ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Hațeg
ÎNSCRIS: 22.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Orașul merită văzut măcar o dată în viață

Ilustrație video-muzicală
Pe strunele mandolinei ...


TIPĂREȘTE

Salutare!

Într-una din zilele din timpul sejurului nostru la Makarska ne-am hotărât să vizităm orașul Dubrovnik, supranumit și Perla Adriaticii. Am plecat din Makarska imediat după micul dejun, în jur de ora 8:30. Destinația noastră era la aproximativ 150 de km și ne așteptam să ajungem acolo în 3 ore. Am ales drumul de coastă, care trece prin mai multe stațiuni ce aparțin Rivierei Makarska, pe lângă Lacurile Baćina și delta Râului Neretva. Acest drum este superb, pe o parte este Masivul Biokovo, iar pe cealaltă parte sunt priveliști minunate spre Marea Adriatică, insulele Brač, Hvar, Korčula și peninsula Pelješac. După orașul Ploče, este granița dintre Croația și Bosnia Herțegovina. Această țară are și ea ieșire la marea Adriatică, dar care se întinde pe 24 de km și cuprinde doar orașul Neum. La granița ne-au controlat mașina, dar a fost un control superficial. La cea de-a doua graniță, cea între Bosnia Herțegovina și Croația, am stat mai mult. A fost o coadă de câțiva kilometri, dar când am ajuns în dreptul punctului de control, vameșii nu ne-au mai cerut niciun act și nici măcar nu ne-au mai oprit. Datorită întârzierii de la această vamă, am ajuns în Dubrovnik doar pe la ora 12:00. Am parcat mașina într-o parcare cu mai multe etaje subterane (ragusaparking.hr/en/about.html), 20 kuna pe oră. Dacă căutam alte parcări, probabil că găseam la un preț mai acceptabil. Așa, pentru cele 6 ore cât a stat mașina în parcare, am plătit 120 de kuna.

De la parcare am mers pe jos spre orașul vechi. Am avut de coborât pe o stradă cam 500 m și am zărit zidurile cenușii ale orașului vechi. Am ajuns în Piața Brsalje. Multă lume și căldură mare. Am trecut pe lângă o fântână unde oamenii se răcoreau și am ajuns pe terasa de unde se văd foarte bine Fortul Lovrijenac și Turnul Bokar. Nu intrasem încă în orașul vechi. Aici am zăbovit un timp pentru odihnă și câteva fotografii, apoi am plecat înspre Poarta Pile, pentru a intra în orașul vechi. Această poartă este situată la capătul vestic al străzii principale, numită Stradun sau Placa. Ca toate porțile orașului vechi și deasupra acestei porți se află o statuie a Sf. Blaise, protectorul orașului.

După intrarea pe Stradun, în partea dreaptă se află Fântâna Mare a lui Onofrio, din care curge apă potabilă prin 16 măști ornamentale. A fost construită de Onofrio de la Cava, la mijlocul secolului al XV-lea. Fântâna a fost grav afectată în timpul cutremurului din 1667 și unele dintre ornamente nu au mai fost refăcute. Ne-am umplut sticla cu apă de la această fântână și apoi ne-am continuat vizita.

La stânga după intrarea pe Poarta Pile se află Biserica Mântuitorului (Crkva sv. Spasa) . Este o biserică micuță construită între anii 1520-1528 după proiectul arhitectului Petar Andrijich din Korčula. Nu a fost afectată de cutremurul din 1667. Interiorul nu este impresionant. În ziua când am fost noi, înăuntrul bisericii era o expoziție de pictură. Intrarea a fost gratuită.

Ieșind din bisericuță, am intrat în complexul Mănăstirii Franciscane, unde se află cea mai veche farmacie din Europa. Această farmacie funcționează din 1317. În curtea interioară a complexului se află o grădină mediteraneană străjuită de coloane ce au capitelurile ornate cu diverse elemente. În mijlocul grădinii se află o alee ce duce la o fântână din secolul al XV-lea. Tot în același complex se află Muzeul Mănăstirii Franciscane în care sunt expuse tablouri, obiecte bisericești din aur și argint, obiecte din ceramică și echipamente folosite în laboratorul farmaciei. Pe un perete al curții interioare se află semnăturile șefilor de stat care au vizitat mănăstirea de-a lungul timpul. Printre ei se regăsesc și Nicolae Ceaușescu și Emil Constantinescu. Intrarea a fost 30 kuna/persoană. Am intrat de asemenea în biserica mănăstirii, pe o intrare separată și unde intrarea este gratuită.

În continuare am avansat pe Stradun înspre Piața Luza, oprindu-ne din când în când să fotografiem străzile foarte înguste care plecau din Stradun, fie spre mare, fie spre Muntele Srd.

Când am ajuns în Piața Luza, primul lucru care ne-a sărit în ochi a fost Columna lui Rolando (Orlando) , care este situată fix în mijlocul pieței. În vârful ei era arborat steagul Festivalului de Vară din Dubrovnik. În partea din față a columnei se află statuia lui Orlando, reprezentat ca un cavaler cu armură, scut și sabie.

