GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-am pierdut inima in Heidelberg
„Mi-am pierdut inima in Heidelberg“. Acesta este un cantec studentesc care se canta deja de mai multe sute de ani, Heidelberg fiind unul dintre cele mai vechi orase universitare. In anul 1386 s-a inaugurat aici prima universitate si aici au studiat multi dintre scriitorii si filosofii cei mai cunoscuti ai Germaniei.
Dar nu numai pentru aceasta este Heidelbergul cunoscut si iubit. Orasul este situat foarte maleric pe malul raului Neckar, supravegheat de sute de ani de unul dintre cele mai frumoase castele din timpul romantismului. Da, Heidelbergul este cu adevarat un oras al indragostitilor. Chair si primavara vine aici cu saptamani inainte, astfel ca deja de “valentine” in Februarie poti vedea ici colo cate un ghiocel sau o narcisa la margine de drum.
Daca ajungeti in Heidelberg ve-ti fi cu siguranta placut surprinsi. Orasul vechi este ramas intact, fiind unul dintre putinele orase care nu a fost bombardat in timpul razboiului mondial. Face-ti o plimbare prin orasul vechi, parasiti strada principala (Hauptstrasse) unde totul este scump si intrati printre stradutele inguste cu casute strambe specifice Germaniei unde grinzile caselor se vad dinafara si sunt de multe ori vopsite in culori stridente, intrati in unul dintre restaurantele cu iedera deasupra usii si beti un vin specific zonei (nu departe de acest oras se afla cea mai mare zona viticola numita si Toscana Germaniei). Fiecare oras sau regiune a Germaniei are dulciurile ei specifice si in Heidelberg se numeste “sarutul studentului” si este un fel de turta dulce cu glazura de ciocolata – foarte delicioasa. Ajunsi la capatul strazii principale la Piata numita Am Kornmarkt veti vedea cu siguranta castelul “cocotat” deasupra orasului. Castelul este amplasat pe dealul cu numele “tronul regelui” (Königsstuhl). Exista mai multe drumuri si poteci ce duc catre castel si chiar si un trenulet pentru cei care vor sa ajunga sus fara sa depuna prea mare efort. Un combi – bilet costa 5 EUR care include trenuletul, intrarea in curtea castelului, in muzeul farmaciei si in pivnita de vinuri.
Daca mai aveti suflu treceti neaparat si pe partea celalta a Neckarului peste podul vechi si urcati sus pe aleea filozofilor (intrebati de Philosophenweg pentru ca doar poteca ingusta duce pana sus) de unde aveti o panorama fantastica peste oras si castel. Asezati-va pentru cateva momente pe una dintre bancile parcului lasand gandurile sa zboare si poate astfel veti intelege de ce marii scriitori precum Goethe si Thomas Mann si-au gasit in acest oras muza si de ce Alexandru Ioan Cuza a ales acest oras pentru a-si traii ultimi ani ai vietii sale in exil.
O gramada de legende sunt legate de acest oras si mai ales de acest castel. Una dintre ele povesteste ca sotia regelui fusese indragostita de unul dintre soldati si pentru a nu fi surprinsa intr-o zi in cu iubitul ei in camera, acesta a sarit de pe fereastra de la etajul 3 si a lasat o amprenta de picior pe terasa din piatra. Astfel este foarte usor sa verificati daca partenerul vostru v-a inselat vreodata. Si anume daca amprenta piciorului lui se potriveste cu cea ramasa in piatra s-ar putea sa fie vinovat; -). In pivnita de vinuri se afla cel mai mare butoi de vin din lume cu o capacitate de peste 220. 000 de litri. Pazitorul pivnitelor fussese un italian care bause toata viata lui doar vin pentru ca nu-l putea refuza, de aceea a ramas in istorie sub numele de Percheo (perche no? de ce nu? ). Soarta a facut ca intr-o zi sa bea primul sau pahar de apa - care cica la omorat…mai sunt asa de multe de povestit…dar va las sa le descoperiti voi insisi sa va bucurati si voi de frumusetea si atmosfera acestui oras romantic.
Cel mai bine vizitati acest oras in septembrie (anul acesta in 4 septembrie este Schlossbeleuchtung – aprinderea castelului si la sfarsitul lunii (25/26. Septembrie) este Heidelberger Herbst cu diverse concerte in aer liber!
Cum se ajunge in Heidelberg – de la aeroportul Frankfurt sau Stuttgart cu trenul circa 1 ora / Pret de la 25, 00 EUR / persoana.
Poate va mira de unde cunosc toate aceste detalii despre acest oras …dar cum am spus si eu mi-am pierdut inima in Heidelberg!
sunt aproape 20 de ani de atunci – cei ii voi sarbatorii cu sotul meu in curand.
Trimis de Pami* in 15.04.10 12:14:01
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost in Heidelberg in anii 80 si am simtit o liniste mentala care nu s-a facut atat de pregnant simtita in alte parti ca in orasul in care s-a... "inventat", Ich liebe dich!... nu cred ca s-a schimbat foarte mult, nemtii ca si alte natii care au capul pe umeri, nu fac din frumos, urat!
Pozele vorbesc de la sine, comentariile fiind de prisos!
My vote!
Pami, ma bucur ca tu ti-ai pierdut inima in Heidelberg si ca ai gasit-o mult mai departe!
sper sa-ti placa melodia atasata!
Pami, mi-ai starnit amintiri deosebit de placute!
Acum multi ani mi-am sarbatorit ziua de nastere in acest frumos oras. Imi amintesc si azi cum am urcat spre castelul palatinilor cele 329 de trepte, de am facut tahicardie din cauza conditiei fizice extrem de neglijate, am trecut pe sub poarta dorintelor, dar odata ajunsi sus ne-am bucurat de o priveliste unica asupra orasului, a raului Neckar... care a devenit flebetea mea.
Castelul Heidelberg este una dintre cele mai renumite castele-ruine din Germania, fiind simbolul reprezentativ al oraşului Heidelberg. Până când a fost distrus în 1689 şi 1693, de soldaţii lui Lududovic XIV în războiul din Palatinat pentru succesiune, castelul a fost rezidenţa princiară a Palatinatului din Renania. Castelul este caraterizată printr-o arhitectură de tipul renaşterii nordice, fiind în prezent parţial restaurat. Ruina se înalţă pe o înălţime de 80 de m deasupra oraşului Heidelberg, la nord de muntele Königstuhl.
Curat, organizat, frumos, e tot ce pot sa spun despre acest oras.
Felicitari!
Am fost anul trecut intr-o frumoasa zi de toamna. Din pacate, nu am avut timp decat pentru a vizita castelul dar pot spune ca si mie mi-a ramas inima in acest loc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2016 Auto & Technik Museum - Sinsheim — scris în 17.06.16 de adichi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Schwetzingen sau grădina la superlativ — scris în 03.02.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Schloss Schwetzingen - Versailles din Palatinat — scris în 13.02.15 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Heidelberg - insider tipps — scris în 01.11.14 de calator65 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Heidelberg - die Stadt der Romantik — scris în 24.09.12 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Castelul din Heidelberg — scris în 06.11.11 de argemi* din CâMPIA TURZII [CJ] - RECOMANDĂ
- May.2009 O zi in Heidelberg — scris în 13.09.10 de DanCld din DUBLIN - RECOMANDĂ