GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O doamnă cu aer de Vaudeville, la Hanoi
Am citit într-o carte cu iz iudaic, că prima tentativă a lui Dumnezeu de a crea lumea ar fi eșuat din simplul motiv că dorea să creeze o lume perfectă... așa cum vă mai spuneam cândva, vă dați seama ce plictiseală într-o lume cu oameni perfecți... abrogarea regulii perfecțiunii își produce efectele întârziate și aici, în Hanoi, unde greu poți păși prin restaurante fără să calci peste oase mai mărunte sau mai mari, ca efecte secundare, după o masă copioasă. În același timp, ca și în Taiwan sau în Singapore, sorbitul, râgâitul la masă și mâncatul cu zgomot, sunt interpretate drept un semn distinct de apreciere, fără ca orchestrația să fie condusă de cel mai vârstnic din familie.
- Cam ăștia suntem noi, vietnamezii, cu multe calități și defecte, mi-ar spune un înțelept de la o școală locală de discipoli ai lui Confucius. Nu poți arde toată plapuma doar pentru un purice, zice o cugetare din opera marelui filozof.
Mă aflu pentru a doua zi pe una din străzile laterale ale Hanoiului, Hang Khoai, la o oarecare distanță de centrul istoric, pentru a descoperi culori, nuanțe, oameni și povești noi într-o țară unde aproape o sută de milioane de oameni își rescriu destinul, înlăturând barieră după barieră din propria istorie... pe partea dreaptă a Străzii Hang Khoai, sunt alte movile cu ustensile de gătit, mirodenii, legume și fructe, în timp ce pe stânga sunt restaurantele cu specific național, în care orezul devine componentul de bază, ca apoi ierburile, piperul negru, menta, nucile caju, coriandrul, frunzele de busuioc, să acopere un preparat de carne, cu ulei proaspăt și mai puțin decât în Taiwan, toate la un loc, completând aromele de sosuri de pește, oțet de orez, sare și zahăr.
Printre simbolurile naționale de pe ușile localurilor zăresc câteva flori îmbinate armonic ca însemne ale culturii locale, bazate pe umanitate și înțelegere, apoi dragonul mistic, apărătorul poporului, Lac, pasărea sfântă, turturica și calul, ca prietenii cei mai devotați ai omului aflat în suferință. O șefă de local, pe nume Mai, îmi ia comanda și îmi spune că bucătăria lor ar fi o combinație de stiluri dintre cea chineză și thailandeză, și că, grație ierburilor și preparatelor locale de proveniență marină, vietnamezii ar fi ajuns la performanța celei mai sănătoase mâncăruri din lume. Mai îmi recomandă niște role de primăvară, o mâncare favorită la petrecerile de familie, de fapt, o combinație fericită de făină de orez, carne, ouă, piper și ierburi, care împreună cu un espresso cum numai în Vietnam poți bea, mă mulțumește pentru masa de prânz. La următoarea vizită de la masa mea. Mai mă surprinde cu expertiza ei culinară și îmi dezvăluie cele cinci componente de bază ale mâncării în acest colțișor de lume: ingrediente, acru, amar, sărat și dulce... văd că la câteva mese, se servește o supă roșie ca sângele, pe care localnicii o consumă cu un fond sonor care ar scoate orice român dintr-un restaurant. Aflu numaidecât că se cheamă chiar supă de sânge scurs din animale ca porcul, rața, capra sau, chiar câinele si că, aici, în Vietnam, cam tot ce înseamnă sânge are legătură cu norocul și cu virilitatea.
Fac ce fac și iar îmi găsesc un prieten, de fapt o nouă prietenă, în această șefă de local pe nume Mai. Aflu în cele șapte-opt minute că localul a avut recent drept oaspeți, două grupuri de români, că numele ei, ca toate numele de fete de aici, are un înțeles simbolic de cireș înflorit, că nume ca Tuyen înseamnă îngerul bun, Linh înseamnă spirit gentil, Hong, trandafir, Lan, orhidee și Lien, lotus. Îmi mai spune, înainte de despărțire că vietnameza conversațională ar avea șase tonalități diferite, fiecare însemnând câte ceva... adio, Mai și sper să mai întâlnesc oameni ca tine...
Cum dong-ul vietnamez (sau VND) este într-o inflație galopantă, iar un dolar american echivalează cu 20.000 VND, un singur zero neobservat la timp, în timp ce faci plățile din restaurant sau din stradă, te poate transforma instantaneu dintr-un milionar într-un falit. Masa mea de 12 USD, împreună cu bacșișul, se ridică la aproape un sfert de milion VND.
Revin pe strada plină de animație și mă gândesc cum poate un poștaș grăbit, așa cum mă simt eu acum, trece din poartă-n poartă fără a mai întinde vorba, în misiunea lui de a duce la bun sfârșit o zi de muncă. Observ cum peisajul străzii devine mai colorat odată cu apariția câtorva femei ce poartă marfă de vânzare în niște cobilițe ce par a fi o pârghie de bază în economia străzii. La ora 15 strada devine mai animată, temperatura trece ușor peste 42 de grade iar dansul haotic dintre cerere și ofertă atinge cote maxime...
