GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bruxelles - date organizatorice
Stiti vorba cantecului de dor si jale: “Hello, is it me you're looking for”? M-ati cautat? Ati mai intrebat de mine? Sau m-ati si uitat? Eu nu v-am uitat asa ca ....iacata-ma-s (offff, diacriticile astea, stiu, stiu, domn Semaca) daca mai vreti sa va spun pe unde am mai fost, ce am mai vazut, cati kilometri am mai adaugat la «bordul» picioarelor proprii.
Am ramas la Bruxelles. Nuuu, nu la propriu, stati linistiti, n-ati scapat de mine.
Pentru ca Bruxelles este, oarecum, orasul meu adoptiv, de cate ori merg acolo, caut sa vad altceva nou incitant, in afara de obiectivele turistice bine cunoscute: pisaciosul, Grand Place, bisericile, Atomium, MiniEurope. Dar, cu toate acestea, pasii ma poarta fara sa vreau pe dumurile deja stiute spre locurile familiare.
Dar pana sa incepem plimbarea, iata cateva informatii care v-ar putea fi de folos:
- sunt 2 aeroporturi care deservesc orasul. Atentie la zborurile low cost: BlueAir aterizeaza la Zaventem, aflat in nord/est -13 km de oras, iar WizzAir aterizeaza la Charleroi, aflat in sud – cca 60 km de oras.
- odata ajunsi in aeroport, nu va grabiti sa plecati, mergeti la biroul de informatii turistice (aflat la iesirea spre taxiuri) de unde va puteti aproviziona cu diferite harti – cea a orasului care este gratuita, a metroului si multe altele. Harta metroului o puteti lua si din statiile de metrou care au ghisee de informatii, unele statii au doar automate de cartele;
- transportul de la aeroportul Zaventem spre oras, se poate face cu trenul – gara este sub terminal si sunt cate 4 trenuri pe ora, care opresc la Bruxelles Nord, Bruxelles Central (numai aici aveti legaturi cu orasul prin intermediul metroului) si Bruxelles Midi, calatoria dureaza cca 20 minute – cu taxiul – tarif unic, 30 euro, depinde de locul unde vrei sa ajungi, fara smecherii gen suprataxa – cu autobuzul – liniile expres 12 si 21, accesand linkul stib.be/airport-line.html?l=en puteti afla statiile. Atentie: cumparati-va biletele inainte sa va urcati in autobuz, biletul luat de la sofer costa aproape dublu 6 euro fata de 3,50. Acest principiu se respecta si in cazul transportului in comun din oras.
- sa aveti mereu la dvs monezi, peste tot gasiti doar automate de bilete – la metrou, in statiile de autobuze – si nu veti gasi unde sa schimbati bancnotele.
- daca sunteti pentru prima data in Bruxelles (dar nu numai) si stati mai multe zile cumparati Bruxelles Card: preturile actuale sunt: o zi / 24 euro, 2 zile / 34 euro, 3 zile / 40 euro. Accesati brusselscard.be si gasiti toate informatiile necesare, inclusiv care sunt cele 32 de muzee la care aveti gratuitate. Binenteles ca aveti si transportul asigurat pe durata valabilitatii cardului. Am atasat 2 scanuri dupa pliantul Brussels Card.
- busul turistic: eu am o abordare diferita, folosesc acest mijloc de transport fie la inceputul sederii intr-un oras, ca sa ma familiarizez cu el, fie la sfarsit pentru sedimentarea impresiilor. Fac acest lucru fara sa ma dau jos din autobuz, cu mici exceptii. Recunosc faptul ca nu este cost/eficient sa fac asa, dar... asa fac. De baza pentru mine este transportul in comun, imi place sa simt pulsul orasului in mod direct. Dar in Bruxelles, busul turistic m-a cam dezamagit, nu sunt obiective spectaculoase pe care sa le vezi din bus. Asa ca poate fi sarit, in cazul in care nu este folosit ca transport tip “hop on- hop off”
- pentru informatii legate de autobuze, linii, harta autobuzelor, accesati linkul stib.be/horaires-dienstre ... eling.html?l=en in momentul in care va faceti planurile de deplasare previzita. Alte informatii utile: autobuzele si tramvaiele nu opresc in toate statiile. Daca doriti sa coborati apasati butonul verde, iar daca doriti sa urcati, faceti cu mana. In metrou pentru oprire sunt manere de care trebuie sa trageti, dar nu sunt in toate vagoanele. Va puteti descarca pt iPhone si Android, gratis, aplicatia care va da informatii in timp real despre transportul public.
