ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bruxelles - capitala politica (si nu numai) a Europei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Gandindu-ne ca un nou concediu (august 2012) petrecut pe plaja oricarei statiuni sau la piscina oricarui hotel ar fi mult prea plictisitor, am hotarat impreuna (eu si sotia) ca o calatorie in Belgia si Olanda ar insemna sa descoperim multe locuri noi, incitante si interesante.

Insemnarile de calatorie ale colegilor de la "amfostacolo" ne-au ajutat foarte mult in stabilirea itinerariilor si a obiectivelor ce nu trebuiesc ratate. La toate acestea a contribuit foarte mult si documentarea amanuntita in timp (calatoria a fost planuita din februarie 2012). Totul a inceput cu rezervarea (martie 2012) a biletelor de avion pe distanta Bucuresti Otopeni-Bruxelles Zaventem, zbor low-cost Blue Air. Cost zbor-300 Euro/dus-intors/2 persoane. Cele 9 (noua) zile de calatorie au fost structurate asfel - 2 zile Bruxelles, o zi Brugge, o zi Antwerpen, o zi Gent si 4 zile Amsterdam (din care una-excursie Aalsmeer-Rotterdam-Delft-Haga). Mentionez faptul ca deplasarile din Bruxelles dus-intors catre Brugge, Antwerpen si Gent, precum si calatoria dus-intors Bruxelles-Amsterdam au fost facute cu trenul, reteaua de cai ferate belgiana fiind una dintre cele mai performante din Europa.

In cele 2 zile petrecute in Bruxelles am reusit sa vizitam:

1. Coloana Congreselor – inspirata din Columna lui Traian - construita cu ocazia independentei Belgiei (1850-1859)

2. Catedrala Saints Michel et Gudule-cea mai mare si mai frumoasa catedrala din Bruxelles, construita pe parcursul a trei secole incepand cu 1225-stil gotic brabantin. Numita in cinstea Sf. Mihail - patronul orasului il omagiaza si pe Sf. Gudule - un sfant din sec. 8 care l-a infrant pe diavol.

3. Piata Agora-centru oras unde se gaseste statuia din bronz a savantului Charles Buls (1837-1914) impreuna cu cainele sau. Fost primar al orasului intre 1891-1899 cand s-a restaurant Grand Place.

4 Grand Place – unde se gasesc:

-Primaria orasului – Hotel de Ville-prima cladire din Grand Place, turla cu statuia Sf. Mihail omorand diavolul

-Maison du Roi-Casa Regala in stil medieval, gazduieste muzeul orasului Bruxelles

-Le Renard (vulpea) -sediul bresei Marchitanilor-reconstruita dupa 1695

-Le Cornet-sediul bresei Luntrasilor-elemente de decor in stil marin, etaj superior ce seamana cu pupa unui galion

-Casa Ducilor de Brabant (Maison des Ducs de Brabant) -proiectata in 1698 ca un bloc unic cu sapte corpuri, la nr. 13 se afla Muzeul de Cacao si Ciocolata.

-Le Signe (lebada) —reconstruita 1696-bresla Macelarilor, transformata in cafeneaua Karl-Marx unde se intalneau sustinatorii Partidului Muncitoresc German.

-Statuia lui Everard’t Serclaes –erou mort in 1388 opunand rezistenta ocupatiei flamande. Cei ce ating statuia din bronz se spune ca vor avea noroc.

-Maison des Boulangers-casa breslei brutarilor cu imagini ce infatiseaza etapele fabricarii painii. Neobisnuitul felinar octagonal de pe acoperis este strajuit de statuia aurita a Gloriei.

-Covorul de Flori (Floral Carpet) -din doi in doi ani timp de 5 zile la jumatatea lunii august Grand Place este invadata de o parade florala de amploare cunoscuta su numele de Covorul de Flori

5. Manneken-Pis-mica statuie de bronz infatisand un baietel ce urineaza, devenit simbol al orasului. Din prima jumatate a sec. 18 i s-au creat diferite costume (peste 800) cu care este schimbat zilnic.

6. Biserica Notre Dame de Bon-Secours (Our Lady of Assistance) -construita intre 1664-1694 cu o capela hexagonala acoperita de o cupola. Fatada are stema guvernatorului Olandei Austriece din sec. 18-Charles de Lorraine.

7. Muzeul de Cacao si Ciocolata-demostratie mester ciocolatier si degustare diferite sortimente ciocolata.

8. Bursa- o emblema a orasului construita in 1873 ca templu grec bogat decorat cu statui de Rodin, in prezent gazduieste Euronext (Bursa Europeana). Sub cladire sunt expuse ramasitele arheologice ale unei manastiri fondate in 1278 sub numele de Bruxella.

