GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un secret cu gust 'dulce-amarui' al Bratislavei
Daca cultul berii la cehii este atat de puternic incat este asociat de cele mai multe ori cu modul lor de viata, sa vedem ce ne propun vecinii lor, ex conationalii slovaci.
Bratislava a fost "copilul" oropsit de-a lungul istoriei, indiferent daca a fost sub puterea imperiului austro-ungar sau a facut parte dupa primul razboi mondial din conglomeratul numit Cehoslovacia, numele (Bratislava) de asemenea nu are o vechime mai mare de 100 de ani.
Faima lui nu a ajuns si nu cred ca v-a ajunge la nivelul capitalelor care au hotarat soarta atatea sute de ani:Viena, Budapesta sau Praga si asta din mai toate punctele de vedere, in special cel turistic.
Inca in afara granitelor numele orasului este chiar la nivel media diferit.Pressburg - in Austria si Germania, Poszony in Ungaria sau Presporok (numele dinainte de 1919) in Slovacia.
Turistic vorbind ei incearca de ceva vreme sa scoata capul din anonimat, orasul cu toata arhitectura lui predominant comuna fostelor centre socialiste, are un centru vechi bine pus in valoare, cladirile adepte stilului baroc fiind precum o oaza de romantism in mijlocul "junglei" de blocuri si strazi concepute dupa binecunoscutul stil comun in Europa de est in ceea ce priveste multe orase de provincie.
Apropierea de Viena (50 km) si deschiderea acesteia, au imbunatatit mult apetitul turistic iar investitiile. Bratislava joaca mai mult pe cartea turismului de entertainment si chiar cultural dar mai putin istoric.
In mare sederile in Bratislava sunt de scurta durata dar intensive, noul proiect comun de apropiere fata de capitala Austriei se materializeaza prin legaturi foarte rapide si ieftine :rutier, feroviar sau nautic cu preturi care se situeaza intre 14-35 € pentru un traseu dus-intors cu abonament inclus pentru mijloace de transport in comun din Bratislava (fara metrou deoarece acesta nu exista), cu o frecventa din ora in ora. Asadar interesant si binevenit acest proiect si pentru turistii aflati in vizita in unul din cele doua capitale si care are un titlu sugestiv "Doua capitale intr-o zi"
Am evidentiat aceste lucruri precum un preambul la o noua ramura a turismului care cuprinde si se dezvolta tot mai mult in aceasta regiune si nu numai si anume, turismul culinar.
Indiferent ca facem un sejur mai de durata, suntem doar in trecere, sau avem ocazia sa facem o iesire de o zii intr-o tara, o cultura straina, suntem interesati si nevoiti de a apela si la latura traditional culinara a locului.
Am descoperit in urma cu doi ani in preajma craciunului cu prilejul unui event la invitatia unor colaboratori o parte a traditiilor culinare slovace cu ajutorul unui local care se mandreste cu titlul de a fii una dintre cele mai vechi si mai apreciate berarii din Bratislava. De atunci l-am mai vizitat de doua ori ultima oara acum cateva zile, cand am dat verdictul si am hotarat sa-l aduc si in centrul atentiei turistice din tara, mai ales ca este primul de acest fel din Bratislava.
Se pare ca are peste trei sute de ani de viata a fost, conceputa precum o fabrica de bere orasenesaca mai tarziu fiind alipit si un salon de servire a berii si specialitatlor traditional culinare, pe arealul fostei pietei de peste.
Localizare: google.at/maps/place/Brat ... e453e3fa6950615.
Foarte simplu se poate ajunge si fara GPS si ma refer la turistii care vor sa faca un tur al orasului vechi.
Localul se afla vis a vis de centrul vechi pe strada Drevena nr. 8 situata chiar in spatele hotelului Crowne Plaza un edificiu foarte usor detectabil.
Beraria a fost din temelii renovata in anul 2010 pastrand doar in interior aerul vremilor trecute, fatada exterioara dand putine indicii ale trecutului.
Interiorul creeaza atmosfera tipica a pub-urilor, mult lemn de esenta tare, decoratiuni sofisticate la barurile din incinta si o simplitate arhaica a meselor si scaunelor.
