ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Paşcani [IS]
ÎNSCRIS: 04.05.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Târgul şel dulşi al Ieşilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Apăi, după multă cumpănă şî cugetarí, zâc hai sî dau o probă di răbdarí bieţâlor şî îndurătorilor mei compatrioţî, iar şéi carí vor rezista pânî la sfârşât cu şititul, sî ştií cî marí-i respectul meu pentru domniili lor.

... Iacî s-au scurs mai biní di 25 di ani dí când pentru întâia datî am păşât din târgul sel di valea Siretului pi străzîlí capitalií moldaví. Sfios şî blajîn ca un miel adus di pi întinderea unei verzî păşuni într-o aglomeraţií haoticî di oameni şî maşînării zornăitoarí, am lăsat plocon zădarnişiei boemului târg cei mai frumoşi ani ai vieţii...

* * *

Dar cum cred că este incomod pentru un cititor a silabisi graiul moldovenesc, modelat după influienţa slavă, voi continua prezentarea locului în care mi-am îngropat adolescenţa, pe înţelesul întregului neam românesc.

O, da, pot spune: Iaşiul - cimitir al tineretilor mele, parafrazându-l pe distinsul poet, însă cred totuşi că, refuzând vădit mersul firii, tinereţea mea se va prelungi atât cât voi voí eu, şi nu când cu cruzime cei din jur îşi vor imagina că părul înspicat cu fire albe îi vă îndreptaţi a folosi formule de politeţe pompoase ce pun distanţă între generaţii şi-ntre oameni. Aşa că nu-i zic cimitir al tinereţilor mele, ci leagănul acelor ani în care s-a înfiripat iubirea.

Pentru cei care n-au păşit niciodată prin vechiul ,,târg al Ieşilor’’, le voi spune că păcat mare ar fi să nu-şi îndrepte paşii măcar o dată în viaţă spre locul în care mari iubiri ale unor mari oameni au dat viaţă unor mari capodopere ale românimii.

Iaşul, botezat după numele vechilor alogeni iazigi, e aşezat aşa, după cum au crezut de cuviinţă negustorii de acum câteva secole, la un loc de popas pe malurile Bahlului, râu ce curge leneş după vrerea urbaniştilor, de la un capăt al Iaşului la celălalt, spre Prutul cel şi mai leneş şi mai mâlos.

Dealurile cu ţuguietele mănăstiri în vârf – Galata, Socola şi Cetăţuia – stau de priveghi dinspre sud ca smerenia de prin zecile de mănăstiri şi biserici cuprinse în strânsoarea clădirilor urbane să nu fie întinată de atingerea prea-avarului modernism. Iar pentru cei ce cutezau demult tare a nesocoti legea preacuviinţei, era loc bine pregătit în Turnul (temniţă) din curtea Mănăstirii Golia, aflată în inima vechiului târg ce-şi avea Curtea Domnească pe o buză de deal cu vedere şi prăvălire uşoară spre răsărit.

Acele locuri, azi cuprinse între linii de tramvai, şosele şi construcţii civice, printre grămadirea de lăcaşuri de cult edificate de-a lungul vremii, stau mărturie a istoriei bogate şi a frământărilor ce plămădesc asiduu lumea.

Mai recente sunt alte lucrări arhitectonice care încântă ochiul şi dau sens unui periplu prin romanticul Iaşi.

De vei fi intrat în oraş dinspre vest te întâmpină cartierul Păcurari, unde mai demult se opreau cei ce aduceau păcura neagră şi puturoasă pentru ungere acolo unde era nevoie. Şi pe acest drum vei ajunge în Bulevardul Independenţei, care la un capat rupe-n două Bulevardul Carol I pornit abrupt la vale din Dealul Copoului spre şoseaua ce leagă gara de inima oraşului: Piaţa Unirii; la celălalt căpat se infinge în strada Sărăriei ce te duce încet la deal şi dacă ai timp îţi îngăduie să te abaţi spre bojdeuca lui Creangă sau spre casa lui Ionel Teodoreanu.

