ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Paros, regina Cicladelor?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Va avertizez, ca prima imagine postata, un colaj dupa mai multe carti postale, va va afecta emotional. In mod placut. Si veti dori sa mergeti si voi acolo. Este vorba de mai multe “stradute-muzeu” din Noussa, pe care le regasim si in Castelul Venetian, construit de venetiei in secolul 17, in Parikia, capitala insulei Paros, insula cicladica de care te indragostesti la prima vedere. “Coup de foudre”. Si unde am ajuns si eu, plecand din Santorini, dupa 3 ore de “mini-croaziera” cu feribotul (22 euro). E vorba de un feribot gigant si elegant, care face zilnic de 3-4 ori, ruta Pireu-Paros-Naxos-Santorini, in ambele sensuri. Inca inainte de a ajunge la “moara din port”, simbol al orasului Parikia, gasesti cazare. Poate ca e si aceasta o “moara cu noroc” ca cea din povestirile lui Slavici. Patroni de pensiuni sau de apartamente de inchiriat, te asteapta cu oferta lor inaltata pe pancarte, ca si-n Santorini. Altii au scris un nume pe pancarta, “x” sau “y”, e numele turistului asteptat, cu care patronul (mult probabil) a negociat “on-line”, poate pe “booking.com” sau prin alte mijloace, inchirierea unei camere. Daca doresti o cazare si n-ai chef de “pancardisti”, exista chiar langa moara din port, o agentie navala de voiaj, ce-ti expune toate plecarile si sosirile din insula. E ca un mic centru de informare dintr-o gara. Gasesti acolo si informatii diverse, precum inchirieri auto sau cazare.

De ce mi-a placut Paros-ul?

Pentru acelasi motiv necunoscut pentru care mi-a placut si Parisul, cu care este infratit (!!). Da! Paros este infratit cu Paris-ul. O insulita mica pierduta-n sudul marii Egee, este infratita cu ditamai capitala Frantei, unul dintre cele mai vizitate orase de pe glob. Cuiva de la primaria din Paros sau Paris i-a venit ideea de a observa asemanarea literara dintre cele doua locuri, mult vizitate de turisti. In Parikia exista taverne, chiar pe faleza in care vezi afise cu “Ici, on parle francais” iar meniurile sunt scrise si-n franceza. Asa cum prin Thassos auzi vorbindu-se romaneste, asa precum in Santorini, auzi vorbindu-se limbile asiatice (japoneza, coreeana, vietnameza, chineza), tot asa, auzi si in Paros, vorbindu-se franceza. Ce-ar fi ca si primariile din localitatile noastre Roma, din nordul Moldovei si Paris din judetul Olt, sa incerce o infratire?

In Paros am ajuns din Santorini in 3 ore cu feribotul. Din Pireu, ajungi in 4 ore. In port am ales un “pancardist” tanar, atletic, care astepta langa masina lui proprie, turistii. De fapt, daca privesti macar odata portul Athinios din Santorini sau portul Parikia din Paros, pe internet, in timp ce soseste vreun feribot, te linistesti. Vezi o multime de ofertanti de cazare. Omul meu, atletul, era fratele lui Jimmy. Cum, nu stiti cine e Jimmy? E unul dintre cei mai bogati si simpatici oameni din insula, care conduce un mic imperiu imobiliar-complexul “Jimmy studios and rooms”, care e format din 5-6 corpuri de cladire (toate cubice), cu o sumedenie de spatii de cazare. Am negociat pretul pe loc. 23 de euro/noapte. Am luat 5 nopti si am prelungit apoi cu inca doua. Am avut si noroc, fiind inceput de sezon, in camera, n-am avut vecin de pat. Cu mine a mai venit un cuplu tanar din Elvetia. Jimmy in persoana, un barbat jovial, fost atlet si el, se pare, a venit si-a dat mana cu viitorii lui clienti, urandu-ne bun venit. Inca acest lucru nu l-am intalnit nicaieri, ca patronul complexului de locuinte (si proprietarul unei cafenele de pe faleza), sa ne stranga mana si sa ne ureze bun venit. “Stiti, a zis Jimmy, sunt convins ca va veti simti bine, la noi se face curatenie zilnic, avem si o terasa suspendata cu o mica gradina botanica, avem si spatiu pentru odihna in aer liber, wi-fi, televizor, transport gratuit la feribot. Plaja e la 100 de metri, iata!, se vede, e acolo, printe vilele acelea. Locul de parcare e mare si orice problema aveti, apelati la una din cele doua receptionere”.

