ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Cairns Australia, orașul vacanțelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În articolul trecut -- vezi impresii -- am povestit că am zburat peste continentul Australiei din sud până în nord. Fiind în emisfera sudică anotimpurile sînt invers acolo și în nord este mai cald iar în sud este mai frig. Partea nordică fiind mai aproape de ecuator este totuși vară tot timpul anului acolo. În următoarele rânduri voi descrie orașul Cairns un important centru turistic și un loc iubit de australieni (și nu numai) dornici de o vacanță.

Localizare Cairns

Cairns se află în partea nord-estică a Australiei în regiunea Queensland. Localizarea GPS este 16.92°S 145.78°E

Orașul se află pe peninsula Cap York (Capul York fiind cel mai nordic punct din această zonă a Australiei) Cairns un oraș de litoral este supranumit și poarta spre Marea Barieră de Corali iar în rest pădurile tropicale se întind până la sub-urbiile orașului.

Ca să se ajungă aici cu avionul se va zbura din sud aproximativ 4 ore, din vestul Australiei chiar mai mult, din restul orașelor care se află pe coasta estică a Australiei mai puțin. Orașul dispune de Aeroportul Internațional Cairns aflat la 7 km de centrul orașului. Cele mai importante autostrăzi sînt Bruce Highway (spre Brisbane), Captain Cook Highway (spre Mossman), Kennedy Highway (peninsula Cape York) Gillies Highway. Atât pe aceste autostrăzi cât și pe alte drumuri locale, secundare circulă autobuze. Rețeaua de autobuze deservește atât curse mai lungi cât și locale.

Rețelele de căi ferate sînt extinse în Queensland, fac legătura între Cairns și restul regiunilor. Sînt și căi ferate cu dedicație, locale, pe una din acestea am circulat și eu se numește Kuranda Scenic Railway.

În fine și portul (The Cairns Seaport) va contribui la transport mai aproape sau mai departe din Cairns Marina de exemplu se pleacă pe insulele turistice sau la Marea Barieră de Corali. Se pot cumpăra și croaziere de o zi fie pe mare fie pe râurile din zonă.

Din punct de vedere rutier se circulă lejer, se găsesc cu ușurință locuri de parcare. Lipsește acel stres din trafic cu care noi românii sîntem obișnuiți. Nu am văzut accidente rutiere deloc în perioada în care am vizitat pe acolo (și nu am văzut accidente rutiere deloc în Asutralia cât timp am fost acolo).

Istoria orașului Cairns

În această zonă poporul aborigen se numea Yidinji, iar limba vorbită de către aceștia se numea gimuy. După venirea englezilor în zonă acest teritoriu se numea Trinity Bay asta din 1770. Zona a devenit atractivă atât prin potențialul piscicol cât și prin descoperirea aurului în Hodkginson. În 1872 a avut loc o confruntare violentă între poporul Yidinji și pescari englezi.

Orașul propriu zis s-a înființat în perioada în care s-a început exploatarea aurului. Numele localității la început a fost pe rând Battle Camp, Smiths Landing, Thornton. Din 1876 se numește Cairns după numele guvernatorului din regiunea Queensland.

Câteva date privind dezvoltarea orașului: calea ferată s-a înființat în 1886, portul comercial în 1906. În 1884 este înființată și dioceza romano-catolică din Cairns.

Așa cum am povestit într-unul din articolele anterioare, cele două războaie mondiale nu au ocolit nici Cairns. După primul război mondial au apărut și aici primele monumente ale eroilor iar în perioada dintr-al doilea război mondial forțele aeriene ale armatei din Australia (Royal Australian Air Force) și Statele Unite ale Americii (United States Army Air Forces) aveau câte o bază militară aici în Cairns.

După al doilea război mondial orașul s-a dezvoltat din punct de vedere turistic iar construirea aeroportului internațional în 1984 a contribuit pentru ca Cairns să devină o destinație turistică internațională.

În prezent și din punct de vedere personal am descoperit un fel de Mamaia al Australiei dar în sezon tot timpul anului. WM rog un video aici: youtube

Demografia Cairnsului

Dacă înainte de 1770 locuiau doar aborigeni aici în prezent numărul lor din populația totală din Cairns (153000 locuitori) este de aproximativ 10 %. Din populația Cairnsului 68% s-au născut în Australia. Restul populației constă din emigranți. Din cei 68% care s-au născut în Australia sînt 4% englezi, neozelandezi 2.9%, din Papua și Noua Guinee 1.3 %, filipinezi 1.3% și indieni 1.2 %. Restul populației din prezent care s-a născut în Australia sînt alte nații din toată lumea. Diferența de 32% sînt persoane care nu s-au născut aici dar care au hotărât ca Australia să devină patria lor de acum înainte.

