GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In 2006, am avut placerea pentru 2 zile sa vizitez o parte minunata a Israelului. Este vorba de Haifa, un oras destul de important al Israelului, nu prin pozitie economica, cat pentru armonia care exista aici intre evrei si arabi, si care in alte parti din Israel este aproape inexistenta.
Al treilea oras ca marime din Israel, este totusi al doilea mare centru economic al tarii, in special datorita celui mai mare port de la Marea Mediterana, aici ajungand sau plecand marfuri de cateva miliarde de dolari pe an. Aici exista unul dintre cele mai mari terminale de containere, iar undeva catre sud, se gaseste si o o importanta rafinarie.
Noi am ajuns in Haifa cu grau, intr-adevar se importa foarte mult grau, in asteptare se mai gaseau 2 nave cu aceeasi marfa.
In prima zi am putut admira gradinile superbe de pe muntele Carmel, care strajueste orasul, gradini care se mai numesc si “Gradinile Bohai”. Ne-am interesat de unde vine numele si ghidul ne-a lamurit ca exista un cult religios cu aceeasi denumire (Bohai) a carui principiu de baza este libertatea de a face tot ceea ce consideri ca faci bine, facand lumea din jurul tau mai frumoasa. De aici si frumusetea gradinilor, cu foarte multe plante exotice, pini, chiparosi, palmieri mediteranieni. In mijlocul gradinii, se afla unul dintre cele mai frumoase temple Bohai, unde credinciosii se pot odihnii cateva minute in linistea divina. De pe terasele gradinii se poate admira aproape tot orasul, portul industrial, ofera o imagine minunata asupra marii.
Poti remarca cladirile moderne, construite recent, dar si cartierele mai vechi, cu blocuri din caramizi rosii. De fapt orasul este cladit pe trei nivele: pe primul nivel gasim portul si cartierele vechi ale orasului, pe cel de-al doilea gasim cladirile mai noi construite, sedii comerciale, corporatii, banci, iar pe ultimul nivel, situat pe muntele Carmel, regasim cartiere rezidentiale cu vile somptoase si gradini minunate. Delimitarea o fac soselele largi cu cate 3 benzi pe fir, care traverseaza orasul de la nord la sud.
Am avut ocazia sa intru intr-unul din cele doua centre comerciale din Haifa, cel din incinta portului. Pe langa faptul ca am ramas mut de uimire de preturile foarte mici afisate, in dolari, aici am descoperit si foarte multe produse originale, noi aparute pe piata, la preturi promotionale. Parfumuri, haine, jucarii, intr-adevar erau chinezesti, dar parca erau altceva decat gasim la noi. Mall-ul din centrul orasului, este la fel de impunator, insa acolo preturile sunt afisate in moneda nationala si nu-ti trebuie pasaport ca sa intri acolo.
N-am avut timp sa vizitam muzeul, desi ghidul ne-a propus, am preferat sa ne plimbam pe aleile frumoase ale muntelui Carmel si sa admiram panorama orasului. Nu aveam foarte mult timp la dispozitie si trebuia sa ajungem la nava.
A doua zi a fost ceva neasteptat. S-a organizat o excursie in Nazareth, in locul unde a trait in copilarie Isus si in Cana Galileii, in locul unde tot Isus a transformat apa in vin.
Ne-am urcat intr-un microbus si doua taxiuri inchiriate de firma de turism si am pornit spre Nazareth. Acum puteam lua mai bine pulsul regiunii, am descoperit foarte multe zone sarace, case care abia se mai tineau, mult nisip si praf, araboaice infasurate in negru, doar ochii li se vedeau, plimband capre si vaci. Foarte multa armata pretutindeni, filtre de-ale lor pe autostrazi si orase. In schimb autostrada pe care circulam era super, nici macar o gropita sau denivelare. A fost construita de romani, se mandrea ghidul. Si noi aducem italienii sa ne faca noua autostrazile.
Dupa un drum de aproape doua ore am intrat in Nazareth. Am parcat langa biserica Buna Vestire, una dintre cele mai mari din Israel, locul unde se spune ca arhanghelul Gabriel a vestit nasterea viitorului Isus. In biserica se gasesc cateva sapaturi care indica o fosta casa de evrei. Foarte mare, cu foarte multe picturi, acolo am gasit si o inscriptie in limba romana, cu cei care au donat bani pentru refacerea acestei biserici.
Apoi am coborat la magazinele de suveniruri din zona, unde spre surprinderea noastra foarte multi vorbeau romaneste si chiar ascultau manele. Vazand ca intram in magazinul lor, ne-au servit cu “manele aduse din Romania”. De acolo am facut si cele mai multe cumparaturi.
Apoi ne-am urcat in masini si am plecat spre Marea Galileea, un lac unde se revarsa Iordanul, raul unde a fost botezet Isus. Doream neaparat sa ajungem acolo, majoritatea turistilor nu ocolesc zona, merg acolo pentru a fi botezati in Iordan.
In locul unde Ioan Botezatorul l-a botezat pe Isus, acum s-a construit un fel de biserica, unde mai multi preoti boteaza turistii care platesc, in Iordan. Costa in jur de 30 de dolari, iar in acel moment aveam resursele limitate. Insa am gasit un loc unde puteam intra si noi in rau, doar sa dam cu putina apa, pe cap si picioare. Foarte urat mirositor, o apa murdara, verde, am observat chiar si pesti destul de marisori, prima data n-am prea vrut sa intru, insa vazand turistii imbracati in sarafane albe, am intrat si noi. Unii colegi au adus cu ei sticle pentru a lua apa sfintita din rau. Ne spuneau ghizii, ca este cea mai curata apa, este sfintita sit e protejeaza de rau. Am luat si intr-adevar am avut un soc sa descopar cum acea apa verde si urat mirositoare se transforma intr-o apa curata, limpede si foarte buna de baut. Inca mai am apa luata din Iordan, are aceasi prospetime si este foarte limpede. Incredibil!
