ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 18.01.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Duzii lui Cuza

Ilustrație video-muzicală
ARIZONA DREAM # 02 Goran Bregovic - Dreams


TIPĂREȘTE

Copil fiind de cate ori auzeam ca mergem la Manastira Jitianu stiam ca urmeaza o distractie, o nunta sau un botez, uneori ma intrebam de ce nu mergem la nunti sau botezuri la bisericile din oras si trebuie sa ajungem in afara orasului intr-un fel de semipustietate, dar nu prea ma omoram sa gasesc raspunsul mai ales ca asteptam cu nerabdare sa ajung la Duzii lui Cuza.

Odata ajunsi acolo si eu si sora mea asteptam momentul sa ne facem nevazuti si sa alergam spre plantatia de duzi invecinata cu aceasta manastire. Acolo puteam sa dam frau liber imaginatiei si sa escaladam acei pomi batrani ce formau cu coroanelor lor un fel de ciuperci uriase, si totul se termina invariabil cu o urecheala a manei sau cu o scatoalca dupa ceafa a tatei suparat ca trebuie sa-mi cumpere alti pantaloni "de duminica"!!!

Azi profitand de vremea frumoasa am tras o fuga dupa multi ani pana acolo. Am vrut sa vad ce mai fac prietenii mei, copacii, mai ales ca de multe ori ma intrebam ce s-a intamplat cu ei, ultima data cand i-am vazut isi pierdusera crengile, trunchiurile lor batrane stateau triste si ciuntite acoperite doar de zapada.

Aceasta livada a fost plantata pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si in prezent este declarata monument istoric. M-am bucurat sa vad acesti duzi, nu asa de spectaculosi cum ii stiam insa intineriti verzi si plini de viata.

Alaturi se afla Manastirea Jitianu, a doua ca vechime din judetul Dolj in anul 2006 s-au sarbatorit 450 de ani de la prima atestare documentara. Multi istorici sunt de acord ca in vecinatatea acestui loc s-a dat batalia de la Rovine (17.05.1395), se crede ca Mircea cel Batran drept multumire pentru victorie si in memoria celor cazuti in lupta a construit aici o biserica de lemn. Exista mai multe dovezi privind organizarea manastirii incepand cu sfarsitul secolului XVI insa cert este ca actuala constructie de piatra dateaza din anii 1654-1658 cand ctitor a fost Doamna Balasa sotia Domnitorului Constantin Basarab Carnu

Chiliile din latura de nord au fost reconstruite dupa anul 1938 cand manastirea si-a reluat activitatea dupa o lunga perioada cand functionase doar ca biserica parohiala. Atunci un grup de maicute au construit si atelierele de tesatorie, cusaturi si covoare.

Intre anii 1864 – 1873 in cadrul manastirii a functionat o scoala de agricultura (in acea perioada a fost plantata livada de duzi) mutata ulterior in Herastrau in București. Turnul clopotnitei care avea si rol de aparare a fost construit in 1787.

Pictura din pronaos a fost refacuta in totalitate dupa cutremurul din 1977 cand biserica a fost grav avariata. Nu am gasit detalii despre cand este datata pictura din naos insa mi-a placut foarte mult si stiu ca am citit undeva ca aceasta a fost restaurata la un moment dat de catre Gheorghe Tattarescu. catapeteasma dupa parerea mea este una dintre cele mai frumoase vazute de mine in bisericile din Romania, nu are nimic aurit nimic sofisticat, este alcatuita din mici panouri pictate cu scene alegorice. Foarte frumos este atat tabloul votiv aflat pe peretele din dreapta aflat la intrarea in naos, care-i infatiseaza pe Doamna Balasa si pe Constantin Basarab Carnu, cat si frescele care reprezinta cate doi sfinti in stanga si in dreapta altarului, chipurile acestora par sa fie inspirate de picturile lui Botticelli.

Mi-a placut aceasta escapada, dintr-un oras aglomerat, sufocat de panouri publicitare, cladiri si sosele suspendate in constructie, zeci de mii de masini si soferi grabiti, intr-o oaza de liniste, un loc incalcat de istorie si spiritualitate.

