ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

BONAIRE, insula unde tot timpul este vara

TIPĂREȘTE URM de aici

Bonaire!!!

Locul in care am decis sa ne petrecem Revelionul 2015-2016. Iata un loc minunat unde viata se "intampla" intr-un singur anotimp. VARA!

Ce am gasit aici:

Cea mai importanta localitate este Kralendjyk, de altfel capitala insulei. Aici se afla si principalul port, deosebit de pitoresc dar nu foarte mare, motiv pentru care in el nu acosteaza nave comerciale. Din acest motiv intrarea marfurilor nu este facila ceea ce explica preturile mari. In schimb, in fiecare sambata se opresc aici nave de croaziera, ceea ce anima piatetele cu tarabe unde localnicii comerciaizeaza produse traditionale in stil caraibian.

Limba vorbita este papiamentu, dar se vorbeste curent si olandeza si engleza.

La fiecare colt sunt restaurante (in general scumpe) si terase vesele, unde te poti ascunde de caldura dogoritoare in fata unui coctail minunat si a berilor autohtone.

Vantul "flutura"aproape tot timpul, astfel incat cele 30 C (sau chiar mai mult) nu- ti aduc disconfort ci te lasa sa te bucuri linistit de vacanta. De altfel vantul bate mereu din est, astfel incat resorturile si asezarile sunt pozitionate pe coasta de vest pentru a nu fi "ravasite" de rafalele neobosite...

Dincolo de strazile fierbinti ale orasului am "descoperit " o insula vulcanica minunata, situata la 20 km sud de Venezuela. Ca orice insula din Caraibe, Bonaire are un climat arid, cu ploi puţine tot timpul anului. Situata in afara centurii uraganelor, insula este un adevarat sanctuar marin de conservare a vietii acvatice.

Reciful de corali adaposteste o sumedenie de vietati marine, ceea ce alaturi de o vizibilitate foarte buna constituie un adevarat paradis pentru iubitorii de scufundari. Da! Dive-ul a fost unul bun. Am vazut o sumedenie de pesti, caluti de mare, broaste testoase, si "epidemie" de lionfish... (mai vorbim despre acest lucru...) Coloniile de corali sunt impresionante si foarte bine conservate. Algele marine, in unele zone uriase... se unduiesc in curenti dand senzatia unui decor de scena... Frumos!

Daca te pasioneaza acest sport, esti in locul potrivit. Ai de ales intre shore si offshore dive. In primul caz o poti face de pe plaja resortului sau inchiriind o masina plina cu butelii, iar apoi, cu harta in mana (o harta foarte bine marcata) te poti opri unde doresti. In cel de-al doilea caz, centrele specializate iti asigura diving-uri in larg, cu ambarcatiuni proprii si ghizi.

Un spectacol deosebit, de care am avut parte chiar de pe terasa restaurantului din resort, l-au dat pestii zburatori, bancuri de "jucausi" ce "dansau "deasupra luciului apei inainte de asfintit urmariti de un kingfish sau vreo baracuda. Incredibil...

De altfel multi dintre cunoscatorii locului erau incantati de apropierea lunii februarie cand incepea sezonul de pescuit la peste spada, kingfish, sailfish, marlin, yellow fin tuna, Mahi-Mahi, etc.

Klein Bonaire, sora mai mica a Bonair-ului, poate fi usor de accesat cu barca. Este o insula mica (6 kmp), nepopulata, vizitata zilnic de iubitorii de dive si snorkeling, cu cea mai frumoasa plaja a locului "No Name Beach”.

Pe langa oras si dive, insula in sine este o provocare. Deoarece nu exista transport public, am avut de ales intre taxi si rent a car pentru a o vizita. Am optat pentru cel din urma si am pornit la drum.

Washington Slagbaai National Park, situat în nord este o rezervaţie naturală foarte bine păstrată, iar de pe muntele Brandaris, cel mai înalt punct de pe insulă, puteţi beneficia de o vedere completă a locului. Pornim pe un drum ingust strajuit de o parte si de alta de "paduri' de cactusi. Deseori intalnim "gasti " de magari, locuitorii cei mai vechi ai acestor locuri. Exista aici chiar si un Sanctuar al magarilor. Ceea ce ne face sa credem ca acest animal este oarecum emblematic pentru istoria locului. Tot aici gasim lacurile cu Flamingo roz... sute, mii... Ne-am chinuit sa imortalizam momentul... deoarece accesul turistior in imediata apropiere a gratioaseor pasari cu picioare lungi este interzis. Dar totusi "am invins"... Am intalnit copaci Divi Divi, cu forme interesante si iguane, iguane pretutindeni... Exista taverne unde acest animal reprezinta un deliciu culinar pentru amatori. Noi ne-am fi numarat printre acestia, gurmanzi fiind, dar ziua destinata acestei "incercari"a fost una in care igoanele s-au lasat mai greu de prins. Ne-am multumit cu o ciorba de peste si o tocana de capra... Uauuu!!! Chiar a fost delicios... Sa nu uitam de capre care umplu dealurile...rontaind tot ce le iese in cale.