Din punct de vedere religie cei de aici în Cairns nu prea merg pe la biserică, 42% s-au declarat atei, 20% romano-catolici, 10 % anglicani, restul altă religie din toată lumea inclusiv musulmană, budistă, etc.

Geografie și climă

Pe Peninsula York se află arii extinse de păduri tropicale cu fauna și flora specifică zonei. Râurile cele mai însemnate sînt râul Barron și râul Mulgrave. Relieful este interesant sînt dealuri și munți dar acoperite de păduri tropicale.

Clima este tropicală, tropical-umedă este o perioadă a precipitațiilor mai însemnate care durează din noiembrie până în mai și restul perioadei mai uscate. De obicei umezeala este extremă, un mic caz personal:

Într-o seară cu o ploaie mocănească măruntă de scurtă durată am încercat să fac niște fotografii. La absolut fiecare poză trebuia să șterg atît lentila aparatului foto, cât și lentila micuță a telefonului mobil, aveam o fracțiune de secundă să fac poza pe urmă se aburea din nou lentila...

Temperaturile maxime sînt cam 26-32 grade cele minime 23-26 grade. Nu există căldură extremă, și de asta este plăcut aici în vacanțe.

Faună și floră în această zonă

Diversă și interesantă așa a fost prima impresie despre flora și fauna din zona Cairnsului. Primul impact este vizual (vegetația abundentă) și sonor (gălăgia păsărilor dar nemaiauzite în altă parte de mine)

Din punct de vedere faună între 80-90% speciile sînt endemice continentului australian. Din mamifere pot enumera în primul rînd marsupialele (cangur) reptilele (crocodili, șerpi care sînt cei mai veninoși, șopârle, țestoase. amfibieni, pești, nevertebrate. Și păsările sînt cca 800 la număr de specii.

Și flora este deosebită și în cea mai mare parte endemică. Sînt zeci de mii de specii din familiile fabacee, myrtacee, poaceeae, asteraceae, orchidaceae, cyperaceae, etc.

Economia Cairnsului

Cairns este un centru economic destul de important. Turismul local și internațional este ramura care aduce cei mai mulți bani pentru oraș și regiune. Din punct de vedere industrie se produce mult zahăr în zonă și există hidrocentrale importante pe râurile amintite mai sus pentru producția energiei verzi. Se exportă multe produse locale, fructe tropicale care cresc aici. Pentru trasnportul diferitelor bunuri există acea infrastructuă pe cale rutieră, aer și apă descrisă de mine mai sus.

Învățământul este dezvoltat în Cairns Australia, sînt 20 colegii și 16 universități. În premieră pentru mine: am văzut școli catolice actuale. De auzit am auzit de așa ceva a existat și în Sibiu doar că acum un secol (chiar și mama mea a frecventat o asemenea școală)

Structura orașului

Din punct de vedere infrastructură străzile sînt destul de matematic așezate, sînt drepte iar toate terenurile ocupate de case, magazine sînt rectangulare. Nu există un centru istoric, există adevărat câteva case istorice dar cred că centrul ar fi prima stradă de la litoral acolo unde am avut și locul de cazare strada Abbott. Nu există clădiri înalte poate cele mai înalte sînt hotelurile de pe malul mării.

O singură arteră de circulație mai importantă traversează orașul (din/spre aeroport/autotrăzi) în rest toate străzile de și largi sînt liniștite și destinate circuației în oraș sau plimbărilor. Este multă zonă verde pe străzi cu flora specifică pădurilor tropicale, flori fără număr.

Orașul are ieșire spre Oceanul Pacific Marea Coralilor și o parte din oraș se află lângă un canal larg navigabil care se numește Chihaman Creek și sînt foarte mulți crocodili aici.

Din sud de la acest canal și până în nord acolo unde se află aeroportul Smithfield în prima linie la mare se află numeroase hoteluri și resorturi. Esplanade se numește această stradă iar la parterul hotelurilor sînt restaurante de toate pentru toți. Între Esplanade și apă se află un minunat parc unde se află multe foișoare unde poți mânca sau face un grătar din traistă. Tot aici turistul se poate distra într-un parc de distracții.

Pe urmă turistul poate înainta în oraș unde la fel predomină atmosfera de vacanță și continuă hotelurile și mâncătoriile care nu se lasă mai prejos decât cele de la malul mării. Ar fi și obiective de vizitat, muzee, etc

Obiective de văzut, vizitat în Cairns

-Cairns Marina locul de unde se pleacă la Marea Barieră de Corali, pe o insuliță, insulă din zonă sau pur și simplu se cumpără o excursie cu o ambarcațiune. Tot în marină găsești un birou unde îți poți cumpăra excursia cu elicopterul. Zborul este în împrejurimi.

