GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Valea trandafirilor; Muzeul etnografic 'Damascena' din Skobelovo
Muzeul etnografic "Damascena" din Skobelovo
Bulgaria, Stara Zagora, Pavel Banja (Павел Баня), str. Parvi mai nr. 24.
Coordonate: 42°40'8"N 25°12'6"E
Pentru vizitarea acestuia am dat curs sugestiei gazdei noastre, Ivan, de la Shipka It Hotel, foarte bun vorbitor de engleză (el și soția sa Tosha au fost muzicieni cu turnee rock prin Europa) care ne-a și explicat traseul de la Kazanluk la Skobelevo (20 km) mai ales că la un moment dat GPS-ul te duce pe o scurtătură în Dolno Sahrane, în care, pe 2,6 km faci 35-40 min., prin localitate și chiar printr-o țigănie în care te trec fiorii; deși fusesem avertizați, din neatenție sau pentru că nu am înțeles bine sonoritățile limbii, exact pe acolo am luat-o, având parte de o aventură pe care nu ne-am dorit-o. Dacă mai mergeam 3 km, ajungeam la drumul asfaltat care face la dreapta și nu ar fi fost nici o problemă, drum pe care de altfel ne-am și întors.
Satele traversate, cu case dar mai ales curți și grădini îngrijite, ne-au dat impresia unei sărăcii lucii, destul de pustii la orele amiezii, cu terenuri în câmp nelucrate, chiar ne întrebam la un moment dat unde sunt totuși vestitele lor de plantații de trandafiri, mă așteptam la zeci de hectare, pe care, nu le-am văzut nicăieri, cu excepția unor mici parcele de câțiva zeci de ari. Cred că în imaginația mea, așteptam câmpuri nesfârșite cu tufe de trandafiri, mai ales că bulgarii nu pierd nici un prilej să-ți spună că pentru un litru de ulei de trandafir trebuiesc trei tone de petale, care, în imaginația mea însemnau multe sute de hectare de tufe de trandafiri.
Nu este prima oară când se întâmplă să-mi proiectez ca imagine, întinderea unei plantații românești asupra micilor plantații (de viță de vie, pomi fructiferi, etc. din Ungaria sau Slovacia) cărora aceștia, pompos le spun podgorii, livezi. Alții au reușit "să facă din rahat, bici" noi am reușit să întoarcem zicala pe dos.
Muzeul etnografic "Damascena" din Skobelovo (damascena.net), (numele provine de la trandafirul de Damasc) amplasat la poalele munților Stara Planina, care pe lânga o distilerie activă (prima din Bulgaria) de prelucrare a petalelor de trandafiri - produce apă și ulei de trandafiri, cuprinde un muzeu în aer liber, sub o copertină -șopron, cu exponate tradiționale în prelucrarea trandafirilor, a strugurilor dar și din gospodăria țărănească tradițională, un restaurant, un magazin cu produse cosmetice și de parfumerie din trandafiri (destul de scumpe), o grădină frumos amenajată (ca un părculeț), cu un bazin, piscină cu fântână arteziană, chioșcuri de odihnă, aranjamente florale, trandafiri, arbuști, viță de vie căreia i-am gustat roadele și la capăt o amenajare cu păsări exotice de curte.
La intrare, 6 leva, te întâmpină un ghid (nu știe engleză) care ne-a făcut o prezentare în limba spaniolă, ne-a oferit, spre încercare (gratis) și vânzare, apă de trandafir preambalată în pet-uri de 0,5 litri, apoi pe traseul muzeului, a oferit explicații asupra exponatelor tradiționale, (așa am înțeles că tragem la aceeași "căruță"), am vizitat distileria nouă, cu explicații privind noile proceduri de extracție, cu accent pe faptul că în tot procesul de fabricație nu sunt folosite niciodată produse chimice, distilarea fracționată având loc în mai multe etape, produsul cel mai valoros fiind uleiul care se separă gravitațional în partea superioară, maceratul fiind utilizat în fabricarea săpunurilor iar apa fie în parfumerie fie în industria alimentară. Chiar am fost invitați să gustăm apa de trandafir, ni s-a făcut și o demonstrație. Uleiul de trandafir rafinat este componentă esențială a celor mai valoroase parfumuri produse în lume: Christian Dior, Kenzo, Givenchy, Nina Ricci, Chanel şi Gucci. Cel mai scump parfum existent, „Her Majesty First”, conţine ulei de trandafiri și costă 195.000 de euro/sticluța de 500 ml. Mai nou americanii îl folosesc și la întreținerea echpamentelor de la navele spațiale, fiind foarte rezistent la temperatură.
În final traseul se încheie la magazinașul de prezentare pentru cumpărarea produselor de parfumerie și cosmetice.
Per ansamblu, locația, frumoasă, seamănă cu o floare într-un pustiu, merită o vizită de 1,5-2 ore, mai ales dacă o legi de ceva cumpărături legate de produsele pe bază de trandafiri.
Fotografiile, vor spune suficient cred, despre Damascena.
Cu bine!
Trimis de ak-ar de rumÂn † in 16.09.12 17:03:07
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ak-ar de rumÂn †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Stara Zagora si imprejurimi" (nou-creata pe site)
Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Mutat în rubrica "Descoperă Kazanlak şi împrejurimile, KAZANLAK / KALOFER" (nou-creată între timp pe sait)
Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.
- Jun.2023 Kazanlâk - În Valea Trandafirilor — scris în 10.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Damascena - Complexul Etnografic din Skobelevo — scris în 17.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Complex Etnografic Damascena - o vizită relaxantă și... parfumată — scris în 30.07.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2022 Kazanlâk si mirosul trandafirilor — scris în 18.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mormintele Tracice din Valea Regilor — scris în 29.07.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Biserica Sf. Profet Ilie – Kazanlak — scris în 07.06.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Un oraș strâns în jurul unei flori! — scris în 21.04.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