ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2009
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Festivalul Bujorului de Munte din Gura Raului

    TIPĂREȘTE

    Dragi prieteni,

    fuseram si la Festivalul Bujorului de Munte... Martie din post sa lipseasca? !

    Asa ca am pornit sambata dimineata spre Gura Raului, judetul Sibiu. Pozele sunt aici: Festivalul Bujorului De Munte Gura Raului Sibiu

    In drum ne-am oprit la Manastirea Turnu Rosu, pe care am vazut-o prima data in 1989. Acum, ori ca am mai crescut eu, ori ca s-a mai micsorat manastirea... cert e ca nu m-a mai impresionat asa cum a facut-o acum 20 de ani. Locurile insa sunt frumoase, iar un drum pana la manastire este de neratat daca tot sunteti in zona.

    Am continuat apoi drumul, cu o prima oprire in Cristian, la biserica fortificata. Am gasit aici portarul, care era si ingrijitor, dar si ghid. Si care a avut o placere deosebita sa ne povesteasca istoria locurilor, sa ne arate sacristia unde Mihai Viteazul a ucis un preot, turnul slaninii si monumentul eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, turnul ciumei de unde preotul care era si primar in sat tinea slujbele in timpul in care bantuia ciuma. Este unul dintre cei 30-40 de sasi care mai traiesc in Cristian. Tot aici, in Cristian, am ramas uimiti de numeroasele cuiburile de berze: aproape in fiecare stalp de telegraf era un cuib de barza, cu cate 4-5 locatari!!! Apoi am aflat ca aici este capitala berzelor din Romania: sunt protejate si sunt parte a unui proiect mai amplu de salvare a acestei specii.

    Dupa "sedinta foto" de rigoare pornim mai departe, cu urmatoarea oprire: manastirea Foltea. Aflasem ca este monument UNESCO, asa ca nu putea rata vizitarea. Cu greu gasim drumul, dupa ce am intrebat in stanga si-n dreapta. Era un drum forestier prin padure, destul de prost (totusi mai bun decat drumul ce urca la cetatea dacilor, Sarmisegetuza Regia, si pe care il luam de fiecare data ca termen de comparatie cand vorbim de calitatea drumurilor). Ajungem la un indicator ce arata o poteca de munte catre manastire, asa ca abandonam masina si pornim pe jos. Doar ce iesim din masina si incepe sa picure. Luam si umbrela, sa protejam aparatele foto. Insa nu cred ca am urcat 10 minute ca padurea s-a intunecat, au inceput tunete si fulgere si... pana sa deschidem noi umbrela eram uzi fleasca. Am mai inaintat putin, insa atmosfera nu era prea imbietoare: se innorase de-a binelea, tuna, fulgera si turna cu galeata ca se facusera deja suvoaie de apa! Cred ca ofeream o imagine tare amuzanta, prin padurea intunecata, inaintand uzi leoarca, si cu umbrela in mana! Trebuia sa coboram de-acolo pana nu ramaneam cu masina in varful dealului! Asa ca facem cale-ntoarsa si incet-incet coboram de pe deal pe o ploaie torentiala. Pana ajungem jos aproape ca iesise soarele!

    Ajungem la Gura Raului si incercam sa ajungem la pensiunea unde aveam rezervare: dupa cateva ture pe strada principala (singura asfaltata din sat), gasim strada unde era pensiunea; insa... surpriza... 2-3 case aveau acelasi numar! Asa ca, dupa ce intram in curtea unor oameni destul de cumsecade cat sa ne conduca la pensiune, reusim sa ne cazam, sa ne lasam bagajele si sa pornim catre locul cunoscut sub numele de "La ape". Lasam masina si pornim catre barajul de la Gura Raului. Dupa cateva fotografii mergem catre locul unde Festivalul Bujorului de Munte era in plina desfasurare: cantece si jocuri populare, din Marginimea Sibiului dar nu numai, mamaliga, sarmale si tocanita de oaie la ceaun, bulz, branza de burduf, smantana, clatite cu urda... ce-ti poftea sufletul, bani sa fie! Ca preturile erau destul de piperate, de credeai ca nu esti in zona unde oieritul e ocupatie de baza!

    Intre timp iese si soarele, dupa ce se pusese pe o ploaie mocaneasca ce ne cam taiase din avant!

    Seara stam cu totii langa un urias foc de tabara, si asa se incheie prima seara cu cina la stana.

    A doua zi dimineata chiar in fata pensiunii unde stateam noi, la intrarea in sat, are loc ceremonia de primire a oaspetilor in sat: cu paine si sare, cu buchete de bujori de munte, cu Junii Sibiului.

    Toata lumea porneste apoi catre iesirea din sat, "La ape", unde fusesem cu o seara inainte. Cum venea si presedintele Basescu, circulatia a fost deviata de pe strada principala (doar era singura asfaltata, va amintiti) pe o strada laturalnica. Culmea a fost ca pe ingusta straduta prafuita, ingusta si cu masini parcate de-o parte si de alta, a fost deviata circulatia in ambele sensuri de mers... asa ca dupa ce am inaintat ca melcul, am mai si stat blocati aproape jumatate de ora... numai bine, ca ne-am cunoscut cu vecinul de drum...

    Cand, in cele din urma, am ajuns "La ape", am lasat masina si am pornit catre baraj, sa-l vedem de sus. Apoi am revenit catre locul unde se desfasurau festivitatile si unde ajunsese si presedintele Basescu cu restul alaiului, dupa o portie de bulz fierbinte, pornim inapoi catre Bucuresti. A fost frumos, am vazut lucruri si locuri noi. Este adevarat ca era foarte aglomerat, ca erau si tiribombe si cateva locuri de unde se auzeau in surdina manele... insa mai multi erau ciobanii cu gratarele cu pastrama, cu bulz, cu faguri de miere. Si mai peste tot se asculta muzica populara, chiar si seara tarziu de catre cei care venisera cu corturile.

    Cateva cuvinte despre cazare: am stat la Pensiunea Iris, careia i-as acorda nota 8 din 10 (am scazut 1 punct pentru curatenia la baia din camera, 0, 5 punte pentru ca in ziua plecarii nu am avut apa calda, si 0. 5 puncte pentru micul dejun care nu a fost prea suficient) ; insa gazdele au fost super, pozitia pensiunii la fel (chiar la intrarea in sat).

    Asa ca anul viitor daca aveti pofta de o cina traditionala, o seara la stana si un spectacol folcloric, mergeti la Festivalul Bujorului de Munte, la Gura Raului, si nu ratati o vizita la biserica fortificata din Cristian!

    Numai bine,

    Cristina si Cristin DUMITRU

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 12.07.09 03:34:36
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4738 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1100 PMA (din 3 voturi)

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    tm67bru
    [20.07.09 19:05:16]
    »

    cineva de pe-acolo, din Bucuresti, ati putea-o trage discret de maneca pe dna Udrea si sa-i aratati cele scrise si fotografiate de Cristina & Cristin pe aici?

    Pe mine unul m-au convins cat nu cred c-ar putea-o face opt-noua campanii ale Ministerului Turismului la un loc...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gura Râului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077332019805908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1