ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Descopera Muscelul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Tocmai despre unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenia nu am scris nimic pe acest site, insa sunt pregatit sa-mi indrept greseala povestindu-va despre un mic dar cochet orasel din zona subcarpatica, cel mai vechi oras cunoscut din Tara Romaneasca. Ati ghicit, este vorba despre Campulung Muscel despre care s-a scris prea putin si nesemnificativ fata de ceea ce a reprezentat in istoria tarii noastre, in traditiile si cultura poporului, aici nascandu-se prima scoala cu predare in limba romana dar si primul document cunoscut redactat in limba romana.

Sunt foarte multe de povestit despre acest oras, despre istoria sa zbuciumata, despre viata campulungenilor care a fost si este in continuare destul de grea, despre industria infloritoare care acum nu mai exista, despre traditii populare si obiceiuri din stramosi, despre obiectivele turistice si nu in ultimul rand despre bunatatea oamenilor. Sunt multe lucruri de atins, nu cred ca am timpul sa scriu atat de mult, insa va voi lasa placerea descoperirii atunci cand in drumul vostru prin aceasta localitate veti gasi ragazul sa va opriti la cateva obiective turistice sau la o simpla cafea, in centrul orasului.

Din 1975 aproape in fiecare an ajung in acest oras deoarece mama provine de aici, aici am toate rudele din partea mamei si aici mi-am petrecut foarte multe saptamani de vacanta asa cum procedez si acum, de aceasta data impreuna cu fetele mele.

Fiecare obiectiv turistic in parte merita cate un review separat, nu voi face acest lucru le voi descrie pe toate in acest review, nu doresc fragmentarea impresiilor, chiar daca se stirbeste din volumul informatiei.

Campulung Muscel este un orasel amplasat pe drumul DN73 la aproape 70 de km de Pitesti si 80 de Brasov, orasul este dispus pe o axa nord-sud paralela cu raul Targului, in ultimii ani orasul a inceput sa se dezvolte si pe axa est-vest unde au aparut foarte multe cartiere relativ noi.

Primele referiri administrative la aceasta asezare provin de pe la inceputul sec. al XIII-lea cand se stabileste Curtea domneasca in Campulung Muscel in perioada lui Basarab 1, moment in care orasul incepe sa se dezvolte in principal prin comertul cu animale. Este atestat ca fiind cel mai vechi oras din Tara Romaneasca si in acelasi timp unul dintre cele mai mari targuri, fiind pentru mai multe decenii capitala tarii, pana cand aceasta a fost mutata la Curtea de Arges.

Au aparut din ce in ce mai multi negustori, foarte multi sasi care au descoperit potentialul zonei, au aparut scoli de mestesugari si de negustori, un centru vamal, chiar daca in timp nu a mai fost capitala tarii, orasul s-a bucurat de o crestere economica in special datorita mestesugarilor organizati pe profiluri de lucru, dar si datorita amplasarii strategice pe drumul catre Transilvania.

Istoria moderna nu a ocolit acest oras, Revolutia de la 1848 si cele doua Razboaie mondiale lasand urme adanci in viata sociala si economica a regiunii care in acele perioade a avut de suferit dar care a unit si mai mult campulungenii

Nu in cele din urma alaturi de constituirea primei scoli in limba romana aici a fost consemnat si primul document redactat in limba romana, acesta fiind Scrisoarea lui Neacsu, document care se pastreaza si astazi la Arhivele din Brasov.

Populatia orasului a scazut foarte mult in timpul primului razboi mondial datorita pierderilor insemnate de vieti omenesti si acest lucru a continuat si in cel de-al doilea razboi mondial cand concentrarile atingeau si tinerii de 17-18 ani care intrau direct in razboi fara a avea o experienta de front sau de lupta.

Abia mult timp dupa al doilea razboi populatia incepe sa creasca, acest fapt datorandu-se dezvoltarii industriale prin aparittia de fabrici, aici amintind celebra defuncta uzina ARO, Combinatul de fibre sintetice si cel de prelucrare a lemnului.

In prezent Campulung Muscel este un oras cu o economie destul de fragila, stalpul de baza provenind de la Combinatul de ciment Holcim, dar si de la fabrica de mobila „Corvinul”. Mai exista firme de prelucrare a mobilei, de tesaturi si covoare dar si numeroase firme care lucreaza impreuna cu grupul Dacia Renault pentru ambalarea si productia de piese auto. Pe vechea platforma ARO a existat o fabrica de producere piese de schimb atat pentru Aro cat si pentru Dacia, insa acea fabrica s-a inchis si in prezent intreaga platforma este destinata inchirierii de hale pentru depozitare marfa.

