GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru aceasta destinatie turistica, in mod clar, o singura zi nu este de ajuns!
O data ce folosim timpul in mod pozitiv ca fundament al unei vacante, ne dam seama brusc ca acesta capata valoare in folosirea lui si nu-ti permiti timpi morti.
In aceasta paradoxala situatie m-am simtit in timpul acestui sejur, deoarece insula te atrage si te pune mereu pe fuga, dramuindu-ti vizitele la obiectivele turistice, iti calculezi unitatile de masura cat mai eficient, pentru a imbratisa cat mai multe locatii din aceasta atragatoare asezare.
Si daca atunci a fost prezent, voi trece prin timp impartasindu-va toate trairile mele la, ... trecut!
Din fericire, totul este foarte bine organizat pe Insula Brač!
Feribotul ajunge din Split in cel mai important oras de pe insula, Supetar (vezi impresii), iar dupa numai 15 minute de la amararea in port, autobuzele pleaca in destinatiile dorite.
Am gasit usor linia autotrans Supetar-Nerezisca- Gornji Humac -Bol, castigand timp luindu-ne biletele direct de la sofer.
Poti face o mica economie daca platesti biletul dus/intors, noi pentru doua persoane si un copil (care este gratuit) am platit 100 de kuna, in detrimentul sumei de 160 de kuna, daca ne luam bilet pentru fiecare imbarcare.
Drumul pana in statiunea Bol dureaza fix o ora, avand destule momente de adrenalina dat de serpentinele foarte stranse fara paravane de protectie, peisajele sunt aride si, in mod contradictoriu se gasesc plantatii de maslini si vita de vie infiripate in carierele de calcar, dar ce-i mai incitant este faptul ca observi toata statiunea in splendoarea ei de la inaltimea muntilor.
Bol este considerat cel mai vechi oras al insulei, mentionat in arhivele istorice pentru prima data in secolul al XII-lea, locuit de iliri ce ocupau un teritoriu vast al Peninsulei Balcanice.
Am coborat din autocar aproape de port, pe Ulita Vladimira Nazora, fata-n fata cu vinoteca Stina.
Vinoteka Stina:
Aici s-au pus bazele primei asociatii ale viticultorilor dalmati, in anul 1903.
Conceptul actual al imbutelierii vinului superior, a inceput in anul 2009 dupa o reconstructie completa a cladirii si o consolidare a capacitatilor tehnologice.
Proiectul ,,inspiratie din piatra, aluzie la exploatarea marmurei ce a facut celebra insula, ii apartine familiei ce administreaza crama, Andabak.
In slujba productiei de vin, sortimentul Plavacul rubiniu este desavarsit prin dotari standard de procesare, avand un format si un design distinctiv al sticlelor cu etichetare imaculata, conceput de compania croata Bruketa & Žinić, castigand nenumarate premii internationale, ca sa amintesc doar de prestigiosului Art Directors Club din New York.
La parterul incintei exista un spatiu de degustare (care se plateste!), un pahar de vin imbatranit costa intre 15 si 65 de kuna.
Pivnita, construita o data cu modificarile aduse, contine o gama variata de sticle de vin superior, asezate pe langa o serie de sculpturi in calcar, imagine ce reprezinta simbioza pietrei albe ce a inspirat pe artisti, alaturi de licoarea poetica avand gust de... lux! Pai, da! O sticla de vin te descotoroseste de cel putin 200 de kuna, ajungand pana la 5-600 de kuna.
Ametit de drojdia preturilor, nici nu stiu cum am ajuns pe strada Put Zlatnog Rata, fiind intampinat de un alt simbol in calcar al localitatii, o statuie ce reprezinta plaja Zlatni Rat.
Plimbarea perpedes de mai bine de 2 kilometri pana la aceasta intindere ciudata a fost o adevarata placere.
Malul estic ne infatiseaza un tablou inedit cu o variatiune inefabila a Adriaticii, pazita temeinic de variul sculptural al discipolilor lui Ivan Rendic (contemporan al lui Ivan Meštrović), cunoscut ca ,,parintele sculpturii moderne croate''.
In partea opusa a falezei pietonale, o salba de oportunitati iti faciliteaza cazarea, cunoscute pe booking (ex : Hotel 3* Zlatni Rat Beach, Bretanide, Bolaca, Elaphusa) sau, cu reputatie recenta (Villa Rajski Dvor, Pensiunea Daniela sau Vila Borak).
Supus stresului timpului, declansatorul aparatului foto a imortalizat traseul in care arta plasmuirilor neintelese stateau pe deoparte, iar demersul neincetat al investitorilor in dorinta eterna de a se instarii, pe cealalta parte.
Toate acestea m-au condus in fata unui fenomen cognitiv, certificat de organismul international Blue Flag.
Zlatni Rat:
Considerat monument al naturii, Capul Auriu este indiscutabil cea mai buna plaja a Croatiei.