Beraria se intinde pe un spatiu vast, mai multe saloane fiecare cu barul propriu de dimensiuni considerabile pe trei nivele precum si mai multe separeuri pentru petreceri private.
Geamuri si vitralii uriase prevazute cu ornamente metalice si pe alocuri sticla colorata sau semi mata ,,
In vizita privata nu am avut nevoie de rezervare localul la orele amiezei fiind totusi destul de populat, dar probabil seara cu toate ca dispune de cateva sute de locuri cred ca este destul de plin.
Orele de functionare la vizita cu prilejul eventului a fost mult inaintata cu toate ca era afisata ora 1AM, precum ora de inchidere, cred ca noi am parasit localul dupa doua si nu eram ultimii. :)
Berea preparare si calitate.
Berea se prepara doar din ingrediente traditionale intr-o microfabrica ultramoderna (2010) aflata la subsol.
Maltul este de calitate superioara adus bineinteles din Cehia, alaturi de drojdie, hamei si apa constituie ingredientele unei bauturi dupa reteta Pils este adusa in paharele mesenilor de trei priceputi maestri berari, doar pentru clientii localului...
Berea are o tarie 12% se numeste Bratislavsky Leziak si se prepara in mai multe variante:blonda, neagra, fara alcool respectiv tipul Erdinger berea mai tulbure, ingredient graul.
Preturile pentru bere incep de la 1,40€pentru 0,3ml sau 2.10€ pentru halba de 0.5litrii, berae neagra este la1.90€/o. 4ml. iar ceea fara alcool la 1.90€/0.5litri.
Toate aceste sorturi sunt produse nefiltrate si nepasteurizate iar despre gust acesta din pacate nu se poate descrie, trebuie incercat la fata locului dar preferata mea oricum ramane aceea blonda :)
Pe langa bere care este in capul listei se mai pot consuma o mare varietate de bauturi specifice, barurilor sau pub-urilor aici incluzand si o marja considerabila a specialitatilor indigene:tuica (sliwovitz) de prune, pere sau borovicka (brandy) de ienupar.
Gastronomia:
Bucataria slovaca are multe in comun cu aceea a Ungariei si Austriei doua tari in care cultul gastronomiei a scris istorie dar poate ceva mai consistenta si datorita puternicelor radacini rurale.
Cartofii, varza, branzeturile sunt gasite aproape in fiecare reteta traditionala.
Paleta gastronomica de la Mestiansky Pivovar estre foarte variata dupa cum se poate vedea si de pe site-ul oficial.
Un mic secret as putea dezvalui aici si anume ca pe langa meniul oficial, zilnic mai apare un fel de "specialitatile zilei" care insa sunt editate pe o fituica numai in limba slovaca iar preturile sunt si ele pentru slovaci, nedepasind 4.90 €. Aici ofertele in varianta englezeasca dar nu si meniul :)
Tragand cu privirea la mesele "indigenilor" am putut sa aleg si eu ceva mai special ajutat fiind si de chelner de altfel foarte amabil, nu mai retin numele preparatului dar am o fotografie cu preparatul care era compus din piept de gasca maruntit cu ceapa, un fel de jumeri de gasca, varza calita si cartofi cu ceapa alaturi de un sos care aducea spre tartar.
La supe nu am incercat ceva traditional pentru ca "pata" s-a pus pe o irezistibila ciorba de burta, ceva mai picanta si mai consistenta, carnea taiata in acelasi fel dar datorita paprika are o culoare rosiatica, pret in jur de 3.5 € interesant este faptul ca acesta se servea intr-un bol maricel iar farfuria de sub acesta era practic lipita de bol, doar suntem la berarie :)
Costite de porc (spareribs) gatite pe gratar cu ajutorul pietrei vulcanice sunt de asemenea un hit, daca calitatea este la egalitate cu cele incercate in Austria, cantitatea este de speriat, trei persoane flamande ar trebui sa se considere multumite pentru cei 13 € platiti pe o portie.
