GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Budapesta - capitala pesterilor
Stiati ca Budapesta este considerata, in afara de orasul bailor termale si capitala pesterilor? Eu marturisesc ca nu stiam, am aflat cu putin timp inainte sa ajung in Budapesta, aruncand o privire pe ghidul oficial, in limba romana, pe care l-am primit prin posta gratuit impreuna cu harta orasului care este vitala pentru a ajunge la obiectivele turistice.
Nu am cautat atunci poze pentru ca vroiam sa fie totul inedit, m-am multumit doar cu cele cateva informatii din pliant. Am aflat asadar de existenta pesterilor Szemlőhegyi si Pálvölgyi (in total sunt aproape 200 dar numai acestea doua se pot vizita) si am ales la fata locului sa o vizitam pe prima intrucat parea mai usor de ajuns. Pe pagina oficiala de internet, pentru ca au asa ceva... puteti vedea amplasarea exacta: click aici
Pestera Szemlőhegyi se gaseste in cartierul cetatii Buda, asa ca am traversat Dunarea, am luat un tramvai pana in Piata Kolosy si de aici am mers 4 statii cu autobuzul nr. 29 pana la Szemlő-hegyi.
Este o zona frumoasa, de case, cu multa verdeata si cu cat urci mai mult, aerul este mai curat si ai impresia ca esti la munte. Pestera se poate vizita doar la ora fixa, noi ajungand mai repede am avut timp sa studiem putin mini-expozitia organizata in holul de la intrare si care continea informatii si in limba engleza despre sistemul de pesteri din Budapesta, protejate cu strictete.
Un bilet costa 850 forinti pentru un adult dar am avut placuta surpriza sa constatam ca tanarul care vindea bilete doreste din proprie intiativa sa ne ofere reducere fiind 3 persoane (adulte), asa ca pe mine ma considera copil si ne taie bilete de 650 forinti la fiecare... Daca se opteaza pentru vizitarea ambelor pesteri biletul costa 650 forinti iar cu cardul Budapesta am inteles ca accesul este gratuit.
Cu putin timp inainte de ora fixa, in hol isi face aparitia un grup galagios de copii, cum am eu norocul sa patesc de obicei... Nu mi-o luati in nume de rau, iubesc copiii, dar nu prea ma imaginam intr-o pestera cu 20 de copii care tipau in gura mare, dar cand i-am vazut plecand am respirat usurata, dandu-mi seama ca, de fapt, ei tocmai terminasera de vizitat pestera si iesirea se face prin alta parte. Ghidul isi face si el aparitia si ne intreaba ce limba vorbim spunandu-ne, in acelasi timp, ca asigura ghidajul doar in limba maghiara, in grup mai erau 4 persoane de nationalitate maghiara.
Vestea buna este ca putem face fotografii la discretie, cu flash, fara nicio taxa suplimentara. Este interzis doar accesul cu mancare si bautura si nu ai voie sa atingi peretii.
Am inceput sa coboram in pestera pe o alee special amenajata iluminata pe margini si, dupa cativa pasi, puteam admira deja frumusetea formatiunilor calcaroase. Cu putina imaginatie si cu ajutorul ghidului care, pana la urma s-a straduit sa ne spuna cate ceva si in engleza, am descifrat, intai, pe peretii pesterii, un peisaj polar reprezentand un urs polar, o foca si chiar si celebrul vas Titanic… Continuam sa inaintam, fascinati din ce in ce mai mult de apa termala care tasnea pe peretii pesterii si care sculptase cu maiestrie si alte bijuterii naturale grupate sub forma de buchetele de conopida, boabe de mazare sau ciorchini de struguri, formatiuni care pot fi intalnite pe tot parcursul pesterii.
Temperatura in pestera este constanta, 12 grade Celsius in tot timpul anului si este bine sa purtati haine mai groase si impermeabile si ceva pe cap, desi este o senzatie placuta pana la urma sa simti picurii de apa termala. Ghidul ne asigura ca aerul nu contine impuritati si in pestera nu se gasesc bacterii, astfel incat pestera are si rol de salina si este benefica pentru afectiunile respiratorii: "hospital cave", cum a numit-o.