9. Biserica Saint-Nicholas (Sf. Nicolae din Myra-cunoscut si ca mos Craciun) -protectorul negutatorilor. Interiorul are un pronuntat aer medieval, a fost profanata de rebelii protestanti in sec. 16 si a suferit daune majore in timpul bombardamentelor-are inca o ghiulea pastrata in zid, reconstruita in anii1950.

10. Galeries Royales de Saint-Hubert –construite in 1847 ca unul din primele centre comerciale din Europa foarte somptuoase.

11. Place des Martires-Piata martirilor-construita in forma unui patrat in 1775 in stil neoclasic de catre arhitectul Claude Fisco. Incepand cu 1830 aici au fost ingropati 467 eroi ai Revolutiei belgiene (1830).

12. Biserica Notre Dame de Finistere- construita in sec. 18, celebra prin frumusetea vitraliilor.

13. Rue Neuve-strada pietonala, centru comercial cu magazine de firma, cea mai frecventata din Bruxelles.

14. Biserica Sf. Maria-Place de la Reine, aici se afla si Biserica (Misiunea) romana unita cu Roma, Greco-Catolica

15. Basilique Nationale du Sacre-Coeur si Parc de Bruxelles. Catedrala este construita intre 1920-1930 in cel mai original stil Art-Deco, cel mai mare edificiu construit in Europa in acest stil architectonic.

16. Biserica Saint-Jaques sur-Coudenberg – place Royale, sec. 18 cu fatada in stil roman si clopotnita lanterna, construita in varful lui Coudenberg deasupra enclavei aristocratice a Orasului de Sus. Este unita cu Palatul Regal iar in Cor exista locuri speciale pentru familia regala

17. Place Royale cu statuia lui Gaudefroid de Bouillon, cavaler medieval, unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096 până la moartea sa. După Asediul Ierusalimului din 1099, Godfroy a devenit primul suveran al Regatului Ierusalimului, dar nu a folosit titlul de "Rege". Statuia ridicata in 1848.

18. Muzeele regale de Arte Frumoase-sunt impartite in trei parti: Arta Antica (sec. 15-18), Arta Moderna (sec. 19-20) si Muzeul Magritte.

19. Biserica Notre-Dame du Sablon-sec. 15, apartinea breslei arcasilor, este o splendida constructie gotica brabantina construita pe o fosta mlastina nisipoasa.

20. Parcul si Palatul Egmond-construit intre 1548-1560 de catre Francoise de Luxembourg in stil gotic si mai tarziu renascentist. In prezent este utilizat pentru receptii si reuniuni de Ministerul de Afaceri Externe al Belgiei.

21. Biserica Notre Dame de la Chapelle-biserica mare si impresionanta pare scoasa dintr-un tablou de Brueghel. Artistul este inmormantat aici.

22. Parcul si piata Albertina –tot aici mai gasim Palatul Congreselor si Biblioteca Regala. Statuia regelui Albert I se afla in mijlocul pietii.

23. Biserica Chapelle de la Madelaine-biserica Madeleine a fost transportata piatra cu piatra catre un alt loc, atunci cand construirea Garii Centrale putea insemna demolarea bisericii

24. Muzeul orasului Bruxelles din Hotel de la Ville-Primaria Bruxelles. Muzeul cuprinde o colectie impresionanta de costume (aprox. 800) cu care este imbracat zilnic simbolul orasului Manneken-Pis.

25. Muzeul belgian al berii din Grand Place.

26. Banca Nationala a Belgiei- Banca Națională a fost un muzeu din anul 1982. Complet renovat în 2002, zona de expoziție aproape s-a dublat. Tema centrală este "bani". De-a lungul a 15 camere, prezentarea este variata, interactiva și educaționala

27. Gradina Botanica din Bruxelles si parcul Gradinii Botanice- Gradina Botanica, situata in partea de nord a orasului, este construita pe locul fostei gradini botanice a orasului (1826-1829). Gradina Botanica din Bruxelles serveste ca spatiu cultural pentru comunitatea vorbitoare de franceza

28. Sediile Comisiei Europene (cladirea Berlyamont) – organ executiv al Uniunii Euopene (Comisia funcționează ca un cabinet de guvern, format din 27 de membri cunoscuți ca „comisari”) si Consiliul Uniunii Europene (în clădirea Justus Lipsius situată în fața clădirii Berlyamont)

29. Parc du Cinquantenaire – In anul 1880 regele Leopold al II-lea a organizat un mare targ international, pentru a sarbatori a cincizecea aniversare de la aparitia natiunii sale. Salile de expozitie construite gazduiesc Muzeul Regal de Arta si Istorie, Muzeul Regal de Arme si Istorie Militara, Autoworld-colectie impresionanta de automobile de epoca, Atelierul de Mulaje si Pavilionul Horta care gazduieste o serie de sculpture erotice. Arcul de triumf central, incununat de o cvadriga din bronz il infatiseaza pe Brabant inaltand stindardul National.