La una dintre tarabe, disting o apariție cu totul aparte și, printre stropii de sudoare ce-mi invadează fruntea și ochii, încerc să imortalizez o imagine greu de găsit într-o mahala tocmai aici, în Hanoi: o doamnă trecută de optzeci de ani, cu un coc înalt, silueta zveltă, ochi pătrunzători și expresie hollywoodiană, de fine de siecle, fumează cu nonșalanță o țigară neobișnuit de lungă, pufăind din când în când și aruncând fumul alb pe deasupra lumii căreia nu mai pare să-i aparțină. În fața ei, un tânăr de la tarabă, cu o expresie vioaie și aer de cunoscător, reface legătura cu lumea străzii, întotdeauna gata să-i pună câte o întrebare. Alături de el, pe tejghea, trei siluete cu forme familiare își așteaptă liniștiți clienții pentru a fi cumpărate fie la kilogram-30 USD- fie la bucată. Da, este vorba de câini comestibili pentru bărbați adevărați, așa cum îmi traduce tânărul Ciang (râu) o reclamă... Aflu relativ repede că afacerea cu câinii este înfloritoare iar bunica lui, Hung (trandafir roz), este negustoreasă din tată-n fiu, că au o mare fermă de câini la țară, că și-a pierdut doi fii în războiul cu americanii și că nu îi vine să creadă cum, cel de-al treilea fiu, dat dispărut, nu se va mai întoarce...
Ciang ete mândru că va moșteni o afacere în plină creștere, la care cererea este mai mare decât oferta-pe lângă cei zece milioane de câini din Vietnam, se importă câini vagabonzi din Cambogia, Laos și Thailanda iar autoritățile închid ochii la piața neagră de câini, aflată în floare. Îl întreb cam care este vârsta ideală pentru sacrificiu și dacă știe vreo rețetă pe care ar putea-o recomanda prietenilor din România. Răspunsul este cât se poate de simplu:
- Câinele atinge frăgezimea maximă la doi ani iar, în privința rețetelor, cele mai populare ar fi, în ordine: carne de câine fiartă la aburi, cu pastă de creveți și ierburi. carne friptă la grătar, cu chilli, cârnați de câine picanți, pe care îi vad și în prăvălia doamnei Hung, și supă de bambus cu ball-uri din carne... totuși, continuă el, carnea unui câine delicios poate ieși în valoare doar cu ingredientele noastre din Vietnam... mă îndoiesc ca europenii știu întotdeauna ce înseamnă un câine bun, cu scuzele de rigoare...
Ce lumi diferite și ce gusturi avem noi, oamenii... nu are rost să-i spun cât o iubesc eu pe Ina, lupoaica mea devotată... Ciang parcă rămâne cu privirea întrebătoare ca și când ar vrea să știe care dintre rețete mi s-ar potrivi. Îi răspund mulțumindu-i și îi promit că, atunci când mă va părăsi norocul, voi lua o decizie...
Îl mai rog să o întrebe pe doamna Hung, dacă ar fi de acord să-i fac o fotografie și primesc răspunsul cu un zâmbet trist, venit parcă dintr-o altă lume, o lume pe care o părăsesc cu pași grei, de om îngândurat.
Trimis de glcitizen in 11.02.17 11:31:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIETNAM.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce poveste frumoasă este articolul! Felicitări! Mai vreau povești, sunt curioasă din fire, iar articole tale le citesc pe nerăsuflate.
Eu iubesc atât de mult câinii că nu s-ar părea că ar trebui să îmi mănânc cel mai bun și loial prieten????. Nici nu concep așa ceva, oricâte mirodenii ar avea.
Aștept cu nerăbdare următoarele articole.
Călătorii plăcute!
@glcitizen:
Draga Web, la paragraful 8, am pus un e in plus la fine de siecle-te rog sa-i tai. Multumesc.
@Dana2008:
Multumesc, Dana. Cind esti acolo, in locuri indepartate, iti faci mari probleme cum sa le asezi pe hirtie, pentru a ramine in memoria afectiva a celor care citesc review-urile tale.
La tine, am apreciat dtragostea fața de munti si o anumita bucurie a vieții, atunci cind simți mesajul naturii.
@glcitizen: Foarte interesant. Trist dar adevărat.
Vezi tu... cam ce simțim noi pentru câini, cam așa simt vegetarienii pentru toate animalele.
Eu am un câine frumos și deștept, am avut mulți, chiar și 15 intr-o perioadă. Îmi sunt dragi, nu aș putea să îi rănesc vreodată. În zi de Paște l-am hrănit cu piept de curcan și ficăței de pui la grătar pentru că era bolnav.