,,Insulita'' pare o mare unealta stranie ce taie un cristal ireal al unei ape de turquaz, smaraldul ademenind prin puritate o padure de pin, ce socheaza prin forma sa poligonala, un trianglu ce-si trage seva percutiei din muntii ce domina peisajul.
In fundal, se observa Vidova Gora sau Muntele Vitus, care cu cei 778 metri altitudine este desemnat ca fiind cel mai inalt varf din toate insulele croate.
Partea de pe coasta este stancoasa, calcaroasa si abrupta, in timp ce in restul sau, ansamblul artistic natural formeaza o combinatie coloristica demna de admirat.
Ce-i interesant la aceasta plaja? Pe langa forma sa inedita, aspectul propriu se schimba in functie de curentii de apa si directia vantului!
Tot acest proces natural trece prin 12 variatiuni de temperatura, care, conform unui grafic de la fata locului ne indica doua diferente ordonate.
In partea sudica a plajei exista un curent cald si o salinitate mai ridicata, apa avand 1-2 grade mai mult decat temperatura aerului.
In schimb, miscarea curentilor reci din partea nordica arata o diferenta de 4-5 grade, ce se conformeaza vointei valurilor.
Ma rog, acest fenomen geomorfologic nu l-am perceput, fiind mai degraba atras de cochiliile de melci de mare (de pana la 5 mm), pe care localnicii le numesc ,,pietre norocoase''.
Din varful ,,conului'' (care are o distanta de 158 de metri pana la primul pin ce intregeste padurea), poti strabate in partea stanga 360 de metri in cautarea acestor suveniruri sau in partea dreapta 420 de metri, pana ajungi la un magazin favorizat de soarta si-ti cumperi... norocul! :)
Plaja este alcatuita din pietricele foarte marunte (vezi foto), pe care poti sta confortabil si te poti bucura atat de apa calda sau rece, cat si de imaginile a unei insule cu miros de lavanda, Hvar.
In ultimul timp, aceasta limba de pietris neconventionala, a devenit oarecum un centru de sporturi extreme, iar una din principalele evenimente este ,,Trčanje kroz nebo '' (Alergare spre cer), in timpul careia concurentii alearga de la nivelul marii de pe plaja Zlatni Rat, pana in varful Vidova Gora.
De asemenea, datorita recifurilor din apropiere sunt apreciate scufundarile scuba diving, cu sau fara luxul unui tub de oxigen, mountain biking, catarari libere sau alte evenimente dedicate sporturilor de vara.
Va puteti bucura de masajele binefacatoare ale bolitelor la urmatoarele preturi :masaj de relaxare (45 de minute) 260 de kuna, masaj la picioare (30 de minute) 220 kuna, masaj anti-celulita (45 minute) 290 kuna, masaj impotriva razelor solare (45 minute) 270 de kuna si... evident, masaj thailandez (50 de minute) la 290 de kuna.
Pentru a va ostoi foamea si setea, retrageti-va la umbra restaurantelor de pe plaja, Mosto Vačno si Kamen Sreće (Piatra norocoasa!), iar iubitorilor de nudism le recomand un sushi excelent fara restrictii :)) la restaurantul Mali Raj, situat la mai putin de 100 de metri de privirile rautacioase ale celor pudici!
Revenind dupa aceasta expunere, izbavirea vine din partea unei bisericute ce praznuiesc apostolii sfinti Petru si Pavel, mentionata pentru prima data in anul 1720.
Dupa sfera de autoritate apostolica, te poti ,,insarcina'' la cel mai bun restaurant de pe faleza, aflat langa Hotelul Bol Resort 3*.
Bucataria unitatii Centar Marijan va ofera specialitati din carne sau peste, pizza sau paste. Eu va recomand delicioasa friptura de ton la 125 de kuna!
O alta oportunitate culinara ce deserveste meniuri traditionale dalmate este restaurantul Frane Lukšić, situat pe bulevardul Hrvatskih Domobrana, relativ aproape de port, deschis zilnic intre orele 17- 01. Va recomand tocana de homar cu tagliatele sau pulpa de miel la gratar, specialitati ce trec de 150 de kuna, alaturi de un vin sau o pivo.
Nu stiu daca ma familiarizasem cu ruta aceasta, luand forma sculpturilor de pe drum :) sau gandul reintoarcerii spre port a avut efect energetic asupra membrelor inferioare.
Cert este ca am ajuns din nou in portul in care admiram cateva iahturi elegante, aproape de un grup statuar din bronz ce simbolizeaza doi pescari tragand imaginar de un voloc, indeletnicire timpurie a acestei statiuni.
In departare se observa frumusetea Manastirii dominicane, construita in anul 1475 ce contine o bogata tendinta arhitecturala ale stilurilor baroc si renascentist, creatie a mesterului sculptor Tripo Kokolja (1661-1713) retras in cele din urma in Insula Korčula.
