GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Era clar ca urma sa petrecem o zi in natura in sambata respectiva. Vremea era superba si aveam nevoie de aer, dupa o saptamana cam complicata din punct de vedere emotional. Aveam nevoie de verde, de mult verde, de liniste si pasarele, si de miros de natura. Acu’… ce nu era clar in ce “natura” aveam sa mergem, dar nu ne e greu sa hotaram. La Hoces del río Duratón am fost de doua ori, la Jerte la fel, desi ce chef aveam sa vad din nou ciresi infloriti… Ne gandim la Hoces del Riaza, dar pana la urma o lasam pe data viitoare si ne oprim la alta zona cu mii de ciresi in floare, de data asta spre nord, in provincia Burgos. Ne gandim ca e si mai aproape, desi gps-ul ne baga prin plin centrul orasului Cidului Campeador (vezi impresii), si bineinteles ca facem ceva mai mult. Apoi, cand intram in natura cu care o sa va bat la cap in continuare, ne vine sa ne oprim in fiecare satuc. Sunt mici, tare mici, daca au patruzeci cincizeci de locuitori; pline de piatra si cu strazi inguste, nu au loc sa treaca doua masini in acelasi timp. Soarele se incapataneaza sa stea pitit dupa nori, dar suntem in Burgos doar. Iese el din ascunzis, ca daca nu, dam cu pietre;).
Cand ajungem in zona, n-o mai bagam in seama pe Juana, ba ii mai si astupam gurita (adica o oprim direct). Pentru ca la un moment dat ea ne trimite in dreapta si noua ni se pare ca vedem muntii plini de ciresi in stanga. Asa ca facem dupa mintea noastra. Cand ajungem acolo, sus, vedem partea dreapta, adica cea pe care ne-o aratase Juanita inainte, alba!! Si ne intoarcem, bineinteles, dupa ce-i dam drumul iar si-i cerem scuze.
Iata-ne deci in Madrid de las Caderechas, sat cu nume de capitala si cel mult cateva zeci de locuitori. Un sat frumos, unde imediat am holbat ochii la un anunt de “Se vende”. Of, ce frumos ar fi sa ai o casa aici si sa vii macar un weekend doua pe luna. Nu e loc de parcare in sat, asa ca mergem mai departe. In cele din urma, cum mai vedem masini oprite pe marginea drumului, asa facem si noi. O lasam la jumatatea distantei intre Madrid de las Caderechas y Huéspeda. Vedem grupuri grupuri plimbandu-se printre ciresii in floare. Cred ca intr-un top personal, si bineinteles ca fara pretentii ca as cunoaste toate florile din lume (dimpotriva), pe primul loc s-ar afla, la egalitate, floarea de migdal, prima care infloreste aici si care te imbata, la propriu, si cea de cires, atat de zdravana (explicatie la cerere;)) si de alba…
Cum ne dam jos din masina si facem cativa pasi, si gasim un cires de care ne indragostim ad-hoc si nu mai avem rabdare, hai la poze. Gata, il numim “ciresul nostru”. Din pacate, in cele cateva ore petrecute acolo, am vazut ca ciresul nostru era ciresul tuturor. Fiind primul din livada respectiva, adica asezat mai langa drum, si cu doua crengi frumoase (una plecata spre dreapta, alta spre stanga), toata lumea se poza cu el. Puternic simtul proprietatii (fie ea si virtuala) la spaniolii astia (fie ei si adoptivi;)) …
Ce frumoasa e valea… Suntem la munte, e putin racorica, dar ne-am propus sa mergem un picut pe jos, asa ca ne place. Oricum, ajungem imediat in Huéspeda. Piatra si lemn, verdeata si multe flori, parca am ajuns in paradis. Cred ca suntem mai multi turisti decat locuitori. In doua minute am ajuns la capu’ satului, unde, dintr-o casa aratoasa, se aude o muzica vesela, vesela. Nu prea e in ton cu muzica naturii, dar oamenii aia o asculta pe-asta ultima zi de zi, de ce n-ar putea s-asculte si ei alt fel de muzica? Ne simtim asa de bine incat, fara sa vorbim sau sa ne gandim prea mult, incepem sa dansam. Da, da, dansam acolo, in spatele bisericii din lemn, imbracati in trening si cu primavara pe chip si-n suflet. Langa biserica dam de un cuptor colectiv. Ce mi-a placut ideea! Un cuptor de lut, asemanator cu-al mamei. Renovat in 2014, scria. Se vedea ca era nou. Doamne, ce i-ar placea mamei sa coaca painea acolo, intre muntii aia frumosi, intre livezile alea de ciresi imense… Pozam usita de alama, pentru ca are un ochi pe unde te poti uita daca ce-ai inauntru e gata, si nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut la cuptorul mamei. Poate-i dau o idee. Exact langa vedem un grup care si-a intins paturica si ia pranzul. Si noi avem paturica in masina, si rucsacul cu papica. Dar intai vrem sa exploram zona, vrem ca aerul ala sanatos de munte sa ne dea o pofta de mancare…
