ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 2 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Prima zi în India. Jaipur orașul roz

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Proverb indian- Sărăcia e compensată prin inteligenţă, o îmbrăcăminte proastă prin curăţenie, urîţenia prin virtute.

După un zbor nu așa lung cum mă așteptam am aterizat pe aeroportul din Delhi. Aici am fost nevoiți să mai trecem pe la un oficiu vamal pentru a ni se cofirma viza de intrare în India. Era dis de dimineață, noi eram obosiți, cozile erau mari și funcționarii se mișcau în ritmul lor, încet sau încetișor. Până la urmă am primit pe pașaport ștampila mult dorită și am intrat în India adevărată!

La ieșirea ne-așteptau ghidul și șoferul cu niște ghirlande de flori de bun venit! Eu am discutat cu ghidul și i-am achitat serviciile și apoi ne-am dus la microbuzul cu care o să străbatem o bună parte de țară! Drumul până în Jaipur, unde urma să înnoptăm, avea vreo 300 de kilometri pe o autostradă foarte bună și destul de liberă și l-am parcurs în aproximativ șase ore cu două scurte opriri. Ne-am cazat rapid la hotel și am ieșit în oraș.

Jaipur este capitala şi cel mai mare oraş din regiunea Rajasthan, un oraş specific indian acolo unde cultura şi tradiţiile indiene se regăsesc la fiecare la pas. Metropola a fost construită în secolul al XVIII-lea. Oraşul face parte din Triunghiul de Aur al Indiei, alcătuit din Delhi, Jaipur şi Agra. Jaipur este supranumit “Oraşul Roz” , datorită edificiilor colorate în roz, această nuanţă având menirea de a imita culoarea gresiei naturale. Inițial acesta a fost gri, dar la sfîrșitul secolului trecut a fost vopsit în roz în onoarea prințului Albert al Marii Britanii, în semn de bun venit. Rozul ăsta nu prea este roz bon bon, ci aduce mai mult a cărămiziu, iar clădirile sunt vopsite nu este piatră naturală în această culoare.

Una peste alta Jaipur este un oraș vesel, plin de viață și foarte pitoresc și nu întâmplător face parte din Triunghiul de Aur al Indiei, zona cea mai vizitată din această țară! Sincer, India are mult mai multe de oferit. De asta I se mai spune și planeta India și probabil trebuie mult mai multe vizite pentru a o descoperi. Pentru mine este abia a doua, prima a fost în Goa. Sper din toată inima să mai vizitez si alte zone ale acestei atât de fascinante țări.

Aglomerație, mașini, oameni, tuc tuc-uri, maimuțe, cămile, elefanți o atmosferă total atipică în acest oraș. Printre toate astea ne făceam și noi loc adulmecam noile senzații absolut fabuloase. Fiind însoțiți de ghid aveam evident un program impus și prima vizită a fost la un observator astronomic, Jantar Mantar pe numele lui. Aici am observant că biletele pentru străini erau de vreo zece ori mai scumpe decât pentru localnici, lucru de altfel întâlnit în multe alte țări exotice. Era după amiază când am intrat la acest obiectiv fabulous și era foarte cald.

Jantar Mantar, Jaipur, este un sit de observație astronomică construit la începutul secolului al XVIII-lea. Include un set de aproximativ douăzeci de instrumente fixe principale de o valoare universal absolut excepțională... Jantar Mantar este o expresie a abilităților astronomice și a conceptelor cosmologice ale curții unui prinț savant la sfârșitul perioadei Mughal. Iar realizarea acestor instrumente la o scară mare pentru accuratețe sunt adevărate opera de artă pentru zidărie. Nu vă așteptați ca toate acestea să aibă chiar acuratețea dorită și nici să țină foarte mult în timp, dar totuși relizarea lor este absolut deosebită.

Observatorul Jantar Mantar din Jaipur constituie cel mai semnificativ și cel mai bine conservat set de instrumente monumentale fixe construite în India în prima jumătate a secolului al XVIII-lea; unele dintre ele sunt cele mai mari construite vreodată în categoriile lor. Conceput pentru observarea pozițiilor astronomice cu ochiul liber, ele întruchipează mai multe inovații arhitecturale și instrumentale. Observatorul face parte dintr-o tradiție a astronomiei poziționale ptolemeice care a fost împărtășită de multe civilizații. A contribuit prin acest tip de observație la completarea tabelelor astronomice din Zij. Este o culminare monumentală târzie și ultimă a acestei tradiții.

