GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Genova un port nu prea indepartat
Genova - un port nu prea indepartat
Un nume cu o rezonanta aparte care ne trimite desigur cu gandul la vestitii navigatori din secolele XIII. Desigur astazi nu doar pe mare poti ajunge in acest port istoric, capitala a regiunii italiene Liguria de la Marea Mediterana. Nu am ascultat sfaturile amicilor prapastiosi care incercau sa ma convinga de avantajul de a ajunge rapid si comod la destinatie cu avionul si am optat ca mijloc de transport pentru a ajunge in Genova propria masina. Pentru ca un concediu nu trebuie insa sa insemne si performante automobilistice, am ales sa strabat cei aproape 2000 de km ce despart Bucurestiul de Genova, cu o escala in Belgrad.
O scurta, dar necesara paranteza despre episodul sarbesc. Increzatori in performantele GPS ului, am pornit optimisti spre capitala Serbiei, unde rezervasem in prealabil o noapte de cazare. Pe cat de spectaculoasa este prima parte a drumului prin Serbia de-a lungul Dunarii, pe atat de aventuroasa ni s-a aratat intrarea in Belgrad. Odata ajuns in oras, GPS ul devine inactiv, iar limbile de circulatie europeana par sa nu prea-i atraga pe belgradeni. Chiar si simpla gasire a unei adrese de hotel devine o problema cand descoperi ca exista mai multe strazi cu acelasi nume. Semnalizarile din capitala europeana Belgrad, mi-au amintit de izolarea din care am iesit si noi nu demult… astfel ca fie si doar in treacat prin aceasta tara si cei mai “eurosceptici” vor intelege mai bine ce inseamna o tara frumoasa, dar inca izolata. Parcurgerea ulterioara a autostrazilor din Croatia si mai apoi a Sloveniei ne-au readus in normalitate iar drumul a redevenit o placere fara surprize neplacute.
Intrarea in Genova este absolut impresionanta. Numeroasele viaducte, tuneluri dar mai ales privelistea cu care te intampina golful genovez, il face desigur pe cel ce sta la volan sa invidieze locul celui din dreapta care poate in liniste savura peisajul. Chiar si la volan insa, dupa ce ai reusit sa depasesti inevitabilele tuneluri sapate in Muntii Apenini Ligurici, la aparitia in fata a minunatului port Genova, vei fi mai mult ca sigur incantat.
Odata intrati in inima orasului simti mai mult ca sigur nevoia sa ignori macar putin indicatiile GPSului sau ale vreunei harti si sa te lasi putin purtat de coloana de masini care te face sa crezi ca ar avea aceeasi destinatie. Aproape inevitabil vei ajunge astfel in vechiul golf in jurul caruia s-a dezvoltat orasul. Vei intelege repede ca de acum prima grija este sa gasesti un loc de parcare. Cum fiecare centimetru de parcare este ocupat daca nu de masini, atunci sigur de scutere, cel mai intelept este sa iti lasi masina intr-un parking. Un astfel de imens parking sapat partial in stanca (apartinand parca lumii fantastice descrise de Orwell) poate fi pana la urma rezolvarea acestei probleme.
Scapat de obsesia parcarii, vei putea cu adevarat sa cunosti acest minunat oras. Desemnat in 2004 drept capitala europeana a culturii, Genova este si locul unde s-a nascut faimosul explorator Cristofor Columb. Istoria zbuciumata a acestui oras din care - pana sa ajunga parte a Imperiului Roman - nu au lipsit cucerirea sa de catre vizigoti si mai tarziu de catre ostrogoti, nu i-a stirbit cu nimic din farmecul sau actual.
Opera, Catedrala di San Lorenzo, Palatul Dogilor sau Palazzo dei Rolli (ce se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO) sunt tot atatea obiective pe care nu trebuie sa le ratezi in Genova. Daca vei strabate fosta Via Garibaldi (astazi strada Nuova) vei avea ocazia sa admiri Palazzo Reale, Palazzo Rosso, Palazzo Grimaldi sau Palazzo Bianco.
