ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Bruxelles - două nopți în decembrie

TIPĂREȘTE URM de aici

Fiind nevoiți să ajungem pe la începutul lui decembrie în Nancy, Franța pentru un eveniment de familie, am hotărât să facem un popas de 2 nopți în Bruxelles, întrucât aveam avion direct de la Cluj și apoi să luăm un autocar spre orașul francez, distanța rutieră fiind de aproximativ 300 km.

Astfel, am achiziționat biletele de avion la un preț foarte avantajos de 64 lei/persoană, Cluj – Charleroi și am început să ne organizăm și să planificăm aceste 2 nopți pentru a profita cât mai mult de capitala Belgiei.

Aeroportul Charleroi este situat la aproximativ 60 km de centrul orașului Bruxelles, iar pentru a ajunge în oraș sunt 3 variante: taxi, varianta cea mai scumpă – 70 euro; bus din aeroport până în gara din Charleroi South și de acolo tren (3 euro + 15 euro) și ultima variantă pe care am ales-o noi, shuttle bus cu compania Flibco – 14.9 euro dacă îți cumperi online biletul sau 17 euro la fața locului. Biletele se pot achiziționa simplu de pe site-ul companiei și sunt valabile toată ziua, astfel nu sunteți afectați de o posibilă întârziere a avionului. Cursele se fac din 30 în 30 de minute, iar stația de bus e în fața terminalui, sunt numeroase semne precum și angajați care te conduc spre bus-ul care duce spre Bruxelles.

Așa că ne-am urcat în bus la ora 16.00 și după aproximativ 50 de minute, am ajuns la destinația de sosire, Brussels Midi sau Gara de Sud. De aici ne-am scos Google Maps, cu direcția hotelui nostru, Hotel Hubert Grand Place, aflat la câteva minute de faimoasa piață Grand Place. Deși am avut aproximativ 40 minute de mers pe jos, am preferat să nu luam metroul pentru a vedea cât mai bine orașul. Ca o primă impresie, zona Midi mi s-a părut destul de dubioasă, cu mulți oameni ai străzii, dar am observat ulterior că Bruxelle-ul e plin de astfel de persoane, și zonele marilor stații de metrou sau gări sunt ca un magnet pentru ei.

Astfel, am ajuns în prima seara în Grand Place, am reușit să vedem bradul de Crăciun și frumoasa piață luminată, însă o ploaie torențială ne-a făcut să ne oprim vizita și să mergem la cină. Cina am luat-o la un restaurant cu specific belgian, Zotte Mouche, am rezervat cu ajutorul aplicației Fork o masă, astfel am avut un discount la mâncare de 50%. Recomand folosirea aplicației, se pot găsi restaurante cu discount-uri consistente. Și cum eram în Belgia, faimoasă pentru bere, ne-am apucat să degustăm și beri locale, astfel am plătit pentru o porție de 6 escargots à l’ail, o porție de Carbonade à la flamande, o porție de Blanquette de veau à l’ancienne și un desert Gauffre du Burxelles Chantilly chocolat plus 4 beri locale, suma de 44 euro (cu discountul oferit de aplicație).

Cu ploaia care părea să nu se mai oprească, am renunțat în a mai explora orașul și ne-am pus la culcare pentru a profita de ziua următoare.

A doua zi ne-am trezit de dimineață și primul obiectiv al zilei a fost faimoasa clădire Atomium, construită pentru Expo ’58. De menționat că aceasta se află la aproximativ 9 km de centrul orașului, așa că e nevoie de transport în comun. Am luat metroul din Gare Central, aflată la câteva minute de hotelul nostru. Costul unei cartele de metrou e de 2.6 euro sau 2.1 euro dacă ai card reîncărcabil (costul unui card e de 5 euro). Aceasta se validează în stația de metrou (în Gare Centrale nu există turnicheți sau porți) și e valabilă 60 de minute. Pentru a ajunge la Atomium am fost nevoiți să luăm linia de metrou 1 sau 5 (peronul Erasmus) până la stația Beekkant (5 opriri) și apoi să schimbăm cu numărul 6 (peronul Simonis – Koning Boudewijn) până la stația Heysel (8 opriri). Călătoria a durat în jur de 25 minute.

Cum ieși din stația de metrou, deja se vede impresionanta clădire de 102 metri, cu cele 9 sfere care reprezintă un cristal de fier mărit de 165 miliarde de ori. Ajunși în jur de ora 10.00, nu era foarte multă lume și am putut să ne pozăm în voie, să dăm câteva ture de jur împrejur. Din cele 9 sfere, 5 conțin diferite expoziții de artă, iar una dintre ele un restaurant. Prețul e de 16 euro/persoană, dar am decis să vizităm doar din exterior această clădire stranie. După aproximatv o oră petrecută aici în care ne-am pozat din toate direcțiile, am luat-o înapoi spre Gare Centrale pe aceeași ruta.

