ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dunarea - comoara romaneasca

TIPĂREȘTE URM de aici

S-a incheiat mini-intalnirea AFA de Paște

Ne luam la revedere de la Kladovo, un oras mic, cochet, plin de viata, cu oamenii foarte primitori. Fatadele cladirilor pot aduce aminte de trecut, insa acesta nu este un oras istoric fantoma, caci freamata de oameni, localnici si turisti deopotriva. Strazile sunt pline de cafenele, restaurante, patiserii, magazine cu delicatese. Orasul nu a fost inca acaparat de lanturile de magazine internationale, iar pe strazile din centru veti gasi zona buticurilor prin care puteti rataci ore intregi in cautarea darului personalizat.

Pentru ca am vrut sa prelungim sederea si pentru ca aerul de vacanţă inca plutea am lasat in dreapta Portile de Fier I si am urmat soseaua ce serpuieste prin Muntii Miroc, sosea sapata in munti si presarata cu numeroase tuneluri si poduri si din cand in cand cu locuri unde poti opri pentru a privi apa cea mare si albastra.

Dupa 12 km aveam sa ajungem in localitatea Tekije. In urma construirii barajului de la Portile de Fier vechea asezare Tekije ca si alte sate sarbesti (si romanesti, inclusiv celebra insula Ada Kaleh au fost inundate de apele lacului de acumulare), asa ca locuitorii au fost stramutati formand actuala localitate Tekije. Populatia majoritara este formata din sarbi alaturi de care locuiesc si romani. Ocupatia predominanta a locuitorilor este pescuitul.

In zona Cazanelor Mici pe malul sirbesc (stiam de cand am fost in excursie cu barca de la Orsova si de care nu te poti apropia f mult fiind in apele teritoriale sirbesti) se afla Tabula Traiana descoperită în anul 1961, atunci când autorităţile de la acea vreme au luat decizia ca întreaga zonă să fie cercetată din punct de vedere arheologic atât în România, cât şi în Serbia, dat fiind faptul că se intenţiona începerea lucrărilor la hidrocentrala Porţile de Fier I şi se ştia faptul că o serie de vestigii urmau să fie acoperite de apele Dunării. Aşa se face că în perioada de dinaintea construcţiei de la barajul Porţile de Fier I, acest monument a fost strămutat de la locul de origine, ţinând cont de faptul că apele fluviului aveau să crească considerabil. Astfel, pentru a putea fi salvat a fost ridicat la o înălţime de aproape 30 de metri.

Continuam drumul si zarim pe malul romanesc Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia. Ne oprim intr-un refugiu sa facem poze. In aceste refugii se aflau bancute in cazul in care doreai sa stai sa mananci, sa te odihnesti. Șoseaua virajată are un asfalt bun si cu toate acestea putine masini am intalnit desi drumul arata ca duce spre Belgrad. Trecem de Donji Milanovac, drum ce trece pe la marginea Parcului National Djerdap, si mergem pur si simplu pe langa Dunare, odata cu ea.

Casute albe, cochete pe dealuri si gradini ingrijite, pomi deja in floare, semn ca parca vremea a fost mai prietenoasa aici.

Ne hotaram sa ne intoarcem si pe pamant romanesc. Trecem granita la Portile de Fier I. Si incepe statul la coada, si gropile. Ale noastre. Ajungem in Orsova, trecem prin Eselnita si observam diferenta dintre drumuri: malul sirbesc inalt, impadurit, putin circulat, cel romanesc plin de pensiuni si vile intre sosea si Dunare, care mai inalta care mai colorata, si aproape fiecare cu o barca / salupa in curte.

Cu greu gasim un loc de parcare inainte de podul Mraconia de unde incercam printre multitudinea de oameni sa imortalizam inca o data chipul regelui dac Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa (cu doar şase metri mai mică decât Statuia Libertăţii din SUA).

În jurul podului au fost instalate câteva tarabe cu suveniruri, adica magneti de la 5 lei, şi niste pubele care dau pe afara.

De pe malul sirbesc nu am vazut nivelul Dunarii, dar acum fluviul ne-a arata adevarata fata. Nu ne-am inchipuit ca poate seca asa de mult in conditiile in care auzisem cu cateva zile inainte ca Dunarea iesise din matca si inundase la Galati si Tulcea.

Oricum vremea minunata, 24 grade Celsius, si ziua libera de Paste a facut ca multa lume sa doreasca sa iasa din casa. Din cate pontoane sunt amenajate aici pentru a pleaca în croaziere scurte pe fluviu doar una era functionala. Pretul 30 lei / persoana, iar timpul de asteptare cateva ore.