Monumentala Piazza de Ferrari este si locatia unde tinerele perechi si-au ales locul ideal pentru a face cateva fotografii cu ocazia nuntii.
Genova de astazi reprezinta si un modern centru comercial. Din vizitarea acestui oras, trebuie sa faca parte si o vizita la unul din cele mai mari acvarii din Europa. Vizitandu-l nu poti sa nu te gandesti cu oarecare tristete ca acvariul nostru din Constanta ar incapea cu totul doar in holul de la intrarea celui de aici. Dispus pe un teren de aprox. 10 mii de metrii patrati, acvariul adaposteste peste 450 de specii de pesti in 70 de bazine, care reproduc cu fidelitate intregul ambiental in care aceste specii traiesc in libertate.
O vizita in vechiul port complet renovat este si ea obligatorie. Aici este greu de presupus ca vei rezista miresmelor imbietoare ale numeroaselor terase ce nu par a fi inchise niciodata. Poate am avut noroc, sau poate a fost doar o intamplare, dar la sfarsitul unei cine traditionale cu spaghetti si fructe de mare stropita cu un vin alb, nota de plata a fost una cat se poate de decenta. Acelasi vechi port este si punctul de plecare in mai multe posibile croaziere. Am ales o croaziera ce includea pe langa alte opriri si una in celebrul Portofino. Si nu ne-a parut rau.
Odata ridicata ancora vasului pe care l-am ales, vei avea o alta perspectiva a celor aproximativ 15 km (de la est la vest) pe care se intinde Genova de astazi. Pe masura ce te vei departa de tarm, le vei da putina dreptate celor care au criticat autostrada suspendata (unde am mai auzit noi termenul asta?) construita in anii 60 ce obtureaza putin frumusetea vechilor fatade ale orasului. Dar acest mic inconvenient va fi repede dat uitarii. Dupa ce in timpul sederii in Genova ochiul ti s-a obisnuit cu tumultul unui port comercial, cu totul alta este impresia la ancorarea in micul dar si cochetul Portofino.
Prima impresie este ca ai ancorat intr-un traditional port pescaresc. Vei intelege repede insa ca nu este asa. Acest loc era inca de acum doua secole o destinatie preferata pentru mediile aristocratice din Marea Britanie sau Germania. Iar astazi lucrurile nu stau cu mult diferit. Chiar daca orice turist obisnuit poate ajunge aici gratie unei croaziere de o zi, Portofino ramane astazi o destinatie exclusivista. Este indeajuns sa arunci o privire la preturile din vitrine pentru aceasta. Dupa ce am vazut de exemplu ca un bikini – fie el si de marca – are un pret cu 3 zerouri sau dupa ce am aflat ca un metru patrat de teren costa aici pana la 30000 de euro, am preferat o plimbare spre una din colinele ce domina orasul. O plimbare printr-o vegetatie luxurianta, care te poate conduce pana la manastirea medievala San Girolamo.
Oricat de fermecat ai fi insa de privelistea ce ti-o ofera de aici, mica asezare Portofino (doar putin peste 500 de locuitori), trebuie sa-ti amintesti ca daca ai pierdut vasul cu care ai venit, s-ar putea ca o noapte de cazare, sa te coste cam cat tot concediul…
Odata reintors in Genova dupa ce ai vizitat rafinatul Portofino, ai sa observi poate si cateva mici defecte ale acestui oras. Genova nu face exceptie de la regula ca orice port important este in acelasi timp si un oras al unor puternice contraste. Astfel ca la doi pasi de vechi strazi burgheze pavate cu marmura si flancate de somtoase vile, vei vedea si o zona mai sordida a orasului cu indivizi suspecti ce incearca sa iti vanda tot felul de nimicuri.
Ca itotdeauna insa, impresia pe care ti-o lasa un oras nonecunoscut, este pana la urma o medie a celor vazute bune sau rele. Iar media oferita de Genova este una cu adevarat pozitiva.
