasă priveliște spre lac și spre stațiunea franceză Evian, pe care, la data vizitei noastre, am ghicit-o cumva prin nebulozitatea ce acoperea lacul Leman.

Drmuri bune și excursii minunate!

 

Webb rog să postați: youtube (mulțumesc!)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 19.04.19 18:44:04
Validat / Publicat: 19.04.19 19:53:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA. A mai fost în/la: Geneva, Berna, Montreux, Interlaken, Luzern, Zermatt

VIZUALIZĂRI: 1418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Un minunat adăpost natural din coroana unui copac, contra arșiței
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39000 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.04.19 19:52:15]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[19.04.19 20:02:34]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yolanda
[21.04.19 10:20:48]
»

@Mitica49: a fost sa fie votul 19, altcineva va avea norocul sa dea SB.

"Olimpismul înseamnă: prietenie, respect și schimbare", ce bine ar fi sa aplicam cu totii aceste principii în viata de zi cu zi.

Calatorii frumoase si multe!

Mitica49AUTOR REVIEW
[21.04.19 19:36:10]
»

@Yolanda: Da, ar fi bine să aplicăm aceste principii, dar și multe altele, în viața de zi cu zi. Însă, ca mai mereu, realitatea bate întotdeauna visul. Dar e bine să luptăm pentru visele noastre.

Mulțumesc pentru lectură, vot și comentariu!

Să auzim de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lausanne:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088988065719604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1