-
Ai făcut ce-ai făcut și te-ai lipit de o frumoasă vietnameză. Spune-mi te rog ce era cu foile (caietul, agenda) de pe masă? Sunt însemnările tale?
-
De ce a zâmbit trist doamna Hung? Țigară avea, câini da, importanță își dădea...
-
Malimu, cum a fost expresso? Dacă era din excrementele animăluțului blănos?
-
Tare mi-a plăcut aroma literelor tale! Aștept continuările.
@glcitizen: Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@krisstinna:
Multumesc pentru vizita, Krisstinna.
Da, imi tin notesul mereu la indemână pt ca ti se succed atitea minuni in fata ochilor, incit nu le poti inregistra suta la suta. Cind reiau informatia, fac o selectie, atunci, ii pot da si culoarea-trairile se uita mai greu.
D-na Hung fusese trista din cauza asteptarii fiului disparut, dupa spusele nepotului... apoi, a zimbit doar pt poza. Si femeile de dupa optzeci de ani sunt cochete-mama ma ruga mereu sa-i aduc un parfum bun si dupa 86 de ani...
Sincer, cafeaua era atit de aromata-eu o compar cu cea adusa de la rusi, prin anii 80, incit nu am mai intrebat nimic... de frica sa nu renunt la asa o delicatessa...
@glcitizen: Este o lume total diferită de a noastră, parcă ar fi de pe altă planetă, şi e foarte greu de înţeles pentru noi că râgâitul la masă, sorbitul zgomotos sau pătatul feţei de masă reprezintă manifestări de apreciere pentru mâncarea consumată. Le-am observat şi eu în unica mea excursie în îndepărtata Asie, mai precis în Singapore. Criteriile noastre privind comportamentul civilizat nu se aplică acolo, aşa cum nu se aplică nici în China sau Vietnam. Semn că nimeni nu deţine adevărul absolut...
Cât despre câini, of Doamne, o iau ca atare, deşi nu pot să accept cruzimea faţă de animale...
Surprinzi extrem de sugestiv, prin text dar şi prin fotografii, crâmpeie din viaţa de zi cu zi a popoarelor vizitate. Şi pentru asta te felicit din toată inima!
@glcitizen: Malimu: știi că sunt bătrână, deci nu stau bine cu vederea
Astfel încât te rog să imi spui de ce ai pozele atât de mici. Cum naiba să le studieze o bătrânică?
Parcă nu erau mereu așa piticanii
@krisstinna: Multumesc.
O batrinica nu ar fi observat povestea cu pozele, in nici un caz. Da, este o chestiune tehnica, pe care o voi regla de la India, sper.
@Carmen Ion:
Iti multumesc, Caarmen. Si eu ițti admir culorile reportajelor tale spaniole-chiar mi-ai dat idei pe unde sa merg, atunci cind voi incheia cursele lungi.
Sunt atit de multe stari de normalitate in lume, incit ma intreb oare ce coktail de normalitati om fi si noi...
@glcitizen: Cred ca deja nu mai incap complimente, totusi am sa incerc sa mai strecor si eu cateva.
Ca de fiecare data reusesti sa ne transpui in pielea calatorului astfel incat odata cu tine vedem si noi acele locuri, suntem fascinate de ceea ce se intampla in jurul nostrum si nu putem sa ramanem indiferenti in fata unei asemenea civilizatii.
Ceea ce noua ni se pare ciudat lor li se pare normal si pate ca ciudati parem noi in fata lor.
Tinerii incearca sa copieze europenii si sa se transforme, le-as spune ca si-ar pierde identitatea astfel, insa anumite privatiuni ii fac sa-si doreasca si altceva.
Am avut o conversatie interesanta cu doi tineri in China si la un moment dat vorbeam de calatorii si ca pentru China a trebuit sa ne facem pasaport si sa luam viza. Ei foarte mirati ne-au intrebat cum calatorim in rest si am spus ca in Europa doar cu buletinul si nu ne intreaba nimeni nimic, au fost foarte mirati si se uitau unul la celalalt cu acea dorinta ascunsa sa calatoreasca si ei la fel.
Pentru noi insa farmecul Asiei este de a-i descoperi asa cum sunt ei fara ca ceea ce se intampla in jurul lor sa ii transforme.
Felicitari, citit cu mare placere, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc, Mishule. Da, ar fi gresit sa credem. asa cum se cam intimpla, ca normalitatea noastra este absoluta-asta este rolul calatoriilor, sa ne lumineze si sa ne mai scape de prejudecati...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Ce-am văzut noi prin... Hanoi — scris în 11.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Ha Long Bay – locul unde natura și-a făcut de cap — scris în 08.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Hanoi - capitala Vietnamului — scris în 07.04.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Un festin demn de ultima zi la Hanoi — scris în 25.03.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 La Templul Literaturii din Vietnam — scris în 04.03.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O zi de turism la Hanoi — scris în 18.02.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Intre Taipei la Hanoi — scris în 04.02.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