Ce-am vizitat in Paros?

Din Paros, n-am gustat decat o felie mica, am reusit sa vizitez partea de nord a insulei (Noussa-Kolimbithes-Santa Maria), si o plaja din sud, Golden Beach. Am trecut ca fulgerul prin satele de munte. Am ratacit ore intregi prin feericul Castel Venetian din Parikia si prin port. Am gustat o bucatica si din Antiparos. Insuficient. E nevoie de inca un sejur. Insula e prea frumoasa ca s-o epuizezi doar in cateva zile. In Paros, pentru a ajunge in fiecare locsor frumos, ai nevoie de cel putin 10 zile si o masina (sau un scuter) la dispozitie. Lucru pe care n-am avut de unde sa-l aflu dar vi-l zic acuma, voua. Altfel e pacat. Mai e de vizitat temeinic si Antiparos (atat pe dinauntru cat si pe dinafara), insulita care e la o aruncatura de bat de Paros. E pacat sa va grabiti, asa ca mine care a vrut sa parcurga doua sau chiar trei insule importante in scurt timp. Aici, sunteti in pestera lui Aladin si sunt multe, multe lucruri de admirat.

In primele zile am facut cunostiinta cu Parikia. Un oras fascinant. Perfect. Are tot ce vrei. Daca pornesti din port sau de langa moara, drept inainte, vei ajunge intr-o piateta, vechea, Agora, de unde se dechid cateva stradute comerciale ce te aburca fara sa-ti dai seama in Cetatea Venetiana (construita peste fostul castru al insulei), pe niste strazi ce se pare ca definesc Cicladele. Strazi inguste, cu pereti albi si usi si ferestre albastre, ce trec pe sub bolti sau patrund prin tuneluri, uneori duble sau triple, cu balconase si scari exterioare ce duc la etaj, vopsite si ele in alb sau albastru si multe dintre ele acoperite sau chiar imbracate in bogate tufe de leandri rosii. E combinatia cromatica perfecta pentru a te incanta si a te rechema sa ratacesti prin ele, mereu si mereu, si a doua si a trea zi sau in alt an. Unele locuinte de pe aceste strazi minuscule s-au transformat in spatii de cazare, mici hoteluri, magazine pentru shoping, ateliere sau cabinete medicale. Dar stradutele din Parikia sunt palide fata de farmecul celor din orasul Noussa, oras aflat la 10 Km de Parikia si unde ajungi foarte usor, fiind cel mai bine legat oras de capitala. Cursele auto locale pornesc la fiecare jumatate de ora. Eu porneam prin insula mereu dimineata, in jurul orei 7, cu prima cursa, cand era racoare si ma intorceam pe la ora 17-18, cand dogoarea zilei se domolea.

Cum ajungem in Paros?

In Paros, e bine sa veniti cu masina proprie, lucru recomadabil, dar descurajant cand stii ca ai de ajuns pana in portul Atenei (Pireu), strabatand aproape toata Grecia de la nord la sud, si de acolo (daca ai ajuns in orarul feribotului, e preferabil sa ajungi la prima cursa, care e dimineata devreme, pe la ora 7), mai faci 4 ore pana in Paros. Poti ajune in insula cu avionul, Paros are aeroport propriu (se face de obicei escala in Atena sau Salonic). Mai puteti ajunge direct, cu excursii organizate cu avioane charter. In portul Parikia piteti inchiria o masina mica cu 30 euro/zi. Nu faceti cum am facut eu, care am folosit excesiv autobuzul local si picioarele. Ratati o groaza de locuri frumoase. Prin satul de munte Lefkes am trecut cu autobuzul ca fulgerul, n-am vazut mai nimic. Dintre multimea de plaje ale insulei, am vazut doar 4. Kolimbithes Beach, Santa Maria Beach, Golden Beach si plaja din Parikia. Dar mai sunt si altele.