In ultimii ani a inceput sa se puna accent si pe latura turistica a zonei, aici existand numeroase atractii de la cabanele din jurul lacului Rausor, pana la monumentele istorice foarte apreciate si bine reprezentate.

Cartierul Grui este unul dintre cele mai noi din oras, amplasat pe dealul cu acelasi nume, de unde se poate admira intreaga panorama a orasului pana la Valea Romanatilor dispusa dincolo de oras catre fermele de ovine. Aici blocurile sunt noi pretul lor fiind pe masura amplasarii excelente, desi accesul se realizeaza doar pe un singur drum care face legatura cu centrul orasului.

In oras sunt foarte multe hoteluri si pensiuni majoritatea timpului acestea sunt foarte aglomerate, foarte multi decid sa ramana peste noapte in oras in drumul lor catre Brasov, este posibil sa aveti surpriza sa nu gasiti locuri libere daca in prealabil nu faceti o rezervare. Cel mai solicitat hotel este Muscelul, amplasat chiar in centrul orasului in apropierea Muzeului de istorie, este unul dintre cele mai vechi hoteluri, in prezent fiind catalogat la 2 stele. Parcarea cam mereu am zarit-o plina, deci hotelul este foarte solicitat avand o amplasare excelenta.

Un alt hotel (pensiune) deosebit de solicitat care mie mi-a placut foarte mult ca arhitectura si design este Nico-Pardon amplasat in centrul orasului in apropierea bulevardului Pardon (bulevard a carui nume a fost dat datorita aglomeratiei de pietoni care se plimbau si care mereu se atingeau unii de altii), este o pensiune etichetata la 3 stele foarte apreciata datorita amplasarii in apropierea centrului orasului. Noi am luat masa in urma cu ceva timp aici si restaurantul este foarte primitor iar preparatele foarte gustoase. Chiar daca nu alegeti sa ramaneti peste noapte aici, macar faceti o vizita restaurantului si nu veti fi dezamagiti. Este amplasat chiar la capatul bulevardului Pardon, in apropierea pietei centrale.

Mai cunosc o pensiune pe langa care am trecut de foarte multe ori si care mi-a atras atentia, este vorba de Kokett este catalogata la 3 stele si este foarte aproape de centrul istoric. Aici servesc si numeroase produse de patiserie excelente. Au o terasa foarte interesanta cu multe plante exotice si mult verde, muzica in surdina si servire impecabila. Partea de hotel nu o cunosc, insa cand am fost noi parcarea din strada era plina.

Restaurantul Ciobanasul se afla intr-o zona verde a orasului pe un deal cu o panorama foarte frumoasa, este unul dintre cele mai apreciate restaurante, specificul meniului este axat pe bucataria romaneasca traditionala, dar se pot servii si mancaruri italiene, paste etc. Noi am fost de cateva ori, preturile nu sunt foarte mici, insa portiile sunt indestulatoare iar calitatea este ireprosabila.

In oras exista numeroase cofetarii si patiserii, una foarte apreciata chiar vis-a-vis de hotelul Muscelul, unde servirea se poate face atat in interior cat si exterior atunci cand vremea permite.

Obiectivele turistice sunt pe cat de numeroase pe atat de interesante si acopera toata gama turistilor care doresc un anumit tip de vacanta, de la vacantele ecumenice pana la cele de drumetii pe munte, de la cele istorice pana la cele de relaxare la pescuit.

Muzeul de istorie si arta plastica este amplasat intr-o cladire veche care a apartinut Consiliului Popular al orasului, in plin centru, l-am vizitat in urma cu cativa ani, exista foarte multe documente din timpul Revolutiei si a celor doua razboaie mondiale, este amplasat pe doua nivele, si ordonat in functie de perioada istoriei, astfel ca se incepe de la perioada bronzului si se termina cu fotografii si evenimente din perioada comunista.

Muzeul de etnografie este poate cel mai celebru muzeu din oras, aici fiind expuse lucrari de arta foarte vechi, razboaie de tesut, ustensile de prelucrare a lemnului, porturi populare din zona dar si din zonele invecinate, galerii de arta din perioada Tarii Romanesti, covoare tesaturi si alte asemenea obiecte populare.

Manastirea Negru Voda una dintre cele mai vechi manastiri din tara noastra aici se afla una dintre cele mai vechi placi de mormant apartinand lui Basarab 1 dar si foarte multe icoane vechi de o valoare inestimabila.

