ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2012
DE MCM
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.02.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dinant - comoara valona a Belgiei

Ilustrație video-muzicală
Ce altceva decat o melodie la saxofon :)) !!!


TIPĂREȘTE

Cu amintirile chinezesti in suflet, hai sa atacam alta zona geografica a minunatului nostru glob.

Belgia, dragii mei. Am citit rws deja scrise cu mult talent si aplomb de catre voi (bravo, bre) despre variile orase ale faimoasei tari, cunoscuta datorita mai faimosul sediu al UE din Bruxelles, din piata Schuman. Oleaca de istorie gen, stiati ca...

Adresa UE din Bruxelles, poarta numele ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, al anilor 1950, cand in pragul celui de al treilea razboi mondial, facea apel la Franta, Germania si alte tari europene, sa-si puna la bataie productiile nationale si sa intemeieze astfel o federatie europeana. Hai ca n-a fost prea plictisitor, n-ati adormit decat jumatate dintre voi.

Si acum, surprizaaaaa. Va voi povesti despre calatoria la... DINANT. Eeee, sunt plina de surprize, stiu.

Anul trecut, in 30 dec, porneam cu masina din Bruxelles spre aventura. Facusem familiei un program incarcat, si de aici privirile „recunoscatoare” ale lor. Bine ca nu taie privirea. Nu mai avea cine sa va povesteasca azi. Orasul este aproape de granita cu Franta si este valon, deci vorbitor de limba franceza.

Asadar, planuisem sa vedem: statuia lui Sax, saxofoanele, Citadela, Biserica, Grota si castelul Freyr. Stiu, planuri marete. Hai sa vedeti ce-a iesit.

Plecam noi dimineata si dupa cca o ora si 100 km ajungem la Dinant. Orasul este faimos pt Adolphe Sax, inventatorul saxofonului, care s-a nascut acolo, pe la sfarsitul anilor 1890 (mi-e lene sa caut pe net). De aceea, pentru iubitorii de jazz, lunile iulie si august, sunt pline de concerte.

Revenim. Trageti-ma de maneca daca vedeti ca pornesc cu informatiile aiurea pe campii.

La intrarea in Dinant veti trece prin Roca Bayarda, un pinten de stanca f inalt, cam cat 4 case cu 2 etaje. Nu am stiut ce ma asteapta si nu aveam aparatu’ foto pregatit, nu am putut opri si de intors nici atat (din cauza de sens unic), asa ca am ramas cu regretu’in suflet si fara poza, pentru ca iesirea din oras spre Bruxelles e prin alta parte. Toate drumurile in Dinant ajung in Piata Reine Astrid, unde este si o parcare mica. In piata, avand pe partea stanga raul Meuse, veti vedea in fata Collegiate Church of Our Lady, iar langa ea, intrarea in Citadela Dinant, o fortareata. In piata era si un targ de Craciun, unde se frigea carne de strut. Da, da, strut. Nu se facuse pana ne-am fatait noi pe la obiective, ca altfel am fi incercat-o.

La Citadelle de Dinant

Program: in extrasezon cetatea este deschisa de la 10 la 16,30, iar telecabina functioneaza doar in weekend si in vacante (norocul nostru ca era vacanta pt ca altfel aveati ocazia sa-mi vedeti limba scoasa de un cot, dupa urcarea celor aprox 400 trepte).

Pret: 7,5euro, la care am primit si un cupon de discount pt Grota de 2 e de persoana.

Vedeti, asa se face turism, vizitezi ceva si primesti reducere la altceva, astfel te indeamna sa vezi mai multe atractii. Destepti belgienii astia. Dupa ce am facut cateva glumitze cu doamna care ne-a dat biletele, am urcat in cetate. Lumeee... zero sau aproape de zero. Ne-am plimbat in voie pe unde am avut voie (cand va ziceam ca sunt „poetica” nu ma credeati). Ca sa puteti vizita interiorul galeriilor cu muzeul, trebuie sa luati un tur care dureaza o ora, cu un ghid vorbitor de lb engleza. Trebuie programat inainte, nu se poate lua, asa, la botu’ calului. Cetatea nu este extrem de impresionanta, niste tunuri, ghiulele, un avion, un parc de distractii cu tiroliana (pe care am tocit-o de cate ori ne-am dat pe ea tot familionu’ de la mic la mare, adica 16 ani si 73 ani). In schimb privelistile asupra orasului si vaii raului Meuse sunt mishto. Vedeti pozele.