Noussa- Kolimbithes-Santa Maria

Mi s-a parut a fi cea mai atractiva si turistica zona a insulei. Pana la Noussa faceti cu autobuzul local 30 de minute. (1,80 euro biletul). Eu am pornit de dimineata, soferul opera din loc in loc, unde il asteptau palcuri de copii ce mergeau la scoala, la Noussa. Spre Noussa, ne-am transformat intr-un autobuz scolar. Inainte de Noussa, soferul s-a abatut un pic din drum, pe la Kolimbithes (3-4 Km de Noussa), de unde a mai luat 2 copii. Asa mi-am dat seama ca cele doua localitati, se invecineaza.

In Noussa, pasii te conduc de-a lungul unui canal, (loc unde se balacesc rate albe si maronii), spre micul port local de pescari. Acesta este partea centrala a orasului. Aleea ce coboara spre un frumos pod si spre port se continua cu un vechi bastion aparat de furia marii de doua diguri. Langa ele, veti intalni locul cel mai popular din oras. Vechiul golf din port, amenajat in scop turistic, feeric luminat seara si foarte animat, loc in care gasiti si cateva taverne romatice pe malul marii. De langa acest golf, porneste urcusul spre vechiul oras, pe o sumedenie de stradute piticoase, construite parca special pentru un popor de elfi. Noussa e un oras colorat, fascinant, greu de descris in cuvinte, o bijuterie arhitectonica. Te-ai plimba pe-aceste strazi si te-ai tot plimba, fara sa te mai saturi. Eu am venit si apoi am revenit la Noussa inca odata. Prima data am vizitat orasul si plaja Kolimbithes, loc fantastic, desprins din povesti, loc in care te simti teleportat pe o alta planeta, un tinut de piatra, loc unde am ajuns pe jos. Dar e si pacat sa parcurgi cei 3-4 Km de la Noussa la Kolimbithes, cu alt mijloc de transport.

A doua zi am venit tot de dimineata, am vizitat din nou orasul vechi si apoi am pornit-o spre plaja Santa Maria (8 Km). Tot pe jos. Se ajunge acolo mai usor dimineata, cand e racoare. Mai greu e la intoarcere, la pranz, cand totul fierbe. De data aceasta vantul ucigas, Meltemi, m-a ajutat. Batea puternic si te racorea cat de cat. Sau macar nu te lasa sa transpiri. Plaja Santa Maria e doar o bucatica din peninsula Santa Maria, loc de vis, presarat cu multe golfulete ce adapostesc yahturi si unde bogatii lumii si-a construit vile de lux pe malul marii. In curtile vilelor? Risipa de culori. De la verdele palmierilor, la galbenul florilor de cactusi si pana la rosul sangeriu al florilor de hartie sau leandrilor. Majoritatea vilelor erau inchise. Unele, erau de vanzare. Una singura gemea de galagie. Era acolo un fel de tabara scolara. Copiii iesisera cu educatorii loc in natura. Plaja numita Santa Maria e mica, frumos amenajata, pe ea, pe sub umbrelute, se tolaneau cativa turisti. N-am vazut vreo taverna prinprejur. Langa plaja, se afla un alt golf, plin cu yahturi. Pentru a vizita intreaga peninsula, ai nevoie de cel putin o zi intreaga.

Intr-alta zi, am ajuns si in doua golfuri din Antiparos. Din portul din Parikia se fac zilnic excursii de-o zi in insulele din jur (minus duminica). Ios, Mykonos, Santorini, etc (va atasez panoul publicitar al agentiei de turism). In Antiparos se ajunge in 5 minute. Platesti 4 euro. E-o afacere de familie. Un vaporas mic, condus de tata si fiu. Toata ziua fac naveta. Vaporasul ajunge in cele doua golfuri, odata la fiecare ora. Deci poti sa stai in oricare golf din insula cate ore vrei, pana pe la ora 17. Apoi, vaporasul te aduce inapoi, in Parikia. Apa de langa Antiparos e verde la mal si albastra intre cele doua insule. Am prins si o regata de veliere. Cele doua golfuri vizitate au si o parte salbatica, stancoasa si una cu nisip, frumos amenajata. Exista si cateva taverne in jur si cateva vile. Dar partea cea mai frumoasa a insulei, grotele si orasul Kastro, nu le-m vazut, au ramas pentru data viitoare.