La ieșirea din Gare Centale, am decis să vizităm impozanta Cathédrale des Sts Michel et Gudule. Această catedrală romano-catolică, cu impozantele turnuri care au o înălțime de 64 de metri, și a cărei construcție a început în secolul al XI-lea și a fost finalizată 500 de ani mai târziu, e un loc reprezentativ pentru comunitatea romano-catolică și pentru familia regală a Belgiei. La intrare, pe un panou se pot observa fotografii cu momentele importante care au fost găzduite aici, printre care nunțile regale ale familiei și vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

Interiorul e impozant, cu vitralii impresioante care reprezintă diferite scene din istoria acestor locuri, coloane pe care sunt reprezentați toți cei doisprezece apostoli și un amvon frumos sculpat, reprezentând alungarea din Rai a lui Adam și Eva. De asemenea, la momentul vizitei era și o expoziție a diferitelor comunități catolice din lume (chineze, japoneze, marocane, filipineze, ucrainene, române etc), fiecare având câte un mic exponat. Interiorul se vizitează gratis, însă există și o zonă cu tezaurul bisericii pentru care se plătește suma de 2 euro/persoană, iar de asemenea, la subsol, în schimbul sumei de 1 euro, se pot vizita vechile ziduri ale bisericii.

După vizita catedralei, ni s-a făcut foame și am dorit să mâncăm ceva rapid, așa că am mers la Tonton Garby, aflat la câteva minute de catedrală, locul unde, conform recenzilor de pe tripadvisor și alte site-uri cu profil culinar, se fac cele mai bune sandwich-uri din Bruxelles. E o mică bancanie, cu un frigider mare cu zeci de tipuri de brânză, și ai de ales dintr-o listă de vreo 30 de sandwich-uri pe care ți le prepară pe loc. Nici noi nu prea am avut idee ce comandăm, dar s-a dovedit în final a fi așa de bune, pe măsura recenziilor și a oamenilor care stăteau la coadă. Prețul unui sandwich e în medie de 6.5 euro și mai servesc și supă la prețul de 3 euro, iar ospitalitea proprietarilor e de top.

De aici am luat-o din nou spre Grand Place, să vedem această impresionantă piață pe timp de zi. De departe cea mai spectaculoasă clădire e primăria din Bruxelles, cu al ei turn de 96 de metri și o statuie de 3 metri a Arhanghelului Mihail, protectorul orașului, vis-à-vis de primărie, altă clădire impresionantă, Maison du Roi sau Casa Regelui, care acum găzduiește Muzeul Orașului Bruxelles, iar pe laturi Casele Breslelor, detalii despre istoria lor găsiți online sau chiar aici, în alte review-uri ale colegilor de pe AFA. De menționat că duminica și miercurea se fac tururi ghidate în clădirea Primariei, în limba engleză, tarif 7euro/persoană, însă e nevoie să rezervați în avans.

Seara, după ora 17, cu ocazia Târgului de Crăciun, un spectacol de lumini și muzică începe din oră în oră și durează 15 minute în Grand Place. De asemenea și bradul a fost montat aici, precum și o scenă care înfățișează Nașterea Domnului. De menționat, că Târgul de Crăciun din Bruxelles are 9 locații, toate în zona centrală la câteva minute de mers pe jos. Nu știu dacă acum s-a făcut așa din cauza pandemiei, să nu înghesuie lumea sau e o practică normală. Nu a fost nevoie de certificat verde pentru avea acces în aceste zone, în schimb sunt puncte unde se pune o brățară de hartie la prezentarea certificatului verde, și fără această brățară nu poți să cumperi nimic în zona Târgului de Crăciun, fie că e vorba de vin fiert, mâncare, ceai sau decorațiuni. De asemenea masca obligatorie doar în zonele Târgului, nu și în rest.

De la Grand Place, am luat-o spre alt obiectiv emblematic al orașului, faimoasa statuie Manneken Pis sau în traducere “omulețul pișăcios” , a cărui poveste a dat naștere multor legende. Mai târziu am aflat că există și varianta feminină, Jeanneke Pis, dar aceasta nu am văzut-o. Însă am văzut Zinneke Pis, un câine de bronz care urinează la un stalp, tot în zona centrală. Se pare că belgienii au o mică… obsesie cu acest obicei. O fi de la prea multă bere :)

De la Manneken Pis, pașii ni s-au îndreptat spre Église Notre-Dame de Bon Secours de Bruxelles, aflată la câteva minute, o frumoasă biserică din secolul al XVII-lea. Însă am făcut și un mic popas să mâncăm o celebră waffă belgiană (de Bruxlles sau de Liege), la Waffle Factory. Prețul unei waffe variază între 3 euro (fără nici un topping) și poate ajunge la 6-7 euro, depinzând de ce puneți pe ea.