Piaţa Unirii, având ca epicentru statuia lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, este străjuită de Grand Hotel Traian, impetuos ca un conte fraţuz şi de îndrăzneţul Hotel Unirea, semeţ ca un titan ce se vrea eliberat din strânsoarea gravitaţiei. Merită acolo, la etajul 13 la restaurant, să mănânci ceva după atâta oboseală, şi mai mult, să admiri de sus panorama oraşului cu cele şapte coline. Iar dacă statul prea mult cu capul în nori te va transpune într-o altă stare, atunci degrabă coboară şi porneşte pe drumul definitoriu al Iaşului: Bulevardul Ştefan cel Mare, care din Piaţa Unirii te duce spre cea mai impozantă şi epatantă bijuterie arhitectonică a Iaşului, lăsată ca preţioasă moştenire urmaşilor de regalitatea indezirabilă astăzi. Palatul Culturii din Iaşi e cu siguranţă cea mai elegantă construcţie din estul României.

Şi cum acum suntem în cele trei zile de pelerinaj la Mitropolia Moldovei, când racla cu trupul Sfintei Paraschiva este expusă în afara catedralei pentru atingere, închinare şi smerenie, nu trebuie să fii ignorant, habotnic sau prozelit pentru a înţelege că pelerinajul în sine nu are doar o componentă ocultă, ci şi una transcedentală, spirituală.

Resemnarea care te determină să suporţi statul în picioare, în rând ordonat, supravegheat de forţe de ordine, însetat şi înfrigurat, nu e demnă decât de cel ce la un moment dat se descoperă pe sine şi care îşi doreşte să găsească o cale spre desăvârşire. ,,Nosce te ipsum! ’’ sau ,,Gnothi se auton! ’’ – poate fi atins prin săvârşirea unui pelerinaj. Şi e inadmisibil ca măcar o dată să nu strabaţi aceasta cale.

Dincolo de frumuseţea locurilor pe care le vei fi descoperit în Grădina Copou, la teiul lui Eminescu (unde întâia dată am sărutat o fată), la întinsa Grădină Botanică, în Parcul din faţa Teatrului Naţional peste drum de mitropolie, în faţa minunăţiei Bisericii Trei Ierarhi, drumul spre Sfânta Paraschiva de la Iaşi te va transpune într-o realitate pe care nu vei fi bănuit vreodată că îi vei permite a se infiltra în conştiinţa ta.

Iar dacă oboseala te va îndemna spre o pernă undeva, ai hoteluri chiar prin preajmă : Astoria pe Strada Lăpuşneanu, Moldova si Ramada în aproprierea Paltului Culturii şi cele două din Piaţa Unirii sau în împrejurimile oraşului, în zone superbe. Dacă mai găseşti loc poţi rămâne chiar casa de oaspeţi a mitropoliei.

Iar îndrumarea mea de astă dată, nu are ca altă ţintă decât trăirea unei zile de regăsire interioară în care să vedem frumosul ce ne înconjoară, aici pe pământ. Zic acestea pentru acei ce vor să ştie că numele Paraschiva înseamnă Vineri în limba greacă, o transpunere a numelui latin Venus – zeiţa frumuseţii.

Şi nu mă pot răbda a mărturisi că în această zi – a Sfintei Paraschiva, la mijlocul toamnei, cu ceva ani în urmă, m-am iţit şi eu pe lumea asta ca rod a iubirii a doi oameni minunaţi.

Şi în străfundurile intangibile ale sufletului meu, stropi de amar picură în semn de părere de rău ca amintirile adunate peste ani invadează mai mult ca oricând prezentul şi încearcă an după an, neîndurător, să-mi arate în zare finalul excursiei printre pământeni…

* * * * *

Alte gânduri mai bune n-am avut a vă aduce cititului, şi dacă le veţi găsi necuviincioase, lăsaţi-le pustiei şi răcoriţi-vă cu o înjurătură românească rostită-n gând căci mare bucurie mi-aţi face dacă m-aş regăsi din nou în starea primordială a venirii pe astă lume!

CO. COS1410

12.10.2012


[fb]
---
Trimis de CO.COS1410 in 12.10.12 15:08:02
Validat / Publicat: 12.10.12 16:13:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2779 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CO.COS1410); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 statuia lui Cuza - Piaţa Unirii Iaşi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.10.12 16:06:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.10.12 17:47:32]
»

Dinamic, reconfortant, tonic. Felicitari!

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[12.10.12 20:07:14]
»

@webmaster:

Vă mulţumesc pentru apreciere.

Mai sunt câteva ore şi e ziua mea şi vă rog să-mi faceţi o favoare. Vă rog mult!

Vreau să postaţi melodia de la adresa indicată pentru a fi coloana sonoră a acestui rewiew: http://www.youtube.com/watch?v=OlZ-yrfOfNA.

