GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rog pe webmaster să includă și următorul videoclip https://www.youtube.com/watch?v=CGzKnyhYDQI Loving Vincent
Van Gogh & Japan. Ăsta era numele expoziției temporare de la Muzeul Național de Artă Modernă din Kyoto . M-am tot codit, atunci, la început de ianuarie, când am văzut prima oară afișul imens ce anunța mult așteptata expoziție. Ei, ce treabă are Van Gogh cu Japonia oricum? Știam puține despre pictorul olandez, noaptea înstelată, fratele Theo, floarea-soarelui, La tristesse durera toujours și cam atât, spre rușinea mea. Am făcut rapid poză la datele expoziției, promițându-mi să nu uit.
Destinul a făcut să ajung la Kyoto în penultima zi de expoziție, aceasta fiind între 20 ianuarie și 4 martie 2018. În 2017 aceeași expoziție a fost și în Hokkaido și în Tokyo.
Prețul a fost de 1500 de yeni (aproape 15$) pe loc, 1100 pentru studenți. Grupurile de +20 aveau reducere, pe care o primeai și dacă îți luai biletul din timp (1300yeni/pers).
Am ajuns pe înserate, când era multă lume, corporatiștii cred că-și luaseră liber de la muncă să ajungă :D. Câteva plăcuțe bilingve îți spuneau povestea lui Van Gogh din prisma pasiunii pentru Japonia: ajunsese, de când era la Paris, să fie fascinat de cultura nipponă, de fețele albe și de acest tărâm exotic și tare, tare îndepărtat de el. A început să colecționeze ukiyo-e (picturi ale lumii în mișcare, picturi pe blocuri lemn cu diverse peisaje, un exemplu faimos este Marele Val din Kanagawa). A început o lungă fascinație pentru Japonia în plin secol al XIX-lea.
Van Gogh nu a ajuns niciodată în Japonia, dar a văzut-o pretutindeni. Mutarea în Provence nu a făcut decât să accentueze visul asiatic. Într-o scrisoare din 1888, către fratele lui, Van Gogh spunea că se simte ca-n Japonia. Îl ruga să vină și el acolo, să simtă aerul oriental. Începuse să cumpere orice pictură avea legătură cu această țară, acum ele regăsindu-se la Muzeul din Amsterdam.
În cadrul expoziției erau câteva lucrări originale ale lui Van Gogh, precum și numeroase lucrări ale unor artiști străini/japonezi care fie l-au influențat, fie au fost influențați de acesta. Acum, eu speram să fie expusă și Noaptea înstelată, Autoportretul sau măcar Floarea Soarelui, însă n-am avut noroc. Probabil nu s-au îndurat cei din Amsterdam să le dea, însă am văzut Camera din Arles original, precum și o reprezentare în mărime naturală fotografiată de toată lumea. Mai erau și câteva reproduceri destul de frumoase.
Expoziția a fost frumoasă, deși pe alocuri putea să fie îmbunătățită - doar jumate din exponate aveau plăcute bilingve, mi s-a părut că lipsește o ordine în ceea ce privește ordinea încăperilor. În mod surprinzător, în camera cu suveniruri toate aveau ca temă floarea-soarelui, deși nu se pusese accentul pe ea. Oricum, o expoziție atipică pentru mine și, cu siguranță (și din păcate) unică.
P.S: era interzis să faci poze cu excepția zonei cu Dormitorul.
Trimis de Tesaria in 09.06.18 06:47:36
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tesaria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX: Am citit review-ul tău cu întârziere și plăcere... mi-a sărit desigur în ochi numele lui Van Gogh... am scris anul trecut un articol despre muzeul lui din Amsterdam și șansa de a-i vedea capodoperele.
Dragostea pictorului pentru arta japoneză e binecunoscută, pasiunea lui s-a dezvoltat în mediul parizian. Mă bucur că am călătorit alături de tine taman în îndepărtată Japonie... ce bine că tablourile călătoresc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Uji, taramul ceaiului verde și al paradisului budist Byodo-in — scris în 26.10.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Fushimi Inari Shrine, altarul celor 10000 porti torii — scris în 22.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Palatul Imperial din Kyoto — scris în 20.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Palatul Imperial Sento si Palatul Imperial Kyoto Omiya — scris în 14.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ginkaku-ji, Pavilionul de Argint din Kyoto — scris în 09.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ninnaji – templul imperial din Kyoto — scris în 07.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Budismul zen si gradina de piatra a templului Ryoan-ji — scris în 01.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