ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ruta Farurilor si peisaje de poveste

Ilustrație video-muzicală
The Ceili Orchestra – ...colaj


TIPĂREȘTE

Asta e ultima zi plina. Maine, in drum spre casa, o sa mai vizitam Lugo, despre care n-am citit nimic (ne va surprinde, oare?). Dar astazi… astazi va fi o zi minunata. Lasam estul si ne indreptam spre vest. Nu mai avem obiective notate pe hartie. Stim doar ca aici incepe ruta farurilor, si ca o sa dam de peisaje care ne vor taia rasuflarea. Ne propunem sa oprim pe unde vedem cu ochii. Fara graba, dar fara pauza, cum zic spaniolii.

Farul din San Cibrao este cel mai putin spectaculos. Poate pentru ca peisajul inca nu e atat de deosebit precum vom vedea in urmatoarele ore. E dimineata si racoare. Iar suntem singuri acolo, langa far. Respiram cu nesat aerul cu aroma sarata a marii si facem cateva poze. Creierul da ordin furnicilor sa ne gadile talpile. Hai la Estaca dos Bares, cel mai nordic punct al Peninsulei. Nu mai avem rabdare si pornim. Strabatem cei cativa zeci de kilometri nemastiind incotro sa ne uitam. Trecem prin Viveiro, unde facusem o mica oprire cu o seara inainte, si pe care-l vom lua la pas spre seara, la intoarcere. E reflux, golfuletele (pardon, estuarele) sunt goale si ni se pare amuzant sa vedem barcile… “parcate” pe nisip, adica pe locul unde peste cateva ore va fi din nou multa apa. Mergem tot pe N-642, de data asta in directia Ferrol. Trecem de Barqueiro si incepem sa urcam prin padurile de care nu vrem sa ne dezobisnuim. Copacii se imbratiseaza deasupra soselei, iar trunchiurile din dreapta lasa sa se intrevada albastrul Cantabricii. Inca e Cantabrica. Aici, in Estaca dos Bares, marea se impleteste cu Oceanul Atlantic. Asta ne spune panoul informativ (desi si farul Ortigal, urmatorul, din Ortigueira, isi atribuie acelasi lucru, si ne gandim ca probabil inca vreunul mai spre vest…). Lasam, deci, masina, in parcarea neamenajata (sau amenajata in mod rustic, adica e de pamant, si ne dam jos nerabdatori. Ne luam dupa nemtii din fata noastra, care incearca sa coboare un pic spre mare. Se intorc repede (moment in care noi ne facem ca facem poze), pentru ca panta e abrupta, stancoasa, si nu se poate cobori. Si ne indreptam spre far. Un caine incepe sa latre si ma opresc zicand: Eu acolo nu merg. Doamne ce turbata pot fi cateodata. Noroc ca am langa mine atata rabdare incat… incat… imi trec repede bazdabacii. Hai in dreapta, mi se propune ca alternativa, si apucam pe o sosea asfaltata, dar ne dam seama in doua minute ca nu avem nimic de vazut si ne intoarcem la locul de langa parcare. Au mai parcat doua masini si vedem un cuplu cu o fetita in carca care se indrepta spre far. Haide bre, ca doar nu ne-o manca bau bau. E o casa acolo, langa far, iar catelul (nu mi se mai pare asa infiorator) alearga vesel spre stapanii care tocmai coboara din masina cu inca un caine. Tiptil tiptil trecem pe langa far (farurile nu mi se par ceva special, si totusi imi plac…) si ajungem pe cap.

Cabo Estaca dos Bares. Ce frumusete!! Avem grija unde pasim, poteca e plina de pietre. Farul ramane in spate. Avem marea in stanga, marea in dreapta si marea in fata. Splendida. Bine, mai e si cladirea asta oribila care pare abandonata. Cine-o fi fost dasteptul de-a construit-o aici, pleosc, in mijlocul acesteti frumuseti? Cu ce scop? In fine, trecem pe langa si, cand credem ca am ajuns la finis, adica la pietroiul pe care e scrisa latitudinea, ne dam seama ca mai avem de coborat. Mai cu grija, ca e haul in stanga. Ce cauta motoreta asta aici? Da, e de-alea de teren, care face mult zgomot si merge prin noroaie si pe munti. Asteapta sa trecem noi si urca spectaculos cateva stanci. Cu haul in dreapta (caci mergea in sensul opus). Frumos. Trecem si prin niste ciulini, si ajungem la punctul maxim. De aici, ori facem o saritura spectaculoasa si inotam pana la unul din cele trei vapoare pe care le zarim in larg, ori facem cale intoarsa. Cum nu stim sa inotam, ne hotaram sa ne asezam cateva minutele pe un pietroi inainte de a face cale intoarsa. Si sa stam. Nu vorbim. Ne uitam doar, cat cuprinde. Respiram fara zgomot, nu cumva sa deranjam natura. Cateva minute pe care nimeni, niciodata, n-o sa ni le ia. Uite ca ajunge si cuplul cu fetita in brate. Ii depasisem fara sa ne dam seama. Nu-mi mai e frica sa ma intorc la far. Trec viteaza pe langa caine si ne si oprim sa citim povestea farului. O vedeti in poza daca sunteti interesati.

