GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca mi-as fi pus o dorinta de revelion, sau “rezolution” cum ar spune americanul, ar fi fost sa pot (financiar si temporal) sa colind tara noastra (si nu numai) in lung si in lat! Am reusit cateva iesiri pana acum anul asta, profitand de zilele libere de la stat si de bilete ieftine de avion.
Craiova era si ea pe lista, unde in afara de oras, voiam sa-mi vad si cativa prieteni.
Am plecat cu trenul particular Softrans (nu stiu daca pot sa-i dau numele!?!), care, surprinzator, desi circula pe aceleasi linii de cale ferata (subinchiriate de la CFR), ajunge si la timp si costa si mai putin! Adica un 10 minute intarziere, este rezonabil, si e ca si cum n-ar fi! Din pacate, pe ruta de intoarcere, trenul asta nu are trenuri de seara, asa ca am apelat la CFR, care a avut o intarziere totala de peste 70 min.
In intentia mea de a vedea orasul pe jos, fara sa facem “zeci” de km prin soare, am luat doua nopti de cazare in doua locatii diferite.
Prima a fost la Casa Regala EAR, in cartierul 1 Mai, si a doua la Pensiunea Luisa, in cartierul Siloz (daca nu gresesc, in ambele cazuri).
Am avut 2 zile la dispozitie, si ne-am plimbat prin parcul Romanescu, prin Gradina Botanica, prin centru, ne-am vazut cu prietenii la o vorba, o bere si la un mic pe malul lacului… Am inteles ca si Parcul Tineretului este frumos, dar nu am ajuns acolo.
In general, citesc inainte despre obiectivele pe care vreau sa le vad, dar de data asta am stabilit ce sa vad, urmand ca documentarea s-o fac la fata locului.
Parcul Romanescu este urias, este cea mai mare zona verde urbana din Romania. Are 96 ha, din care 4 ha de apa, este plin de verdeata, de copaci umbrosi, de veverite jucause, de animale, de copii…. iar aleile lui insumeaza un total de 35 km!!! Este declarat momument istoric, fiind construit intre anii 1901-1903, de catre primarul de la acea vreme, Nicolae P. Romanescu.
Aici poti sa vezi un pod suspendat, care traverseaza parcul, din varful a doua dealuri, si pe care ne-am fi catarat bucuroase, dar era inchis (poate este nesigur, avand in vedere ca este acolo de la inceputul parcului, desi mie mi s-a parut destul de solid).
Mai este si un Castel fermecat, un fost restaurant, inchis, nevizitabil, lasat in paragina!
Hipodromul urias (are 20 ha), construit tot de la inceputul parcului, dar n-a mai fost folosit pentru scopul lui initial de prin anul 2000.
Teatrul de Vara din parc (constructie noua din 2016,878 locuri) se pregatea sa primeasca o orchestra filarmonica seara, dar noi nu am mai ajuns inapoi, pentru ca fetele au fost obosite…
In parc regasesti o gradina zoologica, care se pare ca este una dintre cele mai vechi gradini zoo din Romania. Are ceva animale, pe care poti sa le vezi facand un tur gratuit: ursi, maimute, lei, lupi, jaguari, tigri, porci mistreti si vietnamezi, lame, nutrii, struti, emu, purcelusi de Guineea etc. Multe dintre ele erau in interior gonite de caldura, lupii sapau de zori gropi adanci in care sa se racoreasca, porcii erau…. unde altundeva, decat in namol !? , purcelusii de Guineea aveau niste pui asa mici si frumusei, ca iti venea si tie, om mare sa faci ca un copil, cand ii vedeai.
Aveti grija cand mergeti sa vedeti maimutele… in afara de cele mici, capucin (sau capucino cum le zic copii mei), este si una mare… si tare perversa… adica de-a dreptul obscena… nu stiu de unde a invatat asa gesturi (si n-ati vrea sa dati explicatii copiilor!!!) !
Lacurile sunt pline de nuferi galbeni, de lebede si broscute. Este amenajat si un rau cu minicascade, traversat de o multime de poduri in miniatura. Se pot inchiria si bicliclete, de la intrarea dinspre Bld Nicolae Romanescu, unde este si un monument pe care sunt trecuti toti primarii Craiovei.
Pe malul lacului este un debarcader, de unde poti inchiria o barca daca vrei sa te plimbi, si cateva restaurante - terasa, unde poti sa bei o halba aburita de bere rece, langa un mic fierbinte sau un platou de hamsii.
Din parc, daca nu vi se pare prea morbid, puteti sa traversati si cimitirul Ungureni, pe aleea marginita de castani, si o sa vedeti monumentele funerare ale marilor boieri ai Craiovei, Vorvoreanu, Plesa etc, monumente care se pare ca au fost comandate si aduse din Franta.
Gradina Botanica este cu totul altfel decat cea din Bucuresti, mult mai ingrijita si mai accesibila. Adica, in afara de faptul ca nu are pret la intrare, pe aleile ei, bine puse la punct, poti sa te plimbi cu bicicleta, role etc, exista si o pista de atletism in jurul lacului plin de nuferi si umbrit de salcii, folosita din plin seara cand am iesit noi la plimbare. In lac, o multime de broscute testoase de toate marimile, lebede frumoase cu puisori urati (deocamdata) si galagiosi! Copaci uriasi, iedera incolacita peste tot, banci sculptate in lemn…. Aaa, si intratul cu animale de companie este interzis.
Am mers si prin centru, admirand picturile de pe peretii cladirilor si toate transformatoarele de curent care erau pictate cu diverse imagini. “Milioanele” de porumbei aproape ca-ti fura mancarea din mana, iar terase sunt din plin, daca ti-e sete.
Am trecut si prin Mercur Center, unde am infulecat o pizza, si am admirat de sus tramvaiele, care aratau ca o bucatica de pictura (ale noastre nu sunt asa frumoase ) !
Per total, vazut cu ochii omului din afara, care nu se loveste de aglomeratia din timpul saptamanii, si care cauta frumosul, Craiova mi s-a parut un oras curat, aerisit, frumos, destul de ingrijit (sigur ca mai e mult de munca la el) si merita vizitat macar un week-end!
Trimis de vulpe mihaela in 02.08.17 12:43:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@vulpe mihaela: Un oras ademenitor pentru un city-break in tara noastra! Am vizitat si eu acum 5 ani Parcul Romanescu, care m-a impresionat si atunci, dar cum intre timp a fost reabilitat, il am in vedere in perioada apropiata pentru o excursie de weekend.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Craiova - frumusetea ascunsa a Olteniei — scris în 28.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Craiova, un oras care m-a impresionat!!! — scris în 05.10.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Întâlnire cu Craiova, în premieră turistică — scris în 04.07.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Turist prin Craiova — scris în 04.11.13 de Cristicop din ROSIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- May.2012 Duzii lui Cuza — scris în 06.05.12 de Cristian_h din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Acasa, la Craiova — scris în 22.01.11 de a_raluk din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Orasul meu — scris în 29.08.10 de LoredanaG* din CRAIOVA - RECOMANDĂ