GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina Stefan cel Mare şi Sfânt
Cu câtiva ani în urmă am făcut o excursie organizată de 5 zile în Republica Moldova (eu îi spun tot Basarabia). Am locuit la acelaş hotel, Hotel Europa vezi impresii, pe care vi-l recomand fără reticenţe în caz că ajungeţi acolo. Hotelul este asezat pe strada Vasile Lupu nr. 16, la 2 km de grădina publică Stefan cel Mare şi Sfânt. Având zilnic de vizitat multe obiective în toată ţara, am străbătut oraşul dimineaţa şi seara printre picături şi deşi am vizitat grădina şi am făcut câteva poze, nu am scris nimic despre ea.
Robert a publicat de foarte puţin timp un serial foarte documentat, interesant şi complet în 7 episoade despre Republica Moldova dar despre grădină scrie doar atat: Excursia noastră a continuat prin cel mai vechi Parc din oraș. Gradina Publică Ștefan cel Mare este fondată în anul 1818. Este un parc mare aerisit, un parc unde ne-am plimbat în voie și ne-am relaxat alături de localnici într-o frumoasă zi de mai, prima zi de paste.
Nici în reviewurile scrise dealungul timpului de alţi useri nu am găsit referiri mai consistente despre acesta.
Cum în ultima lună m-am axat pe descrierea unor parcuri şi grădini din Europa, cred că a venit timpul să scriu şi despre cea din Chişinău.
Acces
Grădina publică Stefan cel Mare şi Sfânt (47°1′31.8″N 28°49′40.4″E) sect. Buiucani se află în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 31 August 1989, Maria Cebotari și bd. Ștefan ce Mare și Sfânt. Are șapte intrări pe întreg perimetrul. Cu transportul public se ajunge cu liniile de autobus: 101,138,174,5, 162 sau troleibuz: 22,30,3
Istoric
Este cea mai veche grădină-parc din Chișinău, conceput și amenajat în manieră clasică pe o suprafaţă de 7 ha.
- În 1818 s-au făcut primele plantaţii pe baza proiectului arhitectului basarabean Ozmidov.
-În 1825 inginerul Bogdan Eitner a trasat aleile, au fost plantați arbori și arbuști, înclusiv 1.000 de salcâmi.
-În 1835 a devenit grădină publică, intrarea pe atunci fiind cu plată. S-au amenajat intrările, două fântâni arteziene cu o adâncime de 13 m, pavilioane de recreație, scrâncioburi pentru copii. Iniţial pentru a proteja puieţii parcului de animalele domestice parcul era înconjurat de nuiele, apoi a fost făcut un gard de lemn, de piatră si actualmente are un gard frumos de fontă proiectat de Alexander Bernardazzi. În grădină sunt 50 specii de arbori, unele specimene de dud și salcâm atingând vârsta de 130-160 de ani.
-În 1885 a fost amplasat într-un colţ al grădinii bustul lui Puşkin căre iubea Chişinăul şi- i plăcea să se plimbe prin parc. După război bustul realizat de sculptorul A. Opekuşin a fost adus în centrul parcului.
-În 1928 s-a amplasat în faţa intrării principale a grădinii statuia lui Stefan cel Mare. Ea a fost realizată în perioada 1925-1928 de sculptorul basarabean Alexandru Plămădeală şi turnată la Bucuresti din bronzul provenit de la 6 tunuri mari, capturate de la otomani în timpul războiului de independență din anii 1877-1878. A fost inaugurat în 1928, când s-a celebrat aniversarea de zece ani de la Marea Unire din 1918. În timpul războiului a fost evacuată de două ori în România şi restituit Chisinăului în 1945. Statuii i s-a schimbat locaţia de câteva ori dar în 1989 a fost amplasat la intrarea principală în grădină aşa cum a gândit sculptorul Plămădeală. Este un smbol al oraşului şi în faţa lui se ţin importante adunări populare.