Hai mai departe. Cum va spuneam, pentru azi nu avem un plan bine definit. Dar acolo, de pe Capul Estaca dos Bares, vedem urmatorul cap si din priviri ne propunem sa mergem. Iesim iar la nationala si, dupa ce ne uitam pe harta si parcurgem cativa kilometri, cotim iar la dreapta, spre Cabo Ortigal. Localitatea prin care trecem se numeste Cariño. Ce nume frumos! In spaniola, cariño inseamna dragoste, dar e doar sinonim partial cu amor. Mai e si apelativul cu care multe cupluri se striga. Un fel de amor, un fel de dragoste, iubire, dar mai… domolit, fara focul din amor. Oare m-am explicat bine? Oricum, il salut in gand pe cel care i-a pus acest nume satului acesta. Mie mi-a placut.

Acelasi munte impadurit, aceeasi atmosfera de poveste, de timp ireal, pe sub bolta de crengi impreunate deasupra soselei… Ne apropiem si… gardul de pe marginea soselei, ca ale noastre de la munte, cateva barne din lemn… ne da senzatia de “mai ingrijit” decat Estaca dos Bares. Da!! Asa este!! Deodata vedem farul Ortigal, de-acolo de sus. Muntele din stanga e mai inalt, peisajul este mai spectaculos, contrastul de culori e mai frumos… Ca sa nu mai vorbim de sosea, e recent asfaltata, este si parking special amenajat, mult mai spatios, iar farul este asezat pe o platforma, asfaltata si ea. Estaca dos Bares era mai salbatic, mai in…stare originala. Ortigal este mult mai pregatit pentru a primi turisti, ca sa zic asa. Poate satul vecin a avut mai putine fonduri, who knows? Ne amuzam cand citim ca si aici Cantabrica se uneste cu Atlanticul. Ce mai conteaza? Oricum nu are cum sa existe o linie bine definita, aici se termina marea si incepe oceanul, concluzionam, si asa impacam si capra si varza. Credem noi. Ca oricum nu conteaza.

Ne intoarcem pe unde am venit, nu inainte de a ne minuna (si a poza) cimitirul intalnit in cale. Stiti ca aici decedatii se odihnesc la etaj? Sau si la noi e asa la cimitirele de la oras si habar n-am eu? Ce ni s-a parut curios a fost faptul ca fiecare “mormant” (impropriu spus), asezat la etaj, avea geam in fata. Initial ne-am “speriat”, crezand ca se vede sicriul dinafara. Dar nu, este doar locul unde se aseaza flori, poze, etc., si imediat ne-am dat seama ca au pus geamuri ca sa nu ia vantul ulcica, de exemplu…

