ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2014
DE ania
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.06.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas prin Cordoba

Ilustrație video-muzicală
Diana Navarro - Campanera


TIPĂREȘTE

Cordoba este un oras plin de viata, tipic andaluz, situat pe malul sudic al raului Guadalquivir. Este renumit pentru monumentele sale spectaculoase si asezarile vechi, dar si pentru pietele mici si fermecatoare.

A fost capitala provinciei romane Baetica si capitala Spaniei maure, in anul 716. Din secolul al VIII-lea pana in secolul al XI-lea emirii si califii mauri si-au tinut curtea aici, Cordoba devenind unul dintre cele mai importante centre culturale, artistice si universitare din occident. Avea aproape 1000 de moschei, 600 de bai publice, palate splendide, o biblioteca cu 400.000 de volume.

Maurii, evreii si crestinii traiau in armonie intre zidurile orasului, care in acea epoca, era considerat al doilea ca importanta, dupa Constantinopol.

In 1236, dupa un asediu de cateva luni, Cordoba a fost cucerita de regele Ferdinand III de Castilia si repopulata cu locuitori din nordul Spaniei. Orasul a intrat intr-un declin constant in secolele care au urmat.

Este usor de explorat, majoritatea atractiilor fiind in jurul moscheii.

Alcazar de los Reyes Cristianos – Construit de Alfonso al XI-lea, in 1328, a fost resedinta monarhilor crestini, Ferdinand III de Castilia si Isabela, timp de 8 ani si este locul in care ei au pregatit cucerirea Granadei.

Apoi functiile palatului-cetate au fost mai putin glorioase. Timp de 300 de ani a fost sediul Tribunalului Inchizitiei. In anul 1812 a devenit inchisoare, dupa care a fost cedat consiliului local si transformat in muzeu.

Este un palat sobru si impunator, in forma dreptunghiulara, cu gradini splendide. Initial avea 4 turnuri: Torre de los Leones, Torre del Homenaje, Torre de la Inquisicion, Torre de las Palomas. Acum mai sunt doar trei, las Palomas fiind demolat in secolul trecut. Interiorul are ca punct de interes sala mozaicurilor romane din sec. al II-lea si al III-lea si un sarcofag roman din marmura, cu ornamente sculptate. Palatul are doua patio-uri (Patio Morisco si Patio Mudejar) si bai maure. Splendidele gradini renanscentiste, elegante si sofisticate, au fost recreate in stil maur in anii '60 ai secolului trecut si in fiecare an in luna iulie, sunt locul de desfasurare al festivalului de chitara din Cordoba.

Acestea se afla in afara zidurilor palatului. Un loc pitoresc si relaxant cu o mare varietate de plante (palmieri, lamai, portocali, leandrii si chiparosi), fantani si iazuri populate cu pesti colorati. Pe aleile gradinii sunt statui ale monarhilor care au contribuit la constructia palatului. Langa gradini se afla Grajdurile Regale, construite de Philip al II-lea in 1570 si refacute de Carol al III-lea, dupa un incendiu major.

Cea mai mare atractie din Cordoba, Mezquita – este singura moschee ramasa din Spania medievala. A fost construita in 785 si extinsa de trei ori. Dupa recucerirea crestina din 1236 s-a incercat transformarea sa in biserica si patru secole mai tarziu, o catedrala (controversata) a fost construita in mijlocul moscheii. Cea mai mare parte a structurii moscheii s-a pastrat si este foarte bine conservata.

Intrarea in Patio de los Naranjos (Curtea Portocalilor) se face prin Puerta del Perdon (Poarta Iertarii). Poarta a fost numita asa, deoarece in zilele de sarbatori religioase, datornicii erau iertati aici. Poarta incorporeaza turnul cu clopotnita, care a inlocuit vechiul minaret si care a fost construit in sec. al XVI-lea. Odata intrat in cea mai veche parte a moscheii, te intampina o padure cu 850 de coloane de jasp, marmura, granit si onix, care se termina cu arcade duble in forma de potcoava.

Cea mai impresionanta dovada de maiestrie mestesugareasca a Mezquitei este mihrabul sau nisa de rugaciune, unde imamul indemna credinciosii la rugaciune, cu mozaicuri desavarsite, stucaturi si texte din Coran gravate in cornise. Pe laturile moscheii au fost construite, de-a lungul timpului, mai multe capele, cum ar fi: Capella de Santa Teresa (contine chivotul din aur si argint al Cordobei), Capilla Real (Capela Regala) care dateaza din sec. al XVI-lea - frumos decorata cu stucaturi in stil mudejar, Capilla Sagrario, Capilla Villaviciosa construita in 1371 – cu uimitoarele sale arcade, etc.

Catedrala in stil renascentist-baroc, a fost construita in 1523-1617 in mijlocul moscheii, distrugand mult armonia acesteia. Stranele corului, sculptate din lemn de mahon si orga sunt foarte frumoase.

Pe vremea lui Columb, raul Guadalquivir era navigabil si apele sale purtau maretele galioane. Podul Roman si o moara de apa araba amintesc de acele vremuri.

Podul Roman – se intinde maiestuos peste apele raului si face legatura intre cartierul Campo de la Verdad si cartierul Barrio de la Catedral.

