ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Yerevan, vechi dar nou oraș – prima parte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă, vezi impresii, spuneam câte ceva despre capitala Armeniei, aici spun doar că armenii sunt foarte mândri că Yerevan este cu 29 de ani mai în vârstă decât Roma și mă voi plimba puțin prin bătrânul oraș, în zona lui centrală, așa cum l-am văzut în prima zi de mers acolo. Am mai vizitat și alte obiective pe care le-am legat de cele două excursii opționale făcute din Yerevan în zile diferite, altă povestire….

De la hotel am plecat pe jos circa 300 de metri până în față la Mall Dalma Garden pentru a lua un taxi. Precizez iar că pe Google Maps nu sunt prezentate numerele autobuzelor, nici traseele lor, apare semnul de stație și atât. Am luat un taxi până la Matenadaran, de neratat, cost 2.000 AMD (circa 3,8 euro) un preț mare pentru ei, mergea sigur cu 1.500 AMD, dar nu am avut chef de negociere, distanța era în jur de 6 kilometri… Am făcut de acasă traseul din acea zi plecând de acolo și venind spre centrul capitalei….

Matenadaran, primul obiectiv pe care l-am vizitat în prima zi petrecută în Yerevan și în Armenia este situat pe Bulevardul Mashtots la numărul 53, un bulevard imens pe care l-am admirat în altă zi de sus, site matenadaran.am și este deschis de marți până sâmbătă între orele 10 și 17, în celelalte două zile fiind închis, noi l-am vizitat miercuri.

În fața clădirii am fost întâmpinați de Mesrop Mashtots cunoscutul creator al alfabetului armean care, cu brațele deschise, ne-a urat bun venit și ne-a invitat să vizităm biblioteca; era însoțit de Koryun, unul din discipolii lui, și formau un mare grup statuar, de vreo trei ori mărimea naturală.

Am achitat taxa de vizitare, 1.500 AMD de persoană, și pe cea de fotografiere, 2.500 AMD de aparat, și am intrat în Institutul Manuscriselor Antice “Mesrop Mashtots” cum este numit oficial ce este și depozit și muzeu pentru cea mai mare colecție de manuscrise în limba armeană și una dintre cele mai mari colecții de manuscrise din lume. Are circa 23.000 de manuscrise și vreo 30.000 de documente istorice ce acoperă o gamă largă de subiecte, istoria, geografia, literatura, gramatica, filozofia, arta, medicina și chiar cosmografia, în limba armeană și în alte limbi, inclusiv persană, mi-am adus aminte de Saadi și de Hafez, marii poeți iranieni….

Am urcat la etaj unde sunt trei săli. În Sala Centrală formată din două încăperi am văzut o expoziție dedicată dezvoltării științelor medievale armenești, literaturii și artelor urmărind cultura armenească de la crearea alfabetului armean în anul 405 d. Hr. până în secolul 18, iar în Sala din Stânga o interesantă prezentare a obținerii culorilor din substanțe vegetale și animale, urmată de o și mai interesantă prezentare de uleiuri, parfumuri, creme, inclusiv „Elixirul tinereții”!!?

Am coborât la parter și apoi la subsol la Colecția Iraniană, o expoziție permanentă ce mi-a amintit de Iran și de buna lui relație cu Armenia, de Isfahan cu Cartierul Armenesc, de Catedrala Vank cu Memorialul genocidului armean. La parter era o altă expoziție ce prezenta comunitatea armeană în diferite orașe mari din Europa, mai exact tipografiile armenești. Am urmărit pe monitoare interesante filmulețe despre munca migăloasă de reconstituire a diferitelor manuscrise...

Tot aici se afla și un magazin cu produse armenești de calitate, creme, parfumuri, cum sună “Aroma Paradisului”!? …, am vizitat și un alt magazin aflat în afara clădirii principale, prețuri cam mari față de ce am găsit apoi în plimbarea noastră, dar pentru calitate și unicitate ar fi meritat cumpărat ceva de acolo… Muzeul era plin de grupuri de turiști, am urmărit și noi expunerea în franceză a unui astfel de ghid….

Am părăsit Biblioteca îndreptându-ne spre Complexul Cascade, aflat la 10 minute de mers pe jos, o gigantică scară din calcar, având în interior Scări Rulante pe toată lungimea complexului, accesibile zilnic între orele 8 și 20, și, la terminalele unora din scări cu Săli de Expoziție ce compun Centrul de Artă Cafesjian, deschis de vineri până duminică. Noi nu am văzut expozițiile, erau închise dar am admirat exponatele aflate de-a lungul scărilor. În exterior, la mai multe niveluri, se găsesc cafenele și restaurante, fântâni și sculpturi moderniste, scările oferind vizitatorilor vederi largi asupra centrului Erevanului si asupra Muntelui Ararat sau devenind fotolii la concertele ce se desfășoară acolo, iar la baza Cascadei se află o curte-grădină cu statui contemporane.