- muzeele se deschid la ora 10, dar se inchid diferit in functie de sezon vara/iarna. In Bruxelles sunt inchise lunea. Fiti pe faza pentru ca tinerii sub 18/26 de ani au diverse reduceri la bilete. Trebuie avut un act de identitate care sa ateste varsta (noi avem mereu copii xerox dupa CI si a fost ok). Multe muzee va intreaba din ce tara sunteti.
- magazinele se deschid la ora 10 si se inchid la 18, cele obisnuite. Supermarketurile se inchid la ora 20. Duminica sunt inchise.
- toalete publice nu prea sunt. In plimbarile noastre nu am vazut nici una. Apelati cu incredere la [cele din] restaurante / terase / diverse “mancatorii” / muzee.
- interesati-va de locatia centrelor de informare turistica. Unul este in aeroport. In Grand Place mai este unul, chiar in dreapta intrarii in Primarie. In fata punctului de informare turistica este un automat de harti, care in schimbul a 50 eurocenti, va da o harta foarte buna a orasului. Tot aici puteti afla ce excursii de o zi puteti face, in conditiile in care stati mai multe zile, ce spectacole/concerte sunt.
- interesati-va din timp despre obiectivele turistice/evenimetele pe care doriti sa le vizitati/vizionati si care nu sunt deschise tot timpul anului. De exemplu Serele Regale (superbe) sunt deschise o perioada mica de timp, de obicei sfarsit de aprilie, inceput de mai. Din 2 in 2 ani in luna august timp de maxim o saptamana, este “Flower Carpet/Tapis de Fleurs”, cand tot Grand Place se umple de minunatele begonii. Deasemenea pe timpul sarbatorilor de iarna este o perioada frumoasa in care sa vizitati orasul, chiar daca muzeele au program redus, iar unele sunt chiar inchise. Dar Pietele de Craciun din Bruxelles si Bruges merita.
- va puteti orienta prin oras, daca sunteti fani PDA foarte usor cu ajutorul GPSului, insa in zona cladirilor istorice inalte se poate pierde usor semnalul.
Cam atat.
A, si mai am 3 idei pentru voi in incheiere (mai scumpe, dar merita):
1. trufele pralinele belgiene
2. Morte Subite – celebra berarie din Grand Place, unde puteti incerca berea Morte Subite cu aroma de zmeura.
3. La Rose Blanche - din Grand Place - unde va recomand scoicile cu usturoi sau cu sos de vin alb. Mmmmm!!!
Trimis de MCM in 28.11.12 00:21:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bine ai revenit
Foarte util articolul... sunt sigur, dar il voi lua la tocat marunt cand voi avea treaba pe acolo. Deocamdata, mi-am intiparit in minte un obiectiv important: "pisaciosul" (whatever that is). Pe asta trebuie numaidecat sa-l vad intr-o zi.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@TraianS:
Traian, ăsta este, cred, ultimul obiectiv ce merită văzut în Bruxelles, care are multe alte obiective mult mai interesante şi mai frumoase.
Dar informaţiile din review sunt, într-adevăr, foarte bune.
Emşiem, da' umbli, umbli...
Te-ai apucat de uitat pe la orarele chestiilor "de văzut"?? ... he, he... oricum, sunt necesare şi info-urile pentru cei ce se gândesc să calce locu'. Eu m-am delectat în Brux, cu pralinele begiene, zice-se, cele mai celebre din lume, aducând un plus de savoare pe gâtlej şi deasemenea, nici Morte Subite nu-i de lepădat. Ai structurat cum trebuie şi acoperit cam tot din punctul de vedere al informaţiei.