Asa si facem. Vedem un indicator cu o ruta pe care scrie “Grad de dificultate: scazut”. De la Huéspeda, ajungeai in Madrid, si apoi pana in Herrera, urmatorul sat, cam in doua ore. Noi am ales sa mergem pana in Madrid de las Caderechas, si sa ne intoarcem pe sosea, unde lasasem masina. In timpul asta poate ochim si vreun loc potrivit pentru picnic. Ruta Ciresilor, ca asa se numeste, trece un pic mai sus de sosea, dar acolo chiar nu auzi decat pasarele si muzica… linistii. Si latratul cate unui caine, poate. Doamne, ce plimbare frumoasa. Ne petrecem cu alti turisti, nu foarte multi, totusi, cu care ne dam binete. Si nu mai prididim in a face poze si a respira. Eu vreau sa-mi incarc plamanii cu aerul asta. Unii ciresi au un miros dumnezeiesc. Ma opresc in loc si nu mai vreau sa plec. Acolo te simti departe de lume, de zgomot, de probleme, de stres. Acolo te cuprinde o liniste din care nu vrei sa pleci. Dar n-ai incotro. Ajungem la biserica si cimitirul din Madrid de las Caderechas. Doamne, sunt urcate acolo, pe deal, oare cei mai in varsta cum ajung, si mai ales pe timp de iarna, ca pe colclaurile astea ninge mult? Uite si-un jgheab. Si spaniolii au jgheaburi, dom’ne. Si iata-ne in satuc. De sus auzisem un fluier, si R. are dreptate cand imi zice ca e brutarul, pentru ca toti au paini sub brat. Ce simplitate, ce viata!
Plimbarea de o ora si ceva a avut efectul scontat. Ne-a relaxat, ne-a incarcat de energii pozitive si ne-a dat pofta de mancare. Ajungem din nou la masina, ne urcam si o parcam in Huéspeda, luam rucsacul si intram din nou pe cararea Rutei Ciresilor. Iesim de pe ea pe stanga, nu intr-o livada cu ciresi, ca nu indraznim, ci intr-un luminis, cam in panta ce-i drept, dar alegem un loc cat de cat neted, intindem patura si desfacem sticla de vin si tuperele cu salata cu de toate, si nelipsita tortilla. Eu nu stiu altii cum sunt, dar mie intotdeauna mi-a placut sa mananc la camp;). Ia uitati: cand eram mica, ne mai duceau bunicii cu droaga la camp cand aveau cate ceva de facut si n-aveau cu cine ne lasa acasa. Doamne, cat imi placea sa mananc acolo, la captul porumbului sau lanului de grau… Mai tarziu, imi luam sora si verisoara, bagam in traista branza si-un cocolos de mamaliga (eu) si paine (ele), si ne duceam in gradina, ne bagam in vie si luam unul din cele mai gustoase pranzuri. Cu pepene sau caramele ca desert, trimise de mama si tata de la oras, si pitite de mamaie ca sa nu le mancam pe toate odata (bineinteles ca noi tot dadeam de ele). Deci, cu aceste antecedente, ce pretentii aveti de la mine? Revenim la picnicul dintre ciresi (asta e metafora, ca va zisei ca nu am indraznit sa ne asezam intre ciresi). Nu pot bea decat un paharut din vinul aromat, ca azi eu sunt sofer. Si, dupa mancare, vine partea preferata. Ma intind pe patura, imi ridic pantalonii pana la genunchi, ca soarele se iteste dintre nori, si asa captez si eu ceva vitamina D (ca la bronzat am renuntat de mult, la cat de balana sunt), si inchid ochii. Aud cucul, pupaza, care nici nu stiu cum se numeste in spaniola. Aud pasarele pe care nu le pot identifica, pentru ca nu am cunostintele necesare. Cucul si pupaza le stiu, ca mamaie nu ne lasa sa iesim din casa primavara pana “nu luam ceva in gura, un dumicat de paine sau o gura de apa”, ca sa nu se spurce una din ele. Nu vreau sa plec de-aici. Vreau sa raman aici, pe iarba. Sa stau cu ochii inchisi si sa ma contopesc cu poienita asta. Ati ghicit. N-am cum sa raman aici. Cu toate astea stam mai bine de doua ore. Cu greu ne urnim.
