ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2023
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Gstaad

TIPĂREȘTE URM de aici

Habar n-am unde să încadrez review-ul care urmează. Nici ce titlu să îi dau. E un talmeș-balmeș în care am aruncat de-a valma amitiri (recente) despre o stațiune elvețiană, despre un festival muzical pe care îl găzduiește an de an, despre călătoria către această stațiune și modul în care mi-a fost fixată în memorie de către firma care a organizat transportul și de către... mama @michi :).

Încep cu sfârșitul: săptămâna trecută am găsit în cutia poștală un plic gros (abia încăpea înăuntru), expediat cu aproape o lună înainte. La o primă vedere, expeditorul nu îmi spunea nimic: Car Rouge Premium, iar înăuntru un pliant cu oferte de excursii către săli celebre de concert / operă de pe continent: La Fenice (Veneția), Concertgebouw (Amsterdam), Elbphilharmonie (Hamburg), Viena, Salzburg, Torino etc. Cine mai trimite prin poștă pliante, și încă din Elveția în România?

Am percutat mai greu, dar am reușit să fac, până la urmă, legătura. Mulțumită și unui articol apărut pe AFA la o zi distanță: vezi impresii. Am lăsat acolo un ecou pentru autoare:

Am luat bilete la un concert de pian, la Festivalul de la Gstaad (Elveția). Eram cazați în Berna. Concertul se termina după ora 20, gara era la oarecare depărtare, ultimul tren la 20:30 și cam riscam să îl pierdem. Așa că am decis să facem deplasarea cu autocarul festivalului.

Firma care are contract cu organizatorii îi preiau la amiază pe cei care au bilete la concert din trei mari orașe (Zurich, Geneva și Berna) și îi înapoiază pe la zece seara.

Noi am trecut de multișor de a doua tinerețe, dar... coboram bine media de vârstă în acel autocar: eram singurii sub 70 de ani și am văzut persoane de vârsta dvs. sau peste. Transport civilizat, plăcut, în siguranță. Bine, cu anumite costuri, deloc mici.

Zilele trecute am primit la cutia poștală o revistă a firmei care a organizat deplasarea. Se pare că, de fapt, funcționează ca o agenție de turism care propune excursii conectate la diverse evenimente muzicale. Excursiile sunt de 3-5-7 zile, transport-cazare-bilete și costă 1500-2500-3500 CHF. Scump, tare scump pentru noi.

Aceste excursii se adresează însă unor persoane vârstice, pentru care banii nu reprezintă o problemă. Ele sunt tratate excepțional, își satisfac plăcerea de a vedea un anumit spectacol, la pachet vizitează și Europa = win-win.

Dacă reușesc, încerc să detaliez într-un review.

Așa că... o iau acum cu începutul.

Khatia Buniatishvili este una dintre pianistele cele mai valoroase ale zilelor noastre. Mai mult, este o personalitate care „umple sălile” - desigur, mă refer la amatori de muzică clasică, nu face stadioane pline, aici standardul e altul :). În 2023 nu a concertat deloc, de pe la sfâșitul anului trecut și-a anulat toate aparițiile în public. Motivul: a devenit mamă. Copilul are doar câteva (puține) luni, însă Khatia Buniatishvili a decis să reia concertele. Primul după revenire a fost pe 27 august, în Elveția, în cadrul Gstaad Menuhin Festival gstaadmenuhinfestival.ch/en. Cei care doresc să o vadă / asculte în viitor pot consulta pagina personală a pianistei: khatiabuniatishvili.com.

Am aflat despre eveniment în aprilie și imediat am achiziționat bilete de pe site-ul festivalului. Pornind de la aceste bilete am organizat o excursie de șapte zile (zbor la Basel, trei zile în Konstanz, trei în Berna și ultima în Basel). Inițial, doream ca toată ziua de 27 să fie dedicată stațiunii Gstaad, dar lucrurile s-au aranjat altfel.

Mergeam odată cu vaporașul pe Sena și ghidul prezenta (în franceză, engleză și spaniolă) obiectivele întâlnite în drum. La un moment dat, ajunși în dreptul Insulei St. Louis, îmi ajunge la urechi doar cuvântarea în spaniolă: „la isla de los privilegiados” , fix ca în telenovele.

