ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Spitalul Inocenților, Florența

    TIPĂREȘTE

    1294. Europa sfâșiată de războaie, holeră, ciumă și alte epidemii, secătuită de cruciade, trecută prin cutremure, erupții vulcanice și hoarde barbare, această Europă era lipsită de o populație tânără, în special de copii. Mai apoi, să nu uităm că o parte din aceștia erau racolați din teritoriile cucerite de armatele sultanilor, crescuți în cultul Coranului și trecuți apoi în rândul ienicerilor, pentru a lupta, poate chiar împotriva familiilor lor.

    Datorită împrejurărilor vitrege, a mizeriei și a imposibilității multor familii de a crește un copil, aceștia erau abandonați cu sutele.

    1294- momentul când, un copil începe a fi considerat o valoare.

    Și asta s-a petrecut la Florența, prima din Europa când, Consiliul General a delegat îngrijirea acestor „innocenti” unei puternice congregații din oraș, „Arte della Seta” sau Ghilda Mătăsarilor. Timp de mai bine de un veac, aceasta a oferit adăpost copiilor găsiți.

    Mai târziu, ghilda a primit dreptul de a construi, cu ajutorul municipalității, un edificiu destinat special orfanilor. Construcția a fost ridicat după planurile Bruneleschi, la 1440. Organizat după modelul mănăstirilor, avea o biserica, o sala de mese, una de rugăciune, o infirmerie, săli destinate vizitatorilor (femeile și bărbații aveau acces separat) și o sală de dormit.

    Primul orfan a fost lăsat aici pe 5 februarie 1445, la doar zece zile după deschiderea oficiala.

    Aici s-a oferit asistență socială pentru sute de mii de orfani, în cursul celor peste cinci secole de existență. Florenta a dovedit astfel, o viziune cu adevarat creștină și o mentalitate caritabilă fără egal, până la sfârșitul sec. al XIX-lea.

    La început, copiii nu erau încredințați direct personalului, ci abandonați într-un fel de bazin de piatra, sub fereastra unei camere unde se afla permanent o doică, pentru al prelua și alăpta. Mai târziu a fost deschisă o fereastră și niște trepte din piatră, fereastră prin care, copiii erau introduși și preluați. O copie a acestor bazine, sau poate originalele, se află în curtea interioară. Treptele și fereastra există.

    În 1476, spitalul găzduia 600 de copii abandonați, iar doua secole mai târziu, în 1647, o înregistrare oficială consemna prezența a 1091 copii orfani, dintre care 28 sugari, 21 doici, 40 preoți și călugări, restul copii deja măricei. Se estimează că în total, spitalul a găzduit peste 375.000 copii orfani! Totuși, molimile și-au spus cuvântul, rata mortalității, ajungând la un moment dat foarte mare.

    Băieții ajunși la adolescență erau încredințați breslei mătăsarilor și învățau sa țeasă sau sa se ocupe cu negoțul, fetele primeau o educație riguroasa și puteau chiar năzui la o partida buna.

    Muzeul ”Spedale degli Innocenti” se află în Piazza SS. Annunziata, prezintă o frumoasă logie cu arcade și câteva fresce, iar spațiul între arcade este ocupat de 10 medalioane lucrate de Andrea della Robbia, în teracotă smălțuită și prezintă prunci în fașă. La capătul nordic se află scările unde erau lăsați copiii abandonați. Două din aceste medalioane au fost recondiționate și acum se află în muzeu. Locul lor a fost luat de desene. Peste 2-3 ani, nu cred să mai fie unul lăsat la dispoziția intemperiilor.

    Muzeul a fost renovat și modernizat. Noi am beneficiat de Firenze Card, la costul de 72 euro, pentru 72 ore și vizitarea gratuită cu acces imediat la 72 muzee, plus transport gratuit pe toate traseele.

    Nu mi-a plăcut prezentarea muzeului. După modernizare, traseul acestuia este tapetat în întregime cu panouri de culoare neagră, atipică noțiunii de copil, indiferent de statutul acestuia.

    Una din încăperi prezintă fotografii din ultimii ani, cu personalul de deservire, sau ultimele documente în original. În altă încăpere au fost amenajate niște sertare suprapuse, pe care vizitatorul le deschide și care conțin elemente de identificare precum: o brățărică cu un număr de ordine, un rest de pânză sau o jumătate de medalion. Atunci m-a dus gândul la filmele în care, în final, personajele erau identificate prin unirea a două jumătăți de medalion. Probabil că mama copilului fiind o persoană înstărită, oferea acest medalion și jumătate din el îi aparținea. De ce nu-și creștea copilul? O fi fost din flori. Putea oricând să-l recupereze!

    Mulțumesc! Am scris acest review de Ziua Mondială a Copilului.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 01.06.18 18:42:08
    Validat / Publicat: 02.06.18 04:59:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Veneția, Napoli, Siena, Milano, Ravenna, Pisa.

    VIZUALIZĂRI: 2637 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Cupolă la intrarea în Biserica Inocenților
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    doinafil
    [02.06.18 09:26:56]
    »

    Ce inspirată ai fost să scrii acest articol chiar de ziua lor, a copiilor!

    Da, este un loc despre care n-am mai auzit. Din păcate se întâmplă ca abandonul copiilor să aibă o istorie îndelungată, ca a acestui „Spedale degli innocenti”.

    Nu comentez motivele de abandon, spun, doar, că „DA! ”-orașul Florența cu edilii și „mătăsarii” lui de atunci, într-o colaborare armonioasă au realizat un lucru lăudabil, umanitar, prin „adopția” acestor micuți.

    Felicitări, am votat cu drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [02.06.18 15:44:19]
    »

    @doinafil: Mulțumesc Doina, pentru cuvintele frumoase!

    crismis
    [03.06.18 10:13:48]
    »

    @mihaelavoicu: Îmi amintesc destul de bine de acest loc, deși am vizitat Florența pe repede-înainte. Știu că citisem la vremea aceea povestea și m-a impresionat, am zis să mă opresc măcar câteva minute în fața edificiului, n-aveam timp să-l vizitez cu simț de răspundere. Țin minte însă medalioanele cu bebeluși, dar și fereastra prin care erau copiii preluați și îngrijiți în interior.

    Foarte frumoasă prezentare, felicitări! Și fotografiile pe măsură (ca de obicei) !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [03.06.18 10:52:07]
    »

    @crismis: Merci Cris, l-am postat de Ziua Copilul.

    Și bebelușii abandonați cred că pot avea un locșor pe AFA, fie el, cât de mic.

    Nu eu, EI îți mulțumesc pentru vizită și vot!

    tata123 🔱
    [04.06.18 10:20:43]
    »

    @mihaelavoicu: Interesant, impresionant, inedit. Mulțumim pentru acest articol postat chiar de 1 Iunie.

    Cruciadele au constituit, pe lângă scopul lor militar și ideologic, un contact direct între Occident și Orient, contact soldat cu numeroase consecințe în plan politico-social, economic și cultural. Medicina a fost unul din domeniile care au avut de câștigat de pe urma cruciadelor - în Europa s-au înmulțit spitalele și institutele de binefacere întemeiate de mănăstiri, unele având drept model de organizare spitalele din regatul Ierusalimului, mai ales cele aflate sub patronajul ordinului ospitalier.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [10.06.18 21:41:04]
    »

    @mihaelavoicu: Un articol deosebit, felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, doinafil, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10663604736328 sec
    ecranul dvs: 1 x 1