-Chihaman Creek, locul unde îți arunci undița în apă, faci un grătar la una din foișoarele amenajate, dar nu faci bai sînt crocodili.

-Promenada paralelă cu strada Esplanada, plimbări la apus, vezi Cairnsul de sus din roata de la parcul de distracții.

-Cairns Esplanade Lagoon este piscina triunghiulară care se vede și într-o poză de pe hartă. Este liberă fără taxă de intrare dar este amenajată ca un ștrand normal cu șezlonguri, umbrele, salvamar, cabine de schimb și toalete. Programul este prelungit și este foarte iubit atât de turiști cât și de localnici. Apa este curată cu de la 1-1.6m adâncime este o fântână arteziană montată și un decor specific Cairnsului acei pești metalice care se ridică din piscină care se văd pe aproape toate pliantele turistice din Cairns

-Acvariul din Cairns se află pe strada Abbott spre nord aproape de Esplanade

-Cairns Museum se află pe Lake Street paralelă cu Abbott Street. Tema principală a muzeului este viața locală a aborigenilor în pădurile tropicale și despre dezvoltarea Cairnsului

-Cairns Zoom and Wildlife Dome (atracție asemănătoare unui parc de aventuri de cățărat și prezentare crocodili și koala, se află tot pe litoral

-Plajele din Cairns: nu sînt peste tot amenajate de ex în zona unde se află Esplanade Lagoon este interzis scăldatul vin crocodili de apă dulce din râurile din jur. Era să fac baie aici în prima zi până am văzut indicatorul interzis. Plaje unde se poate face baie se află puțin în nord (Tropical Beach, Barron Beach) Fluxul și refluxul este foarte pronunțat în această parte a lumii, în anumite locuri am văzut că se retrage apa mării și 300 de metri.

-Grădina botanică din Cairns se află destul de departe de centru la 1/2 distanță de aeroport (cca 3 km din centru) aici sînt zone de agrement, parcuri, lacuri de agrement, parcuri de joacă, skate parcuri, teatru în aer liber, grădina chinezească, cluburi sportive, de fotbal, de tenis, etc. În fine și cimitirul din Cairns se află în această zonă.

-Biserici în Cairns ar fi Catedrala St Monica de pe strada Abbott, biserica babtistă din Cairns de pe Lake str., Living Light biserică gospel.

-locul amenajat la malul mării despre orașele înfrățite cu Cairns, informațiile sînt gravate pe niște tăblițe rezistente la intemperii, orașele înfrățite sînt :Hiwasa Japonia, Lae Papua Noua Guinee, Sidney British Columbia, Canada, Scottsdale Arizona SUA, Riga-Letonia, Zhanjiang China, Oyama Japonia. Curios, locul un fel de balustradă deasupra mării era închis publicului cu o sfoară, văzând totul intact am intrat totuși să văd și să pozez aceste tăblițe.

-În fine cele mai importante obiective turistice și pentru care se vine în primul rând aici: Bariera de corali unică în lume și o vizită într-un loc de agrement în pădurile tropicale. Pentru acestea se găsesc agenții turistice la tot pasul unde local se poate cumpăra direct de la comerciant și mult mai ieftin de obicei. Totuși funcționează foarte bine și online aceste rezervări.

Locuri de servit masa și magazine

Sînt locuri de servit masa pentru toate buzunarele. Dacă se dorește se lasă mulți bani într-un restaurant de lux. Dacă nu sînt destule restaurante care arată bine, se mănâncă bine și nu va costa prea mult. Dacă se dorește mai ieftin este food-market predominant asiatic, acolo te saturi pe bani puțini, dar este cam înghesuială.

Magazine sînt din nou de toate pentru toți. Predomină magazinele cu articole sportive în special pentru cele de apă. Souveniruri se pot cumpăra sau obiecte de artă. Din cele alimentare în rețeaua Woolworth un coș de cumpărături va costa mai puțin decât în România. Peste tot este de bază cardul dar am văzut și cash la alții.

Ce am vizitat personal în Cairns

Am avut 2 zile și jumătate de petrecut în Cairns. Două zile au fost ocupate aproape integral cu excursia de la Marea Barieră de Corali și Kuranda. Acestea sînt obiectivele principale, must see atunci când te afli în Cairns. Despre aceste experiențe musai să povestesc separat în articole destinate doar pentru aceste obiective.

Am vizitat de trei ori Esplanade Lagoon, făcut baie și plajă aici. O dată am fost până la o plajă mai în nord și am făcut baie în marea Coralilor. Pe plajă am folosit internetul liber care merge bine și în Cairns.

