GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am inceput explorarea Israelului cu orasul Haifa, al treilea ca marime al tarii, aflat pe versantii Muntelui Carmel, cu vedere la Marea Mediterana. Unii îl numesc „San Francisco al Israelului” . In inima orasului se gasesc spectaculoasele Grădini Bahai, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, ce coboara in cascada pe Muntele Carmel, pe 19 terase.
Nu le-am vizitat, desi mi-as fi dorit, insa le-am admirat din zona numita Balconul, ce ofera vedere panoramica la Altarul lui Bab, portul Haifa, Golful Haifa si Dealurile Galileii. Complexul este format din trei gradini: cele inferioare din Piata German Colony Plaza pana la Templul lui Bab, apoi gradinile aflate la nivelul templului, iar in partea de sus o gradina separata.
Gradinile interioare unde se afla si templul principal pot fi vizitate gratuit doar de vineri pana luni intre orele 9.00 si 12.00. Micul altar alb, acoperit cu o cupola aurie este locul de odihna al fondatorului si profetului credintei, Bab, iar gradinile sunt un loc religios pentru adeptii credintei Baha’i.
Bab a fondat credinta Babismului sustinand ca este interpretul Coranului, compunand ample materiale scrise si invataturi, sustinand ca va aparea un profet asemanator lui Isus si lui Mahomed. Capatand numerosi adepti, a fost executat pentru erezie. Baha' ullah a fost urmasul lui Bab, pretinzand ca este acel profet, dedicandu-si viata celor saraci si defavorizati. A indurat atat exilul, cat si inchisoarea, fiind ingropat in Gradinile Bahai din Acre.
Baha’i cred in unitatea si egalitatea intregii omeniri, indiferent de religie, principiile invataturii fiind: unitatea lui Dumnezeu, unitatea religiei si unitatea umanitatii. Primul Baha’i apartinand unei familii regale a fost Regina Maria a Romaniei.
Potrivit sistemului de calcul numeric Abjad, cuvantul Baha are un coeficient numeric de 9, motiv pentru care aceasta cifra este des intalnita in scrierile, arhitectura si credinta acestora. Arhitectura templelor bahaiste include aceasta cifra a Unitatii. Cea mai cunoscuta personificare a cifrei noua este steaua cu noua colturi. Curentul Baha’i este condus de Camera Universala de Justitie, un for compus din 9 membri alesi de consiliile nationale pentru mandate de cinci ani.
Gradinile sunt uimitoare, amenajate la perfectiune geometrica, totul fiind aliniat pentru a crea un efect armonios. Exista simetrie in designul celor 19 terase, proiectate ca valuri sau cercuri. O scara coboara in mijlocul peluzei perfecte, urnele, statuile si elementele decorative care impodobesc gradinile avand toate o semnificatie religioasa profunda pentru Baha’i. Gradinile sunt ingrijite de o echipa de 200 de gradinari voluntari, iar expozitiile de flori sunt schimbate in fiecare sezon. Nu sunt acceptate donatii din partea institutilor statului sau a persoanelor care nu fac parte din comunitate.
In curentul Bahai anul are 19 luni a cate 19 zile, inainte de ultima luna a anului se mai adauga 4 sau 5 zile. Numarul 9 este folosit si in designul gradinilor, existand 999 de trepte, 19 terase, 9 terase de la altar pana in centrul gradinilor.
Pamantul pe care este amenajata gardina e considerat sacru de catre adeptii acestei religii, prin urmare vizitatorii merg doar pe aleile ingrijite si pe terase cu pietris rosiatic.
Trimis de geani anto in 16.08.23 20:47:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Templul Bahai si Gradinile Bahai – Haifa — scris în 25.03.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Israel la început de februarie - Haifa, unul dintre orașele cele mai etnice și religioase din Israel — scris în 23.03.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Haifa – o bijuterie pe harta Israelului — scris în 22.06.15 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Stella Maris – adăpost vremelnic al Sf. Ilie — scris în 21.07.14 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Oct.2006 Haifa - incantator! — scris în 14.01.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Feb.2005 Haifa - orasul unde se afla a opta minune a lumii — scris în 10.12.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