Preparatele principale incep de undeva de la 3,2 € pana in jur de 15 € asadar pentru toate buzunarele.
A da, uitasem sa "votez" preparatul traditional cel mai popular se pare din Slovacia si anume:"Bryndzove halusky" usor de tradus in galuste cu branza.
Este compus din galuste de cartofi si branza din lapte de oaie cu jumeri iar pretul se invarte in jur de 6€ si sa gaseste in mai toate restaurantele slovace.
De incredere este localul si prin prisma premiului de excelenta 2014 acordat de tripadvisor precum si un meritoriu loc 10 din 809 de localuri recomandate din Bratislava...
Daca sunteti in vacanta sau doar in trecere prin Bratislava luati in calcul aceasta locatie ofera o buna relatie calitate-pret si nu este doar o capcana pentru turisti dovada stau si nunarul mare de localnici care-i trec pragul.
Adresa oficiala:mestianskypivovar.sk/en/home
Trimis de claudiu 71 in 18.02.15 22:23:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descoperă Bratislava" (deja existentă pe sait).
Un review interesant abordand o destinatie despre care nu stiu mai nimic, decat din... citite.
P09, arata super ciorba in paine si, desi la noi nu imi place in mod deosebit, pe asta as incerca-o.
Multumim pentru impresii!
Foarte util review-ul!
Am fost in Bratislava acum 3 sau 4 ani la un concert si am stat 2 nopti. Bineinteles l-am legat cu Viena ce s-a bucurat mai mult de atentia noastra fiind obiectivul principal.
Sincer e printre orasele mele favorite si mi-as dori sa ma reintorc.
Mi-a placut foarte mult faptul ca este impartit in doua de Dunare. Orasul vechi (cladiri vechi, centrul vechi al orasului) si orasul nou (cu cladiri de sticla, mall-uri).
Este si destul de accesibil pentru drumul cu masina, bineinteles, mai ales pentru cei din vestul tarii . Dar din Bucuresti, in 11-12 ore sunteti in Bratislava.
@larissa2015 -
Asta este soarta capitalelor "de rezerva" as spune, sunt chiar putin cunoscute din pacate.
Aici se includ si Ljubliana, Zagreb fara se le mai pomenesc pe cele din fosta URSS, sunt mult mai putin vizitate
si implicit nu sunt in lumina reflectoarelor.
Preparatele sunt in restaurant peste medie si ce am uitat, personalul are un aer distins fara a fii neaparat prietenos, prestanta acestora afiseaza un aer monden, civilizat.
O zii placuta si merci pentru vizita.
@claudiu 71 - Interesant review!
Acum câțiva ani am vizitat și eu Bratislava. La o terasă, situată în centrul vechi, am fost servit cu o mâncare tradițională slovacă.
În PO9 văd că vi s-a servit ciorba într-o pâine. Eu am fost servit cu ciorbă... fără pic de pâine (și felul doi la fel).
Chiar și fără pâine, mâncarea a fost foarte bună și ieftină (în jur de 7 euro). Nu mai știu cum se numea felul 2 (ceva friptură cu un sos picant), însă după ce-am mâncat aș fi băut o bere cu pahar cu tot. Din păcate eram cu mașina și trebuia să ajung în aceeași zi la Viena.
@Sindrom - Eii, prietene esti o "rara avis"inseamna ca ai fost in buna dispozitie sau asta este la tine permanenta din moment ce spui ca este unul dintre orasele tale favorite.
Si eu incerc sa extrag ce este mai bun din fiecare voiaj efectuat, din pacate unul nu imi iese si pace (Marsilia)
Vad multe opinii, nu imi place arisul, Roma, Barcelona etc suntem atat de diferiti precum orasele pe care le vizitam.
Cu partea culturala ai atins punctul sensibil, exact aici incearca slovacii sa pluseze, daca te uiti pe programul operei, filarmonicii a concertelor vei vedea o abundenta rar intalnita in alte capitale:http://visit. bratislava. sk/EN/
mai jos apare si twin city events despre ce spuneam sii eu.
Si se pare ca reusesc, multi oameni din afara tarii folosesc aceasta oportunitate pe care ai folosit-o si tu.