Bravo MeCeMe!
@TraianS
... chestia e o statuie (de fapt o fântână) dar, succesul lui Manneken Pis, pe numele lui de scenă, se datorează în primul rând turiştilor care l-au adus în atenţie prin poze şi poveşti. Sunt multe alte fântâni în Bruxelles dar, din nu'ş ce motive aceasta cu baieţelul este cea mai fotografiată!
”„Prieten adevărat e cel care, chiar dacă te cunoaşte bine, continuă să te placă. ”
Elbert Hubbard
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Foarte bine structurate aceste date organizatorice. Sunt foarte utile mai ales cand ajungem pentru prima data intr-un oras.
Din experienta personala pot sa adaug ca mi-am facut un obicei din a scrie Oficiilor de Turism din orasele pe care vreau sa le vizitez. Bruxelles nu a facut exceptie, astfel ca am primit de la ei un plic cu harti, pliante cu obiective, muzee, evenimente, shopping, cazare, mancare. Chiar mi-au folosit in cele trei zile petrecute in Bruxelles.
O zi buna!
Întâmplător, te-am votat doar al 14-lea.
E mai bine când ești pe-aproape!
Nu mai puteam de nerabdare. Nerabdare izvorata, of course, din curiozitatea muiereasca: "hai sa vedem cine m-a mai citit, cine mai apreciaza ce balmajeam eu azi noapte etc etc". Recunosc cu voce tare, ca imi face bine la sufletel, un asa "buchet" de feedback-uri. Deci
@TraianS: are dreptate Costi, Manneken-Pis aka Pisaciosul, n-ar trebui sa fie printre primele obiective turistice ale Bruxelles-ului. O sa va spun povestea lui si cum a ajuns asa faimos in urmatorul rw, care este la cuptor, se coace.
@Costi: multumesc, la unele din orasele vizitate, am incercat sa adun intr-un rw, informatii "de buna purtare", care odata stiute, fac vizita/vacanta sa fie cat mai buna.
@Alex_Macedo: vezi, bine am zis ca balmajeam vorbele azi noapte. Ai dreptate! Si apreciez ca esti DOMN si nu-mi zici: "bai, fata, care trufe? Praline vroiai sa zici! " Si ti-as fi dat dreptate. Bine'nteles ca este vorba de pralinele belgiene. Rog wm sa modifice in rw meu, la punctul 1. de la enumerarea celor 3 idei pentru desfraul culinaro-gustativ
@wm master dj13: multumesc pentru citat si pentru "videoclip". Desi se termina brusc la minutul 3, dupa ce se imbratiseaza patimas in Place Royale. Mi-a placut ideea fffff mult. xoxoxo
@doina_c24: multumesc. Ideea cu scrisul este f buna si merita utilizata pe viitor. Cand spui scris, te referi la scrisul clasic, pe hartie? Sau pe mail?
@AK-AR de RUMAN: multumesc mult. E bine sa va stiu aproape. si aceasta fraza o mai spun odata:
@all: Dragi "toti 16" (de la voturi), e bine sa va stiu/simt aproape.
Gata, bine, fara prea multe sentimentalisme, da' nu m-am putut abtine, na!
”Bine'nteles ca este vorba de pralinele belgiene. Rog wm sa modifice in rw meu, la punctul 1. de la enumerarea celor 3 idei pentru desfraul culinaro-gustativ
Rezolvat.
@MCM
Daca ar fi fost din sat la mine, lui Meine-Kinder ăsta probabil i-ar fi zis "Pişolcosul".
I guess it's a sound, thing...
Abia astept sa vad ce iasa de la cuptiori.