Melodia se numeste This is my song; a fost compusă de Charlie Chaplin şi interpretată de orchestra condusă de James Last. din câte ştiu eu...

Vă rog mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[12.10.12 20:29:06]
»

This is my song (cu riscul sa fiu si eu acuzat de... plagiat, de-acum [lol]) - for you, CO.COS1410

La Multi Ani.

abancor
[12.10.12 21:26:12]
»

"Te salut, oras romantic, plin de parcuri si de flori
Unde noaptea stau de vorba trubadurii visatori
Cu tacerea de pe uliti, cu trecutul si cu luna…
Te salut, oras istoric, oropsit ca-ntotdeauna"

Salut si eu, cu ajutorul lui Topirceanu, acesta declaratie de admiratie la adresa Iasului, orasul meu preferat din Romania. Sper doar ca Toparceanu sa se insele la partea cu oropsitul.

Despre Pacurari, nu e sigur ca vine de la vînzătorii de pacura, desi asta e varianta cea mai vehiculata in popor. Printre specialisti se infrunta alte 2 variante: fie era vorba de soseaua pe unde intrau turmele in Iasi (pacurar inseamna mai intii de toate pastor), fie se trage de la un nume de persoana, Pacurar (care nu mai contează de unde se trage, pe noi interesîndu-ne numele mahalalei).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[12.10.12 21:40:38]
»

@CO. COS1410:

La multi ani!

Nu am inteles de ce ai lasat fumusete de oras si nu te-ai inradacinat pe veci in el?

Ce nu a mers bine in relatia voastra?

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[12.10.12 23:05:58]
»

@Admin:

Vă mulţumesc, maestre!

ak-ar de rumÂn †
[12.10.12 23:09:38]
»

Iașu ca Iașu, da vorbili tăli...

Tari frumos!

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[12.10.12 23:11:52]
»

@abancor:

Mă bucur să găsesc oameni ce ştiu să aprecieze cum se cuvine adevăratele valori.

Ştiu şi povestea cu păstorii şi mai ştiu şi multe altele, dar ce are a face? Nu-i mai simplu să lăsăm lucrurile aşa cum le ştie şi le vrea lumea?

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[12.10.12 23:16:04]
»

@Diaura:

Mulţumesc de urare!

Eee, scurtă întrebarea; lung răspunsul...

În Iaşi am devenit romantic, în Cluj am devenit realist. Şi unde sunt acum... sunt o balanţă veritabilă!

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[12.10.12 23:18:28]
»

@AK-AR de RUMÂN:

Bag de seamă că ceva din bucata asta de limbă românescă te cam unge pe suflet... şi cred că un dor ascuns îţi este zăgăzuit în suflet.

ak-ar de rumÂn †
[12.10.12 23:28:31]
»

@CO. COS1410: E dor împărtășit, e limba-n care m-am născut.

abancor
[13.10.12 09:09:03]
»

CO. COS1410, ai dreptate, nu are ce să caute o precizare tehnică în acest articol, care are alt scop, mai liric, mai sentimental.

Iaşul nu e doar frumos, e mai mult decît un decor, o rezervaţie de arhitectură, e plin de substanţă, e cea mai plină de fond formă dintre oraşele noastre. E mai mult decît nişte ziduri şi nişte străzi, asta este fermecător la el. Sau cel puţin asta îmi place mie la el. Şi nu numai mie. Am acasă o colecţie de citate din diverse personalităţi, care vorbesc extraordinar despre Iaşi. Jules Romains: "Iaşul este Oxfordul românesc". Iorga: "Iaşul este un muzeu naţional [...] posedă comori de artă şi istorie naţională pe care nicio alta urbe a României nu le posedă cu atîta îmbelşugare". Hortensia Papadat-Bengescu: "Iaşul e o patrie dulce şi primitoare". Demostene Botez: "a trăi în atmosfera acestui oraş este un act de cultură". Şi multe altele, pe care nu am vreme să le transcriu. În final, las cuvîntul tot lui Topîrceanu, ieşean şi moldovean prin adopţie:

„Mi-a plăcut de la început Iaşul, cu grădinile lui înflorite,cu gardurile lui dărăpănate, […] - căci oricîte straturi de glod s-ar depune acolo, tot nu vor putea să astupe vreodată urma paşilor lui Eminescu, urma ciubotelor de iuft ale diaconului Creangă, urmele atîtor oameni iubiţi de altădată, ...cum să nu-mi placă?”