-În 1958 a fost inaugurată Aleea Clasicilor dotată iniţial cu 12 busturi ale scriitorilor ruşi şi sovietici şi câţiva români. După 1957 şi până în zilele noastre ea s-a îmbogăţit ajungând la 32 de busturi amplasate de o parte şi alta a aleii centrale care leagă statuia lui Stefan cel Mare cu centrul grădinii în care se află un havuz. Busturile clasicilor au fost turnate din bronz și instalate pe postamente din granit roșu. Cuprinde sculpturile unor mari personalităţi literare române şi basarabene, unele interzise înainte de 1990. Citez la întâmplare câteva:V. Alecsandri, G. Cosbuc, M. Eminescu, I. Creangă, Ctin Stere, M. Sadoveanu, Gr. Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu şi până la 32 alţi clasici dar şi scriitori care au luptat pentru unirea cu România în 1918.
-La 9 mai 2008 de Ziua Europei a fost inaugurat la intrarea în grădină Scuarul Europei. În centrul scuarului este amplasat drapelul Uniunii Europene, iar pe pe ambele părți ale scuarului sunt înălțate drapelele Chișinăului şi cel al Republicii Moldova. Anual în acest scuar primarul Chişinăului îşi prezintă raportul de activitate.
Denumirile grădinii
Din 1818 s-a denumit Grădina Alexandru (în cinstea împăratului Alexandru al II-lea), din 1949 Grădina Publică Orășenească apoi Parcul Aleksandr Pușkin şi din 20 iulie 1990 Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt
De ultimă oră
-În fiecare an începând cu 2022, în grădina Stefan cel Mare şi Sfânt se organizează o petrecere a vârstnicilor cu muzică şi dans. Anul acesta s-a ţinut în WE 20-21iulie şi distracţia a fost atât de mare încât a ţinut până spre miezul nopţii.
-De ziua limbii române pe 31 august s-au adunat în faţa statuii lui Stefan cel Mare, câteva mii de rusofili care cu pancarte scrise cu litere chirilice şi cu manifestări foarte vocale au susţinut că limba moldovenească e de sine stătătoare. Nimic mai fals, este limbă română, nici măcar dialect dar aşa cum sunt regionalisme în Transilvania, Oltenia, Banat, Moldova, aşa e şi în Basarabia.
-Pe 20 octombrie va avea loc un referendum privind aderarea la UE. Rezultatul e incert pentru că aşa cum afirmă TVmd. Poliţia şi Procuratura Anticorupţie a depistat 130000 de cetăţeni cărora li s-au transferat 15 mil dol din partea partidului prorus al lui Ilan Sor, pentru a vota împotriva aderării la UE. Cetăţenii sunt cercetaţi în stare de libertate. După validarea rezultatului, ca totdeauna va avea loc o adunare populară în faţa statuii lui Stefan cel Mare. Din păcate mare parte din generaţia tânără cu aspiraţii occidentale a emigrat în Europa după ce şi-a luat cetăţenia română.
Dacă ajungeţi în Republica Moldova- sigur are obiective interesante- dar alocaţi două ore grădinii publice, care pe lângă liniştea şi relaxarea pe care ţi-o conferă, este împreună cu statuia lui Stefan cel Mare o lecţie de istorie pe aceste meleaguri cândva româneşti.
Trimis de Michi in 05.10.24 12:08:08
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Surprinzător de fain — scris în 19.08.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Despre Chișinău — scris în 22.05.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Risti si castigi sau comorile ascunse ale Chisinaului — scris în 07.09.18 de paul.boalca din DONCASTER - nu recomandă
- Feb.2018 Chisinau - o intoarcere in timp — scris în 21.02.18 de Gilo5 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jun.2017 De Rusalii in Republica Moldova - Chisnau — scris în 13.02.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Prima data in Republica Moldova - Sarbatori Pascale 2017 — scris în 17.02.18 de VAS din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Chișinău – o întoarcere în timp — scris în 22.02.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