Manastirea Namaiesti este amplasata la aproape 5 km de Campulung Muscel spre Brasov, in satul Namaiesti, un sat sarac cu foarte multi rromi care intind mana ori de cate ori opresti. S-au povestit foarte multe despre Manastire, intr-adevar este foarte frumoasa, partea veche este sapata in stanca si adaposteste o icoana inestimabila Icoana Maicii Domnului care se spune este una dintre cele 12 icoane pictate de Apostolul Luca, este inramata in argint si este loc de inchinare pentru cei care ajung aici.

Singurul lucru care nu mi-a placut si aici nu este legat de manastire ci de maicuta care era in usa bisericii, atunci cand am scris un acatist si am dorit o pomenire de 12 ori, am intrebat-o cat trebuie sa dau si mi-a raspus 300 lei, mi s-a parut extrem de mult mai ales ca nu primeam nici o chitanta sau ceva asemanator. Si asta s-a intamplat in urma cu 3 ani.

Am plecat profund dezamagit si de atunci nu am mai fost niciodata acolo desi am trecut de multe ori prin apropiere. Ma rog…

Mausoleul de la Mateias (Eroilor) este amplasat la aproape 10 km de Campulung pe DN73 catre Brasov, se trece de Combinatul de ciment si dupa o urcare accentuata pe serpentine ajungem la Mausoleu in fata caruia intalnim o parcare generoasa si o priveliste incantatoare asupra dealurilor Stoienestilor.

Nu dezvolt foarte mult subiectul, s-au scris foarte multe pe site, eu am ramas impresioanat de scenele de lupta din interior, pentru fiecare grup care paseste inauntru se creeaza un scenariu de lupta, machetele din interior incep sa prinda viata si sa traga in inamici, zgomotele de pusti si tunuri strigatele „La lupta”, drapelele care flutura creeaza senzatia ca participi efectiv la lupta, este un scenariu absolut incantator care mi-a placut foarte mult.

Impresionant este si locul unde sunt depozitate unele din ramasitele ostasilor care au luptat aparand culoarul Rucar – Bran, dar si numele ostasilor incrustate in marmura care au pierit atunci.

Este un loc impresionant atat ca realizare cat mai ales ca incarcatura sufleteasca, acei oameni si-au dat viata pentru dorinta de libertate, ceea ce nu vad ca se mai poate intampla in ziua de astazi.

Cabana Voina in timpul perioadei comuniste a fost una dintre cele mai apreciate, sunt in jur de 17 km din Campulung, se trece prin comuna Leresti, aici traiesc foarte multi rromi, deci atentie sa aveti masina bine echipata, drumul s-a degradat an de an, asfaltul s-a stricat si totusi multe masini continua sa urce la Voina, fiind inca o alegere buna pentru week-end pentru a sta la cabana sau la cort sau pentru a urca in masivul Iezer Papusa. Eu am stat atat la cort cat si la cabana, sunt camere cu cate doua sau patru paturi iar restaurantul este destul de marisor.

In oras, anual au loc diferite manifestari, festivaluri, targuri, foarte multe cu traditie, programul lor cred ca se poate gasi pe net, cert este ca pentru un popas sau pentru un sejur de cateva zile Campulung Muscel poate fi o gazda perfecta si interesanta.

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 25.10.10 13:56:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6249 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dealurile din zona Stoienesti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

krondia*
[25.10.10 15:17:30]
»

Gând la gând cu bucurie. Ieri am fost la Câmpulung într-o plimbare prelungită şi un ocol forţat din cauza unui raliu. Fetele tale probabil cunosc cofetăria-patiseria "Iepuraşul" din centru, vizavi de Hotel Muscelul. Specialitatea casei, prăjitura cu acelaşi nume, a fost delicioasă. Mi-a plăcut şi parcul din centru, arhitectura clădirilor vechi. Mănăstirea Negru Vodă era în renovare, biserica mare era închisă. Până la Piteşti un indicator arăta 55 km, sper să ajung cândva cu mai mult timp şi pe acolo. Frumoase locuri, mă bucur că le-ai adus la lumină.

webmaster20*
[25.10.10 15:22:50]
»

Sper sa placa videoclipul cu Muscelul de altadata.

