ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Iarăși la Bojentsi

TIPĂREȘTE URM de aici

Inca de anul trecut de cand descoperisem frumosul satuc Bojentsi (vezi impresii), declarat rezervatie arhitecturala si istorica, situat langa Gabrovo, in Bulgaria, ne propusesem sa mai ajungem macar o data pe acolo, macar in vizita, daca nu sa ne si cazam pentru macar o noapte, sis a ne plimbam pe ulitele pietruite intortocheate si in panta.

Este un sat in care imediat ce treci de bariera de la intrarea in sat ce limiteaza accesul auto, parca treci printr-o poarta a timpului.

Dintr-o data parca ai pasit in alta lume, intr-o lume de demult, intr-un sat incremenit in timp, dar viu, animat.

Ai senzatia ca te-ai intors cu cateva sute de ani in timp.

Arhitectura deosebita a caselor ce imbina in chip fericit piatra cu lemnul, case al caror acoperisuri sunt nu din sindrila, olane, tigle, sau table ci din placi masive de piatra, din ardezie, case atent restaurate pentru a-si pastra arhitectura originala, totul de incanta.

Ulitele pietruite, pisicile lenese ce le itanlnesti la tot pasul, tolanite pe la umbra, verdele padurii ce te inconjoara la tot pasul totul este fantastic, te incanta sit e linisteste in acelasi timp.

Dar sa o luam cu inceputul.

Prin aprilie ne-a venit o idee, stiind ca “dincolo de munte” trecand Pasul Shipka spre vestita Vale a Trandafirilor si totodata spre Valea Regilor Traci, la Kazanlak, la inceput de iunie se tine traditionalul Festival al Trandafirilor, ajuns anul acesta la editia nr. 113, am zis sa combinam aceasta iesire cu o cazare la Bojentsi si o plimbare la Kazanlak.

Asa ca am rezervat o noapte la Bojentsi, cu gandul ca plecand dimineata din Bucuresti, sa ajungem in jurul orei 10,00 intr-un satuc de langa Kazanlak, unde avea loc ritualul culesului trandafirilor, al vestititului soi Rosa Damascena, de culoare roz si foarte parfurmat, din care se obtine pretiosul ulei de trandafir.

Dupa cum se stie Bulgaria este cel mai mare producator de ulei de trandafir din lume, iar in fiecare an in mai are loc culesul trandafirilor, cules ce se incheie in prima duminica din luna iunie cu un festival de mare amploare.

Aici, prin rotatie, in fiecare an, are loc in cate un sat din jurul Kazanlakului, ritualul culesului trandafirilor, dimineata devreme, cand se intra in plantatie sau distilerie cum este numita fiecare plantatie, iar fetele imbracate in port popular culeg delicatele flori. Pe cap poarta coronite din petale de trandafir iar la gat ghirlande din aceleasi petale. Ele poarta pe mana cosulete in care culeg manual parfumatele flori de trandafir.

Practic are loc o adevarata sarbatoare campeneasca, cu muzica traditionala bulgareasca, cu dansuri populare, cu multa voie buna.

Sunt prezentate diferite mestesuguri traditionale bulgaresti, peste tot este voie buna si distractie.

Culesul se incheie cu intrarea in lan a turistilor care pot participa si ei simbolic la culesul trandafirilor, cu zeci, sute, mii de poze facute de turisti.

Din pacate noi nu prea ne-am miscat sincron, stiind ca avem cam 280km pana la Kazanlak, am plecat cam pe la 5,45 din Bucuresti, am ajuns in Punctul de trecere frontier, cam intr-o ora, am platit destul de rapid taxa de pod, am trecut podul rapid, fiind singura masina pe pod la acel moment, chiar ne miram, si am ajuns in punctual de scanre si verificare documente, unde desi am avut doar vreo 4-5 masini inaintea noastra procedura a durat lejer 30 de minute. :(

Dupa achizitionarea vignetei din benzinaria Luk Oil de la iesire din Ruse, ne-am indreptat spre Veliko Tarnovo. Din pacate in ritm cu noi s-a deplasat si ploaia, ploiae ce nu ne-a mai parasit pana in preajma orasului Gabrovo, cand vazand vremea asa de urata, ne-am gandit intai sa mergem spre Bojentsi, sa ne cazam, si apoi sa ne indreptam spre Kazanlak.

Aici am gresit, deoarece dupa ce am plecat din Bojentsi si am ajuns trecand de Gabrovo, urcand in Pasul Shipka, vremea s-a schimbat semnificativ. Dincolo de munte spre Kazanlak, vremea era ok. Nu ploua, din contra nori se sparsesera si se ivies si soarele. Era o vreme chiar buna.

Degeaba ne-am mai grabit noi in a ajunge in satucul de langa Kazanlak in a prinde pe final serbarea culesului, ca am ajuns la spartul targului, pe la ora 12,00, cand in plantatia de trandafiri nu mai erau decat cateva fete imbracate in costume populare ce participasera probabil la cules iar acum efectuau cateva sesiuni foto.

