ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vederi de pe Coltii Albinei (I)

TIPĂREȘTE

Acum cateva zile cand imi beam cafeaua la umbra platanului, o albina era sa se inece in cana mea. Dupa resuscitare am certat-o zdravan, caci nu inteleg ce cauta in otrava vietii mele cand florile din jur sunt atat de bogate. Ridicand privirea sa-i arat padurea, mi-am amintit ca anul trecut am lasat ceva neterminat aici pe AFA: Coltii Albinei si zarile dimprejurul stancii. Revin cu cateva fotografii, unele chiar de sambata trecuta si cu un nou indemn de a va invita prin zonele acestea unde unii dintre voi vor gasi pace sufletesca si aer curat. Si nu in ultimul rand: dupa ce am scris titlul am vrut sa vad daca sunt si altii carora le-a placut zona. Da, aici pe afa, FlorinAndrei cu Cabana din brazi, dumnealui mi- a umezit putin privirea, placut in torida zi bucuresteana. La postarea mea veche Coltii Albinei este un ecou despre crucea lui Mihai Viteazul, cea care astazi lumineaza valea in fiecare noapte si pe care v-o arat intr-o poza recenta, deci n-ar fi rau sa cititi.

Coltii albinei, un nume care ne mira desi, de multe ori in drumurile noastre am intalnit denumiri mult mai ciudate. Legenda stancii, singura, am aflat-o de la dl. prof. Viorel Ghinete, cel ce prin monografia sa mi-a luminat multe intrebari: acolo si-au gasit sfarsitul doua fete frumoase din comuna, fete ce nu gaseau baieti pt hora; intr-o zi doi flacai frumosi le-au horit apoi le-au invitat pe stanca unde salasuiau duhurile rele si nimeni nu le-a mai vazut. Probabil duhurile erau vulturii care zburau de acolo si furau puii de gaina!

Comuna Stoenesti este pe valea Dambovitei, pe DN 72, Campulung- Targoviste iar atunci cand DN1 Brasov-Bucuresti este foarte aglomerat, politia dirijeaza circulatia spre Bucuresti prin DN73 / Basov- Campulung; la intersectia cu Holcim este si indicator Targoviste si astfel obligatoriu treceti prin Stoenesti (drumul spre autostrada Pitesti-Bucuresti este inca destul de neplacut, deci nu-l recomand). Daca v-a apucat noaptea pe drum, dupa ce s-au aprins luminile stradale, cautati cu privirea pe stanga cand veniti spre Targoviste si veti vedea crucea ce lumineaza valea.

Comuna are o varsta apreciabila, aprox. 5000 ani. Cele mai sigure urme atesta prezenta dacilor aici; valea Dambovitei era intens circulata in zona unde a existat si o vama, drumul facand legatura Brasovului si Campulungului cu porturile. Dar cea mai infloritoare perioada pt comuna Stoenesti a fost atunci cand aici s-a stabilit comandorul amiral Dan Zaharia, un mosier luminat cu aplecare spre oameni. Amiralul a inceput in 1930 modernizarea comunei construind aici primarie, scoala, banca, cooperativa, baie comunala, monumentul eroilor, a construit uzina pe Dambovita pt electricitate, a asfaltat strada principala, a indiguit Valea lui Mares pt a preveni inundarea satului si nu in ultimul rand Biserica cea noua si multe altele. Primaria functioneaza si astazi in cladirea construita de amiral si inca se poate spune ca este corespunzatoare activitatii moderne. A fost un vizionar si un bun organizator, el reusind sa faca toate acestea din bani stransi de peste tot, apeland la ajutorul numelor sonore din vremea aceea, ajutat si de prieteni, unul din ei fiind preotul Gh, Cotenescu, foarte iubit de soldati in razboi, drept pentru care a avut placuta surpriza sa primesca donatii de la acestia pt ridicarea noii biserici ce se inalta mandra si azi. Dar un nor negru al vulcanului planetar a oprit toate aceste lucrari ce au adus faima comunei. Dupa 1989, o palida recunostinta, doua strazi importante poarta numele Amiral Dan Zaharia si Preot Gh. Cotenescu.

Pentru cei ce cauta un loc de gratar si plaja pentru cateva ore, le recomand inca placuta Vale a Badencii: este indicator si pod pe dreapta. Izvoraste din muntii Leaota, isi aduna afluentii uneori mai navalnici si se daruieste Dambovitei. Pe valea aceasta este unul din satele de rudari argeseni, nu sunt probleme cu ei, nu va intampina precum cei de la Cetatuia Negru Voda, deci puteti sa va asezati pe malul apei pt odihna. Drumul este asfaltat in zona satului apoi, daca n-au fost ploi puternice, puteti inainta destul de mult pe vale. Era un proiect al primariei sa devina zona turistica a varfului Leaota, acum este tacere. Veveritele jucause s-ar putea sa va studieze din pomi, nu mereu, ele vin uneori in nucii din sat iar noaptea cand latra cainii, nu va speriati caci s-ar putea sa fie simpaticii arici. Comertul la poarta este si aici prezent, veti gasi pe marginea drumului, tuica, rotitele de branza afumata numite cascavele, oua, fructe, miere, diverse dulceturi cu fructe de padure, poate si ceva impletituri de lana. In sat sunt magazinase cu alimente, cel mai diversificat in fata primariei; in ultima duminica din iulie este sarbatoarea fiilor satului si, sa speram ca vor organiza iar concursul de parapante. Din sat se pot face drumetii, se poate urca sus la ColtiiAlbinei unde privelistea este superba, pt a ajunge sus intrebati localnicii de pe langa biserica si va indrum; este in constructie un hotel, despre cazarile la pensiuni gasiti pe booking.com, nu multe.

Zona vaii Dambovitei argesene este superba, nu degeaba sar scantei intre rudarii si calugarii de la Cetatuia Negru Voda, loc de legenda de care vom vorbi curand.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 07.07.15 13:45:46
Validat / Publicat: 07.07.15 18:05:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 1844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Fosta maidaneza capitalista acum 15 ani, mosiereasa acum cand ajunge...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.07.15 18:05:22]
»

@elviramvio - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile" (deja existentă pe sait)

luciaoradea
[12.07.15 13:18:10]
»

@elviramvio -

Frumoasă descriere a unor locuri superbe, minunate pozele.

Iar pisica e o dulceață! Exact așa e și Chița noastră (alint de la Blacky, Blachita... ????). Noi îi spunem că precis are ceva neamuri în Corfu, că numai pe acolo am văzut așa o sumedenie de mațe negre... Așa că poate are niscaiva rădăcini corfiote, mai știi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055989980697632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1