Manastirea Jitianu se afla in comuna Podari sat Braniste la 5km sud de Craiova si este semnalizata corespunzator pe drumul Craiova-Calafat.


[fb]
---
Trimis de Cristian_h in 06.05.12 16:00:20
Validat / Publicat: 06.05.12 17:20:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3115 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[06.05.12 16:41:18]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.05.12 18:14:42]
»

Cum cea mai mare parte a concediului nostru de odihna o petrecem la casa noastra din Ladesti-Valcea iar baiatul si parintii nostri stau acolo aproape intreaga vacanta m-ati convins sa-mi indrept atentia si spre Craiova si imprejurimile ei nu numai spre frumusetile Valcei, Gorjului si Sibiului pe care le batem an de an, avand ca punct de plecare "casa noastra de vacanta". Astept cu interes sa ne mai prezentati si alte monumente sau locuri potrivite de vacanta din zona dv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[06.05.12 18:20:25]
»

Domnule Cristi,

Sper ca ai ramas cu "pantalonii de duminica" ne patati de dude.

Banuiesc ca nu sint coapte la vremea asta...

Astea sint fructele de care nu m-am saturat niciodata. Nu cred ca am mincat mai mult de 10 bucatele cind am intilnit vreun dud in viata mea. De ce nu s-or gasi si la piata? Sau la piata voastra sint?

MCM
[06.05.12 19:29:48]
»

"Baiet fiind paduri cutreieram... " Felicitari

Superbe fotografii, ca si cele din Parcul Romanescu

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.05.12 20:23:40]
»

Da-i bataie Cristi, Craiova si zonele apropiate au foarte multe lucruri interesante de vizitat/apreciat, iubesc acele locuri (sora mea locuieste acolo), este o regiune care merita mai mult promovata.

Te asteptam si cu alte recomandari din zona

iulianic
[07.05.12 20:56:59]
»

@Cristian_h: Am fost si eu la Manastirea Jitianu, dar nu si la Duzii lui Cuza. Daca stiam de existenta acestor copaci istorici, cu siguranta ii priveam altfel.

De asemenea am fost in comuna Dragotesti, la Manastirea Popanzalesti, veche, datand din 1678, renovata de Sf. Calinic de la Cernica in 1853.

Nu pot uita nici Manastirea Cosuna sau Bucovatu Vechi din Craiova, construita in 1843. Desi nu este foarte veche, biserica este deteriorata, cu fisuri in ziduri si picturi degradate. Frumoase locuri, pline de trecut!

Cristian_hAUTOR REVIEW
[07.05.12 21:28:55]
»

@iulianic Manastirea Cosuna este cel mai vechi edificiu religios din piatra din judetul Dolj, insa pana astazi din tot ansamblul initial nu a supravietuit decat biserica, se pare ca la constructia acesteia s-au folosit caramizi provenite de la vechiul castru roman Pelendava, biserica a fost inaltata la 1571 de catre Marele Ban Stefan si de fiul acestuia Parvu, pictura bisericii dateaza cam din acea perioada 1574/1575.

iulianic
[07.05.12 22:18:06]
»

@Cristian_h: Ai dreptate! Am comis o regretabila eroare. Am scris 1843 in loc de 1483 ca an al construirii bisericii.

Despre originile inca insuficient cunoscute ale Manastirii Cosuna, una dintre cele mai vechi manastiri din tara noastra, am aflat ca unele documente afirma ca aceasta a fost construita in 1483 pe ruinele alteia si mai vechi.

Primul document oficial tiparit, care a consemnat existenta acestei manastiri este un hrisov intocmit in anul 1571. In 1572 biserica manastirii a fost refacuta din temelii de Marele Ban Stefan si de fiul acestuia Parvu.

Cu sau fara aceste date mai mult sau mai putin exacte, cert este ca orasul din banie si imprejurimile lui are foarte multe de oferit amatorilor de istorie sau numai de relaxare.

Scrie cate ceva si despre Cosuna! Mai functioneaza Seminarul teologic acolo?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Floria, iulianic, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Craiova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060535907745361 sec
    ecranul dvs: 1 x 1