30. Cladirea Parlamentului European - Parlamentul European este unul din organele Comunităților Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care acestia sunt membri în țările lor de origine. Parlamentului European numără acum 736 de deputați. Cladirea Parlamentul European se gaseste in cartierul (parcul) Leopold.

Despre Bruxelles -capitala politica (si nu numai) a Europei se pot spune multe lucruri frumoase: oras cosmopolit, unde gasesti toate natiile pamantului-ca intr-un turn Babel modern, cu cartiere in care descoperi locuri fascinante si cu un centru istoric monumental, cu parcuri fermecatoare dar si cu gari insalubre, acest oras incanta si dezamageste in acelasi timp. Poate tocmai de aceea calatorul ''amfostacolo"este chemat sa-l descopere pas cu pas...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ricone in 10.09.12 19:19:50
Validat / Publicat: 10.09.12 20:35:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ricone); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Saint Michel et Gudule-Bruxelles
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12350 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[10.09.12 19:50:07]
»

Articolul a "primit" o ilustratie video-muzicala -vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul are o alta propunere, este rugat sa ne scrie (pe PM sau aici, ca ecou)

RiconeAUTOR REVIEW
[10.09.12 20:19:48]
»

@webmaster33: Foarte nimerita ilustratie video-muzicala! . Multumesc, webmaster.

george_bton*
[11.09.12 00:50:07]
»

Superb covorul cu flori!!! Din nefericire, noi am fost intr-o vizita destul de fugitiva in octombrie 2011, cand aproximativ un sfert din cladirile din Grand Markt erau in renovare. Belgia este foarte frumoasa, mi-a placut foarte mult Gent, unde am stat ceva mai mult.

marius gaudi*
[11.09.12 09:02:29]
»

Foarte folositoare prezentarea obiectivelor din Bruxelles. Pentru calatoriile cu trenul ai luat vreun abonament, sau ai platit biletul de fiecare data?

Astept cu nerabdare reviewuri si despre celelalte orase vazute in concediu. Avem in programul viitor un astfel de concediu.

Ati cheltuit numai 700 de euro? Unde v-ati cazat? Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RiconeAUTOR REVIEW
[11.09.12 09:44:05]
»

@marius gaudi: Cei 700 Euro reprezinta biletele de avion dus-intors (300 Euro) plus cazarea 5 nopti in Bruxelles (hotel Villa Royale-5 nopti/250 Euro-voi scrie un review despre hotel) si inca 150 Euro pt. cele 2 zile de vizitat Bruxelles.

Cat despre transportul cu trenul dus-intors catre Brugge, Antwerpen, Gent si Amsterdam pot sa spun ca am beneficiat de gratuitate deoarece lucrez in domeniul Cailor Ferate Romane (avem dreptul-eu si sotia- la o calatorie anuala gratuita in fiecare tara din U. E.) -acest lucru a cantarit foarte mult in alegerea destinatiei.

Despre celelalte orase vizitate: Brugge, Antwerpen, Gent si Amsterdam am sa postez in zilele urmatoare impresiile si multe din fotografiile facute in aceasta minunata calatorie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ciucurel
[16.01.15 21:19:35]
»

Buna seara, intentionez sa fac un city break si m ar interesa cat ati facut cu trenul pana la amsterdam si cam cat ar fi costat, cu aproximatie.

Ma fascineaza bruxelles, dar ar fi interesanta si o fuga pana in amsterdam- macar 1 zi daca se poate

Multumec!

RiconeAUTOR REVIEW
[17.01.15 06:51:46]
»

@Ciucurel - Trenul face aproximativ 3 ore, iar pretul unui bilet -in functie de tipul de tren ales si de ora plecarii -este intre 75 si 150 euro. Dar pentru Amsterdam merita cu varf si indesat, cel putin o zi...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ciucurel, george_bton*, marius gaudi*, Ricone
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060760021209717 sec
    ecranul dvs: 1 x 1