În drumul spre hotel, am trecut de multe ori prin Galeriile Regale Saint Hubert, un loc cu numeroase magazine de lux, începând de la ceasuri, haine și ciocolată, precum și câteva cafenele. Deschise în anul 1847, acestea sunt împărțite în 3 sectoare, Galeriile Regelui, Galeriile Reginei și Galeriile Prințesei. Fiind cazați chiar peste drum, am trecut prin ele de câte ori am avut ocazia și le-am explorat îndeaproape.

Seara am încheiat-o cu o cină la un restaurant cu specific belgian, Brasserie Schuddeveld, în apropiere de Galerii, plătind pentru un meniu din entrée+plat+dessert suma de 25 euro/persoană. Am încercat faimoasele moules frites, adică midii cu cartofi prăjiți, specifice Belgiei, foarte gustoase și într-o cantitate super mare. După cină, am decis să încercăm și câteva beri belgiene și ne-am dus înspre Delirium Village. Acesta este barul care a intrat în Guiness Book pentru cel mai mare număr de tipuri de bere, adică 2004 tipuri diferite de bere.

Deși era ora 20.00, era o coadă mare la intrare pentru verificarea Green Pass-ului și apoi am început să descoperim de ce i se spune Village, deoarece are mai multe locuri și anume: Delirium Café, Delirium Taphouse, Delirium Hoppy Loft, Delirium Monasterium – în fiecare servindu-se bere, dar sub diferite forme. După vreo 10 minute de căutări cu greu am găsit o masă la Delirium Taphouse, locul pur și simplu era plin de lume, de la tineri studenți până la persoane trecute de primele tinereți. La bar aveai de ales între zeci de tipuri de bere, prețurile fiind în jur de 3-4 euro pentru o bere la 0.25 L, și 6-8 euro pentru o bere la 0.5L. Am încercat bere cu cactus, bere cu piersică, precum și specialitatea casei Delirium Tremens. La ora 23.00 toate barurile se închideau, așa că am înțeles de ce a fost așa aglomerat, lumea profitând de timpul scurt.

Ultima zi în Bruxelles am început-o cu micul dejun luat la Tonton Garby, locul de care vă ziceam că are cele mai bune sandwich-uri din Bruxelles. Apoi ne-am îndreptat spre celelalte locații ale Târgului de Crăciun.

Prima locație e în fața bisericii Église Sainte-Catherine de Bruxelles, o frumoasă biserică care combină stilul gotic cu cel baroc, străjuind Marche aux Poissons sau Piața de Pește. În față se aflau câteva căsuțe, cu vin fiert și diferite standuri cu mâncare, majoritatea cu specific pescăresc. Ne-a atras atenția Noordeze – Mer du Nord, o băcănie cu pește care avea mese afară și de la care veneau un miros plăcut de pește. Așa că ne-am comandat o porție de moules și o supă de pește plus o bere belgiană, pentru care am plătit suma de 13.5 euro. Mâncarea foarte gustoasă, chiar dacă mesele erau doar afara și era frig, era foarte multă lume, dovadă că mâncarea e ce trebuie.

Prin Marche aux Paissons, în direcția March au Porcs se află foarte multe căsuțe de Crăciun, cu tot ce îți trece prin minte, de la waffe, la vinuri, beri, dulcuri, mâncare, haine, decorațiuni, cred că sunt peste 100 de astfel de standuri. Bineînțeles, nu poți cumpăra nimic dacă nu prezinți brățara care atestă green pass-ul. Iar în capatul acestora se află o imensă roată. Deși nu mă simt confortabil la înălțime, am decis să ne dăm pe roata care ne urca la 55 metri înălțime. Priveliștea clar e faină, se vede de la Atomium, până spre Grand Place, am încercat să reperam cât de mult putem în cele 3 ture cât a durat experiența. Pentru roată, am plătit 8 euro/persoană.

Cu câteva săptămâni înainte, când ne-am decis să vizităm Bruxellle-ul, mi-am pus în plan să vizităm și Parlamentul European și am văzut că au tururi ghidate în limba engleză, miercurea, în sala plenului, în Hemiciclu Parlamentui European. Așa că am rezervat pentru 2 persoane, rezervarea pentru tur se face simplu pe site-ul Parlamentului European. De asemena se pot face programări să vizitezi Parlamentarium și Casa Istoriei Europei, tot în cadrul Parlamentului European. Toate sunt gratis.

Așa că de la ora 15.00 am avut programat acest tur, iar ca sa ajungem din Marche aux Poissons la Parlamentul European am luat metroul, stația fiind chiar lângă Piața de Pește. Se ia linia 1 sau 5 de pe peronul Stockel, iar după 5 stații te cobori la Maalbeck, în Cartierul European. De aici faci câteva minute, până la clădirea principală a Parlamentului European, intrarea făcându-se pe la Serviciul de Presă, adresa Rue Wiertz 60.

