GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Geneva al doilea oras al Elvetiei, capitala cantonului Geneva avind o populatie de 180 000 de locuitori si aflindu-se pe malul lacului cu acelasi nume sau mai bine spus Lacul Leman. Este altceva, un altfel de aer, o altfel de atmosfera, de curatenie, de ordine si in acelasi timp un loc in care siguranta si seriozitatea parca pluteste in aer. Orasul este asezat pe malul lacului Leman, pe cele doua maluri ale Rhonului, incadrat de muntii Alpi si masivul Jura, intr-un cadru de poveste.
Geneva este un oraş frumos si cochet ocupind un loc de frunte printre orasele cu o calitate a vieţii foarte ridicata, si in acelasi timp o locatie foarte scumpa sa nu zic ca este numai pentru premianti. Aici se afla in jur de 200 organizatii internationale dintre care asi aminti sediul Natiunilor Unite din Europa, Crucea Rosie, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Desi turismul este pe locul doi dupa finante banci, nu este deloc neglijat, stiind sa-l faca cu multa dibacie, profesionalism si nu in ultimul rind cu zambetul pe buze. Este un oras cosmopolit, strainii fiind jumatate din populatia orasului (fiind multe institutii si organizatii internationale cu angajati din toata lumea cu familiile lor.), limba oficiala fiind franceza. Numai explorind orasul pe jos poti vedea adevarata fata a acestuia, ma refer la foarte multe parcuri, magazine de bijuterii, orologerii, restaurante de lux, banci private care se intalnesc peste tot.
Atractia orasului este Lacul Geneva sau Leman cum se spune in franceza, fiind cel mai mare lac alpin si cel mai mare lac natural din Europa de vest ,avind 73 km lungime si o maxima de 310 m adancime. Apa dulce a acestui lac este atit de clara si curata incit formeaza o oglinda albastra minunata. Atractia acestui lac este celebrul jet de apa, initial fiind o supapa de securitate a unei uzine hidraulice. Cu timpul aceasta a devenit simbolul orasului aruncand 500 de litri de apa pe secunda la o inaltime de 140 de metri si avind o viteza nebuna de 200 km /h pulverizind practic apa. O alta incintare a lacului sint lebedele, pescarusii, ratele care se pot vedea tot timpul, ba chiar mai vin si pe mal si asteptand mancare. De mentionat ca lacul este traversat de la est la vest de fluviul Rhon.
Pe malul lacului chiar in apropierea debarcaderului se afla locul unde a fost asasinata printesa Austriei Sissi, fiind o pancarda comemorativa. La niste zeci de metri peste drum se afla monumentul Brunswick care adaposteste mormantul ducelui Charles II de Brunswick. (acesta lasind averea sa orasului Geneva).
Trecind pe langa debarcader ajungem la podul Mont Blanc, acesta fiind cel mai mare din oras si in acelasi timp se vede din alt unghi celebra fantina Jet d’Eau (cum zic localnicii). Un pod frumos cu steaguri pe ambele parti si miscindu-se putin la afluxul de masini, cu siguranta nu poti sa-l uiti. Traversind podul se ajunge la Gradina Englezeasca intalnind Orologiul inflorit un ceas elvetian o capodopera a tehnicii si a frumusetii cu multe flori de jur imprejur si Monumentul National care comemoreaza retrocedarea orasului Geneva, Elvetiei. Aceasta Gradina Englezeasca, este un loc minunat de odihna, de privit lacul si nu numai. Este si un trenulet care te plimba pe traseul jardin Anglais –parc Eaux Vives, contra sumei de 8 chf sau euro, ca ei echivaleaza fara sa stea pe ginduri, doar sintem in tara celor care le merg repede mintea. Nu departe de aceasta gradina se afla Catedrala St. Pierre, principala catedrala a orasului, aici predicand protestantul John Calvin, fondatorul cultului calvinist. Foarte multe magazine de lux si nu numai cu tot ce doresti, in special ceasuri de toate felurile, marcile, marimile, culorile si nu in ultimul rind pentru tot felul de portofele, dar cam pline toate. Viata este foarte scumpa, pozele aratind si ele cam tot ce am spus pe scurt in cele scrise mai sus. De pilda un Geneva City Tour costa 48 chf, ca sa nu zic de preturi la restaurante sau chiar si cele din marketuri. Numarindu-ma printre turistii norocosi ai acestui minunat oras, pot sa spun ca am avut sansa sa vad si celebrul varf Mont Blanc, care se vede destul de rar de pe marginea Lacului Geneva datorita cetii, nici localnicii nu reusesc sa-l vada foarte des. Ca o concluzie de final pot spune ca ai o senzatie de perfectiune :masinile parcate la mm, nu se aud claxoane, totul luceste si e in armonie cu peisajul, oamenii parca merg altfel si sint veseli, volubili, totul este ca o orchestra dirijata nu de un om ci de o bagheta magica.
Trimis de melena in 29.08.15 16:22:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (melena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Geneva - sobra si cosmopolita — scris în 09.05.19 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Geneva – pur și simplu — scris în 20.12.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Geneva, orasul vazut de sus, de la Saleve — scris în 01.09.17 de kikiritzi din BRăDENI [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Culorile Genevei — scris în 18.02.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Geneva - grandoare, pace şi credinţă — scris în 16.05.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Geneva, cea cu vino'ncoa, la ceas de inserare — scris în 02.02.12 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Un oras aristocrat — scris în 22.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