La întoarcere din excursii obiectivele gen muzee, acvariu erau deja închise. Astfel timpul liber era folosit pentru plimbări, băi și observarea vieții turistice și vieții de noapte din Cairns. După orele 22.00-23.00 parcă este mai multă populație pe stradă. Din păcate am observat și aici în Cairns persoane fără adăpost parcurile erau cam pline de ei. Dar măcar nu au treabă cu frigul.

Câteva prețuri din Cairns

-supermarket: un coș de cumpărături poate fi cu cca 20% mai ieftin decât în România

-restaurant: într-o pizzerie se poate mânca un sortiment de pizza dimensiune mare și cu echivalent 36 lei. Într-un restaurant mediu un fel doi poate costa echivalent 30-90 lei/persoană. Îmtr-un restaurant de lux un fel doi poate costa 100/150-300 lei/persoană. Prețuri băuturi la restaurante: cafea, ceai, apă, suc 5 aud (15 lei), tării (gin, tequila, vodca, whysky, coniac, lichior) 10-35 aud 100ml, pahar vin (roșu, alb, rose) 11-20 aud (33-60 lei). Ar mai fi la modă precum peste tot Happy Hour atunci când între anumite ore există anumite oferte la meniuri.

Băuturile în market se pot cumpăra cu mai puțin, un vin bune de exemplu cu echivalent 30 lei, o bere locală 10-20 lei. Acolo mai sînt și oferte.

-cazare: diferă mult prețurile, țin să precizez că o cazare medie este echivalent 100 euro

-excursii: din nou prețurile diferă în funcție de destinație, durată și conținut. Pot preciza doar că local prețul unei excursii se poate compara cu prețul unei excursii locale din România. Am două exemple concrete (una era inclusă în sejur, una cumpărată acolo) Excursia cumpărată acolo de mine local a costat echivalent 500 lei a durat o zi și conținea numeroase atracții populare. Cea inclusă cu Bariera de corali la aceeași agenție era tot 500 lei. Ca și idee cea cumpărată dacă luam la agenția din RO era 1500 lei. Oare unde se duc cei 1000 lei? Diferența este enormă.

În fine prețurile de zbor de agrement cu elicopterul depășesc prețurile din RO. La firma Nautilus Aviation (am vizitat biroul atât în Cairns Marina cât și în centru) un zbor de agrement cu un elicopter roșu deasupra barierei de corali costă 399 aud/30 minute (1200 lei) bariera de corali + pădurile tropicale 499 aud (1500 lei) 45 minute, 1 oră la fel 699 aud (2100 lei)

Vacanțe plăcute vă doresc.

Rog WM să atașeze acest video la început, mulțumesc. youtube.

Iar acest video la sfârșit (plus că mai este unul pe la mijlocul articolului), ms.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 12.07.23 21:25:22
Validat / Publicat: 12.07.23 23:00:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 786 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cairns-parc de distracții
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.07.23 22:58:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[12.07.23 22:59:40]
»

Iar acest video la sfârșit (plus că mai este unul pe la mijlocul articolului), ms.

Programul nu permite, din păcate, decât atașarea unui singur videoclip - cel de la începutul review-ului...

webmaster
[12.07.23 23:20:46]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[13.07.23 09:59:33]
»

@AZE: Dacă tot nu ajungem acolo, măcar o lecţie de geografie reuşită putem să luăm. Citind reviewul am văzut că ai atins toate punctele care ar putea interesa. M-a mirat că au şi clădiri istorice, impresia generală fiind de oraş nou. Esplanada, strandul, oceanul Pacific şi Marea Coralilor sugerează că oraşul e şi o staţiune turistică. Pozele au ilustrat din plin ce ai scris.Deci, amfostacolo în papuci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[13.07.23 21:08:17]
»

@Michi: Sărut mâna, mulțumesc.

Da, orașul este relativ nou, secolul XIX a doua jumătate. Totuși are istorie și bineînțeles clădiri istorice. Unde am stat în Abbott Boutique hotel este una din clădirile istorice. Doar că s-a reamenajat mult și s-au schimbat multe și în interior pentru confortul turiștilor.

Inițial am vrut să dau alt titlu articolului, ceva de genul Cairns, Mamaia australienilor, sau Un oraș numit Cairns, Mamaia din Australia. De ce această comparație? Este la fel de populară și renumită în rândul turiștilor. Mai sînt ceva clădiri, hoteluri la malul mării care dă impresia de Mamaia. Dar până la urmă am renunțat la această comparație nepotrivită poate. Aici în Cairns este sezon tot timpul anului. Și dacă nu se mănâncă într-un restaurant de lux o să dai de prețuri uluitoare în unele cazuri mai mici decât în Mamaia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cairns:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059947967529297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1