REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca si anul trecut, am hotarat si in vara asta sa zburam cu avionul pana in Atena si de acolo sa luam ferry spre o insula. Vazand ca din Rafina se ajunge usor in Andros, cea mai nordica insula din arhipelagul Cycladelor, am decis sa mergem in aceasta insula, apoi sa ne continuam calatoria si in Tinos.
Am ajuns in Atena pe la 12:30 si cu un taxi (40 euro- 20 minute) ne-am dus in portul Rafina. Aveam ferry tocmai la ora 16:45. Superferry II de la Golden Star feries, 19,5 euro un bilet, 2 ore.
Cu mari emotii am asteptat sosirea feribotului, intrucat citisem ca insula este maturata de vanturi puternice, cunoscute sub numele de meltemi, care pot face ca inclusiv drumul pe mare sa fie neplacut... De altfel, meltemi si-a facut simtita prezenta in port. Pur si simplu ne-a capiat 3 ore cat am stat la o taverna si am asteptat ferry. Am incercat totusi sa fim optimisti…
La un moment dat am constatat ca nu prea mai e lume in port. Ne-am gandit ca au plecat mai devreme spre insula, intrucat sunt curse toata ziua. Cand in sfarsit a aparut ferry, dintr-o data, cheiul a inceput sa se umple de oameni. Parca eram in mijlocul unei manifestatii. Cred ca au fost sute de oameni! Evident controlul actelor si a certificatelor de vaccinare / testare a durat mult si de-abia la ora 18 am reusit sa plecam. Cu o intarziere de o ora si un sfert!
Ferry este urias, are scara rulanta, magazine cu suveniruri, are ecrane tv (in interior) mese cu scaune sau canapele inclusiv pe puntile exterioare. Are si cabine intrucat ajunge nu doar in Andros ci merge pe ruta Tinos- Mykonos-Naxos-Paros! Din pacate, ultima parte a drumului a fost agitata, ferry ne-a cam zdruncinat din cauza vantului puternic.
Am ajuns in jurul orei 20 in portul Gavrio, situat in vestul insulei, unde de asemenea batea vantul.
Vantul…... Mda, trebuie sa tineti cont ca poate sufla cu putere, astfel incat sa nu puteti sta pe plaja –nisipul va biciuie, va intra in ochi, gura, va zboara toate acareturile, soarele poate sa nu apara deloc... Am inteles ca sunt cateva siteuri unde se poate urmari evolutia vantului. Gazdele noatre stiau intotdeauna cum va bate vantul a doua zi.
Spre marele nostru noroc, meltemi a batut tare doar primele doua zile si nopti (auzeam cum suiera sinistru pe la ferestre), dupa care s- a mai domolit, apoi s-a oprit!! Nu ne-a venit sa credem ca nu mai bate. In schimb, pentru ca am fost in perioada in care s-a abatut canicula peste Grecia, am simtit toata caldura… Deci, avantaje si dezavantaje...
Un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont il reprezinta inchiriatul unei masini. Noi am zis ca o sa luam o masina direct de pe insula, mai ales ca in portul Gavrio sunt vreo 6-7 firme de inchiriere masini. Insa, spre surprinderea noastra, nici una nu avea masini disponibile! Aceeasi placa peste tot: Aveti rezervare? Nu, pentru ca nu am crezut ca nu vom gasi o masina... Pana la urma un tinerel de la firma Tasos, s-a tot uitat pe niste liste si a zis ca a doua zi dupa amiaza o sa ii vina o masina, un Chevrolet la 55 euro pe zi. S-a oferit sa ne -o aduca in Kypri unde eram cazati. Frumos gestul!
De ce am gasit atat de greu masina? Pentru ca insula era plina de turisti. Peste tot am citit ca Andros nu a fost atinsa de turismul in masa. Am crezut ca o sa fie ca in Lesvos, unde am fost acum 2 ani, adica turisti putini, la plaja gaseai sezlonguri libere indiferent la ce ora te duceai, tavernele nu erau pline. Nu a fost deloc asa! Foarte multi turisti, majoritari greci-am inteles ca este perioada in care isi petrec concediile- dar si francezi, englezi. Pe plaje, dupa ora 10:30 nu mai gaseai nici un loc liber! De cand mergem in Grecia nu am intalnit plaje atat de aglomerate.