Mai era si alambicul traditional in care se distilau florile florile de trandafiri si cam atat.

Plus cativa turisti intarziati ca noi. =))

Am facut si noi cateva foto, si ne-am intors in Kazanlak, in Parcul Central, unde ne-am plimbat un pic, am degustat o delicioasa supa/ciorba de fasole la cazan, uimindu-ne civilizatia bulgarilor. Nu se imbulzeau la coada, iar dup ace mancau, totul ramanea curat in jur. Nu vedeai aruncate pe jos, nici boluri, nici linguri, nici servetele.

Daca Mormantul Tracic din Kazanlak il vizitasem anul trecut, iar pe Valea Trandafirilor vizitasem alte cateva morminte tracice, singurul nevizitat fiind Tumulul Regelui Seuthes al III-lea, care anul trecut era supus unui proces de consolidare.

Acum l-am gasit deschis. Plecand de aici inapoi spre Bojentsi, s-a schimbat si vremea incepand si ploaia, ploaie ce ne-a insotit tot drumul pana la Bojentsi, stricandu-ne si planul de a vizita inca odata Muzeul Etnografic de la Etar.

Ajunsi in Bojentsi, in jurul orei 17,00, oprindu-se si ploaia ne-a permis sa ne plimbam de voie pe stradutele inguste si intortocheate ale satului.

Aceasta plimbare nu pot sa va spun cat de tare ne-a relaxat. Este atat de placut sa iei la pas cand in sus, cand in jos, stradutele, sa te opresti sa admire frumoasele case traditionale, sau sa te chinui sa gasesti si sa prinzi in obiectivul aparatului foto cate o draguta pasare cantatoare ce-ti incanta urechile cu trilurile ei maiastre.

Te poti opri, asa cum am facut si noi, la una din traditionalele taverne cu terase, din centrul satului, unde alaturi de o bere rece poti manca o delicioasa mancare traditonala bulgareasca, preparata in specificele vase bulgaresti : sach sau kavarma.

Te poti opri la cele cateva magazine cu obiecte traditionale si nu numai, sau poti vizita cele cateva muzee din sat.

De data aceasta nu le-am mai vizitat, neavand prea mult timp la dispozitie, dar le vizitasem cu ocazia vizitei de anul trecut.

Dar cel mai mult noua ne-a placut, ca si data trecuta, in a ne plimba la primele ore ale diminetii pe stradutele satului, cand este asa de linsite, este racoare, si ulitele sunt pustii, permitandu-ti a admira in voie totul si a face fotografii fara sa fii stanjenit si fara sa stanjenesti pe nimeni.

Noua ne-a placut atat de tare si de data asta acest pitoresc sat, Bojentsi. De aceea am sa incerc a rezuma ce se poate face in zona daca alegi sa te cazezi pentru 2-3 nopti in Bojentsi:

Poti vizita cele 5 muzee din Bojentsi:

-Casa Baba Rayna” din sec. al XVIII-lea, muzeu etnografic, reprezentand o casa a unor oameni simpli.

-Casa Doncho Popa” din sec. XIX-lea, muzeu etnografic, reprezentand casa unei familii bogate.

-Muzeul Scoala Veche situat vis-à-vis de Punctul de informare turistica

-Muzeul Scoala Noua aflat imediat in spatele Muzeului Scoala Veche

-Muzeul Mengemata, un atelier de extras si purificat ceara

Toate aceste muzee se pot vizita achitand un bilet unic in valoare de 6 leva/adult, fiind insotiti si de ghid vorbitor de limba engleza.

-se poate vizita vechea biserica a satului.

In imprejurimile satului Bojentsi, poti vizita, deplasandu-te cu masina:

-Manastirea Dryanovo si Pestera Bacho Kiro, la aprox. 18km de Bojentsi

-Tryavna, cu centrul vechi, la aprox. 30km de Bojentsi

-Muzeul Etnografic Etar, la aprox. 22km de Bojentsi

-Pasul Shipka, cu monumentul si frumoasa belvedere asupra Vaii Trandafirilor, la aprox. 35km de Bojentsi

-Kazanlak si Valea Trandafirilor la aprox. 60km de Bojentsi

-Valea Regilor Traci, cu cei vreo 5 tumuli ce se pot vizita, la aprox. 50km de Bojentsi

Sunt multe oportunitati de petrecere a timpului liber in zona. Noua ne-a placut tare mult aici.

Pana si accesul si distanta fata de Ruse/Giurgiu il recomanda pentru o excursie de weekend.

Sunt doar 165km de la granite pana in Bojentsi, mergand pe varianta Ruse, Byala, Veliko Tarnovo, Dryanovo iar cu cativa kilometric inainte de Gabrovo, se paraseste drumul principal indreptandu-te in stanga spre Bojentsi, pe un drum secundar bunicel, cam ingust pe alocuri, dar foarte frumos in ultima sa parte cand trece printr-o padure, oprindu-te chiar in Bojentsi, inconjurat de padure, de verdeata.

