ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Budismul zen si gradina de piatra a templului Ryoan-ji

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu departe de Kinkaku-ji, am descoperit un templu zen, Ryoan-ji, faimos datorita gradinii de piatra (kare-sansui), parte a patrimoniului mondial UNESCO, incepand cu anul 1994.

Dupa ce am platit accesul, 600 yeni/persoana, am trecut de poarta principala si am patruns in mijlocul unei gradini in totalitate verde, cu arbori si arbusti, cu o vedere pitoreasca a muntilor din jur.

In partea stanga se afla Kyōyochi-Ike (Lacul ca o oglinda), un iaz plin cu nuferi albi si galbeni, camelii si irisi, inconjurat de ciresi si pini. In urma cu ceva ani, pe lac existau multe rate mandarin, templul numindu-se Oshidori-dera (Templul Ratelor Mandarin).

Pe lac exista 2 insule mici, Fushidora-Jima („Insula Tigrului Ascuns” ) si Benten-Jima, numita dupa Benten sau Benzaiten („Dumnezeul norocului’’).

Pe aceasta din urma am ajuns si noi, trecand peste un podet de piatra si pe sub o poarta torii, ce gazduieste un mic templu dedicat lui Benzaiten, numele japonez pentru Saraswati, zeita hindusa a cunoasterii, muzicii, artei, intelepciunii si invatarii.

Ne-am continuat plimbarea, intrand pe a doua poarta, ajungand la cladirea principala a manastirii, hōjō, folosita ca locuinta a staretului si pentru studiul personal.  

Scara de piatra pe care am urcat spre hōjō este marginita de balustrada din bambus cu model  Ryoanji, ce seamana cu solzii de pe corpul dragonului numit Ryu.

Dupa ce ne-am descaltat, am patruns in interiorul acesteia, impartita in 6 camere prin usi glisante (fusuma). Sala principala Hojo a fost initial decorata cu desene originale fusuma, dar templul a vandut operele de arta dupa ce a cazut intr-o stare de paragina in urma miscarii „haibutsu kishaku” de a expulza budismul din Japonia, dupa restaurarea Meiji din 1868. Actualele desene au fost donate de primul ministru si reprezinta nori si dragoni.

Camerele din sud reprezinta  sala de receptie, o sala de curs si o sala de sedinte, iar celelalte 3 camere aflate in nord, gazduiesc un birou, un vestiar si o camera centrala formata din alte 3 subdiviziuni: o camera de serviciu, un altar si dormitorul.  

Hōjō include si gradini pe fiecare parte a cladirii, o gradina de muschi numita Gradina de Vest, o gradina de piatra si o gradina cu ceainarie, care nu este deschisa publicului. Sala de ceai Zorokuan aflata in coltul de nord-est, este tipica stilului favorizat de Kishuza, un maestru al ceaiului de la inceputul secolului al XVII-lea.  

Intr-un templu sau la o ceremonie a ceaiului nu se cade sa intri daca nu te purifici. Ritualul inseamna a spala mainile si a clati gura cu apa proaspata dintr-un bazin, numit tsukubai.

Templul Ryoan-ji are si el un tsukubai dintr-un bloc cilindric de piatra, a carui suprafata pe care curge apa proaspata, seamana leit cu monedele chinezesti. Pe fata acestuia sunt incrustate patru semne, care, singure, nu inseamna nimic, dar daca sunt citite in ordinea acelor de ceasornic, impreuna cu orificiul patrat, s-ar traduce: Eu invat doar pentru a fi multumit.  

Gradina de piatra este situata in partea din fata a hōjo si poate fi admirata de pe veranda de lemn care inconjoara cladirea. Acest tip de gradina consta din roci si pietricele, nu din vegetatie si apa, rolul acesteia fiind acela de a  incuraja contemplarea. Pietrisul alb simbolizeaza adesea elemente curgatoare, cum ar fi cascade, rauri, paraie sau mare, yang-ul, in timp ce stancile sugereaza insule, tarmuri sau poduri, yin-ul.

15 roci de diferite dimensiuni sunt aranjate cu grija in 5 grupuri, in mijlocul pietricelelor greblate care acopera un dreptunghi de pamant de 250 mp. Pietrele sunt aranjate cu grija, astfel incat din orice unghi le-ai privi, simultan nu se vad decat 14 dintre ele. Zidul din spatele acestei gradini este construit din lut fiert in ulei. Cu timpul, uleiul ce s-a scurs a desenat linii interesante, picturi abstracte.  

Nu am stat prea mult aici, gradinile fara flori si miros de verdeata nu ma impresioneaza, iar meditatie zen nu practic, asa ca ne-am continuat plimbarea, trecand pe langa Kuri, fosta bucatarie a templului, apoi pe langa Pagoda Alba, in stil birmanez, care e un memorial pentru soldatii japonezi morti in Birmania in timpul celui de-al doilea razboi mondial si am parasit domeniul templului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 01.09.24 19:46:48
Validat / Publicat: 01.09.24 21:15:45

VIZUALIZĂRI: 151 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kyoto și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.032822132110596 sec
    ecranul dvs: 1 x 1