GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“Adevaru-i doar in vin, spune-un vechi proverb latin, hai sa bem si sa ne veselim”
Nu demult va scriam despre manastirea Cîrţa si ai sai calugari cistercani sositi din Burgundia, cu un bun de mare pret, care le conferea vitalitate si chef de viata.
Era vorba de vin.
“Bea-bea, nu te lasa, uita ca viata e grea…”
E bine de stiut ca dupa imensele podgorii din departamentul Gironde unde s-a nascut vestitul vin de Bordeaux, regiunile Champagne si Bourgogne (Burgundia), sunt vestite in viticulatura cu soiuri nobile, aceste regiuni ale Frantei fiind unele din cele mai mari furnizoare de vin si sampanie de calitate din Europa. Meseria de viticultor are secretele ei, si se mosteneste in general, din tata-n fiu, e-o meserie grea, pe care daca n-o indragesti, n-are rost sa te apuci s-o faci, caci procesul fabricarii vinului e unul indelungat si minutios, chiar plictisitor. In marile beciuri din Franta, munca consta adeseori in a cobori in pivnitele reci si a roti cu 180 de grade, cateva sute de mii sau chiar milioane de sticle cu vin. Toamna, nu rareori am intalnit in podgoriile din Bordeaux sau Saint-Emilion, tineri care culegeau manual strugurii, aruncandu-i intr-un cos mare de nuiele ce-l purtau pe spate si care vorbeau romaneste. Erau tineri din tara noastra care lucrau sezonieri, intreaga zi, pentru casa-masa si un salariu oarecare, francezii ocupandu-se mai ales de procesul; fabricarii si comercializarii vinului si mai ales de cel al degustarii lui in imensele beciuri in care intri de obicei pe doua picioare si iesi pe patru. Nici nu e de mirare ca francezii au atat de multe cantece de pahar, dar nu mai multe decat noi. Va mai aduceti aminte de cantecele studentiei noastre? “Cavaleri ai mesei rotunde, sa gustam daca vinu-i bun, eu as bea cinci sau sase sticle, cu-o studenta pe genunchii mei”…sau “Allons enfants de la patrieeee, le jour a boire est arrive! ” Francezii si italienii nici nu prea beau multa apa la masa ci vin, iar vinul il beau sec, daca vrei sa-l faci “spriţ”, deci daca vrei sa torni apa-n vin, acestia iti dau peste mana, apostrofandu-te: ”Ce faci dom’le, vrei sa strici bunatate de vin? ”. Dar pentru aceasta placere, ei au de platit un tribute greu…in Franta exista cel mai mare numar de cirotici ai Europei (cu exceptia Marii Britanii, pe care o consideram un pic aparte de batranul continent). S-au emis teorii ca branzeturile pe care le consuma dupa fiecare masa francezii, ar mai neutraliza efectul alcoolului. Povesti! Alcoolul in exces, este cea mai periculoasa substanta chimica pentru ficat si conducatorii auto.
Burgundia
In traducerea din franceza veche, “burgund” inseamna “rosu”, dar vinul de Burgundia poate fi atat alb cat si rosu. Cele mai vestite vinuri sunt in regiunile Cote d’Or, Cote Challonaise si Beaujaulais. In secolul al XV-lea, ducele de Burgundia, Carol Temerarul, datorita averii sale imense castigate in mare parte din comertului cu vinuri, a creat un “stat in stat”, devenise un mic rege local, ce nu tinea seama prea mult de edictele curtii regale de la Paris, astfel incat atat capetele incoronate din Franta cat si cele din Marea Britanie, doreau nespus sa-si marite printesele cu acest duce, pentru o mai mare stabilitate politica si pentru o mai multa buna dispozitie, caci e stiut ca la un pahar cu vin, si cei mai mari dusmani, au sansa de a se impaca.