În spatele columnei se află Biserica Sf. Blaise, sfântul protector al orașului Dubrovnik. Biserica a fost construită între anii 1705-1717 de arhitectul și sculptorul venețian Marino Gropelli. Intrarea în biserică este gratuită. În interior ne-am oprit și noi câteva minute pentru a spune o rugăciune.

După Biserica Sf. Blaise ne-am îndreptat spre Fântâna cea Mică a lui Onofrio, situată la baza turnului clopotniță. Aici ne-am răcorit puțin și ne-am umplut din nou sticla cu apă.

De aici am mers să vizităm Palatul Sponza, care este situat în fața Bisercii Sf. Blaise. Din ce citisem, am aflat că intrarea este gratuită. Dar când am intrat... surpriză: era o fată la intrare și cerea 20 kuna pe biletul de intrare. Erau ceva expoziții în interiorul palatului care erau contra cost, așa că ne-am hotărât să nu mai intrăm și să-l fotografiem de afară.

După aceasta am ieșit din orașul vechi pe poarta dintre Turnul Clopotniță și Palatul Sponza și am ajuns în Portul Vechi. Aici am făcut câteva fotografii și am admirat priveliștea spre Fortul Sf. Ioan și Fortul Revelin.

Intrând din nou în orașul vechi prin aceeași poartă, am luat-o la stânga pe lângă Palatul Rectorilor (care găzduiește în prezent Muzeul Orașului Dubrovnik), înspre Catedrala din Dubrovnik. Până să ajungem la catedrală, am intrat pe o străduță localizată vis-a-vis de Palatul Rectorilor, care ne-a dus în Piața Gundulic. Aici se află o statuie a poetului Ivan (Dživo) Franov Gundulić, o piață de legume și fructe și mulți porumbei.

Continuându-ne traseul, am ajuns la Catedrala Adormirii Maicii Domnului care se impune prin grandoarea sa. Intrarea în catedrală este gratuită. Am intrat prin față, dar se poate intra și pe lateral. Cea mai importantă pictură din catedrală aparține lui Tițian și reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Pictura datează din anul 1552 și este poziționată în altarul principal.

Față în față cu intrarea în Catedrala Adormirii Maicii Domnului se crează un culoar care duce la Acvariul din Dubrovnik. Am intrat și aici. Am dat 40 de kuna pe un bilet de intrare. Am văzut o pisică de mare, o broască țestoasă, caracatiță, homari, caluți de mare, etc., dar per total, nu am fost impresionați de acvariu. Puține bazine și puține specii de pești și sunt de părere că nu merită banii cheltuiți pe bilet. Am avut un singur avantaj: era răcoare înăuntru și așa ne-am mai ferit de căldura ce devenea din ce în ce mai insuportabilă.

După ce am ieșit din Acvariu, am mers să vizităm Mănăstirea Dominicană, unde intrarea a fost 20 kuna. În curtea interioară a mănăstirii se găsește de asemenea o grădină mediteraneană cu o fântână în mijlocul ei. Muzeul mănăstirii găzduiește exponate bisericești și tablouri, dintre care cel mai renumit este cel al lui Tițian reprezentând pe Maria Magdalena cu Sf. Blaise și arhanghelul Rafael. Interiorul bisericii este simplu, dar pereții sunt decorați cu tablouri ale unor pictori celebri: Veneziano, Francesco di Maria, Vlaho Bukovac.

La ieșirea din mănăstire ne-am îndreptat spre Poarta Ploce și am ieșit pe această poartă cu gândul de a face o pauză și a mânca ceva. Am mâncat la un restaurant situat în afara zidurilor orașului vechi, la aproximativ 200 m de Fortul Revelin. Mâncarea nu a fost foarte gustoasă, dar ne-a prins bine să bem ceva rece. Am plătit în total 280 kuna pe două porții de ruladă de pui cu cașcaval și cu legume, o sticlă de apă la 1 l și o cola la 0,25 l.

După ce am luat masa și ne-am revenit puțin, am plecat din nou la drum. De data aceasta înspre Zidurile Orașului. Acestea ating o înălțime de 25 m și au o lungime ce circa 1900 m, înconjurând tot Orașul vechi ca un brâu. Taxa de intrare a fost de 70 kuna de persoană, dar a meritat toți banii. Cei mai impresionați am fost de ziduri și de priveliștea ce o oferă asupra orașului, insulei Lokrum, Muntelui Srd și asupra Mării Adriatice. Am citit înainte de a pleca în Croația despre căldura la care se expun oamenii vizitând aceste ziduri, așa că ne-am echipat cu pălării și cu sticle de apă, dar și așa a fost foarte greu să străbatem întreaga distanță. La un moment dat se lipeau hainele de piele din cauza sudorii. Am urcat pe ziduri pe la intrarea de lângă Mănăstirea Dominicană și de acolo am plecat înspre Fortul Revelin și Turnul Minceta. Ne-am oprit foarte des pentru a fotografia acoperișurile clădirilor din Orașul Vechi, care se observă că sunt diferite, unele fiind mai noi, refăcute după război. Totuși... cea mai frumoasă priveliște am avut-o din vârful Turnului Minceta. De aici se vede totul atât de bine: planul orașului, Fortul Lovrijenac, portul, insula Lokrum. Am continuat înspre Turnul Bokar, iar după acest turn am avut o priveliște mai bună asupra Mării Adriatice, în care săreau niște tineri curajoși de pe stâncile de la baza zidurilor.