Sugestii :
Va puteti bucura de excursiile din Bol cu variante optionale ale croazierelor oferite de compania ,,FraneBol''. Catamaranele pornesc intre orele 9-18 spre Insula Hvar (insula lavandei) si va satisfac preferintele in patru locatii:
- Palmižana, portul idilic (vezi filmulet: http://www.palmizana. hr/Dynamic/ListItems, intLangID, 1, intCategoryID, 24. html) fiind creat de familia Meneghello. Pentru a vizita acest paradis scoti din portofel suma de 160 de Kuna (21 euro) /persoana + 70 kuna (9 euro) pentru un fish-picnic!
- Jelsa, situat la poalele unui golf este un oraselul atragator localizat in mijlocul Insulei Hvar. Excursia costa 120 de kuna (16 euro) /persoana + 70 Kuna o masa traditionala.
- La numai 10 kilometri de Jelsa se afla Stari Grad, cel mai vechi oras din Croatia, cunoscut in antichitate sub numele de Pharos. Excursia costa 120 de kuna (16 euro) /persoana + 70 Kuna o masa traditionala.
- Vrboska, denumit si ,,Mica Venetie'' datorita podurilor din lemn ce leaga portul oraselului. Pret : 120 de kuna (16 euro) /persoana + 70 Kuna (9 euro) o masa traditionala sau fish-picnic.
Festivalul cultural al verii din Brač tine din iunie pana in septembrie, situatie prielnica de a viziona concerte clasice sau de muzica traditionala, majoritatea fiind gratuite.
Faimoasa statiune dispune de un aeroport situat la numai 14 kilometri de Bol, in localitatea Veško, traficul aerian fiind asigurat doar in perioada sezoniera, datorita efectelor climaterice din celelalte anotimpuri.
Cu sentimentul ca impresiile mele va vor ajuta in explorarea acestei insule, va urez vacanta frumoasa! Toate cele bune!
Trimis de Marian Preda in 26.11.14 18:54:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ha! Am un nimerit votul numero unu!
E prima oara.
Sa fie intr-un ceas bun.
@TraianS -
Multumesc, Traian!
Cum e prima oara?!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
[editare ulterioară]: Greşeala mea, selecţia trebuia făcută la articolul imediat precedent (cel care a iniţiat seria...)
@webmaster -
Va multumesc pentru apreciere!
O zi faina!
Domnule Senator Marian Preda
Nu numai ca impresiile tale ne vor ajuta, dar daca e sa pornim spre Croatia, trebuie sa luam musai review-urile tale, care sunt un ghid atat de bine documentat. Multumim ca ne-a plimbat via AFA in locuri atat de minunate si ""zlatni"".
dan
Foarte util si frumos reviewul.
Despre Zlatni Rat, un pic as vrea si eu sa punctez. Mandria plajelor Croatiei, plaja care e prezenta pe majoritatea pliantelor despre plajele Croatiei, ma urmareste si pe mine, obsesiv aproape, in minte, de ani de zile. Am vizitat prea putin din Croatia, doar Dubrovnik si zona. insa aceste reviewuri pot fi un indrumar foarte util pentru mine, pentru viitoarele vizite in Croatia, aceasta superba tara. Felicitari inca o data!
@Dan&Ema -
Multumesc pentru cuvintele frumoase!
Toate bune!
@zuftim -
Multumesc pentru semnele de apreciere!
Cat despre orasul-fortareata Dubrovnik, o sa-i consacru in curand un articol ce va incheia seria rw-urilor despre aceasta tara, cu forma de bumerang.
All the best!
@Marian Preda - Buna, si eu am fost anul acesta la Bol impreuna cu sotia si cativa prieteni. Pot confirma ca aici petreci un concediu linistit si bogat in lucruri frumoase de vazut. Pe langa ce ai scris tu Marian as adauga bauturile alcoolice traditionale care le-am achizitionat de la o localnica f. simpatica, foarte gustoase si noi in acelasi timp pt mine. Am fost cazati printr-o agentie locala (nu-i dau numele pt ca poate incalc regulamentul) care ne-a asigurat parcare gratuita langa vestita plaja Zlatni Rat, pana la care pe jos faceam 15 minute pe faleza aceea superba plina de pini.
Multumesc mult pentru review. Vara aceasta ne-am propus sa vizitam aceasta insula (sper sa ne tina buzunarul si am citit info. ce ne va fi de folos.
O intrebare daca e voie. Pentru copii sunt locuri de joaca amenajate? Ne este teama copiilor sa nu li se faca dor de nisipurile grecesti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 O limbă de pământ pietruit, plaja lor faimoasă, Zlatni Rat — scris în 15.08.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Bol, o destinatie pentru intreaga familie — scris în 06.12.15 de ruxanbdra din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 SUPETAR - un oras cu autoritate apostolica — scris în 20.11.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Bol - alte plaje — scris în 20.08.13 de jeni din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2010 Insula Brac si Zlatni Rat — scris în 14.07.10 de mariarosa din TARGU MURES - RECOMANDĂ