Astazi, e cunoscut exodul duminical al britanicilor (adevarate sugative bahice) pe fery-boat-uri, de la Dover la Calais sau prin Eurotunel. Englezii vin dimineata si se intorc seara. Ce fac ei in acest rastimp la Calais prin bistrourile si restaurantele din port, unde mancarea si mai ales bautura e mult mai ieftina decat la ei? E lesne de inteles. Cei mai multi isi duc si rezerve acasa in rucsacuri si sacose dar cea mai mare cantitate de vin si sampanie, ei o trec peste Canalul Manecii, in stomac.
Multe case, vile si chiar mici castele din vestul Frantei au fost cumparate de britanicii bogati. Ei le folosesc doar in concedii, caci in Franta clima e mai blanda, iar bucataria si bauturile franceze sunt excelente.
Cum se ajunge in Burgundia, regiune situata in centrul Frantei, nu foarte departe de Paris sau Normandia? La Beauvais, langa aeroport, exista doua mega-parking-uri de "rent-a-car", pe care eu si copiii le-am admirat, odata, demult, intreaga noapte, invartindu-ne in jurul lor, nestiind ca intre orele 11,30 seara si 6 dimineata, aeroportul din Beauvais, se inchide pentru curatenie. De acolo, din parkingul care se deschide pe la ora 9, se poate inchiria o masina mica sau mai mare, preturile variaza intre 45 si 50 de euro pe zi (plus combustibilul), dar atentie, la ghiseul de inchiriere, trebuie sa aveti un card (preferabil Eurocard), incarcat cu cel putin 175 de euro, altfel, puteti sa aveti si 1000 de euro bani lichizi, ca nu veti putea inchiria vreo masina. Chestia asta mi s-a intamplat si in acesta primavara in Grecia. Noi am inchiriat la Beauvais, un Toyota Yaris cu 45 euro pe zi, dar, pentru o inchieriere de mai lunga durata, pretul scade, poti de exemplu sa obtii o masina mica pentru 5 zile cu 200 euro.
Intre Beauvais si Dijon, captala regiunii Bourgogne, nu sunt decat 390 de Km, pe autostrada in 4 ore ai ajuns, dar daca vrei sa admiri peisajul, e bine sa te lasi ghidat de harta sau indicatoare si sa strabati cate mai multe localitati mici si cochete si mai ales sa admiri marile domenii viticole. In jurul acestui oras, Dijon, se afla principalele podgorii, raspandite peste tot, prin numeroase localitati, ale caror nume le veti retine cu greu, caci sunt multe. Noi am intrat intr-o pivnita de vinuri a producatorului Philipe Lecrerc, din Cote d’Or, si pentru ca am cumparat cate ceva (un vin Bourgogne la 10 euro), am fost lasati sa vizitam pivnita de vinuri si sa fotografiem imensele butoaie ale cramei. Apoi am degustat, gratis, un vin rosu de Chambertin.
Acum, ce sa va zic eu? ... intre un Bordeaux, un Saint Emilion, un Beaujolais rosu sau alb si un Recas, Murfatlar, Cotnari sau Jidvei de-al nostru, nu e mare diferenta, decat la pret. In Franta, gasesti sticle de vin vechi de 3-4 ani, la 700 ml sau 1 litru, de la 9 euro in sus, peste tot. In unele crame poti si degusta vinuri, fara obligatia de a cumpara ceva, ai oprit masina, ai baut si ai plecat!... mai ales ca la italieni sau la francezi, soferul are dreptul la un pahar de vin la volan, la nemti (parca) nu e voie…si la noi se va vota in curand acesta lege europeana “a paharului la volan”, suntem doar latini, nu-i asa? , chiar daca pe soselele noastre se petrece procentul cel mai mare de accidente grave din Europa
Cel mai interesant in regiunea Bourgogne, e sa intri intr-un restaurant de provincie, frumos dichisit, si sa comanzi ceva de mancare…imediat vei fi servit, iar daca ceri sfatul unui oenolog, acesta va veni la masa ta si va face o mica demonstratie, prin care te va sfatui care anume vin se potriveste la mancarea ce-ai ales-o, plimbandu-si cu multa seriozitate si importanta vinul printre toate papilele limbii, rotindu-l prin pahar, mirosindu-l, savurandu-l, privindu-l indelung, ce mai! e un intreg spectacol! , si apoi servindu-te cu cel mai bun vin posibil. Iar daca vinul ales, totusi, se intampla sa nu-ti placa, acesta repeta operatiunea cu alte soiuri de vin. Dar nu peste tot e asa, doar in resturantele “de firma”. In orice restaurant popular, fara "fiţe", poti cere simplu, un vin de 2-3 ani. Daca insa ceri unul ceva mai vechi, dintr-un an anume, an bun, cu o recolta de exceptie, vestita, chelnerii cunoasc in general istoria celor mai buni ani viticoli, dar atentie! , si pretul acelei sticle comandate, va fi in stare sa-ti taie subit pofta de mancare. Nu e civilizat sa intrebi cat costa un vin cerut la comada, (se considera ca stii ce-ai cerut), dar e practic. In rest, preturile le vei gasi in lista de meniuri si vei putea intotdeuna sa servesti si un fel ”de vin al casei”, care e mai ieftin (6-8 euro sticla).
