GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pana la Kikinda cu plecare din Timișoara sunt aproximativ puțin peste 80 km cu ieșire prin vama Jimbolia, am mai fost la Kikinda mai demult prima data în 1990 tot toamna dar atunci a fost mai altfel, mergeai in străinătate acum e ceva banal parca atunci era mai palpitant era perioada aia cu inceputul asa zisei democrații care vad ca si azi e tot mai originala.
Sa revin la Kikinda
Un oraș ceva mai mic ca si Lugojul, in zona noastră adica in Banat renumele acestei localități e dat de fabrica de țigla si cărămidă de la Kikinda, oare e cineva in Banat să nu fi văzut cel putin o țiglă pe undeva cu ștampila renumitei fabricii? eu unul am văzut in foarte multe locuri acest produs made in Kikinda.
Alt simbol este scheletul mamutului descoperit acum vreo douazeci și ceva de ani pe un șantier al fabricii de țiglă, scheletul mamutului e vechi de aproximativ 200 000 de ani și e destul de bine conservat.
Ce am facut in zonă
Am ajuns in oraș in jurul orei locale 11 (cu o ora în urmă față de ro) si am luat-o spre zona centrală, zona de lînga primărie si muzeu unde se ține festivalul, plin de lume si comercianti cu produse de vănzare, de la plăcinte pâna la tot felul de chinezări ca la orice bălci sau festival asemânâtor de la noi.
Orasul deși destul de mic, ceva mai mic ca si Lugojul, foarte aglomerat in zona aia centrala, am ajuns in zona unde era scena cu spectacole in momentul respectiv muzica populara ținând cont ca era înca spre prânz, a urmat un fel de prezentare a câstigătorului acestui festival adică cine a venit cu cel mai mare dovleac.
In anii trecuți la acest festival de la Kikinda locul unu a fost luat de cel ce a venit cu cel mai mare dovleac, avea peste o jumatate de tonă, ăla a fost un record cred ca recordul e de acum vreo patru ani cu aproximatie.
Pe scenă erau expuși cațiva dovleci imenși, pana acum nu am vazut așa ceva, ma refer la mărime si greutate, toată lumea făcea poze cu dovlecii, se stătea la coadă la foto.
Televiziune, muzică, mâncare, kurtoș kalacs in sârbește scria colac, la un moment dat o nuntă, români foarte mulți în vizită, se auzea destul de des limba română dar se vedea ca sunt de la noi din țara dupa vorbă, acolo limba română e mai veche mai ca la țară în dialect. în acest loc am văzut cei mai multi români veniți în vizită cu loganul, erau în unele locuri pe străzile din apropiere și câte trei loganuri cu numar de Timiș parcate unul dupa altul si pe o parte si pe alta a străzilor, parcare fara plată, câteva autocare cu numar de Timiș tot pe acolo in zona din jurul centrului.
Am mai fost si la muzeu dar numai în curtea muzeului si acolo era expus scheletul celebrului mamut dar nu era originalul, pentru varianta originală trebuia vizita în interiorul muzeului.
Seara târziu începea concertul cu Lepa Brena (in 1984 a cântat si la Timișoara pe stadion)
Erau destui care mâncau semințe dar de dovleac nu de floarea soarelui, erau prăjite si se vindeau in diverse locuri.
Tot în zona aia la cinci minute de mers pe jos distantă de zona din capăt unde era festivalul erau si doua supermarketuri unul lânga altul, unul se numea Maxi, celalalt nu mai rețin cum se numea, erau destul de mari, prețuri în general cam ca la noi unele mai ieftine, țigările erau mai ieftine dar cu prețuri mult mai mari intre calitatea de jos si cea de sus, ex Kent sau Marlboro dublu ca preț fată de cele de o calitate mai de jos, la noi ue dictează prețul, am scris intenționat ue cu literă mică. Țigările de la doi euro în sus.
Case de schimb valutar in zona centrală dar valabil doar pentru mărunțișuri gen plăcintă sau o bere, suc, in rest la supermarket plata cu cardul.
In vamă pe partea din Serbia cu intrare din Jimbolia la foarte mică distantă cam 500 metrii de vamă sunt vreo două magazine si un restaurant unde se pot face cumpărături si plata se face si cu lei la ce curs nu stiu, separat tot acolo este și un magazin cu pâine si plăcintărie plata si cu lei, la fel la restaurantul de lângă.
Am făcut o vizită de o zi in Chichinda Mare o localitate din Banat, am fost la
Festivalul Ludăii, în Banat la țară se spune... ludaie... la oraș nu mai e ca la țara se numește dovleac.
Unde începe si unde se termină Banatul? Atașez o poză.
Trimis de Nicu in 24.09.18 12:08:32
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog atasarea acestui videoclip. multumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=A-yMdoXvHd8
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Nicu: Mulțumim pentru această prezentare. Dovleacul face parte pentru mine din amintirile copilăriei, greu de reprodus acum. Aromele dovleacului copt în cuptor ori ale semințelor prăjite pe plită sunt inconfundabile. Ceva mai recent am descoperit delicioasa dulceață de dovleac.
Banatul istoric? Greu de făcut o delimitare exactă... ne-am întins și pe teritoriul Serbiei, dar și al Ungariei de azi. Caracterul multietnic și multicultural e vizibil peste tot în regiune.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 Kikinda – întâlnire cu mamutul Kika — scris în 24.06.15 de Camelia19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