In incheiere

Daca Santorini e printesa rasfatata si admirata de toata lumea, a marii Egee, Paros, insula pertfecta, mi-a parut a fi regina Cicladelor, ce-ti ofera totul chiar din prima clipa, un port in care ajunge atat feribotul (Pireu-Paros-Naxos-Santorini) cat si ambarcatiuni mai mici, loc in care ai si taverne in port, gasesti cazare ieftina, “la minut”, repede, fara prea mult efort, ai si o plaja cu nisip fin si apa limpede chiar langa port, ai un mic camping pentru rulote (pentru corturi e intre 6-10 euro/noapte), autogara e foarte aproape, autobuzele te poarta la preturi modice spre orice destinatie din insula, exista un mini-maket cu de toate chiar in port. Cetatea venetiana te scufunda, parcuragand doar cativa pasi prin oras, in istoria indepartata a insulei, intr-o plimbare “hai-hui” pe stradute inguste si inflorate, printre case ce le atingi cu ambele maini. Insula are si multe plaje, unele sunt mai ales pentru tineri, are si cateva sate de munte incantatoare, in centrul insulei si cateva atractii irezistibile in nord (Noussa, Kolimbitres si minunata peninsula Santa Maria).

Epitetele date celor doua insule, Santorini si Paros, de “printesa si regina” sunt relative, e doar asa, o figura de stil, pentru ca in Ciclade, am impresia ca exista un harem intreg de printese si regine.

Inchei deocamdata, fara a epuiza tot ce-am avut de spus. Dar, “I’ll be back! ”

@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 23.07.16 11:45:07
Validat / Publicat: 23.07.16 16:48:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Lefkada, Zakynthos, Skiathos, Santorini

VIZUALIZĂRI: 13185 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Straduta din vechiul oras Noussa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82751 PMA (din 69 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[23.07.16 16:48:36]
»

@dorgo - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[23.07.16 16:53:55]
»

@dorgo -

Primul vot, doar 900 de puncte pentru atat de multe si bune informatii!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[23.07.16 17:30:48]
»

@dorgo - Păi da, come back, şi cât mai soon cu putinţă că nu mai am răbdare: aştept alte şi alte poveşti din Ciclade, plus ataşarea pozelor, dar asta nu e treaba ta

webmaster
[23.07.16 17:36:15]
»

@Carmen Ion -

plus ataşarea pozelor,

@Dorgo a încărcat și poze. O mică problemă tehnică - sperăm să se rezolve cât mai repede - împiedică validarea lor.

Mulțumim pentru întelegere.

ANILU
[23.07.16 18:38:11]
»

@dorgo: Ce vară frumoasă ai avut anul acesta.

Ai fost în vizită la Prințesa și la Regina Mării Egee.

Ce mult mi-a plăcut.

Foarte importante toate informațiile despre Paros, cum ajungi, unde poți găsi cazare, pe unde să te plimbi și ce ai de văzut.

Felicitări pentru vacanță dar și pentru articol.

Toate cele bune.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[23.07.16 18:53:57]
»

@webmaster - Mi-am închipuit că există nişte probleme tehnice: am văzut că şi la alte reviewuri pozele aşteaptă să fie validate.

Nu-i problemă; răbdare... şi tiutiun

mogly
[23.07.16 19:07:55]
»

@dorgo - Ai reusit sa ma faci sa zambesc cu gura pana la urechi inca de la primele doua randuri citite

Ma bucur pentru vacanta pe care ai avut-o si cred ca oricat timp am avea la dispozitie pentru a vizita insulele grecesti, tot ni se va parea insuficient.

Am simtit ca Paros te-a incantat mai mult decat Santorini! Am dreptate?

dorgoAUTOR REVIEW
[23.07.16 19:41:35]
»

@mogly - Amandoua sunt frumoase, fiecare in felul ei.

Paros e mai linistita, aici te bucuri de o mare limpede, de nisip fin ca la Mamaia,

Santorini e mai agitata, mai aglomerata, uneori stresanta chiar, dar aci o Caldera unica si irepetabila.

In Paros, m-am linistit dupa agitatia din Santorini. Mi-am dat seama de numarul excesiv de turisti ce zboara dinspre Atena spre Santorini (si sunt mai multe zboruri zilnic), dupa salile de asteptare full din aeroporturi, devenite parca neincapatoare.