Prin impulsul creatorului său, prințul Jai Singh II, observatorul a fost un punct de întâlnire pentru diferite culturi științifice și a dat naștere unor practici sociale larg răspândite legate de cosmologie. A fost, de asemenea, un simbol al autorității regale, prin dimensiunile sale urbane, prin controlul timpului și prin capacitățile sale de prognoză rațională și astrologică. Observatorul este întruchiparea monumentală a reunirii nevoilor care erau în același timp politice, științifice și religioase.

 Jantar Mantar din Jaipur este un exemplu remarcabil al reunirii de observare a universului, a societății și a credințelor. Acesta oferă o mărturie remarcabilă a punctului culminant al concepțiilor științifice și tehnice ale marelui observator conceput în lumea medievală. Ea depune mărturie unor tradiții cosmologice, astronomice și științifice foarte străvechi, împărtășite de un set major de religii occidentale, Orientului Mijlociu, asiatic și african, pe o perioadă de peste cincisprezece secole.

Deasemenea Jantar Mantar din Jaipur este un exemplu remarcabil al unui set foarte cuprinzător de instrumente astronomice, în inima unei capitale regale la sfârșitul perioadei Mughal din India. Mai multe instrumente sunt impresionante prin dimensiuni, iar unele sunt cele mai mari construite vreodată în categoria lor.

Observatorul Jantar Mantar din Jaipur a fost afectat de situația sa în aer liber într-o zonă tropicală, iar apoi de abandonarea sa temporară în secolul al XIX-lea, care a dus la intervenții frecvente de întreținere și apoi diverse restaurări pe o perioadă de mai bine de un secol. Cu toate acestea, integritatea generală a site-ului a fost în esență menținută și parțial restaurată.

Pe de altă parte, stabilirea autenticității fiecărui instrument individual este mai complexă, ca urmare a numeroaselor intervenții care au avut loc. În timp ce autenticitatea este în general incontestabilă în ceea ce privește funcția astronomică, este mai dificil de stabilit în ceea ce privește tencuielile, gradările instrumentelor, unele interpretări arhitecturale și mediul peisagistic imediat al elementelor proprietății.

Jantar Mantar este protejat prin Legea privind situl arheologic și antichitățile din Rajasthan Monuments, 1961, în conformitate cu secțiunile 3 și 4. A fost desemnat monument de importanță națională în 1968.

Principalele provocări pentru proprietate, care ar putea reprezenta o amenințare, sunt controlul dezvoltării turismului și permiterea dezvoltării urbane în imediata vecinătate a Jantar Mantar. Au fost anunțate proiecte majore de modernizare a cartierului și de modificare a traficului, care pot afecta zona tampon și, în general, peisajul și mediul cultural al proprietății. În special, este necesar să se precizeze măsurile luate pentru protejarea zonei tampon și să se includă aceste măsuri în viitorul Master Plan al municipalității Jaipur. Sistemul de gestionare a proprietății este adecvat, cu condiția ca acesta să includă un organism de management cu adevărat general și cu condiția să fie promulgat Planul de management. De asemenea, este necesară consolidarea expertizei științifice a organismelor însărcinate cu gestionarea proprietății.

Parte din aceste explicații le-am prins de la ghidul nostru foarte bine pregătit, dar cam nesuferit, parte le-am aflat ulterior prin propria informare. Cert este că am vizitat un loc fabulos, care nu mi-aș fi putut închipui că-l pot descoperi tocmai în India și acest lucru dovedește cât de ignorant pot fi uneori.

Următorul obiectiv turistic vizitat de noi în această jumătate de zi a fost Palatul Regal, denumit City Palace. Acesta se află vis a vis de Observatorul Astronomic- Jantar Mantar. După ce am făcut mai multe poze am intrat în palatal regal. Aici se aflau mai mulți așa ziși supuși care erau îmbrăcați traditional și stăteau la poze doar pentru o anumită sumă! Dacă nu-i omeneai se întorceau pur și simplu cu spatele.  

Un complex de curți, grădini și clădiri reprezintă de fapt impresionantul City Palace. Acesta se află chiar în centrul orașului vechi. Zidul exterior a fost construit de Jai Singh II, dar în interiorul acestuia palatul a fost mărit și adaptat de-a lungul secolelor. Există clădiri palate din diferite epoci, unele datând de la începutul secolului al XX-lea. Este un amestec izbitor de arhitectură Rajasthani și Mughal. Se spune că în momentul de față suprafața acestuia este întinsă pe aproximativ cinsprezece la sută din Jaipur. Dai pur și simplu dintr-o curte în alta.