A fost construit sub comanda impartului roman Augustus. Maurii au extins podul in anul 918..Are 16 arcade, o lungime de aproximativ 250m si 9m latime. In mijlocul podului este o statuie a aparatorului Cordobei, San Rafael, din 1651.

Puerta del Puente - Poarta podului a fost initial o parte din zidurile orasului. In sec. al XIV-lea, Hernan Ruiz III a reproiectat poarta pentru a marca vizita lui Filip al II-lea in oras, construind-o in stil monumental.

Torre de la Calahora – se afla la capatul celalalt al podului roman si la origine a fost un turn arab, reconstruit in anul 1369 si folosit pentru paza intrarii in Cordoba. In prezent el gazduieste Museo Vivo de Al-Andaluz.

Este cu adevarat o placere sa te plimbi prin cartierul evreiesc medieval, Juderia, prin labirintul de stradute inguste pietruite, strajuite de case albe si patio-uri. Am intalnit mici restaurante, cafenele (unele aveau si patio), piete frumoase si magazine de suveniruri.

Sinagoga a fost construita in anul 1315 si este singurul templu iudaic din Andaluzia care a supravietuit expulzarii evreilor din anul 1492. Nu mai functioneaza ca lacas de cult. Exteriorul este foarte simplu, interiorul contine stucaturi in stil mudejar si o inscriptie in ebraica care indica data la care a fost construita sinagoga. Dupa expulzarea evreilor sinagoga a fost transformata in spital, in anul 1588 a devenit capela catolica, acum este muzeu.

Aleea florilor – se afla in inima cartierului evreiesc, nu departe de Mezquita. Este o mica alee care se termina intr-un mic patio. Este flancata de case albe. Ghivece cu flori impodobesc peretii albi ai locuintelor, dar si balconasele din fier forjat si ferestrele.

In plimbarea nostra prin orasul vechi am intalnit multe piete pitoresti, locuri bune pentru odihna.

Plaza de la Corrdera – desi a fost transformata si reconditionata, de mai multe ori de-a lungul vremii, isi pastreaza in mare parte aspectul initial. Are o forma dreptunghiulara, cu porticuri arcuite. In timpul reconstructiei s-au gasit aici mozaicuri, care au fost folosite la Alcazar de los Reyes Cristianos. A fost un loc pentru intalniri, sarbatori, targuri si coride (in sec. al XIX-lea).


[fb]
---
Trimis de ania in 29.01.14 14:20:05
Validat / Publicat: 29.01.14 18:17:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Ronda, Setenil de las Bodegas, Granada, Barcelona
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4743 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P65 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

amero
[29.01.14 18:39:57]
»

felicitari ca ai fost acolo. mie acest oras mi-a palcut in mod deosebit, dupa Ronda poate mai mult decat alte mari orase ale Andaluziei.

webmaster
[29.01.14 18:46:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

aniaAUTOR REVIEW
[29.01.14 18:52:10]
»

@amero: Multumesc. Ronda si Cordoba sunt deosebit de frumoase. Mi-am dorit foarte mult sa ajung sa le vad.

mariana.olaru
[29.01.14 19:46:51]
»

Ronda si Cordoba sunt deosebit de frumoase. Mi-am dorit foarte mult sa ajung sa le vad.

Da', dar daca ai reușit să le vezi, de ce nu ne impartașești și nouă măcar câteva din impresiile tale?! Review-ul reușește cu brio să fie un mini ghid, dar cred că plăcerea lecturii ar fi fost cu mult mai deosebită dacă ne-ai fi ajutat să vedem locurile prin ochii și inima ta, adică să ne faci părtași la trăirile pe care întâlnirea cu Cordoba ți le-a prilejuit si pe care le-am putea experimenta și noi, cititorii, dacă vreodată pașii ne vor purta pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[29.01.14 20:03:41]
»

Sunt convins că, înainte de a ajunge la Cordoba, ai citit review-ul meu, al doilea în lista din josul acestei pagini.

Ca atare, ai văzut că eu am ajuns acolo într-o excursie de o zi, făcută cu o agenție locală, în timpul sejurului din Torremolinos.

Am o curiozitate, Cum ai ajuns acolo? Pe cont propriu, sau cu o excursie organizată?

M-am bucurat să văd fotografiile tale din grădinile de la Alcazar de los Reyes Cristianos, pentru că la data vizitei mele erau niște lucrări care ne-au împiedicat să admirăm aceste grădini în toată splendoarea lor. În plus, mai era și februarie. Dar chiparoșii erau la fel de frumoși...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aniaAUTOR REVIEW
[29.01.14 21:07:02]
»

@Costi: Sigur ca am citit review-ul tau, dar si pe celelalte si mi-au fost de mare ajutor.

In Cordoba am ajuns pe cont propriu cu masina, noi fiind cazati in Fuengirola.

aniaAUTOR REVIEW
[29.01.14 21:12:00]
»

@mariana. olaru: Ai perfecta dreptate.

Dar, cum am mai spus-o si cu alta ocazie: asa sunt eu, mai retinuta.

webmaster13
[29.01.14 22:56:51]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

aniaAUTOR REVIEW
[30.01.14 09:14:00]
»

@webmaster13: Multumesc. Este frumoasa melodia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, ania, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cordoba:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07253885269165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1