Iar ca sa va conving de cele spuse am sa copiez o fraza pe care am scris-o intr-un articol precedent dedicat excursiei la Bojentsi:

Nu vreau sa folosesc cliseul intalnit atat de des, prin recenziile despre diferite locuri de cazare: “ a fost minunat, a fost magnific, … … cu siguranta vom reveni, peste o luna, un an, etc”.

Eu zic doar ca ne-ar placea sa mai ajungem in aceste locuri.

…... si iata ca am ajuns la un interval de 1 an de zile. :))


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 12.06.16 19:26:55
Validat / Publicat: 12.06.16 21:03:17

VIZUALIZĂRI: 3819 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La Kazanlak
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

daf434
[12.06.16 22:17:29]
»

Am fost la inceput de mai...

Mirific loc... Dar nu pot sa. l marchez si atat... Abia m. am " intaratat''... am plecat de acolo cu dorul dupa mine...

Mai vreau!!!

webmasterX
[12.06.16 22:18:30]
»

@daf434 - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

irinad
[12.06.16 23:11:22]
»

Eu ce să mai zic?! AmFostAcolo datorită ție, aşa că nu pot decât să te felicit că ai repetat experiența. Bravo!

Testosu'AUTOR REVIEW
[13.06.16 07:16:26]
»

@irinad: si-ti mai spun un secret! Parca as mai merge acolo.

Cris
[15.06.16 06:41:28]
»

@Testosu -

Aceasta plimbare nu pot sa va spun cat de tare ne-a relaxat.

Eu m-am relaxat doar privind pozele tale, acest loc este exact pe gustul meu și îți mulțumesc că ai scris despre el.

L-am notat și îl voi lua în calcul pentru o vizită viitoare.

Testosu'AUTOR REVIEW
[15.06.16 07:31:47]
»

@Cris: ma bucur ca am reusit sa bucur intr-o prima faza macar ochii cititorului si sa-i trezesc dorinta de a ajunge intr-un anume loc.

Acesta este si scopul scrierilor mele, de a prezenta cateva informatii despre posibile destinatii de excursii ori vacante.

Multumesc pentru aprecieri!

Toate cele bune!

mishu
[16.06.16 11:04:49]
»

Ca sa fiu cinstita am vazut ca ai postat acest articol de cand a fost el postat, insa pentru ca stiam ca daca deschid un articol scris de tine ma asteapta clar ceva frumos insa nu am avut timp, l-am amanat pentru momentul portivit, care este acum.

Si constat ca am avut dreptate, un articol minunat ca si destinatia.

Am tras cu privirea si la poze, urmeaza sa ma uit mai atent la ele insa par a fi minunate si acestea.

Si pentru ca mai multe nu sunt de zis, spun doar: Votat cu foarte mare placere.

PS- am revenit cu ecoul cat se mai poate, nu am vazut toate pozele inca, insa nu puteam sa nu comentez, sunt superbe, felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[16.06.16 17:46:01]
»

@mishu: multumesc pentru aprecieri. Este o destinatie care noua ne place tare mult. Plus ca prin imprejurimi ai atatea obiective turistice si istorice ce merita a fi luate in seama.

Fam_A.T.B.
[01.09.16 13:46:18]
»

Noi - marii "consumatori" de Bulgaria - intrebam: ce variante de cazare ar gasi o familie 2a+1c (7 ani) prin Bojentsi?

Multumim.

P. S. : Regatul meu pentru un sach!!!

Testosu'AUTOR REVIEW
[02.09.16 06:58:47]
»

@Fam_A. T. B. : Nu sunt prea multe oferte de cazare in Bojentsi. Noi ne-am cazat de fiecare data la Stranopriemnicata. Ar mai fi cateva chiar langa Stranopriemnicata: Hadzi Velinov si Kapitanova. Plus alte cateva prin zona. Trebuie verificat pe booking. De mancat, se mananca bine la Stranopriemnicata. Inclusiv... sach.

ceasornicarul
[07.06.17 12:07:28]
»

Superb satul si bine conservat merita vizitat ori de cate ori va aflati prin zona, nu este foarte mare.

Testosu'AUTOR REVIEW
[07.06.17 12:29:32]
»

@ceasornicarul: Da. Este un satuc tare fain. Drept dovada, in aceasta vacanta de 1 iunie, ne-am abatut din drum la intoarcere, pentru masa de pranz la Stranopriemnicata, unde au o mancare delicioasa, pe gustul nostru.

ceasornicarul
[07.06.17 12:47:53]
»

@Testosu : inseamna ca, am fost in aceeasi perioada acolo eu am stat intre 31Mai - 04 Iunie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[07.06.17 12:54:04]
»

@ceasornicarul: nuu, noi am trecut doar luni 05 iunie, in drum spre casa, doar pentru a manca.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, daf434, Fam_A.T.B., irinad, mishu, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gabrovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092607021331787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1