ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pitorescul Bojentsi

TIPĂREȘTE

Dupa vacanta reusita prin Retezatul Mare si Retezatul Mic, dar si prin Ciucas, anuntandu-se si canicula pe week-end-ul respectiv, ne-a facut sa cautam rapid in a pleca de acasa. :):)

Cautand rapid pe net, ceva locuri de vizitat si de cazare, avand oarecum ceva asi in maneca, nu la intamplare :), ne-am hotarat in a merge la Bojentsi, in Bulgaria.

Cercetasem aceasta destinatie si anterior, cu ocazia organizarii altor plimbari pe la vecinii nostri bulgari.

Din Bucuresti sunt doar 225km pana in Bojentsi, trecand succesiv, prin Ruse, Byala, Veliko Tarnovo, Dryanovo, iar inainte de Gabrovo, in dreptul intrarii in localitatea Donino parasind drumul european E85, facand stanga spre destinatia noastra finala, Bojentsi.

Cei vreo 8 km de drum asfaltat, din drumul principal E85, pana in Bojentsi sunt relativ ok, un pic ingust drumul pe alocuri. Drumul strabate cateva sate iar in partea finala trece printr-o frumoasa padure.

Intreg catunul Bojentsi este asezat in mijlocul unei paduri, drumul terminandu-se chiar in sat, de fapt un satuc. :)

Noi sosind la o ora destul de matinala, pe la 9,30, satul de abia se trezea la viata, nu era aglomerat, apoi am observat ce aglomeratie se face in timpul zilei un dute-vino de masini mai mari sau mai mici, cu turisti veniti in vizita de o zi doar, sau pentru petrecerea unui sejur acolo.

Chiar la intrarea in sat se afla o parcare si o bariera, ce limiteaza accesul auto in sat.

Satul, pe de-a-ntregul, este de fapt un Complex arhitectural si etnografic.

Localitatea are o vechime de peste 600 de ani si bineinteles exista si o legenda despre cum a luat nastere satucul.

Satul este situat chiar în apropiere de vechiul drum roman Nikopolis ad Istrum - Augusta Traiana - Constantinopole.

Satul ar fi fost intemeiat pe la 1393, dupa cucerirea capitalei Veliko Tarnovo de catre turci, de catre vaduva unui nobil cazut in lupta pentru apararea capitalei, Bozhana (Bojana), care lundu-si fratii si fii, fugind din capitala, s-a retras in locuri mai izolate si mai greu accesibile, de la ea luandu-si si satul numele.

Impreuna cu ea s-au stramutat aici si o serie de oameni bogati din Veliko Tarnovo.

Perioada de dezvoltare si infloritoare a satului, a cunoscut-o in sec. al XVIII-lea și al XIX-lea, ajungand la vreo 100 de case si aprox 500 de locuitori. La baza dezvoltarii sale a stat comertul cu intreaga Europa, apoi a cunoscut declinul, oamenii mutandu-se treptat din sat.

Acum pare un sat incremenit in timp. Cu pitorescul caselor invelite cu ardezie, cu ulitele pietruite, cu verdeata prezenta peste tot, cu flori multicolore.

Se pare ca in prezent satul mai este locuit permanent de doar 30-40 persoane.

Majoritatea caselor si-au pastrat aspectul lor original, o parte fiind transformate in muzee, altele in spatii de cazare, in unele functioneaza taverne si cafenele sau magazine cu suveniruri.

Doua din casele reprezentative din Bojentsi sunt muzeele “Casa Baba Rayna” din sec. al XVIII-lea, si “Casa Doncho Popa” din sec. XIX-lea.

Daca prima este o casa de oameni simpli, in care locuiau 2 familii, existand si 2 bucatarii separate, cealalta casa, mult mai mare, este a unui om bogat, plimbat pe la curtile Europei.

Caracteristice sunt acoperisurile cu ardezie, tavanele din lemn sculptate, semineele mari pe coltul camera.

Toate ulitele sunt pietruite, iar la fiecare pas intalnesti pisici, pisicute, blande, tolanite la soare sau la umbra functie de preferinte. :))

Pe langa cele 2 case muzeu amintite mai sus, care adapostesc expozitii etnografice ce transmit atat de real vizitatorului ce le calca pragul, modul de viata de odinioara, se mai pot vizita Muzeul Scoala Veche situata vis-à-vis de Punctul de informare turistica dar si Muzeul Scoala Noua aflat imediat in spatele acestuia. Deasemenea se mai poate vizita Muzeul Mengemata, care reprezinta un atelier de extras si purificat ceara, ce adaposteste o presa imensa din lemn utilizata la acest proces.

Se pot vizita in total 5 muzee, insotiti de ghid vorbitor de limba engleza, sau franceza si se poate achizitiona un singur bilet pentru vizitarea tuturor acestor muzee, in valoare de 6 leva.

Totul poate fi impletit cu petrecerea serilor pe la una din tavernele din satuc, in compania unei beri reci si/sau a unor mancaruri traditionale, dar si a plimbarilor la pas pe ulitele satului.

Pentru iubitorii de plimbari mai lungi pe jos, exista cateva trasee de drumetie, unul de doua ore pana in Tryavna, altul pana in Dryanovo, dar mai lung si altul de-a lungul vechiului drum roman spre satul Iztochnik.

Comparand Bojentsi cu Arbanasi, de langa Veliko Tarnovo pe care l-am vizitat recent in cateva randuri, as spune ca mult mai frumos la Bojentsi, dar este o parere persoanala, subiectiva. :)

Noua ne-a placut tare mult aici.

Nu vreau sa folosesc cliseul intalnit atat de des, prin recenziile despre diferite locuri de cazare: “ a fost minunat, a fost magnific, … … cu siguranta vom reveni, peste o luna, un an, etc”.

Eu zic doar ca ne-ar placea sa mai ajungem in aceste locuri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 07.07.15 10:47:17
Validat / Publicat: 07.07.15 11:35:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 6964 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Centrul satului Bojentsi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

traian.leuca †
[08.07.15 10:06:32]
»

Un review util pentru toți turiștii care tranzitează Bulgaria spre insulele grecești.

M-am întors pe 01 iulie din Grecia, am vizitat pentru a treia oară Tryavna (se mănâncă bine și ieftin aici), am trecut prin Dryanovo, însă habar nu am avut de Bojentsi.

Mulțumesc pentru articol!

georgel
[08.07.15 12:13:52]
»

Eu am auzit de Bojenti de la un coleg bulgar. Acesta imi spunea ca, daca ajung in zona, trebuie neaparat sa vizitez satul. In zona am ajuns, chiar anul acesta in MAI, dar, din pacate nu am fost si la Bojenti. Este pe lista.

Testosu'AUTOR REVIEW
[08.07.15 12:21:55]
»

@traian. leuca - Ma bucur daca am reusit sa impartasesc ceva informatii utile si altor turisti.

Testosu'AUTOR REVIEW
[08.07.15 12:23:57]
»

@georgel - Eu zic ca merita macar o vizita, daca nu un mic sejur in acest satuc.

georgel
[09.07.15 10:02:41]
»

@Testosu - Cu siguranta voi ajunge, mai ales ca vreau sa fac o vizita si la BUZLUDJA, Stara Zagora. Anul acesta, (ti-am spus ca am fost in luna Mai) mi-a incurcat putin socotelile vremea, cum am ajuns la monumentul de la pasul Shipka, s-a innorat si a inceput sa ploua. Dar, noi sa fim sanatosi, ca le rezolvam pe toate.

Sa fii sanatos si vacante placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[10.07.15 10:55:34]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgel, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gabrovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062503814697266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1