Imediat după pod, într-o cotitură a şoselei se găseşte Mănăstirea Mraconia, construită peste structura unei vechi clădiri care ajuta la navigaţia în Cazane. Dincolo de Mraconia se deschide golful Dubova, cu ape calme, şi comuna omonimă, una dintre cele mai pitoreşti de pe Dunăre.

Fie iei cea mai complexă Croazieră pe Dunăre, fie mergi cu masina de-a lungul drumului peisajele fabuloase pe care ochii le descopera atât pe malul românesc, cât şi pe malul sirbesc, întinderea de ape, obiectivele turistice te fac sa nu simţi trecerea timpului.

Facem cu mâna Dunarii „cea mai mare comoara cu care natura a inzestrat tara noastra” si pornim spre casa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de fredutza in 13.04.18 09:02:04
Validat / Publicat: 13.04.18 10:14:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Un prim popas pe malul sirbesc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.04.18 09:25:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Clisura Dunării, #EXCURSII și CĂLĂTORII - CLISURA DUNĂRII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

fredutzaAUTOR REVIEW
[13.04.18 10:00:35]
»

@webmasterX: Multumesc. Am fost nehotarata unde ar trebui sa postez. Am postat unele poze facute in 2013 atunci cand am vizitat pentru prima data aceasta zona. Daca nu e corect asa, se pot sterge.

Denisa13
[13.04.18 12:40:37]
»

Am vizitat si noi pentru prima data anul acesta cele doua maluri ale Dunarii. Malul romanesc l-am vizitat in joia mare si am avut parte de un drum foarte liber ceea ce ne-a permis sa facem multe opriri si sa mergem in ritm propriu, sa observam peisajul. Am mers de la Orsova pana la Moldova Noua.

A doua zi am fost pe malul sarbesc impreuna cu @Dan&Ema, de la Kladovo la cetatea Golubac si am avut parte tot de o sosea goala.

Fiecare experienta a fost una placuta. Calitatea asfaltului este similara. Soseau sarbeasca este mai inalta astfel vederea de asamblu asupra cursului Dunarii este mai spectaculoasa.

Mi-a placut mai mult la sarbi faptul ca au parcari in locurile de unde se iveste o priveliste frumoasa, amenajate cu umbrela, masa si bancute, dar si existenta toaletelor ecologice pe marginea soselei.

Cred ca vara la noi este un furnicar pe drum si nu ai unde opri, nu cred ca poti vedea mare lucru de pe sosea din cauza vegetatie. Din punctul asta de vedere am ales perioada perfecta. Pomii nu erau foarte infrunziti si drumul gol.

ungureanica
[13.04.18 12:47:38]
»

Mă bucur că ați ajuns în zonă și că v-a plăcut.

fredutzaAUTOR REVIEW
[13.04.18 13:08:55]
»

@Denisa13: Peisajele sunt nemaipomenite, te lasa fara cuvinte. Este o zona in care poti sa revii si sa vezi de fiecare data altfel locul.

Cum se simte printesa ta? Sper ca greul a trecut. Sanatate!

fredutzaAUTOR REVIEW
[13.04.18 13:14:44]
»

@ungureanica: Deja sunt veterana: e a doua vizita in zona. Si nu ma opresc la acest numar.

Denisa13
[13.04.18 13:21:54]
»

@fredutza:Multumesc de intrebare. Este ok. Se bucura de vacanta. Nici saptamana viitoare nu merge la scoala. Ea n-a avut nici o problema in afara unor perioade de mancarime care se potoleau dupa un dus caldut. De luni nu mai are nici mancarimi si febra n-a avut.

iulian68
[13.04.18 13:53:28]
»

Off, eu nu am zăbovit niciodata pe acolo, si desi am trecut cu masina u am avut niciodata ocazia să vizualizeze toate acele minunați! Cred ca pentru asta ar trebui să fac un plan pt 5-6 zile doar pentru acel segment.

fredutzaAUTOR REVIEW
[13.04.18 14:04:25]
»

@iulian68: Cum ziceam cand eram la scoala: suntem chit. Nici eu nu am fost pe Bernabeu si pe Camp Nou, nici tu pe Clisura.

iulian68
[13.04.18 14:09:26]
»

@fredutza: ????????????

ANILU
[14.04.18 12:47:47]
»

@fredutza: Am citit tot ce ați scris, adică cei care ați fost la Kladovo, despre plimbarea pe malul sârbesc al Dunării.

Pe Clisura Dunării de la noi m-am plimbat de mai multe ori și întotdeauna mă întrebam cum se vede Dunărea de pe malul sârbesc. Șoseaua fiind mai înaltă ai altă perspectivă a Dunării și a malului românesc.

Mi-a plăcut plimbarea și mai ales pozele, chiar dacă unele erau din 2013, am văzut Dunărea în perioade diferite.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Denisa13, fredutza, iulian68, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050572156906128 sec
    ecranul dvs: 1 x 1