Vizionare placuta!

sandu.53
[25.10.10 15:40:39]
»

Pentru mine, Campulung Muscel este unul dintre cele mai dragi orasele si il vizitez ori de cate ori merg la sora mea la Malu cu Flori localitate aflata nu prea departe! Civilizat, frumos cu multe obiective pe care le-ai prezentat excelent intr-un review complet, extrem de util! felicitari si astept sa scrii despre Cabana Voina un loc extrem de laudat dar la care din pacate eu inca nu am ajuns!

mariana.olaru
[25.10.10 16:13:53]
»

Cum Câmpulungul îmi este foarte familiar, sunt impresionată cât de mult cunosti această zonă. Ai punctat foarte bine toate aspectele interesante ale orașului și ale împrejurimilor sale, oferind un adevărat ghid de vizitare pentru cei ce se află chiar și numai în trecere pe aici. Ce pot să spun, decât felicitări!

anadragusin
[25.10.10 17:26:13]
»

Si mie imi este foarte familiar Campulung, iar Krondia mi-a luat-o inainte. Da este vorba de patiseria-cofetaria Iepurasul, arhicunoscuta in Campulung si nu numai. Cred ca nu am trecut o data fara sa opresc aici, iar Hotelul Muscelul la fel, prin prisma faptului ca sotul meu lucreaza aici la o scoala de fotbal, a facut nenumarate cantonamente la hotel si mese servite aici. Mi-a mai spus ce bine se mananca la acest hotel, de platourile vanatoresti pregatite de bucatarii hotelului. Si bineinteles ca nu vine acasa fara prajituri de la Iepurasul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sanziana
[25.10.10 20:11:21]
»

iti citisem review-ul mai devreme dar asteptam si fotografiile, curioasa sa descopar o zona straina mie. Felicitari pentru ochiul format in a retine atat de multe detalii, si a observa ceea ce de multe ori altii ignora cu desavarsire, eu dupa jumatate de ora am o nebuloasa totala si nu retin nimic ce tine de istorie, poate pentru ca nu ma pasioneaza domeniul

C.Todi
[25.10.10 22:18:41]
»

felicitari pentru descriere, am trecut de multe ori pe aici... dar acum parca il vad altfel

corinne
[25.10.10 22:47:48]
»

Un oras pe care l-am vizitat de multe ori in trecerea dinspre culoarul Rucar-Bran sau de la Curtea de Arges spre Targoviste.

Felicitari pentru descriere!

geosler
[26.10.10 00:42:21]
»

Un review foarte cuprinzator, trebuie sa ai mult spirit de observatie si rabdare pentru a scrie. Nu pot decat sa te felicit pentru modul in care ai descris zona, dar am o mica observatie referitor la penultimul paragraf: rromii intr-adevar apartin de comuna Leresti, dar locuiesc la iesire spre cabana Voina in satul numit Pojorata. Cat despre drumul spre Voina de doi ani de zile se tot liciteaza pentru lucrarile de asfaltare, dar daca nu iese cine trebuie se tot fac contestatii si cine stie cand se va realiza.

Despre Campulung Muscel ar mai fi de adaugat ca este un binecunoscut loc al sporturilor auto, nu mai departe de ultimele doua saptamani aici au avut loc etapele de off road si de viteza pe traseu montan contand pentru campionatul national.

Tot langa Campulung se afla si cel mai inalt deal din tara in comuna Mioarele (Matau, cum e denumita de localnici) unde exista o partie de schi si unde au loc si etapele de trial off road.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[26.10.10 10:29:40]
»

Eu am prins şi duminica aceasta un raliu, cred că era Muscel Racing Contest. Fără nicio precizare sau un avetisment, ne-au deviat din Dragoslavele pe un drum care era bun la început, apoi am intrat pe o porţiune destul de lungă neasfaltată şi pe alocuri îngustă, noi veneam dinspre Rucăr-Bran. E adevărat că nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă, necunoscând drumul. Dacă ştiam ce ne aşteaptă, mai mult ca sigur că făceam cale întoarsă.

geosler
[26.10.10 16:41:28]
»

Asa s-a numit etapa de vtm, cat despre ocolire aceasta a fost anuntata doar in mass-media locala, ceea ce a afectat pe cei care nu erau din zona.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.10.10 00:12:40]
»

@pepsi70ro

Superb review! Amplu, cu detalii minutioase... mi-ai rascolit amintirile. Poza P21 este fascinanta!

Nu-mi inchipuiam ca Mausoleul Matheias arata atat de frumos pudrat cu zapada.

Si eu am avut sansa sa-l vizitez acum 2 ani, gratie unei excursii scolare a celui mic (doamna invatatoare a vrut sa faca cu ei un itinerariu educativo-istoric la terminarea clasei a 4 a). Si n-am regretat catusi de putin, pentru ca o data cu scolareii am descoperit frumuseti ale patriei de care nici nu auzisem si nu le vazusem pana la varsta asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, C.Todi, corinne, dananecula, geosler, mariana.olaru, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066105127334595 sec
    ecranul dvs: 1 x 1