ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Știați că? Palatul Roznovanu (Primăria Iași)...

TIPĂREȘTE URM de aici

Începutul verii 2021 ne prinde pe meleaguri ieșene într-o frumoasă vacanță prevăzută cu escale în multe din județele din nordul Moldovei. Într-una din zilele lunii iunie, pe când ne aflam în Iași, am prins desfășurarea evenimentului numit Noaptea Europeană a Muzeelor, prilej de a vizita pe înserat câte ceva „cultural” în marele oraș moldav. După ce am admirat destul de rapid interiorul Palatului Culturii (vezi impresii) ne-am îndreptat spre altă clădire importantă a Iașului: Palatul Roznovanu.

Știați că? ...

????Pe terenul palatului de azi au existat anterior alte clădiri rezidențiale stăpânite de familii boierești cunoscute? Abia după intrarea în posesia familiei Roznovanu apare pe acest loc un palat nou.

????Iordache Rosetti Roznovanu reface în stil neoclasic între 1830-1832 reședința familiei, după planurile arhitectului Gustav Freywald (metacult.ro/fisa.php?id=626)?

????Noul palat se remarcă prin arhitectură, decorațiuni și amenajări interioare, dar și prin balurile și manifestările organizate în somptuoasele saloane? O stemă a familiei Rosetti-Roznovanu a tronat pe frontispiciu până la pierderea statutului de locuință particulară.

????Palatul Roznovanu a fost achiziționat de primarul Vasile Pogor în anul 1891 de la moștenitorul falit al familiei Roznovanu pentru a servi drept reședință administrativă a orașului Iași? Vechea Primărie a fost demolată pentru a face loc clădirii Teatrului Național.

????După doi ani, în 1893, Ministerul Domeniilor preia palatul și organizează apartamente pentru familia reglă care urma să petreacă câteva luni pe an la Iași?

????Transformarea în reședință regală de la sfârșitul secolului al XIX-lea a însemnat și transformări arhitecturale în stil baroc efectuate sub conducerea arhitectului Paul Gottereau (arhivadearhitectura.ro/ar ... /paul-gottereau)?

????În timpul „Refugiului la Iași” (1916-1918) regele Ferdinand nu locuiește la Palatul Roznovanu ci în clădirea Palatului Cuza - Creditului Funciar Român cunoscută azi drept Muzeul Unirii (vezi impresii)? Regina Maria a locuit în casa Cantacuzino-Pașcanu (Palatul Copiilor de azi), iar în Palatul Roznovanu și-a avut sediul Misiunea Crucea Roșie Americană.

????În sala de ședințe a Consiliului Local de azi în 1918 s-a reunit Consiliul de Război al României?

????Din 1944 în palat se instalează Comitetul Orășenesc de Partid, iar din 1970 clădirea devine din nou sediu al Primăriei Iași?

????La etajul doi al palatului a existat un paraclis (capelă de curte), demolată până în 1905?

????Legătura cu etajul se face printr-o scară monumentală de marmură decorată cu statuete baroce care ne conduce către un peristil (hol) flancat de coloane corintice din marmură?

????Sala „Vasile Pogor” (Sala de Consiliu) reprezenta sala de bal și petreceri de altădată?

????Pe holuri și în sala de consiliu se află o galerie de portrete a tuturor primarilor Iașului?

????Orologiul de pe frontonul din corpul central a fost montat recent, în anul 2018?

Concluzii. Palatul Roznovanu se înscrie în rândul monumentelor istorice ieșene de prim rang și își leagă existența de multe evenimente istorice și personalități naționale și nu numai. Palatul poate fi vizitat cu ocazia diverselor evenimente culturale sau cu programare și ghid. Iașiul e nemuritor!

Alegeri inspirate!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.12.21 12:35:23
Validat / Publicat: 21.12.21 13:30:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Statuia regelui Ferdinand - în fața Primăriei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Mitica49
[21.12.21 13:58:37]
»

Am admirat în nenumărate rânduri arhitectura exterioară a Primăriei Iași - Palatul Roznovanu, însă niciodată nu am intrat în clădire. Articolul mi-a oferit șansa de a vedea, măcar parțial, și interiorul, determinându-mă ca la prima excursie la Iași (de altfel orașul studenției mele) să vizitez și interiorul.

Foarte interesante datele oferite privitoare la istoria palatului, documentarea fiind, ca de altfel în toate articolele ce le postați, cuprinzătoare.

Felicitări!

mihaelavoicu
[23.12.21 11:59:06]
»

Inspirată alegere și inspirată prezentare! Felicitări!

Sărbători cu bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.12.21 18:51:59]
»

@Mitica49: Avem în România multe clădiri de interes public, declarate/înscrise pe lista monumentelor istorice, dar puține se pit vizita la interior. Nu suntem aici la nivelul instituțiilor europene de același rang care se pot vizita după un program fix sau în anumite zile.

Din fericire există ocazii, rare cei drept, în care clădiri din România (din domeniul public sau privat) își deschid porțile pentru oamenii de rând care doresc să admire interioarele de valoare. Spațiile vizitabile din cadrul Primăriei din Iași - Palatul Roznovanu sunt reduse ca număr, dar îți poți face o idee despre frumusețea interioarelor.

Mulțumesc pentru aprecieri! Sărbători cu bine!

@mihaelavoicu: Deși eram obosiți după o zi pe drumul București - Iași, cu opriri la vreo patru obiective de-a lungul traseului, totuși nu am ratat ocazia de a profita de oferta Noaptei Muzeelor ieșene.

Sănătate și Crăciun cu bucurii!

adso
[23.12.21 19:04:11]
»

@tata123 ????: Palatul Roznovanu se poate vizita la cerere, gratuit, cu programare telefonică prelabilă (numărul e pe site-ul Primăriei Iași, la vedere), în timpul programului instituției.

De când cu pandemia, nu știu cât de repede se aprobă astfel de cereri. Dar, în trecut, am fost de multe ori pe acolo, fără nicio dificultate (ce-i drept, ultima oară în 2018 - de atunci nu am mai încercat). Se putea vizita inclusiv Sala de Consiliu, dar nu biroul primarului.

Cine vrea să îl vadă și pe acesta, poate cere o audiență . Sau poate candida, de ce nu!

adso
[26.12.21 11:09:39]
»

@Mitica49: V-am citit articolele dedicate Iașului; mi-au plăcut!

Mi-am permis să vi-l citez pe cel desptre Teatrul Național.

Sărbători liniștite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mihaelavoicu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073109865188599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1