De-a lungul drumului sunt presarate plaje, marea majoritate fiind puncte de dive shore. Cele mai multe sunt formate din "cioburi" de corali, "sparti" de furtunile din larg si aduse de valuri la mal. Exista totusi mici plaje cu nisip alb care alaturi de coloritul ireal al apei te "teleporteaza " in paradis. (The donkey’s beach)

Atlantis- Kite Beach este un alt loc special din Bonaire – paradisul kitesurferilor -, iar Lac Bay sau Lac Cay, situată în vest este locul potrivit pentru cei pasionaţi de windsurfing.

Desigur am poposit si la Salt Flats. O veche exploatare de sare functionala si azi, inconjurata de lacuri violacee in care se decanteaza sarea. Interesant! Vantul neobosit al insulei ridica valuri de spuma sarata ce se aseza pe malurile lacurilor ca un omat gros. Aproape ireal. In "inima " muntelui format din sarea colectata de pe campiile din jur, te poti bucura de un mic muzeu unde afli detalii din istoria acestui loc si poti achizitiona figurine din sare. Nu departe se gasesc adaposturile in care locuiau sclavii ce lucrau la exploatare (Slave Huts)... Constructii minuscule care, fiecare, reprezentau candva locul de odihna pentru cate 8 suflete trudite pe campiile albe...

Ghereta cu lionfish burger, (pestele "invadator"despre care va povesteam mai sus) cred ca poate fi considerata una dintre atractiile locului... Pentru a stopa inmultirea ingrijoratoare a speciei lion fish, s-a pornit o campanie de"imputinare" a acestei specii ce a invadat zona. Astfel contra a 12 $ te poti bucura in fiecare zi de un burger proaspat, deosebit de gustos, preparat intr-o rulota de un "intreprinzator" american. Doar intreaba si vei afla locul instant, situat nu departe de aeroport in drumul spre Lac Cay...

Alte atractii... sunt cele pe care fiecare din noi le percepe in functie de bucuria cu care isi traieste viata.

Va invit sa descoperiti. Merita!

PS : Pe insula apa este potabila avand statie de desalinizare. Motivul? : Este mai sanatos si nu se acumuleaza deseuri din PET. Poti bea apa de la orice robinet, oriunde te-ai afla pe insula...


[fb]
---
Trimis de mihai- in 21.02.16 17:58:30
Validat / Publicat: 21.02.16 20:46:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARAIBE.

VIZUALIZĂRI: 7631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihai-); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Plaja, apa, soarele... ingredintele care ma pun in miscare indiferent de costuri :))
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.02.16 21:46:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[27.02.16 21:43:09]
»

Nici un ecou la asa review despre o asa destinatie?

- cum sa maninci iguane? (or fi crocante? ca broastele mele mincate le Roma pe post de aripioare de porumbel? )

- cu ce ati facut pozele pestilor?

Mi-a placut cum scrii, ma duc si mai departe.

feraru
[28.02.16 12:03:30]
»

@mihai-: ce poze... !

felicitari, si multumesc ca ne impartasesti din experienta ta dspre lumea subacvatica... pe care multa lume nu o intelege.

multumim de pozele underwater, pana la urma... nu toata lumea poate sa ne ofere asa ceva.

AZE
[28.02.16 22:13:06]
»

@mihai- - Felicitari pentru vacanta si petrecerea revelionului 2016 altfel decat sintem obisnuiti. Pozele sint excelente, totusi m-ar interesa si pe mine ce aparat ati folosit pentru pozele facute sub apa. Si totusi imi place ^soparla^ petul casei asa cum spuneti Dvs.

mihai-AUTOR REVIEW
[29.02.16 09:01:44]
»

@adri-nico - tocana de iguane (iguana stew) este un preparat local, pe care din pacate il poti servi doar in cateva restaurante ale localnicilor, care in ziua in care am facut turul pe insula erau inchise sau nu aveau preparatul.

Am inteles de la un cunoscator ca are gust de iepure si trebuie o pregatire minutioasa de o zi, anterior de a fi gatita.