Ce faci, bre? O, Doamne, seamana cu mama. Fura de pe camp un pic de levantica s-o planteze acasa, in ghiveci. Costa un euro la supermarket sau unde-o fi. Dar n-ar fi din muntii Burgosului. Nici macar nu stie sa fure, o ia cam uscata, si deja are remuscari si nu indrazneste sa mai smulga alta. Oricum, cararea e plina de levantica pe-o parte si pe alta. Mai dam o tura, nu ne vine sa plecam. Dar musai sa plecam, daca n-o pacalim pe Juanita sa ocoleasca Burgosul, iar ajungem tarziu. Si oricum nu plecam direct. Mai sunt satuce prin care trecem, si ne mai oprim cate cinci zece minute, sa mai luam un pic si din aerul ala. Si apoi vrem sa oprim la Poza de la Sal, care la dus m-a impresionat prin asezare. Dar despre asta data viitoare.
Asa arata excursiile mele de-o zi in natura. Seamana cu ale voastre/dumneavoastra, asa-i? Stim ca nu era nevoie sa mergem asa departe la picnic, dar aveam chef de ciresi infloriti, si de alt peisaj decat lina Castilie. Mi-am incarcat bateriile. Sunt si la noi poate vai cu ciresi, sau cu alti pomi infloriti. Mie-mi dau viata. Ceva ceva din seva lor mi se injecteaza cumva, nu stiu cum. Nu degeaba primavara e anotimpul meu preferat.
P. S. Daca ajungeti in zona, de la Burgos mergeti pana la Poza de la Sal. Veti trece prin Salas de Burreba, Aguas Cándidas, Río Quintanilla, Quintanaopio, Ojeda, si ajungeti la Madrid de las Caderechas si Huéspeda, ultimul sat al vaii pe ruta asta. Noi ne-am intors pe Padrones de Burreba tot pana la Poza de la Sal.
Trimis de alinaro in 30.05.14 12:05:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ma uit la destinatie sa vad cine a mai scris despre zona. vad: 4 art. superbe alina si 2 noriega si acestea exceptionale. ce cuvinte sa iti adresez pentru aceste poze si trairi extraordinare? multumesc e prea putin.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@alinaro: Wow, ce frumusete. Credeam ca numai in Japonia sunt atatia ciresi infloriti la un loc. Sa va fie de bine plimbarea si incarcarea cu energie
Partea bună la cireșii din pozele astea e că, față de ăia din Japonia, fac și fructe comestibile.
@amero: Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea cu care raspund (in weekend ma conectez mai rar), va multumesc frumos.
@webmaster: Abia acum reusesc sa ascult melodía, este relaxanta cu adevarat, ca si "ieseala" mea din ziua respectiva.
@cami_dxb: In Japonia n-am ajuns si nici nu stiu dac-o sa ajung vreodata, dar... cand vreau ciresi, ma duc ori la Jerte, ori aici, la Madrid de las Caderechas. Mi se potoleste dorul. Saru'mana.
@abancor: Sa-nteleg ca ciresii din Japonia nu fac cirese comestibile? Aici se face din ele o "ciresata" de te lingi pe degete. Aproape la fel de buna ca visinata lu' mama.
O zi frumoasa tuturor!
Nu fac, cireşii ăia frumos înfloriţi din Japonia, pe care îi dă la televizor în fiecare primăvară, sînt decorativi. Nu ţin fructele, sau dacă ţin cîteva, sînt nişte chestii minuscule şi nemîncabile. Am în curte 4 pomi din ăştia, nu am văzut în niciun an să rămînă ceva în ei după ce se scutură petalele.
@abancor: Habar n-aveam!! Multumesc pentru info. Cum zic spaniolii, "niciodata sa nu te culci fara sa inveti ceva nou". Presupun ca de frumosi sunt la fel de frumosi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Splendoarea Spaniei la Burgos -Catedrala Santa Maria, bijuteria gotică din Patrimoniul Unesco — scris în 03.12.19 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Nu ocoliti Putul cu Sare — scris în 09.09.14 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Burgos – meleagul Cidului Campeador! — scris în 02.09.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Demandafolk – “¡Y que la sierra baile” (“Si sa danseze muntii!”) — scris în 02.09.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2012 Restaurantul hotelului Alisa din Lerma: servicii bune si mancare gustoasa! — scris în 04.05.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2012 Din seria : Lerma – de 1 mai “muncitoresc”!! — scris în 03.05.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jan.2009 Lerma - orasul cetate — scris în 26.01.12 de noriega din BUCURESTI - RECOMANDĂ