In Franta, pe mine nu m-a durut niciodata capul sau stomacul dupa bauturile lor, nici dupa “calvados” (tuica de prune si mere), nici dupa “poire (tuica de pere) sau dupa cidru (un lichior din mai multe fructe), nici dupa sampaniile sau vinurile lor albe, rosii sau roze. Datorita concurentei, cred ca francezii nu-si permit sa te insele si sa “boteze” bauturile lor, dimpotriva, am vazut la ei o mare mandrie si veneratie pentru licoarea lui Bachus…
Asadar, hai sa traim si sa bem paharul pana la fund!
@Web, te rog, clipul, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=BHvIQo_sTyc
Trimis de dorgo in 21.10.13 21:58:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster13
Am o alta propunere pentru ilustratia muzicala, daca si autorul este de acord.
Ma gandesc ca Edith Piaf ar fi mai potrivita.
@Diaura: din pacate, melodia aceasta cu Edith Piaf, am mai pus-o la "Paris, un oraş de piatră? "
@dorgo:
Atunci poate asta;
Mi se pare mai potrivita o chansoneta si plus de asta multi vad viata in roz dupa cateva pahare de vin.
@Diaura: nu prea ne potrivim la gusturile viticole, poate mai degraba asta youtube
@Diaura: cred ca ai dreptate, n-are ce cauta versiunea anglosaxona a "Cavalerilor mesei rotunde", intr-o crama frantuzeasca, asadar, il rog frumos, pe @Web 13 (merci beaucoup!), sa schimbe melodia din antet cu o melodie de pahar frantuzeasca haioasa, pe care incerc sa v-o traduc...
youtube.com/watch?v=3qps1leSlT4
"Cavaleri ai meseri rotunde, sa vedem daca vinu-i bun
Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun
Eu as bea cinci sau sase sticle cu-o femeie pe genunchii mei
Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun
Cand am sa mor, vreau sa ma ingroape, intr-un beci in care vinu-i bun
Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun
Cu picioarele lipite de perete si cu capul sub un robinet
Sa vedem, da, da, da, sa vedem, nu, nu, nu, sa vedem daca vinu-i bun
Pe mormant, vreau sa mi se scrie, "aici zace regele betivilor"
Sa se scrie, da, da, da, pe mormant, nu, nu, nu, "aici zace cel dintai betiv"
Morala acestei istorioare, este ca toti barbatii-s niste porci
Toti barbatii, da, da, da, toti barbatii, nu, nu, nu, toti barbatii sunt niste porci
Iar morala acestei morale, este ca femeilor porcii le cam plac
Ca femeilor, da, da, da, ca femeilor, nu, nu, nu, ca femeilor porcii le cam plac
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2010 Vizita la Catedrala Vezelay — scris în 08.04.11 de Ioana_cj din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Descopera Caves de Bailly — scris în 08.04.11 de Ioana_cj din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