In ultima parte a calatoriei noastre am ajuns in Cana Galileii, locul unde Isus a facut prima sa minune, transformand apa in vin. Am degustat vinul facut din apa si am cumparat cateva suveniruri.
Regretul meu este ca n-am mai stat in Israel, sa vizitam si Ierusalimul. Poate cu alta ocazie voi ajunge si acolo.
Haifa este un oras minunat. Facand abstractie de partea veche si saracacioasa a orasului, de urmele bombardamentelor din 2006, Haifa este un oras preponderant verde, cu foarte multa vegetatie, cu oameni amabili si prietenosi. Nimic de acolo nu mi s-a parut scump, noi am reusit sa cheltuim aproape tot ceea ce aveam in mall-ul de langa port, astfel ca a doua zi n-am mai ramas cu mare lucru, insa nimic nu este scump.
Sunt convins ca sunt foarte multe de scris, de spus despre Haifa, eu am scris doar ceea ce am trait acolo, sper sa ajung si cu familia si atunci voi scrie mai mult. Sau astept sa ma completati voi daca v-ati dus acolo!
Trimis de pepsi70ro in 14.01.10 20:41:51
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumoasa relatarea. Nu am mai auzit la nimeni povestea apei din raul Iordan. Atat ei cat si iordanienii isi revendica locul unde Ioan l-a botezat pe Isus. Am fost in Iordania si la fel de urat mi s-a parut si mie raul (nu am intrat, nu m-am rebotezat) dar nu m-am gandit sa iau un pic de apa sa am parte de o minune. Se spune ca o apa sfintita are la randul ei puteri miraculoase asupra altei ape... (cel putin teoretic asta ar insemna ca o poti inmulti).
Asa am facut eu; apa adusa de mine se termina foarte repede daca nu o inmulteam. Iar ca efect, este uimitor, eu cred in deochi pentru ca fetele mele se deoache foarte repede. Iar cu acea apa sfintita le trece. Uimitor, nu? Dar mai este buna si pentru multe alte lucruri, Pana nu realizezi ce poate face, nu crezi! Este uimitoare!
Uluitor de frumos si intersant. Este locul unde mi-as dori din tot sufletul sa ajung, dar exista aceea teama de razboi si locuri nesigure.
ISRAELUL este ceea mai frumoasa tara pe care am vizitat-o!
Propun pentru WBM urmatorul filmulet foarte interesant care poate fi inserat in review-ul meu. Multumesc!
http://www.youtube.com/watch?v=PGw2JLCt7w8
iata si imaginile solicitate cu Haifa acompaniate de vocea inconfundabila a cantaretei marocane Sade !
Vizionare placuta !
@pepsi
Te invidiez. Visul meu e sa vad Israelul... am incercat asta pe vremea cand se cerea inca viza turistica insa... n-am avut noroc. Apa din Iordan am avut avut si eu, mi-a adus cineva de acolo, intr-o sticluta inchisa intre 2 maini impreunate din metal--asa era designul. Am pierdut-o. Efectiv nu mai stiu nimic de ea. Sa fi fost din cauza c-am primit-o ca un dar nesincer?
la Gradinile din Haifa am ajuns si eu, in octombrie, anul trecut dar din pacate n-am putut sta decat 10 min pt. ca se inchideau. indiferent din ce unghi le priveai, din lateral, de sus sau de jos, ti se parea ca nu sunt aievea, desi totul era facut de mana omului. am facut si eu cateva poze pe care le voi posta…
Da, faza cu apa este adevarata si eu am adus apa din Iordan si dupa vreo 6 ani era la fel de limpede si inodora ca atunci cand am luat-o din rau. Cei drept eu am luat-o de la Kibutz Ha'agoshrim undeva unde Iordanul este paraias. Si imi pare rau ca nu stiu ce am facut cu ea dupa aceea, ca doar stiam ca e ca si aghiazma noastra.
Orasul Haifa e minunat, de fapt Israelul e tot o minune, a inceput sa-mi fie dor de el dar din pacate acum nu pot sa merg acolo.
Pentru a boteza pe cineva nu trebuie sa fi neaparat preot, nici Ioan Botezatorul nu ara preot.
Si eu m-am botezat in raul Iordan. Mi-am schimbat numele in ,,Borat From Kazakstan''.
Credinta Bahai se bazeaza pe trei principii: unicitatea Lui Dumnezeu, unitatea religiilor și unitatea omenirii. Este religia care incearca sa aduca sub aceiasi palarie, crestinii, musulmanii, budistii si hindusii.
Se spune ca in Ierusalem lumea se roaga, in Tel Aviv se distreaza iar in Haifa se munceste.
Stii ca si in Bucuresti sunt adepti ai acestei religii? Am vazut un afis la CMU Enescu (centru medical unirea). Si apropo, eu n-am ajuns sa ma botez acolo unde o fac toti pelerinii ca nu m-am invrednicit sa ajung cat am stat in Israel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Gradinile Bahai din Haifa — scris în 16.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Templul Bahai si Gradinile Bahai – Haifa — scris în 25.03.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Israel la început de februarie - Haifa, unul dintre orașele cele mai etnice și religioase din Israel — scris în 23.03.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Haifa – o bijuterie pe harta Israelului — scris în 22.06.15 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Stella Maris – adăpost vremelnic al Sf. Ilie — scris în 21.07.14 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Feb.2005 Haifa - orasul unde se afla a opta minune a lumii — scris în 10.12.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