Collegiate Church of Our Lady

Nu se compara cu alde Notre-Dame, Basilici si altele, dar are un farmec aparte. Mic, dar sincer. Si niste vitralii frumoase. Recunosc, vitraliile sunt slabiciunea mea, dac-mi falfai prin fata asa ceva, atunci totul mi se pare mai frumos. Este deschisa toata ziua, buna ziua, de la 10 -17.

Gotte de Dinant

Spun belgienii, una dintre cele mai frumoase pesteri din Belgia. Nu stiu. Nu le-am vazut pe toate. Inca. Fi’mea se uita urat la mine. Da’ de ceee?

Cu spatele la Citadela si cu fata la rau, veti vedea un pod, peste care treceti, cu masina, binenteles, si in 3 min, mergand pe drumul cu prioritate, ajungeti la pestera, care este undeva pe partea stanga. Atentie, ochii mari, pentru ca puteti trece usor pe langa ea. Noroc cu street view.

Pe timp de iarna programul este de la 13-16 si se viziteaza numai cu un ghid, in grup. Cand am ajuns acolo era deja ora 14,30, si se stransesera deja vreo 5 persoane pentru ultima vizita din ziua respectiva. Noroc, sau ce? Chestia cu scaldatoarea o fi valabila? Mai multe detalii pe www.dinantourism.com.

Am primit reducerea, altfel biletul ar fi costat 8 euro, am mai asteptat vreo 10 min sa se stranga turisti, si am pornit in pas voios in sus pe deal. Am mers cca 5 min in urcus lejer, prin oleaca de noroi (si ce) si ne-am oprit la intrare, ca sa ne povesteasca ghidul cate ceva. Pentru ca eram turisti de toate neamurile a cantat de 3 ori la trei mese diferite. In flamanda, in franceza si in engleza. Am murit de plictiseala. De aceea in pestera m-a pierdut, atat la figurat, cat si aproape la propriu. Noroc cu fi’mea, desi stiu ca i-am spus pe urma ca aia a fost, poate, singura ei sansa. „Ne-am ras” amandoua. E haioasa. Seamana cu ma’sa.

Pestera ca toate pesterile nimic spectacular, pana am ajuns la grota centrala, o maretie de scobitura. Vedeti pozele. Toata plimbarea prin „underground” a durat cca 50 min. Nu stiu cum au trecut minutele, pt ca eram ocupata sa raman in urma si sa fac poze fara turisti in cadru. La sfarsit surpriza. Initial am crezut ca ghidul o da pe gluma, dar as, nu. Ne-a spus ca pentru a ajunge la suprafata, trebuie sa urcam 100 de trepte. Pe aripa tanara a familiei, a durut-o la basca, dar pe cel mai cu experienta de viata, cam 73 ani de experienta a fost destul de provocator. Dar am folosit ocazia sa facem glumite, am impartit urcusul in zone de cate 20 trepte, ne opream si radeam. Mai mult noi, pentru ca zambetul tatei nu era al lui, gasise unul de imprumut pe jos. Dar am ajuns sus intregi si mai voiosi.

Castelul Fryer

Din pacate nu am apucat sa-l vizitam. Cand am intrebat la grota cum ajungem la el cu masina, ne-au spus ca este inchis. Am promis ca ne vom intoarce vara viitoare sa-l vedem pentru ca este supranumit Versailles in miniatura.

Ne-am intors in oras unde ne-am mai plimbat putin pe strazi, spre disperarea alor mei care crezusera ca au scapat ieftin cu castelul inchis. Dar asa am reusit sa dam peste statuia lui Adolphe Sax si peste podul cu saxofoane.

Si in incheiere, pentru domni mai ales (sa ma ierte doamnele) o bucatica de informatie. Stiati ca celebra bere belgiana Leffe a fost produsa/inventata/sau care este cuvantul potrivit, in Dinant de catre preoti, in urma cu muuulti ani? Dau o bere cui ne spune cati ani. Parol, mon cher.