Am urcat și am coborât, cu câteva opriri pentru văzut, pozat, pe scările rulante apoi am pozat Cascadele de la baza lor și mi-am continuat plimbarea prin Parcul Alexander Tamanyan unde se găsesc mai multe sculpturi, înconjurat pe trei laturi de Strada Tamanyan cu trotuarele pline de cafenele și baruri, restaurante și pub-uri. La capătul parcului se află Statuia lui Alexander Tamanyan, arhitect neoclasic armean din jurul anului 1930 cunoscut pentru lucrările sale din Yerevan. Am ajuns foarte aproape în Piața Franței, apoi în Piața Libertății. Între cele două piețe este o intersecție de mari bulevarde și în mijlocul ei veghează statuia lui Rodin.

Am ajuns în Piața Libertății unde se află Opera din Yerevan, o clădire impresionantă, monumentală, proiectată de arhitectul Tamanyan în specificul naturii și artei populare armene ce are două săli de spectacole, Sala de Concerte „Aram Khatchaturian” cu 1.400 de locuri și Teatrul Național de Operă și Balet „Alexander Spendiaryan” cu 1.200 de locuri, mari pentru Armenia și capitala ei, și este străjuită de trei mari oameni, statui imense, Statuia lui Aram Khachaturian, cunoscut compozitor și dirijor armean de la jumătatea secolului 20, lângă sala cu același nume, iar în fața sălii de operă sunt două statui, Statuia lui Hovhannes Tumanyan, poetul național armean, dar și scriitor, jurnalist de la sfârșitul secolului 19 începutul secolului 20, și Statuia lui Alexander Spendiaryan compozitor, dirijor. Erau multe cafenele și aici, muzică bună franțuzească, parcuri frumoase și un mic lac, mi-a plăcut mult zona, tot să stai și să lenevești…

Dar n-a fost să fie, o mică pauză, mai multe poze și mi-am continuat plimbarea pe frumoasa stradă pietonală Av. Northern, cam un kilometru până în Piața Republicii, piață mare, de formă ovală, privită de sus pare un covor armean. Tot aici este și Fântâna cântătoare, spectacol de marți până duminică, între orele 21 – 23. Nu am participat la spectacol, era prea târziu pentru noi, odihna după o zi întreagă de Yerevan era necesară….

Dar să revin la Piața Republicii pe care am mai văzut-o și a doua oară când am revenit în Yerevan, este înconjurată de clădiri importante, guvernamentale și neguvernamentale, Sediul Guvernului, Poșta Centrală, Banca Converse, Hotelul Marriott și ne-am oprit la Muzeul Național de Istorie din Armenia situat la numărul 4, are site-ul historymuseum.am, unde se pot afla mai multe informații.

Am plătit 2.000 AMD de persoană, taxa de vizitare, lunea este închis, în celelalte zile este deschis între orele 11 și 18, am lăsat bagajele, inclusiv aparatul foto, nu se fotografiază în muzeu și am mers la etajul 2, care se vizitează.

Muzeul are circa 400.000 de exponate organizate în 4 secții, prezentând o imagine completă a istoriei și culturii Armeniei din vremuri preistorice până în zilele noastre dar și relațiile culturale dintre ea și vecini. Secția de Arheologie a muzeului se dezvoltă permanent și cuprinde obiecte din paleolitic și din neolitic, ceramică frumos colorată, statui și miniaturi din bronz.

Trebuie menționat aici “Cel mai vechi pantof din lume”, are circa 5.500 de ani și a fost găsit în Peștera Areni despre care am vorbit, vezi impresii. Este un pantof confecționat dintr-o singură bucată de piele de bovină, cu șiret, foarte bine conservat, vezi poza acestuia făcută în peșteră nu la muzeu, în care se vede și iarba ce se găsea în el. Nici astăzi după mai mult de 10 ani de la descoperirea sa nu se știe dacă iarba era pusă să țină piciorul cald, sau, fiind un “pantof de ocazii”, avea rolul de a-i păstra forma?!!

Merită menționată și “Inscripția cuneiformă a regelui Argishti I”, fondatorul Fortăreței Erebuni, capitala regatului de atunci, ruine în Yerevan de azi, exponat vechi din secolul 7 î. Hr...

La Secția de Etnografie mi-au plăcut mult costumele tradiționale armenești, dar sunt prezentate și stiluri de viață și de muncă din secolele 17 – 20, important, zic eu, din toate regiunile istorico - etnografice din Armenia. În Secția de Numismatică am văzut mai multe colecții, de Monede, Bacnote și Timbre, colecții de Stampe și Medalii care se remarcă nu numai prin diversitatea lor în timp și spațiu, ci și prin mulțimea celor găsite în Armenia, ceea ce confirmă rolul important pe care l-a jucat Armenia în lume, iar prin Secția de Istorie Modernă am trecut ceva mai repede, veșnicul timp... Nu se pot face fotografii pe ascuns, sunt peste tot paznici vigilenți, acum îmi pare rău că nu am cumpărat de la magazinul de la intrare un ghid al muzeului cu exponatele cele mai importante...