Poate voi scrie dupa review-ul de cazare si unul comparativ - Santorini vs Paros, caci mai am inca multe fotografii neutilizate.

calatorul
[23.07.16 19:56:05]
»

@dorgo - Multumim pentru informatii, eu astept nerabdator poza aceea care ma va afecta emotional, caci textul m/a convins deja. Pe mine unul strabaterea Greciei nu m/a descurajat niciodata, am facut/o in mai multe diagonale, singurul regret este ca pana acolo trebuie sa traversez Bulgaria, si am mereu o anume nemultumire legata de modul cum se circula prin tara vecina si prietenoasa.

mogly
[23.07.16 19:57:00]
»

@dorgo - Cred ca e o idee excelenta review-ul comparativ, il asteptam!

Si mie imi plac vacantele in locuri mai linistite, anul trecut in Corfu am avut parte de liniste, multa culoare si multa verdeata. Anul asta am un pic de emotii, cred si ca si la Roma si in Mykonos o sa avem parte de agitatie si lume multa, iar Mykonosul e o insula arida, fara prea multa vegetatie, ramane de vazut.

Dan&Ema
[24.07.16 08:00:29]
»

Te lafai cu printese si regine. Bravo, stimabile! Asa da vacante! Astept pozele

iulianic
[24.07.16 10:20:37]
»

@dorgo - Multe informații folositoare mai ales pentru că este vorba de o insulă nu atât de frecventată de turiștii români. Cine vrea liniște și relaxare, aici trebuie să vină.

O întrebare în legătură cu P08 - "Centrul din Noussa, o strada lunga ce coboara spre port". Și dumnealor merg în port? Mi-a plăcut eleganța lor și totodată siguranța cu care merg. Se vede că sunt obișnuite cu locul.

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.16 13:41:20]
»

@iulianic - Ele vin din port, portul e-n capatul aleii, nici Naoussa nici Parikia nu sunt mari (chiar daca sunt orase), de fapt pe o insula, orasele, chiar capitale fiind, au dimensiunea unor orasele de pe la noi sau comune mai mari. In capatul aleii este un pod sub care dumnealor stau cand e cald dar acum am impresia ca au venit in pas de defilare sa ma intampine pe mine. Stiau ca vine cineva din strainatate care va scrie despre orasul lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doricuta
[24.07.16 17:10:40]
»

@dorgo - Minunata insula, am fost de 3 ori si m-as mai duce.

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.16 20:10:11]
»

@calatorul - A propos de carti postale, ele sunt de multe ori mai frumoase decat realitatea. In cazul acelor stradute feerice din PO1, pozele sunt un pic fotoshopizate, culorile mai vii, sunt alese momentele zilei cand soarele e chiar deasupra strazii, etc... ceea ce nu diminua insa prea mult farmecul realitatii.

calatorul
[24.07.16 22:10:06]
»

@dorgo - Asta ar fi una, insa eu de o bucata de vreme am inceput sa renunt sa mai fac poze la toate cele, multumindu/ma sa privesc liber cu ochiul la frumusetile lumii. Si asta pentru ca am descoperit ca oricat de fotoshopate ar fi pozele cu care ajung acasa, si pe care le consider cele mai frumoase amintiri materiale din vacante, parca tot nu arata realitatea. Caci nici filmele si nici fotografiile nu aduna in ele toata frumusetea locurilor pe care le/am vizitat, desi eu le adun ca un adevarat colectionar de imagini.

Asa ca subscriu celor precizate si adaug sentimentul ca oricate amintiri am aduce din vacante, inefabilul locurilor ramane cel mai bine intiparit tot in suflet. Acolo de unde el invie cand si cand, asa cum se intampla cand depanam amintiri noi cei care am fost in vacante, precum se intampla si pe aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deeaghe
[25.07.16 12:53:19]
»

Superb. Ai devenit un preferatul meu si un reper bun in ceea ce vor fi viitoarele mele vacante. Ai un stil superb de a povesti... Vacante minunate in continuare si sa ne mai dai si alte repere la fel de grozave si in viitor.

Corina70
[27.07.16 16:36:09]
»

@dorgo - Eu am o curiozitate "tehnica", poate stie cineva sa raspunda : ma intriga aleile/stradutele acelea pavate cu piatra, cu rosturile bine conturate, ba chiar vopsite in alb in unele cazuri. Cine se ocupa de vopsirea acelor rosturi, locatarii stradutelor sau cei de la primarie? Si cladirile, par atat de albe, de imaculate, incat zici c-au fost zugravite acum cateva zile. Oare le zugravesc in fiecare an sau clima e cea care le pastreaza albeata orbitoare, fara sa se pateze / scorojeasca?