[fb]
---
Trimis de MCM in 03.04.12 01:19:11
Validat / Publicat: 03.04.12 06:26:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Bruxelles, Bruge, Anvers, Ghent,
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8387 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Nenea Sax. Cand l-am rugat sa ne dea autograf a stat de piatra :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

amero
[03.04.12 07:55:38]
»

matinal, am citit cu multa placere, da nu numai vitraliile sunt superbe

esti un izvor nesecat de informatii si prezentari de exceptie, in consecinta am votat

felicitari

vladex
[03.04.12 08:16:10]
»

Felicitari si din partea mea.

Dinant este un loc drag mie, ma bucur ca ai scris despre el!

L-am vizitat de doua ori pana acum si cu siguranta voi reveni.

Sa stii ca ma bag si la concursul cu berea

Cred ca au trecut vreo 850 de ani de cand s-a "inventat" berea Leffe! O bere excelenta!

Abia astept sa o dai

P.S. Dau si eu o bere daca imi spui ce nume avea saxofonul care reprezenta Romania ,aflat pe "podul saxofoanelor"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[03.04.12 10:09:51]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

P. S.

Felicitari!! ...si Antoine-Joseph "Adolphe" Sax (06.11.1814 – 04.02.1894)

balasa violeta
[03.04.12 11:00:33]
»

Imi permit sa va trag de maneca si sa va spun: mai vreau!

Mi-a placut flancarea 16-73ani. Frumos!

Muzica relaxanta!

MCMAUTOR REVIEW
[03.04.12 15:11:28]
»

@webmaster13: bravooo!! exact asta lipsea, multam fain!

MCMAUTOR REVIEW
[03.04.12 15:20:21]
»

Draga amero@ multumesc din suflet pentru aprecieri.

Vladex@

you're killing me!!! De dimineata ma gandesc ce nume ar putea avea saxofonul. Nici macar nu stiam ca aveau nume. Ai mei nu au vrut sa mergem mai aproape, iar cand am vrut sa ma duc singura, mi-au spus ca ma dau pierduta si ma declara nula ))))). Dau 10 butoaie de bere, asa de curioasa sunt. Nicolas Simion n-are cum sa fie, ca prea e din zilele noastre. Oarecum.

Doamna Violeta, o doamna ca de fiecare data. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vladex
[03.04.12 15:24:46]
»

Hai ca nu te mai las sa te chinui ) Fiecarui saxofon i se daduse un nume, cica reprezentativ pentru fiecare tara.

Pe al nostru il chema Vlad! Si nu ,nu are nicio legatura cu numele meu. Am o poza cu el,promit ca o caut si ti-o trimit!

Astept berea! )

MCMAUTOR REVIEW
[03.04.12 15:26:56]
»

@vladex:

ce-mi facusi? ma asteptam la un NUME. Recunoaste ca ai aranjat cu regizorul sa-i puna numele tau Bine ca n-a fost Popescu )))

Da, sa traiti, vineeee

Larissa
[03.04.12 20:00:32]
»

A greșit colegu, au trecut 860 ani de la 1152 când au fondat călugării mănăstirea și s-au apucat de făcut bere. Așa că, cu dreptatea în mână, aștept berea și aș dori chiar leffe, pentru că e printre preferatele mele. În curând plec în belgia așa că sper să beau una cu tine, înainte de a ajunge acolo, poate mai depănăm amintiri despre... călugări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCMAUTOR REVIEW
[03.04.12 20:20:50]
»

@larissa2012: da' a fost foarte aproape. Hai sa-l luam si pe el la bere )

gabrielamir
[22.07.16 19:28:36]
»

@MCM - Am fost si eu la Dinant. Ca si o curiozitate: saxofoanele de pe pod au fost infoliate de un roman din Bistrita acum 6 ani. A fost prima lucrare executata in Belgia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCMAUTOR REVIEW
[23.07.16 00:14:12]
»

@gabrielamir: nu am știut, se pare că sunt și români care ne fac mândri pe unde se duc

webmasterX
[06.04.19 18:55:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Dinant» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Namur și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, balasa violeta, gabrielamir, MCM, vladex
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dinant:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050246000289917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1