Ei, așa este prezentată stațiunea Gstaad prin ghiduri: locul celor privilegiați. Așa s-a branduit turneul de tenis aflat neîntrerupt în calendarul ATP din anii 90 încoace, turneu al cărui ambasador este cine altul decât Roger Federer (aici a fost scena faimosului cadou primit de Roger de la organizatori: o vacă. În discurs, omul își punea întrebarea cum îi va face loc în vitrina cu trofee. Era anul 2003, avea loc în acea vitrină, cariera lui era încă la început). Tot așa s-a branduit Festivalul de film de artă. Și tot așa Festivalul de muzică clasică ce poartă numele marelui violonist și dirijor Yehudi Menuhin, elevul preferat al lui George Enescu.

Desigur, toate vedetele care ajung în Gstaad au nevoie de condiții de cinci stele. Gstaad Palace este cel mai cunoscut hotel de lux, dominând satul ca un adevărat castel medieval cocoțat pe o stâncă (P10, P11, P29) - dar nu e singurul. Există apoi restaurante, cluburi, precum și zeci de kilometri de pârtii sau de trasee montane - stațiunea este populată 365 de zile pe an.

Intenția nostră era să ajungem cu trenul dimineață în localitate, să îi luăm pulsul, să mergem seara la concert și să revenim în Berna tot cu trenul. Au existat însă două probleme: orarul trenurilor (am povestit mai sus) și, mai grav, starea vremii. Înainte de plecare am văzut că în acea zi urma să plouă de dimineață până seara, temperatura nedepășind 12-14 grade (predicție ce avea să se dovedească exactă). Așa că am renunțat la a mai bate dealurile Gstaadului.

Planul B a fost să venim cu autocarul ce avea contract cu festivalul. Nu repet ce am spus deja. A fost un drum plăcut; sigur, prefer oricând trenul, dar șoferul s-a dovedit profesionist + am avut serviciu la bord, ca în avion (contra cost, evident). Am plecat din fața Muzeului de Artă din Berna, am oprit la Thun pentru a mai lua câteva persoane (am admirat de jos castelul), am mers pe lângă Lacul Thun (vremea era proastă, nu am zărit prea multe ambarcațiuni) până la Spiez, unde s-a mai urcat cineva, apoi am intrat în munte, pe lângă calea ferată. Peisaje superbe, văcuțe nestresate care dau cel mai bun lapte, case îngrijite și toate la fel, înțelegeți ideea, nu insist.

Am ajuns în Gstaad cu vreo oră și jumătate înainte de concert. Ne-am plimbat prin stațiune, înfruntând ploaia - era păcat să nu vedem câte ceva -, dar poze nu am făcut, că nu era potrivit contextul. Ne-am îndreptat apoi către cortul :) în care se desfășura concertul (P26), nu am băut șampanie (15 CHF pentru 7 centilitri ni s-a părut, totuși, exagerat; plus că nu am mai întâlnit niciodată așa o cantitate la vânzare), ne-am uitat pe afișele din cort care anunțau alte concerte, pe la CD-uri, am intrat în sală și... a fost frumos. Am furat câteva secunde de filmare, încerc să le atașez.

Concluzia a fost trasă de un cuplu de români care discutau la ieșire: Da, dom'le, s-a meritat banii. :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 03.10.23 18:49:34
Validat / Publicat: 03.10.23 19:50:32

VIZUALIZĂRI: 1906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Gstaad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

AZE
[03.10.23 20:43:22]
»

Ai avut parte de un eveniment muzical deosebit într-un loc deosebit.

Asemenea evenimente muzicale combinate cu excursii m-ar tenta și pe mine. La noi în familie toată lumea știa să cânte la cel puțin un instrument. Eu am rămas la pian dar am cam neglijat acest instrument. Singurul inconvenient este prețul mai ales acolo în Elveția unde sînt cu totul alte salarii. Din fericire există și la noi în țară suficiente concerte.

Așteptăm relatări și despre restul de obiective.

adsoAUTOR REVIEW
[03.10.23 20:59:00]
»

@AZE:

Ai avut parte de un eveniment muzical deosebit într-un loc deosebit.

Să știți că da. Chiar nu regret deloc faptul că am fost acolo.

La noi în familie toată lumea știa să cânte la cel puțin un instrument. Eu am rămas la pian dar am cam neglijat acest instrument.

He he! Eu am făcut în copilărie șapte ani de acordeon . Acum nu mai sunt în stare nici măcar să citesc o partitură. Dacă ascultam de tata, la ora asta eram jmeker. Mare greșeală.

Singurul inconvenient este prețul mai ales acolo în Elveția unde sînt cu totul alte salarii. Din fericire există și la noi în țară suficiente concerte.

Nu am pomenit nimic de prețul biletelor. Este enorm de mare, mi-a fost și rușine să îl spun. Am făcut o aroganță, vorba lui Gigi Becali.