De aici am mers la un Centru VivaCel-MTS, centrul celui mai mare operator de rețea mobilă din Armenia, aflat la vreo 250 de metri, de unde am achiziționat un card SIM de 5 GB, cost 2.800 AMD, a fost prea mult pentru ce am folosit noi…, iar vizavi, la Hotelul Gorgeous am schimbat, la cursuri bune, euro și larii georgieni necheltuiți.

Următoarea noastră destinație a fost pauza pentru masa de după amiază, vezi impresii, continuând apoi plimbarea prin Yerevan, o altă poveste…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.01.20 20:50:39
Validat / Publicat: 11.01.20 05:43:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAUCAZ.

VIZUALIZĂRI: 1582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Yerevan, Matenadaran, Vedere de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56500 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.01.20 05:42:24]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Erevan, EREVAN" (nou-creată pe sait)

webmaster13
[11.01.20 08:36:09]
»

Clipul ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

mecut
[11.01.20 09:34:07]
»

@mprofeanu

Buna dimineata, recunosc, nu stiu mai nimic despre Yerevan si aproape nimic despre Armenia. Cu toate acestea, fotografiile arata o prezenta turistica, crescuta, la care nu m-am asteptat. Ma refer la aproape toate fotografiile postate pana acum, nu doar la cele atasate acestui rw.

Elixirul Arates, mi-a atras atentia, desi, banuiesc, daca ar fii fost real nu ar mai fi fost expus…. dar, se gasea si la vanzare? Un strop de tinerete este oricand binevenita!

Iti doresc un an plin de sanatate si multe calatorii originale!

Toate cele bune!

webmaster
[11.01.20 11:09:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.01.20 12:31:36]
»

@webmaster13: Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.01.20 12:39:40]
»

@mecut: Ai perfectă dreptate, Armenia este vizitată peste tot, are o mare deschidere la turism, din comerț și turism trăiesc și își valorifică acest potențial la maxim.

Și produsele lor te îmbie parcă să le cumperi... Sincer am mai fost și prin alte locuri, dar acest mod de a face comerț nu prea l-am întâlnit, aici cu denumiri sugestive...

Mi-am adus aminte de o bătrânică ce mă îmbia cu perele ei la Garni, mi-a spus la început un preț foarte mic, am zis da și apoi prețul s-a înzecit, soțul i-a pus în palmă și el niște monede, tot în bășcălie și atunci a scăzut din preț la jumătate...

Mulțumesc pentru urări, ecou și pentru că mă citești!

Cu drag, .

krisstinna
[11.01.20 12:59:42]
»

@mprofeanu: Chiar citesc o carte scrisă de o turcoaică, in carte este menționata ura armenilor pentru turci, au sufletul încă negru după atâtea generații.

Culmea e ca acțiunea se petrece in zilele noastre, cartea are multe amănunte despre genocid dar și despre obiceiurile, gastronomia și modul de viață al armenilor, asemănătoare turcilor

Cred că iarba din opinca găsită în peșteră este pentru menținerea formei

Felicitări pentru vacanță, articol și poze!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.01.20 13:15:08]
»

@krisstinna: Așa este! Când am fost la Alanya, am cumpărat câte ceva pe ultima sută de metri, din autogară, cu prețuri mici, era și sfârșit de sezon, sfârșit de noiembrie.

Am vrut să cumpărăm vin de rodii și am pomenit de Armenia și de vinul lor, tânărul amabil la început a sărit ca ars... Pentru el Israel este pe primul loc și apoi Armenia la antipatie fățișă, nu am înțeles de ce, credeam că armenii ar trebui să fie împotriva turcilor!?...culmea când am pomenit despre Iran nu l-a deranjat, deși sunt șiiți...

M-am gândit apoi că este concurența comercială, bat-o vina!

Regatul Cilicia se întindea pe teritoriile turcești de astăzi, era Armenia de Vest, influențele au rămas,...

Cu drag, .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[30.03.20 23:30:43]
»

@mprofeanu: Am vrut sa notez niste poze mai aparte, dar maia poi m-am lasat pagubasa, majoritatea erau deosebite.

Poze superbe un articol minunat si o coloana sonora cat se poate de nimerita, felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[31.03.20 12:07:20]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru că articolul meu ți-a atras atenția. Sunt locuri despre care nu s-a scris nimic pe AFA și de aceea am vrut să fie cunoscute de cât mai mulți cititori.

Poporul armean a influențat prin cultura lui multe părți ale lumii, de fapt sunt împrăștiați peste tot, peste 7 milioane sunt în afara granițelor actuale ale țărișoarei lor, sunt acolo 3 milioane... Erau mulți bogați, comercianți și genocidul suferit seamănă cu cel al poporului israelian... Aveau și un fel mai flexibil de a se adapta cerințelor și administrației acolo unde ajungeau...

Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mecut, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Erevan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082520008087158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1