Ah, si in P10, care este rostul acelui dulapior din partea stanga a imaginii (langa stalp), la ce este folosit?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[27.07.16 21:14:57]
»

@Corina70 - Dulapiorul (vitrina) di P10, cred ca este publicitar - prezinta produsele manufacturiere ale unui atelier din zona (acum e gol dar am vazut si pline). Stradutele din Noussa, orasel mic, nu sunt numai cu scop de muzeu ci si comerciale, pentru ca locuitorii sa-si vanda produsele lor artizanale "hand-made".

Cat despre cine intretine strazile, cred ca e treaba primariei si partial a locuitorilor.

Astfel de orasele gasesti in multe insule Cicladice... e-un lucru ce le caracterizeaza... Kastro din Antiparos, Mykonos, Fira din Santorini, in cetatea venetiana din Paros, etc... Exista pe AFA mai multi excelenti consilieri AFA pentru Grecia care sunt convins ca cunosc cine intretin strazile din Ciclade...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deeaghe
[28.07.16 10:47:14]
»

@Corina70 - Cu siguranta este o regula impusa de primarie pentru a pastra identitatea locului. Si la noi in Sibiu si Brasov am vazut de exemplu la magazine ca toate au un singur model de firma luminoasa, nu unul are firma verde, unul rosie, unul cu zorzonele, etc...

In unele tari mai civilizate decat noi se impune vopsirea caselor si nu au voie sa lase casele neingrijite, posibil sa iei si amenda daca nu pastrezi identitatea locului, mai ales in zonele cu potential turistic foarte mare. Nu cred ca este vorba de clima ci de obligatia locuitorilor de a mentine un model anume de arhitectura, culoare etc... si a primariei de a mentine drumurile si spatiile publice curate si ingrijite.

dorgoAUTOR REVIEW
[28.07.16 13:52:03]
»

@deeaghe - Exact, exista reguli stricte pro-turistice, spre exemplu, in urma cu ceva ani, eram in Normandia intr-un orasel mic, mai degraba cu aer de comuna, cu 300 de locuitori, dar Primaria, cerea, pentru orice noua locuinta avizul arhitectului si unui "designer", care incadra fatada casei in specificul local (acolo mai toate casele erau placate cu piatra si aveau lemnaria alba, adica usile si ferestrele). Asteptai mult si bine pana primeai avizul de la primarie. Amicul meu normand a cerut extinderea locuintei sale cu o bucatarie de vara... nu era la strada, nu strica faciesul urbei, era in curte "Ok, i s-a spus de la primarie, dar bucataria sa nu depseasca 20% din suprafata constructiei". Dupa cativa ani am construit si eu o casa intr-o comuna de langa Tg. Mures... Era la strada principala. Singura regula impusa de primarie era ca fatada casei sau gardul sa se alinieze la cele din jur. Puteam s-o construiesc si cu 20 de turnulete ca la Buzescu sau la Sintesti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[28.07.16 14:02:01]
»

@dorgo - De activitatea aceasta numita la noi de urbanism NU se ocupa primariile, care au sau nu servicii specializate, in marile orase chiar un arhitect sef responsabil etc. Se vede prin localitatile romanesti halul in care arhitectii-sefi si comisiile de urbanism isi fac treaba, dand avize contra unor aspecte particulare. Si imi amintesc de Viena in centrul careia pentru cladirile din jurul palatului Schonbrunn trebuia sa iei aviz semnat de insusi imparatul Franz Iosef, bineinteles cu recomandarea comisiilor speciale chezaro/craiesti.

La Romania e mai simplu, pentru o cosmelie prin comuna te lasa mai moale, iar pentru o smecherie in oras iti cauti prieteni unde trebuie, vezi celebrele imobile Millenium sau Catedral Plaza din Bucuresti, primul a luat foc peste Biserica Armeneasca iar al doilea sta sa darame cea mai mare Catedrala Catolica din oras.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adialexe
[28.07.16 16:58:39]
»

excelent articol! in nota specifica. l-am votat cu toata inima!

webmaster
[07.02.17 08:42:20]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adialexe, ANILU, calatorul, Corina70, Dan&Ema, deeaghe, dorgo, doricuta, elviramvio, iulianic, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Paros:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082032918930054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1