La sfârșitul lunii am bilete la Ateneu, în București. La mai puțin de a zecea parte a banilor dați în Elveția. Iar în Iași, unde avem deseori parte de concerte de calitate, e sub jumătate față de București.

Așteptăm relatări și despre restul de obiective.

Ei, asta e mai greu . Nu am timp. Și, când am puțin timp, nu am pornire la scris.

Pușcașu Marin
[03.10.23 21:45:33]
»

@adso: Eh, a” n” -a oară când mă conving de-o chestie. AZE la pian, dumneavoastră la acordeon, dar doar așa... de hobby. Cei ce-au făcut o meserie din asta, au ajuns departe. Ba președintele României, ba posesori de mari holdinguri și câte și mai câte.

La ce-au” cântat” ? La Secu, evident.

Asta despre ecouri. Despre impresii... numai de bine. Într-o țară dominată de manelisme, mahalagisme, șoșoacisme si alte” isme” , un om face o” aroganță” și-mpușcă doi iepuri odată. Elveția și-un recital de pian de excepție. Așa cum nu știu nici limba” braziliană” , nu știu nici limba” elvețiană” . Îmi rămâne doar limba română... jos pălaria!

adsoAUTOR REVIEW
[03.10.23 21:58:23]
»

@ghisor: Mulțumeeesc!

AZE este etnic german, asta explică faptul că în familia sa se făcea muzică. În Konstanz, oraș de vreo 80 000 de locuitori, am găsit în centru 3 (trei) magazine unde se vindeau instrumente muzicale și partituri. Fiecare avea câte un pian unde clienții aveau liber să-și arate talentul. De câte ori am trecut pe lângă ele, pianele erau folosite.

La noi, în Moldova, tradiția asta nu a existat decât în familiile cu pedigri - nu e cazul familiei mele. (În Moldova de peste Prut, însă, se cântă la greu. De acolo se importă aproape toate pianele utilizate în România, poate și cel al lui AZE.) Așa că am ajuns la acordeon . Nu mi-a plăcut, din păcate .

webmaster
[04.10.23 06:11:46]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[04.10.23 13:28:50]
»

Cu scuze pentru întârziere — am fost plecat, vreme mai lungă, iar videourile nu se pot valida decât de mine (chestie tehnică)

Cele 2 videouri atașate au fost validate și sunt de-acum disponibile pentru vizualizare de către cititori

adsoAUTOR REVIEW
[05.10.23 09:41:29]
»

@webmaster: Nicio problemă, mulțumesc!

Yersinia PestisPHONE
[01.12.23 15:54:32]
»

@adso: acordeonul este " pianul cu burduf", deci, ești pe-acolo!

Eu am fost bas în corul Academiei de Poliție, am fost laureat al "Cântării României ". Nu" te râde" festivalurile alea, culturale sau sportive " Daciada", cred că n-ai uitat-o, scoteau la iveală talente.

E tare bine să știm să ne cultivăm talentul!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[01.12.23 18:36:25]
»

@Yersinia Pestis: Ooo, deja uitasem ca am scris articolul asta!

Nu ma râd deloc! Am participat si eu, copil fiind, la Cantarea Romaniei. In brigada artistica, laudam copiii ascultatori si sarguinciosi si ii infieram pe cei chiulai si obraznici. Si chiar imi placea, eram cel mai important acolo: nu mereu aveam rolul cel mai lung, dar - cum stiam pe de rost toate rolurile celorlalti copii - imi revenea sarcina de a sufla continuarea celui ce se poticnea, pentru a debloca momentele jenante.

Am ajuns aici dupa ce am fost dat afara din cor. Nu pentru ca nu as fi avut voce. Problema era alta: cantam prea puternic si se auzea doar gura mea. Si nu ii convenea asta profesoarei, pentru ca aveam un defect de vorbire.

Yersinia PestisPHONE
[01.12.23 19:36:31]
»

@adso: Deci, da, aveai și ai, presupun, doar calități!

cred că ai fi fost no 1 la admiterea la Scoala de poliție.

Examen de admitere, comisie formată din profesor și psiholog.

Prima probă-matematica. Intră candidatul, profesorul îl întreabă :

-Cât fac 2x3?

Candidatul, tare și perfect convins: 5!

-Ești sigur?

-Da, 5!

La lb română :

-Cine a scris "Luceafărul"?

-Ion Creangă!

-Creangă???!!!

-Da, Creangă!

Profesorul, după examen:

-Propun să--l respingem, e prea prost!

Psihologul:

-Din contră, îl admitem, e prost dar e hotărât!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, AZE, Pușcașu Marin, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Elveția:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078866958618164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1