Aleaa coteste din cand in cand, uneori suntem nevoiti sa ne aplecam pentru a ne continua drumul sau trecem printre pereti care par sa ne stranga ca o chinga. Este o senzatie unica dar nu ai sentimentul ca te sufoci, poate si datorita calitatii aerului. Pestera este destul de inalta, la un moment dat peretii abrupti ating 50 m. Ultima parte pe care o vizitam din pestera este locul in care, din cate am inteles din spusele ghidului, aici isi face aparitia Mos Craciun, asteptat de 50 de copii. Nu stiu daca am inteles bine, dupa cum spuneam ghidul nu vorbea decat foarte putin engleza, mai mult cuvinte disparate, dar aceste cuvinte le-am inteles. Este un loc unde se coboara pe niste scari dar care mi s-a parut destul de mic. Inainte sa ajungem aici, am putut asculta, pentru prima oara si putina muzica si care semana cu Enya. Atunci mi-am dat seama de tacerea care ne inconjurase pana atunci.
Pentru a putea iesi din pestera a trebuit sa trecem printr-o adevarata provocare. A trebuit sa urcam un sir destul de lung de trepte printre peretii ingusti, mereu aplecati, ghicind doar lumina (artificiala) de sus, intr-un ritm alert, incercand sa tinem pasul cu ghidul care parca zbura… Spre surprinderea noastra, usa pesterii dadea intr-o gradina plina de verdeata si cu flori, dedicata speologilor, pe un deal deasupra intrarii principale in pestera si de unde aveam o panorama spectaculoasa asupra orasului.
A fost o experienta inedita, pe care imi doresc sa o retraiesc si pe care va sfatuiesc sa nu o ratati daca aveti mai mult timp liber in Budapesta.
Admin, te rog sa adaugi aceste imagini elocvente din pestera. Multumesc.
Trimis de krondia* in 13.04.10 23:41:33
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost de cateva ori in Budapesta, dar niciodata nu am vizitat pesterile.
Mi-ai dat un motiv in plus, sa revin in acest minunat oras.
Frumoasa descriere, meriti nota 400.
Bravo, krondy draga mea! Ai gasit "inima pamantului" Budapestei, locuri cu siguranta necunoscute inca de catre multi, poate foarte multi turisti ce au pasit in Budapesta. Este un review inedit, descris amanuntit, deci extrem de util. Daca voi mai merge in Budapesta, sper sa ajung si eu in "inima" secreta a acesteia...
Si nu pot sa nu dau cu admiratie si punctele ce le meriti pe deplin. Ar trebui si alte puncte pt. cei ce vin cu lucruri in "premiera"...
Iar frumoasa Budapesta nu conteneste sa ne surprinda mereu si mereu... (votul nr. 9...pacat ca am pierdut satisfactia SB...)
foarte frumoasa descriere, nu am fost niciodata la Budapesta dar ma bate un gand candva. Ai votul meu si pentru pozele frumoase
Am omis sa spun ca pestera are o lungime de 2, 2 km dar nu se viziteaza decat 500m. Aceasta este recomandata si familiilor cu copii, dovada grupul galagios pe care-l intalniseram noi, pentru ca traseul este usor si, ceea ce m-a uimit, si persoanelor cu handicap care se deplaseaza in scaun cu rotile...
Din cate am inteles ulterior, Pestera Pálvölgyi este bine sa fie vizitata de persoanele care au o conditie fizica buna, in unele locuri trebuie sa te cateri pe franghii dar impresioneaza prin frumusetea stalactitelor si stalagmitelor. click aici
O alta pestera cunoscuta dar care nu este deschisa publicului este Molnar Janos, foarte spectaculoasa, merita sa vedeti pozele in care exploreaza scafandrii pestera prin apa: click aici
hai ca de pesteri in budapesta nu auzisem...
bravo krondy, un vot si de la mine; super review-ul! cred totusi ca si pesterile noastre sunt intens mediatizate in Ungaria pentru ca la Pestera Ursilor cand am fost veneau si plecau autocare numai cu unguri.
Si eu cred la fel, pentru ca acel ghid/speolog maghiar stia ca in Romania sunt pesteri frumoase si ca exista activitati de speologie.
Cel mai usor, pentru a vedea cate sunt de descoperit in Budapesta, este sa va cumparati de aici un ghid cu obiectivele turistice, de genul Top 10 diverse capitale... noua ne-a fost util.
Nu am fost inca acolo, dar voi fi cu siguranta, caci este foarte incitant, privit din perspectiva autoarei.
Impresii clare, probate de imagini personale, care te fac sa te simti prezent acolo si sa doresti sa fii realmente acolo.
Curand voi spune si eu "am fost acolo" si a fost exact cum spunea calatoarea.
Inca un obiectiv turistic de bifat in Budapesta; multumim si de sfatul lui @limac in acihizitionarea unui ghid, un "must have" care nu trebuie sa lipsesca, impreuna cu harta, din nici un rucsac!
Un ghid top 10 am folosit si la Viena, la fel de util, am deja cumparat un Top 10 Roma...
Asadar se poate ghici unde va fi urmatoarea destinatie turistica.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