@webmaster: multumesc, si multumesc si pentru: [cele din]
@Admin: Mi-am dat seama ca am fost nepoliticoasa fara voie ( a se citi fara intentie). Stiu ca nu era nevoie sa spun acest lucru (pentru ca esti "fata" mare )), dar tastatura m-a chemat si nu am putut sa-i rezist, asa ca:
multumesc pentru selectia articolului drept ghid, desi cred sunt mai mult niste informatii organizatorice pre-vizita, de bun simt, pe care am simtit nevoia sa le stiu despre fiecare oras pe care l-am vizitat, inaintea obiectivelor turistice valoroase locale.
Sper sa fie de folos si altor "plimbareti"
@all: si pentru restul de 24-16=8 (ce desteapta suuunt) acelasi text
”Dragi "toti 16" (de la voturi), e bine sa va stiu/simt aproape
@MCM: Dupa cum se spune, mai bine mai tarziu decat niciodata! Probleme personale m-au tinut departe de calculator cateva zile, dar, iata, spun si eu ca tine: Am revenit, nu scapati de mine! Abia azi am citit sfaturile privind calatoria in Bruxelles si nu pot sa nu fiu de acord cu aprecierile celorlalti. Multumim pentru meticulozitatea cu care ne-ai prezentat concluziile calatoriei tale. Asteptam si urmarea!
@MCM: ... eh...
”Ai dreptate! Si apreciez ca esti DOMN si nu-mi zici: "bai, fata, care trufe? Praline vroiai sa zici! " Si ti-as fi dat dreptate. Bine'nteles ca este vorba de pralinele belgiene.
... nu te-am atenţionat pentru că toti greşim la un moment dat şi nimeni nu-şi poate aroga rolul de judecator suprem, atâta timp cât omenescul din noi, există. ŞTIU că eşti la rându-ţi o DOAMNĂ şi nu ai acele chestii care mă zgârie pe celule, adică, acele... ieşiri de divă... (de mimozo-ţepato-palmis-sarmis-segetuzo-tută), lucru întâlnit, din păcate, la alte doamne de la care mă aşteptam mai mult. Pot spune că ai avut ocazia (la anumite review-uri)... ehm... (te-am urmarit!) nu, să dai... ci... să-ţi scape puţin bâta în vreo baltă dar, nu ai făcut-o! Aşa că... Bravos EmCeEm-ule!
Aştept să văd cum şi ce vei scrie despre şi cu Manneken.
@MCM
Scriu pe e-mail. Pe pagina Oficiului de Turism a unui oraș sau a unei regiuni este secțiunea Brochures. Brosurile pot fi descărcate sau pot fi trimise prin poștă. Eu prefer a doua variantă. De fapt ideea este mai veche pe site și aparține lui BogdanDSN, pentru Austria. Eu am extins practica și pentru Germania și Franța și nu am fost dezamăgită. De fiecare data am primit un e-mail de confirmare că cererea a fost înregistrată și apoi în 3-5 zile primesc la poștă scrisoarea cu pliante, harți, etc. Ca exemplu eu am solicitat astfel de scrisori din Bruxelles, Strasbourg, Bourges, Saumur.
@iulianic: multumesc, ma grabesc si cu urmarea.
@Alex_Macedo: floricele, floricele
@doina_c24: am sa incerc cu prima ocazie, multumesc
@MCM: Ajung sa intru si eu doar inainte sa plec pe undeva si desi mai am de lasat vreo 5,6 impresii din locuri vizitate am dat un ochi pe paginile voastre (ale utilizatorilor pe care ii citesc cu placere nu ii mai trec pe toti). Din pacate reusesc asa greu sa mai dau cate un vot desi ati merita 10 toti. Bruxelles Blegia e un loc in care chiar imi doresc f mult sa ajung si sper sa fac un minicircuit sa includ si tarile nordice + amsterdamul . Oricum review super util si foarte tare scris. Asa cum ne-ai obisnuit. Bravo bravo
@bogdanfifa: multumesc, multumesc. Acum chiar se vad cornitele bine de tot. Cand/daca vei avea nevoie de info suplimentare pt Brux, stii ce ai de facut. Intrebi, desigur. .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea III) — scris în 21.11.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II) — scris în 28.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