Ajunsi in Ortigueira, la iesire, vedem Biroul de Turism si intram ca sa cerem un sfat ceva. Sigur sunt multe locuri de vazut in zona. Alegem sa oprim in satul de langa, Espasante, dar la intoarcere, pentru ca ni se spune ca sunt fieste, si sigur dam de ceva folclor de exemplu. Dar acum hai pe munte, il traversam, sa ajungem la Cheile Garita de Herbeira despre care ni se spune ca merita vazute. Si incepe urcusul. Si deja trecem de padurile de eucalipti si eu mai stiu ce altfel de copaci (sau eucaliptii sunt doar acolo, mai jos? nu mai stiu, stiu ca R. imi tot zicea ca frunzisul celor tineri e total diferit de cel al eucaliptilor batrani; mie-mi place sa-l ascult atunci cand vorbeste de frunze, flori, copaci…, chiar daca pare ca nu prea-l bag in seama decat atunci cand se opreste, smulge o frunza, o freaca intre degete si-mi da sa miros in timp ce-mi spune denumirea stiintifica, pe care o uit in aceeasi secunda in care o aud…). Ajungem la pajistile eterne. Dreapta: vaci fara stres, care pasc agale. R. imi vorbise de las rubias gallegas, zicandu-mi ca abia asteapta sa le vada. Cum adica blondele galiciene? Ce treaba ai tu cu blondele galiciene? il intreb eu, mai mult asa, de forma, ca stiu ca urmeaza o surpriza. Da, mai, e o rasa de vaci de aici. Ei bine, am vazut blonde, am vazut brunete, am vazut roscate, ba si cu suvite (adica patate) … Am vazut vaci de toate neamurile acolo, sus, pe pajistile Galiciei. Credeti-ma ca intindeai mana si atingeai norii. O sa vedeti in poza. Stanga: cai si manji harjonindu-se. Or fi salbatici? ne intrebam in acelasi timp. Nu arata a salbatici, ne raspundem tot noi. Dar noi habar n-avem daca se deosebesc cu ceva de caii… domestici. Cred ca nu. Nici nu ne-am dat jos din masina ca sa demonstram acest lucru. Doar am oprit masina si am deschis geamul incercand sa imortalizam una din cele mai frumoase imagini pe care ochii mei le-au putut vedea vreodata. Cai pascand, doi manji jucandu-se nestingheriti, pajistea verde, munte in stanga si-n dreapta, norul de puteai sa-l atingi cu mana si pe fundal, acolo, jos… marea. Cu un telefon si-un aparat modest am incercat, fiecare dupa pricepere, sa surpindem aceasta vedere. Mie oricum mi-a ramas incrustata pe retina. Pe vecie.

Ne continuam drumul. Dupa un alt mirador unde dom’ doctor reuseste sa loveasca usa masinii de o banca din fier, facem cale-ntoarsa, pentru ca vrem sa ajungem la Garita de Herbeira. Ajungem. Parcam. In stanga sunt imense mori de vant. In dreapta urcam putin si ajungem la o troita parasita. Vacile (blonde, brunete, roscate) pasc pe langa ea. Ba, cand ne apropiem de gardul care ne desparte de hau, vedem vreo doua catarate acolo, cu picioarele din fata pe alt etaj decat cele din spate, luand pranzul linistite. Mergem in stanga troitei, unde se afla un grup mititel, dar zgomotos. Au aparate si incearca sa faca poze. Noi luam deja pulovarul pe noi, cred ca ne aflam la 10-12 grade. Si… ne dam seama ca acolo jos, se afla cheile. Dar abia reusim sa vedem ceva, ceata invaluie partea aia aproape in totalitate. Ne invartim noi cateva minute, dar ceata nu-si modifica consistenta. Aceste chei, cu o inaltime de 615 metri, sunt considerate drept cele mai inalte din Europa, pentru ca, desi exista fiorduri in Norvegia de 1.100 m, Garita de Herbeira are deschidere directa la mare. Ne mai minunam cateva clipe de animalele catarate pe acolo… Ba, in drum spre masina, vedem si cativa pescarusi ce-si faceau siesta pe marginea unor baltoace.

Coboram pana la satul San Andrés (prietenii stiu de ce) si ne propunem sa iesim iar la nationala, pentru ca ni se cam face foame si azi ne-am propus sa mancam caracatita. Asa si facem odata ajunsi in Cedeira, municipiul de care tine Garita de Herbeira. Gasim repede o piata plina de terase si restaurante, unde o portie de caracatita a feira, adica stropita din belsug cu ulei de masline si boia, costa 13 euro. Painea e si ea buna, si, desi am vrea un Albariño din Galicia (vin alb foarte cunoscut), ne limitam la o bere indoita cu suc de lamaie. Toata lumea mananca o multime de fructe de mare aici. Eu nu pot de cativa ani, am alergie la creveti, de exemplu. Dar sepia, calamarii, caracatita… of… ce bunatati! Parca nici un vreau sa mananc piersica drept desert, ca sa-mi ramana inca gustul ala minunat a mare. Ma rog, e un fel de-a spune. E sambata dupa amiaza si lumea bea cafea la terase sau se plimba pe malul marii. Si aici este un estuar, acesta fiind un fenomen cunoscut mai ales in partea nordica a tarii, si mai ales (scuze de repetitie) in Galicia: Rías Baixas, in partea de jos a comunitatii, si Rías Altas, astea pe langa care am trecut noi in cele cinci zile de vacanta.