Apropos de plaje …. Andros este o insula muntoasa, stancoasa, cu pietre multe, de altfel casele, gardurile sunt din piatra, aceasta fiind materialul de constructie cel mai la indemana. Insa am gasit plaje superbe cu nisip fin, auriu, fara pic de pietricele!
Din portul Gavrio se ajunge usor, in vreo 2 km, pe un drum de coasta serpuitor, in Kypri. De aici, dupa alti 2-3 km se ajunge in Batsi –cea mai animata statiune din insula. Intre Gavrio si Kypri sunt cateva plaje foarte frumoase, toate cu nisip fin si intrare lina in apa.
Venind din Gavrio, cam la 1 km, gasim plaja Agios Petros, care este si cea mai cunoscuta, lunga, frumoasa, premiata cu steag albastru, nisip auriu, fin, intrare lina in apa curata, clara. Sunt 4 portiuni amenajate. Noi am stat in dreptul beach barului Funky Donkey- 8 euro umbrela + 2 sezlonguri. Cele mai multe taverne le-am gasit langa aceasta plaja De aici puteti privi feriboturile care intra si ies din portul Gavrio.
Urmatoarea plaja este Golden Sand-se coboara din sosea pe niste scari. Localnicii o numesc Psili Ammos. Este mica si exista un singur beach bar. Foarte placut de stat si aici.
In Kypri este o plaja de asemenea cu nisip auriu si intrare lina in apa si cu trei zone amenajate. Noua ne-a placut cea din dreptul lui Filio Guesthouse- hotel, mic restaurant si beach bar. Pret 8 euro o umbrela + 2 sezlonguri. Aici este paradisul iubitorilor de sporturi nautice.
La toate aceste plaje se ajunge usor, din soseaua principala si au locuri de parcare.
Ne-a placut si plaja din Batsi –organizata, cu nisip si intrare lina in apa. Sunt si cativa copaci la umbra carora se poate sta si privi iahturile care se apropie de micul port.
Satele in care am fost :
Gavrio- un port mic si pitoresc- aici ajung toate feriboturile. Am gasit un micut magazin cu branzeturi specifice insulei, o patiserie cu prajituri grozave dar si o piata unde veneau producatorii locali. Si, surprinzator, am vazut in mare o lebada gratioasa si mai multe rate! Tot aici sunt casele de bilete pentru ferry. Am ajuns si la biserica ce strajuieste portul de la inaltime, Agios Nikolaos- aici se afla mana Sf. Pantelimon. Pe insula sa afla si Manastirea Panachrantou ce adaposteste craniul Sf. Pantelimon si o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni.
Kypri- plajele sunt superbe, gasiti si taverne unde se mananca foarte bine si … cam atat.
Batsi- cu siguranta cel mai pitoresc si fermecator loc, construit in trepte, cu o viata de noapte foarte activa dupa cum ne-a spus tanarul de la care am inchiriat masina. Gasiti de toate: taverne, cofetarii, magazine cu produse locale, suveniruri.
Desigur ca insula are multe alte locuri pe care merita sa le vizitati, cum ar fi capitala Chora, aflata pe coasta de est (unde vanturile sunt mult mai puternice), dar noi am preferat de data aceasta sa lenevim pe frumoasele plaje, mai ales ca meltemi ne-a lasat in pace... In Tinos am fost mai activi, dar asta este o alta poveste!
Trimis de ilee in 11.08.21 22:01:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Corfu, Lesvos, Aeghina, Kefalonia, Ithaca
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.82720000 N, 24.92140000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@ilee: Foarte frumoasă insula! Felicitări pentru alegere, review și poze!
Foarte frumoasă destinație, am cochetat la începutul lunii iulie pentru o vacanță acolo, în cele din urmă am renunțat, tocmai din cauza conexiunilor cu ferry, optând pentru Corfu. Dar mă bucur să citesc impresii cu speranța că voi ajunge cândva. Așa că aștept cu interes continuarea!
Felicitări, foarte frumos!
Împreună cu continuarea sau continuările sale,
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
O alegere inspirata! Frumos articolul și pozele! Felicitări!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Andros Ciclade — scris în 12.09.17 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Insula contrastelor — scris în 11.08.11 de vasannya din PLOIESTI - RECOMANDĂ