De pe ziduri am observat și Biserica Sf. Ignațiu de Loyola, pe care am vizitat-o după ce am făcut turul complet al zidurilor. În această biserică erau în desfășurare pregătirile pentru o nuntă. Ce ne-a impresionat cel mai mult au fost frescele din altar. De asemenea, intrarea în biserică este gratuită.

După vizita acestei biserici, am coborât pe scările asemuite cu Scările Spaniole din Roma, în Piața Gundulic, unde ne-am răcorit cu o înghețată (10 kuna/buc).

În sfârșit, pentru că ne-am dorit să vedem orașul de sus, am urcat cu telegondola pe Muntele Srd. Am plătit 87 kuna/persoană/dus-întors. Circulă la 15 minute, iar sus se află două terase supraetajate de unde vederea panoramică asupra întregului oraș este extraordinară. Adresa de unde se urcă: Petra Krešimira 4. bb, 20000 Dubrovnik.

Am coborât de pe Muntele Srd, am aruncat o ultimă privire asupra Perlei, apoi am plecat spre Makarska. Drumul a decurs fără probleme, la vămi a fost liber, așa că drumul de întoarcere a durat aproape 3 ore.


[fb]
---
Trimis de fvpmed in 25.07.12 16:35:02
Validat / Publicat: 25.07.12 18:04:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fvpmed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Prima privire asupra Zidurilor orașului vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[25.07.12 17:34:33]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

fvpmedAUTOR REVIEW
[25.07.12 20:41:50]
»

@webmaster13: E perfectă melodia!

fvpmedAUTOR REVIEW
[25.07.12 21:04:53]
»

@webmaster13: Aș vrea să schimb tip: familie cu copii, în cuplu fără copii, dar nu știu cum să fac. Puțin ajutor, vă rog!

tirol
[26.07.12 07:35:16]
»

un vot maxim pt un articol atat de bine documentat!

Felicitari!

fvpmedAUTOR REVIEW
[26.07.12 09:16:41]
»

@tirol: Vă mulțumesc frumos pentru apreciere!

cristi_an3000
[26.07.12 11:08:22]
»

Foarte util si cuprinzator review-ul!

Si noi am fost pe acolo in aceasta vara, insa eram cu un grup mare, veniti in excursie de o zi tocmai din Ulcinj. Am stat mai mult in autocar decat in Dubrovnik, doar vreo 3 ore am avut timp de oras, asa ca mare lucru n-am facut.

Am mancat pizza la felie (pretul echivalent a aprox 2 EUR) dupa care, am mers pe o terasa pe care as recomanda-o tuturor: Terasa Buza. Am gasit-o intamplator: la un moment dat ne plimbam printre zidurile cetatii si am vazut un afist cu "COLD DRINKS, BEST VIEW", asa ca am intrat pe usita aia, si pe cealalata parte a zidurilor, in exterior pe versantul stancos era amenajata aceasta terasa de toata frumusetea, cu masute mici si desigur vedere panoramica superba la mare. Si normal, bere scumpa: echivalentul a 5 EUR (36 kuna) pt un Becks de 330 ml. La baza stancilor lumea sarea in apa si facea baie asa ca nu m-am putut abtine si am tras si eu o racoreala in valurile inspumate care se loveau cu putere de stanci. A fost cea mai reusita zi din concediul nostru, in viitor chiar dorim sa ne intoarcem in Dubrovnik pt un sejur mai lung.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[08.08.12 18:33:55]
»

Foarte bun reviewul.

Am fost si eu in Dubrovnic anul acesta dar cu grup.

Noroc ca ma documentasem inainte pentru ca in 3,5ore nu poti sa vezi mare lucru. Nu am ratat zidurile. biserica franciscana si dominicana.

Neaparat voi reveni si sigur voi urca cu telegondola pe care doar am vazut-o de pe ziduri.

miculprint
[25.08.12 19:20:29]
»

Orasul este intradevar foarte frumos, dar croatii sunt ***. Foarte reci, gata sa stoarca bani la maxim din orice. S-au ajuns de cand au navalit turistii nemti si austrieci cu bani multi.

Fata de muntenegreni sunt rai, care se comporta urat cu noi romanii. Recomand Muntenegrul, mai ales sudul, zona Bar si Ulcinj.

webmaster
[26.08.12 10:59:10]
»

@Micul_Print: rog evitarea unor termenilor considerati ofensatori sau jignitori, precum cel editat mai sus.

Deasemenea, etichetari generalizate la adresa unui intreg popr ori natii sunt, de obicei, deplasate si neintemeiate; recomand evitarae unor asemenea etichete ultra-generale.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fvpmed, miculprint, mprofeanu, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dubrovnik:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062253952026367 sec
    ecranul dvs: 1 x 1