Trimis de cristidu in 05.02.12 21:10:33
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristidu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cristidu: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!
Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare.
Mutat la rubrica "Excursie in Genova" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Un review foarte util, scris foarte frumos, plin de detalii folositoare. Se vede ca esti un fin observator! Cu alte cuvinte, l-am citit de-aseara si acum l-am recitit si ti-am admirat fotografiile. Am facut acest lucru, pentru ca mi-a placut si mi-ai trezit curiozitatea, pe site existand doar 4 review-uri despre aceasta destinatie, ultimul fiind scris de mine, ''Un oras care te surprinde'', vezi impresii aici
Despre Portofino mi-ar placea sa stiu mai multe lucruri. O sa revii cu un nou review, in care sa ne mai dai alte detalii despre acest subiect? Eventual cateva date: cu ce ambarcatiune ai ajuns acolo, din Genova (vrem si poze), cat a costat croaziera, timp a durat si ce crezi tu ca ti-ar fi placut tie sa mai stii, inainte de a pleca acolo.
Daca nu, macar sa revii aici cu un ecou, in care sa ne dai mai multe detalii.
Portofino stiu ca este un loc foarte frumos, mi-a trezit si mie curiozitatea din cateva videoclipuri. Am avut sansa sa-l vad de departe, de la o oarecare distanta din largul marii, dar si de sus, dintr-un refugiu aflat la soseaua care leaga Genova de Cinque Terre. Nu am indraznit sa-i mai zic sotului sa vireze la dreapta, pentru ca nu m-ar fi ascultat, pentru ca eu... as fi luat totul la rand si nu as fi mai plecat vreun an din Italia . E bine ca din 2, macar unul e cu capul pe umeri si nu se lasa mereu furat de peisaj!
Si despre cazarea ta din Genova sunt interesata. Poate revii cu amanunte.
Mutumesc anticipat.
Iti spun si eu bine ai venit printre noi !
Sa ramai cat mai mult!Sper sa te simti bine in comunitatea AmFostAcolo!
felicitari, mi-a placut rew. tau e frumos, argumentat, scris cu finete, poze reusite. mi-ar fi placut sa scrii mai mult despre obiectivele turistice, palate, muzee si manastirea Girolamo.
bravo
@georgiana: Mercie pentru aprecieri. Mi-ar fi placut sa scriu mai multe impresii despre Portofino, dar... asa cum am si povestit... am stat cu un ochi la Portofino si cu celalat sa nu ne plece vasul... Poate nu a fost cea mai fericita alegere. Cred ca erau si alte croaziere mai darnice cu acest loc. Nu mai tin minte cat a costat... ceva in jur de 25/pax. Cat priveste hotelul, noi am ales un hotel in afara orasului (3 *** +) cu gandul ca dupa cele cateva zile din Genova sa plecam mai usor spre Franta. Ceea ce s-a si intamplat. Despre ce a urmat, in story-ul urmator.
Bravo, m-ai convins. In fine ceva scris OK. Totusi merita sa faci 2000 de km si sa te intorci doar pentru Genova (si imprejurimi?) Sau ai mai fost si in alta parte? Daca da, te rog mai scrie-ne! Multumesc
@laurentziu: Si tie iti multumesc pt ecou. Genova a fost si punctul de plecare spre Riviera Franceza. Despre asta insa in curand...
@cristidu: Mă bucur că am dat un vot cu superbonus, review-ul tău merita asta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Un mic giuvaer pe Coasta Ligurică - Chiavari — scris în 06.01.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2017 Prin Genova pe fuga: doua ore prin orasul lui Columb — scris în 31.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 GENOVA - un oras nerecomandat celor 'on a budget' — scris în 29.03.16 de bbogdanmircea din GERMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 De la Dunăre pe Via Garibaldi — scris în 11.12.15 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Italia - de trei ori pe malul mării (partea a III-a) — scris în 11.09.15 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Genova, orașul lui Cristofor Columb — scris în 17.08.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Boccadasse - un loc mirific — scris în 08.01.15 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