Întâi am văzut Mubarak Mahal (Palatul de bun venit), construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru Maharaja Madho Singh II ca centru de primire pentru demnitari în vizită. Construcția sa cu mai multe arcade și colonade a fost preparată într-o tocană stilistică islamică, rajpută și europeană de către arhitectul Sir Swinton Jacob. Acum face parte din Muzeul Maharaja Sawai Mansingh II, care conține o colecție de costume regale și șaluri superbe, inclusiv pashmina din Kashmir. O expoziție remarcabilă este îmbrăcămintea spațioasă a lui Sawai Madho Singh I. Aceasta se spune că avea 2 m înălțime, 1,2 m lățime și 250 kg.

Anand Mahal Sileg Khana – Palatul Maharani – găzduiește Armeria, care are una dintre cele mai bune colecții de arme din țară. Multe dintre articolele ceremoniale sunt gravate și incrustate elegant, nefiind înfățișate conform  scopulul lor îngrozitor de a ucide.

Între armurerie și galeria de artă Diwan-i-Am se află o curte deschisă cunoscută în sanscrită ca Sarvatobhadra. În centrul său se află o galerie pavată cu marmură, roz și alb, care a fost folosită drept Diwan-i-Khas (Sala audienței private), unde maharajașii își consultau miniștrii. Aici am putut admira  două vase enorme de argint, fiecare cu o înălțime de 1,6 m și despre care se presupune că sunt cele mai mari obiecte de argint din lume. Aș fi vrut să iau și eu unul pentru acasă, dar nu aveam bagaj de cală. Ghinion.

În cadrul luxosului Diwan-i-Am (Sala Publicului) se află această galerie de artă. Exponatele includ o copie a întregii Bhagavad Gita, scrisă de mână în scriere minusculă, și copii în miniatură ale altor scripturi hinduse sfinte, care erau suficient de mici pentru a fi ascunse cu ușurință în cazul în care armatele zelote Mughal ar încerca să distrugă textele sacre.

Situat spre curtea interioară a palatului este Pitam Niwas Chowk. Aici patru porți glorioase reprezintă anotimpurile – Poarta Păunului înfățișează toamna, Poarta Lotusului înseamnă vara, Poarta Verde reprezintă primăvara și, în sfârșit, Poarta Trandafirilor întruchipează iarna.

Dincolo de acest chowk (pătrat) se află palatul privat, Chandra Mahal, care este încă reședința descendenților familiei regale. Se pare că se pregăteau pentru o mare petrecere private, erau aranjate mesele, apăruseră muzicanții, doar că noi nu am fost invitați. n Le-am spus la mai mulți că-s din partea Iuliei Vântur, dar majoritatea ridicau pur și simplu dijn umăr! Doar unul neașteptat mi-a vorbit de ea, dar asta mai târziu prin oraș!

Cam asta a fost prima zi prin Jaipur! La întoarcere era o aglomerație înfiorătoare. Am prins și un miting de protesc, dar și o paradă cu care alegorice. Aș fi vrut să cobor din microbuz, să rămân în centru, dar eram foarte obosit așa că am zis pas.

Prima impresie din India? Mai mult decât pozitivă!

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 22.12.24 10:57:44
Validat / Publicat: 22.12.24 17:10:17
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 cu șoferul nostru super de treabă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

AZEPHONE
[22.12.24 18:48:39]
»

Asteptam articolul acesta si banuiam ca mergi si acolo doar nu-ti scapa nimic de pe acest glob pamantesc.

Ma bucur ca ti- a placut si asteptam restul de relatari de pe meleagurile indiene.

Si iata impreuna cu tine sintem deja trei de pe AFA (din cei care ne cunoastem mai bine) care anul acesta a fost pe acolo, eu, colega iulianic care mi- a fost si tovarasa de masa la intalnirea AFA, tu si in 2019 colega yolanda (de fapt de atunci am inceput sa-mi doresc sa vad India)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[22.12.24 20:05:07]
»

@AZE: foarte bună observația ta! Într-adevăr nu sunt foarte mulți colegi care se încumetă să viziteze această țară fascinantă! Nici eu sincer nu o aveam în top! Aveam multe temeri ce s-au dovedit nefondate. Mai am o părere strict personală, cred că trebuie să fii pregătit din punct de vedere turistic pentru a vizita această Planetă India, cum îmi place să o denumesc. Acum chiar a fost momentul meu!

Doar o scurtă corectare, eu am mai fost în India în anul 2017! https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=76484&d=descopera-goa-cel-mai-mic-stat-stat-indian--goa-konkan

Dacă ești curios să citești despre primii mei pași prin India! Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu!

P. S. Sunt foarte multe locuri în care nu am ajuns și probabil nici nu o voi face!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1220541000366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1