Am mancat de la localnici tocana de capra, care este o bunatate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihai-AUTOR REVIEW
[29.02.16 09:08:37]
»

@feraru - pentru scuba folosesc un aparat CANON G12 caruia i-am luat o carcasa subacvatica.

cam toate calatoriile mele se leaga si de acest hobby, scufundarile

asa cum ati vazut poate, cand am scris de Dubai Aquarium majoritatea pozelor sunt facute din interiorul acvariului, pe fundal vazandu-se clientii care se plimba pe etajele mall-ului.

sper sa fie apreciat acest gen de fotografie, nu toata lumea o cunoaste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihai-AUTOR REVIEW
[29.02.16 09:16:37]
»

@AZE - cum am spus mai sus, folosesc un CANON G12, care este un aparat compact cu veleitati de DSLR.

este foarte usor de carat si-l pot folosi si pentru scuba.

despre iguanele din Bonaire, multi din localnici le considera ca fiind sobolanii (eu as zice mai degraba pisicile) zonei, deoarece le gasesti pretutindeni si intra oriunde, stricand si furand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
atimespeed
[01.03.16 13:52:40]
»

Superb!!!

pret?

mihai-AUTOR REVIEW
[01.03.16 14:33:59]
»

@atimespeed - asa si este... superb!

pretul/ pers a fost impartit asa :

avion -1190 E

sejur AI 10 nopti -1400 E (inclusa petrecerea de Revelion)

dar daca ai timp si nu trebuie sa vii de sabatori sau in sezonul de concedii, poti gasi bilet de avion si cu 700 E. cum am spus e cald si bine tot timpul anului.

iar cazare cred ca poti gasi si mai bine. am vazut olandezi veniti chiar si cu cortul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
atimespeed
[01.03.16 14:40:47]
»

wow... super pret

Noi vrem in august sa mergem, in concediu de vara

Nu suntem hotarati, care insule, Aruba sau Bonaire...

poti sa-mi dai pe mesaj privat cu ce agentie ati fost?

Sau ati luat seaparat, zbor si cazare?

Multumesc de raspuns!

mihai-AUTOR REVIEW
[01.03.16 14:53:07]
»

@atimespeed - Localnicii ne-au descris insulele ABC asa...

Aruba - resorturi de lux, plaje minunate, casino-uri etc...

Bonaire - insula mai salbatica, ce are plaje mai putine, hoteluri medii, diving fff bun, windsurfing si kite f bun, pentru turisti cu buget mediu si backpack-eri...

Curacao - resorturi 4 *, plaja, combinata cu prezenta locala mai accentuata, aceasta fiind insula care aprovizioneaza pe celelalte 2 (A, B), fiind o zona de mix bussines, travel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE
[01.03.16 16:33:43]
»

@mihai-: mi-a plăcut descrierea insulelor, înseamnă ca Aruba este pt persoane mai înstărite, Bonaire pt clasă de mijloc (de și mi s-a părut scump) iar Curaçao un fel de centru comercial dar în care se pot petrece vacantele? Cum sunt prețurile în Curaçao, existe oferte pt această insulă?

mihai-AUTOR REVIEW
[01.03.16 17:10:28]
»

@AZE - bineinteles ca exista oferte pentru Curacao

Doar ca ghidul nostru din Bonaire, atunci cand ne-a facut turul insulei si vorbeam de celelalte "locatii olandeze" din jur, despre Curacao nu era f incantat, chiar era ingrijorat, datorita faptului ca se pare aceasta insula este unul din popasurile drogurilor venite din Venezuela si Columbia catre Europa, SUA.

In rest, insula in sine, inteleg ca are plaje si resorturi ok.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihai-AUTOR REVIEW
[01.03.16 17:20:50]
»

@AZE - in ceea ce priveste costurile pentru aceste insule ABC sunt cam similare, in functie de ce nivel de confort doresti.

Cum am spus mai sus, daca mergeam de exemplu acum in martie in Bonaire, gasisem avion cu 700 E, iar cazare cu AI 10 nopti - 1400E, face un total de 2100 E. (noi am avut si Revelionul inclus, deci e posibil si mai ieftin la cazare+masa)

Daca nu faci excursii suplimentare, nu mergi sa mananci in exterior (asta e posibil pentru ca mesele erau ok, chiar daca nu aveau o varietate f mare), nu faci diving, kite, wind surfing, etc... nu imi pare un cost mare pentru Caraibe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, atimespeed, AZE, feraru, mihai-

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054883003234863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1