De la Cedeira am plecat inapoi, desi eram la doar treizeci de km de Ferrol. Ne-am propus sa luam la pas (sau la roata) si partea de jos pe viitor. Cum stiam de fiestele din Espasante, ne-am dus direct acolo, fara sa mai oprim in Ortigueira. Intrebam doi localnici unde e targul, si ni se spune ca pe paseo marítimo. Trei tarabe pricajite, vorba vine, si cativa hippies, pe langa un magician care isi incepea spectacolul in fata a cinci copilasi care-l mai vazusera si de dimineata. O scurta plimbare si… inapoi spre masina. Ohh!! Da’ ce ne-aud urechile? Cimpoaie!! Instrumentul prin excelenta al Galiciei si al Asturiei. Ne tinem dupa ureche si ajungem intr-o piatoleta unde… ce ne vad ochii? Un grup folcloric, desi fara port traditional, care canta si danseaza. Un fel de calusari de-ai nostri, inconjurati de rude si prieteni. Imediat mi-a atras atentia faptul ca numarul baietilor/barbatilor era acelasi ca cel al reprezentantelor sexului feminin. Lucrul asta este imposibil de vazut in Castilia. Intotdeauna in grupurile de dansuri (si nu numai) sunt cel mult doi, trei barbati. Mi-a placut la nebunie sa vad altceva acolo, in satucul ala mic din A Mariña Lucense. Aveau un fel de vataf, care, atunci cand incepea muzica, facea primii pasi, si la fel si atunci cand schimba pasul. Toti ceilalti il urmau imediat. Mi-a placut la fel de mult faptul ca erau multi tineri, ceea ce inseamna ca galicienii tin cu dintii de traditiile lor. Ba una din fete avea si aspect de hippy, deci un conteaza perspectiva asupra vietii atata timp cat iti place ceva. M-am lipit de-un stalp si nu am fost intrerupta. Zambetul mi se afiseaza pe fata, ramane lipit, acolo, si ma pot uita ore intregi la asa ceva, nu m-as plictisi. A mai fost un moment frumos cand fetitele (presupun ca ale catorva din dansatori) si-au etalat si ele cunostintele: au cantat si au dansat, mandre nevoie mare. Li s-a cerut un bis, si se tot codeau, ba ca una stie cantecul, ba ca nu stie. Pana la urma, una simpatica foc si-a luat prietena deoparte, zicand in gura mare: Vino, te rog, ca trebuie sa stam de vorba. Mi s-a propus sa ne tinem dupa ei, ca la Calus, ce sa mai. Dar mai aveam marcat pe harta si Viveiro, unde se tinea si un targ medieval. Asa incat mi-am urnit cu greu picioarele. Astea sunt momentele in care ma simt cel mai bine intr-o calatorie/vacanta. Momentele care ma apropie de esenta locului respectiv. Momentele in care ma pot simti si eu, un pic, de acolo. Ma pot contopi, intr-o mica masura, stiu, cu locul si localnicii.

Cand un prieten imi vorbise, acum vreo doi ani, de Ruta Farurilor din Galicia, nu m-am interesat. Imi spunea ca multe autocaravane opresc la un far in fiecare zi, sau la doua. Am vazut cu ochii mei acest lucru. Noi am facut o mica, foarte mica parte. Zona ne-a intrecut asteptarile. Partea de vest a A Mariña Lucense ne-a placut mult mai mult, ca si peisaj, decat cea de est.

Ne vedem la Viveiro!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de alinaro in 05.09.14 21:46:16
Validat / Publicat: 05.09.14 22:57:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Farul San Cibrao. Incepem light.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.09.14 22:38:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[06.09.14 04:41:59]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireille
[06.09.14 08:04:40]
»

@alinaro... o zona unde cu siguranta nu voi ajunge, asa ca ma multumesc sa-ti acord un superbonus pentru poveste si peisaj.

buterfly*
[06.09.14 08:36:11]
»

forte frumos, pozele sunt superbe, peisajul este de poveste!!! minunat!

diacrys*
[06.09.14 09:35:56]
»

@alinaro: O povestire proaspătă, condimentată cu umor, care îl "teleportează" pe cititor la fața locului. Și ce peisaje!

alinaroAUTOR REVIEW
[06.09.14 18:22:25]
»

@webmasteri: Multumesc frumos. Webmaster 13, ce cantece frumoase...

@mireille: Stiti cum se spune: nu se stie niciodata. Mie imi e la indemana, cred ca chiar saptamana viitoare incerc sa ma intorc (undeva mai aproape, totusi), ca sa-mi iau ramas bun de la vara. Saru'mana.

@buterfly: Thanks si tie. Ma gandeam chiar ca n-o sa fiu in stare sa descriu ce-am vazut, asa ca pozele vorbesc mai bine.

@diacrys: Ma bucur ca "m-ati insotit" pe aceasta splendida Ruta a Farurilor (ma rog, o parte din ea). Multumesc frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, buterfly*, diacrys*, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Galicia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065495014190674 sec
    ecranul dvs: 1 x 1