Am fost surprinși sa vedem că ofițerul de Securitate de la intrare e român, am schimbat câteva impresii cu el, și după ce ne-a verificat certificatele verzi am așteptat ghidul nostru să vina. Am fost un grup de 9 persoane, din Grecia, Italia, Croația, Estonia și România, iar ghidul era din Bulgaria. Turul a durat aproximativ o oră, în care ne-a explicat cum funcționează Parlamentul European, de ce se află și la Bruxelles și la Strasbourg, ce decizii se iau, cum sunt organizați, a fost o discuție foarte interesantă și interactivă. Atracția principală a fost sala Hemiciclului, care din păcate era goală, vizita în timpul ședințelor de plen fiind suspendată din cauza COVID-19. După pozele obligatorii făcute aici, am ieșit din Parlamentul European și ne-am îndreptat din nou spre zona centrală, pe jos, distanța fiind făcută în 25-30 minute.

O altă atracție a Bruxelle-ului pe lângă care am trecut a fost Palatul Regal din Bruxelles. Din păcate clădirea e deschisă doar vara, în august pentru vizită, așa că ne-am mulțumit să o vedem în exterior. Zona dealului Coudenberg, unde se află clădirea, a fost dintotdeauna zona puterii din acest oraș, dar în 1731 a fost distrusă de un incendiu, iar actuala clădire are o istorie lungă, căci construcția ei a fost începută în 1783 și finalizată abia în 1934, regele Leopold al II-lea punându-și cea mai mare amprentă asupra palatului.

Deși azi nu mai este reședința familiei regale, este folosit ca și “loc de muncă” , căci aici regele își are biroul și tot aici se primesc diverse oficialități, fiind o clădire “de protocol” . Din păcate, trebuie să așteptăm vara să o putem vizita.

Cum ora de plecare se apropia, căci la 19.45 aveam Flixbus-ul spre Franța, am mai dat un tur al Grand Place, am intrat din nou la Delirium Monastery de această dată, căci aici aveau un meniu de degustat bere, 10 pahare de bere de diferite tipuri la 25 euro, aduse pe o placă de lemn și pe care nu doream să îl ratez, am mai mâncat o waffă de Bruxelles și una de Liege și apoi ne-am îndreptat spre Gare du Nord, locul de unde am luat Flixbus-ul pentru călătoria de 5 ore care ne aștepta.

Per total, Bruxelles a fost un oraș interesant, deși vremea a fost friguroasă, ne-am bucurat la maxim de plimbare, de toate atracțiile pe care le oferă acest oraș, de frumoasa Piață de Crăciun, de mâncarea bună, iar berea belgiană e într-adevăr printre cele mai bune din lume.


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 17.12.21 10:42:51
Validat / Publicat: 17.12.21 13:41:44
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

VIZUALIZĂRI: 4031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cathédrale des Sts Michel et Gudule
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40300 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[17.12.21 13:57:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elenaadinaPHONE
[17.12.21 14:31:20]
»

Foarte frumos și articolul și destinația!

Mă bucur pentru voi ca ati văzut așa niște minunății!

Felicitări!

Mihai18PHONE
[17.12.21 17:21:53]
»

Foarte frumos rewievul și bine documentat. L-am votat cu convingere.

Este o deosebire în sensul ca una Este sa-l citești și altceva este sa-l citești după ce ai fost acolo.

Eu am vizitat Brusselul călătorind cu autoturismul și am ales hotelul NH Atlanta (acum îi spune NH Centraal - 4 stele) cu parcare subterană, cu valet.

Rewievul dv.completează ceea ce eu nu am avut timp sa vizitez. Și vremea contează. Eu am găsit o vreme vitrega, cu ploaie dusă de vant.

Ce aș mai putea scrie după cât de bine ați scris dv.

La rewiev mai adaug ceva

Castelul Regal este numai reședința de lucru a regelui. Cum știm? Când regele nu se află în palat, se coboară drapelul național și castelul potențial fi vizitat.

Foarte frumos este Parcul du Brussels situat în fata palatului.

Ulterior, revăd cu multă plăcere imaginile video și fotografiile de acolo.

Cu mult bine.

cata2106AUTOR REVIEW
[17.12.21 18:37:26]
»

@elenaadina Multumesc mult de tot!

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[17.12.21 18:43:30]
»

@Mihai18: Mulțumesc mult de apreciere!

Aceeași impresie o am si eu când citesc un review scris de altcineva unde descrie un loc în care am fost.

Vremea poate sa fie într-adevăr capricioasa, cred ca e ceva specific regiunii

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, elenaadina, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069615840911865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1