Notă: unele citate sînt uşor modificate, fiind extrase din fraze mai lungi, în scopul clarităţii.

adri-nico
[13.10.12 09:49:43]
»

La Multi Ani! (consatene)

Tare frumos ai scris. Si eu am fost la Iasi acum o luna... si amintirile mele erau foarte vagi. Tin minte ca m-a dus tatal meu sa vad Palatul Culturii. Nu stiu daca eram la scoala... dar stiu ca mi se parea ca sint un fel de "Alice in Tara Minunilor".

Aha, singura amintire era ca atunci cind plecam la Iasi, locomotiva era cu aburi iar eu ma tineam de haina lui ca sa nu ma pierd (a tatalui). Deci... vremuri indepartate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vadra
[13.10.12 13:07:27]
»

Ca iesean, nu pot decat sa ma bucur de fiecare data cand gasesc review-uri despre orasul meu. Dar cand citesc ceva care pe langa informatii turistico-istorico-civice mai gasesti si un parfum literar autentic, atunci admiratia este completa. Harul scriiturii impletit cu umorul si transparentul patriotism local face ca acest articol sa fie mai mult decat un "MiniGhid AmFostAcolo"; el tinde sa fie un "minighid de cum se scrie un articol AFA". Ei, poate sunt si subiectiv, dar ai votul meu din plin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[13.10.12 13:44:31]
»

@CO. COS1410: mai baieti, mai, ca bini li mai zisi!!

youtube

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[13.10.12 18:46:48]
»

@vadra:

N-am pomenit nimic despre Bolta Rece... şi serile petrecute demult acolo... venind dinspre Ţicău (căci am stat şi pe Scăricica, oleacă mai încolo de Bojdeucă) şi iată că măsura arhaică a preţiosului Cotnar îmi readuce în memorie serile luuungi, cu vorbe multe şi veşnic neterminate.

Îţi mulţumesc Vadră! şi dacă cineva nu ştie ce-i aia, atunci să ştie că e o porţie de licoare viticolă potrivită pentru a ferici un om oleacă supărat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CO.COS1410AUTOR REVIEW
[13.10.12 19:01:51]
»

@abancor:

Subscriu în totalitate vorbelor tale!

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[13.10.12 19:05:38]
»

@adri-nico:

Mulţumesc de urare.

Iacă urmarea rewiew-ului tău de prin primăvară: am fost vara asta la Curţile Zmeilor! Ştii tu despre ce-i vorba...

Am să pun nişte poze acolo... cu stejarul.

adri-nico
[13.10.12 20:11:35]
»

@CO. COS1410: Eu de ce n-am vazut porumbei in Piata Unirii?

Am lasat masina in parcarea din piata si am luat-o agale spre Mitropolie. M-a mirat ca nu era vacarmul unei strazi din centru.

P. S. Unde ma uit dupa pozele promise? L-am revazut pe bunicul, care pe 1 septembrie a implinit 90 de ani si a stat la nunta nepoatei pina a plecat ultimul om. Da, Doamne, sa seman cu el la sanatate si viata lunga!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CO.COS1410AUTOR REVIEW
[13.10.12 22:08:26]
»

@adri-nico:

Aşa-i Iaşul... însă Piaţa Unirii e întotdeaua plină de porumbei, cu sutele sau cu miile. Poate confirma oricine. Eu am locuit o vreme chiar în Palatul Braunstein (denumirea veche a clădirii din staţia de tramvai din Piaţa Unirii ce are la parter galeriile de arta şi ,,fondul plastic'') şi mă omorau cu huruitul lor şi cu micile suveniruri gratuite pe margina balconului...

Pozele le vezi la ,,Paşcani şi împrejurimi''.

Îţi doresc să semeni cu bunicu, numai că el are un atu în plus... viaţa la ţară!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vadra
[15.10.12 12:03:05]
»

@CO. COS1410:

Ehei..., mai sunt multe de amintit despre locurile din Iaşi, pe care sunt sigur ca "o sî li zîci matali mai încolo".

Cât despre explicaţia cuvântului "vadră", se mai poate adăuga si un "impozit" pus pe vînzarea vinului, stabilit în Moldova, în 1706.

Da' nu cred cî matali te-ai gândit taman la aista!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adri-nico, ak-ar de rumÂn, CO.COS1410, Diaura*, MCM, vadra
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056030988693237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1