@traian. leuca -
Eu cred ca chelnerii au uitat sa-ti aduca painea , eu sincer sunt surprins, la orice preparat, vezi:varza cu cartofi sau supa in paine, cosul plin cu paine a fost pus pe masa, in Austria daca ai un degetar de cartofi adio paine, bineinteles daca nu soliciti si asta spre marea lor uimire.
"Nu mai știu cum se numea"--lol... Nu reusesc nici macar sa citesc denumirea daramite sa o mai tin minte, cred ca un grad de simpatie in plus as avea pentru slavi daca ar avea limba ceva mai"melodioasa"
@claudiu 71 - Buna dispozitie mi-o da lumea din jur .
Sunt putin rau, dar prefer un concert in Budapesta, Bratislava, Viena, decat in Bucuresti sau in tara. E altfel.
Parca... lumea e... mai educata, mai cu bun simt.
Si-acum cand imi aduc aminte simt gustul ala de ciorba cu varza si ceva grasime + portia de gnocchi, care cred ca sunt "Bryndzove halusky" + berea de minim 12%.
@claudiu 71 - Foarte interesant review. Daca ar fi aparut in urma cu cateva luni as fi stiut mult mai bine spre ce mancaruri sa ma orientez. Cand mi se punea meniul in fata intram intr-o ceata totala si de fiecare data comandam altceva decat imi imaginam eu. In general slovacii au o bucatarie interesanta, desi nu as putea spune ca m-a dat pe spate. Berea in schimb nu prea mi-a placut, mi s-a parut prea amara pentru gusturile mele, dar deh' poate sexul masculin nu ar fi de aceeasi parere Din cate stiu eu acel 12% nu inseamna 12% alcool, de fapt e un 5 alcool, iar 10% inseamna 4.5 alcool, nu stiu de unde si de ce, dar mi s-a parut o chestie curioasa.
@Camelia19 -
Ai dreptate cu lecturatul meniului pana ajungi la final iti fierbe creierul . Aici meniul era tradus in engleza si germana iar personalul vorbea bine engleza si multumitor germana, doar oferta zilei nu era tradusa.
Da cu berea, ai perfecta dreptate, am vazut si eu am trecut12%tarie.
Este continutul de fapt de extract de malt si hamei inainte de fermentare la 1lt. apa, asta s-ar traduce prin 2,5%extract la 1%alcool.
12% extract este berea numita Vollbier, ceea sub aceste procente este Lagerbier s. a. m. d.
Nu sunt mare bautor de bere dar imi place atmosfera din jurul ei asa ca despre gust cum spuneam:mai bine o blonda decat o bruna evident la bere ma referam.
seara placuta.
PS. Am o bere Kozel ceha mi-ai facut pofta... uff, uff
@claudiu 71 - Acuma am inteles ce-i cu acel 12%. Eu am intrat la banuieli cand dupa 2 beri inca eram perfect lucida , deci clar nu avea cum sa fie 12% alcool, dar nu intelegeam de la ce vine. M-ai luminat, data viitoare voi sti sa explic si eu altora , daca va mai fi o data viitoare in Slovacia, pentru ca numai la ei am observat ciudatenia asta. Zlaty Bazant se numeste berea ce mi s-a parut cam prea amara, ca mi-am amintit intre timp si numele ei, era cam pe la toate terasele si aveau si umbrelute de unde am dedus ca asta trebuie sa fie berea slovacilor. Apropo, de berea ceheasca am auzit numai lucruri bune, insa eu am o alta bere pe care o beau intotdeauna cu o mare, mare placere. Incepe cu "M" si se termina cu "ythos"
@Camelia19 -
Eu cred ca mai mult iti place cadrul in care se bea acesta bere de 4,7% si care este un produs din gama Lagerbier care apartine de Carlsbergroup .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Bratislava — scris în 28.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Bratislava - atenție la hoții de buzunare — scris în 04.01.23 de mihai007 din CONSTANTA - nu recomandă
- Dec.2019 Piata de Craciun din Bratislava si vizita obiectivelor din capitala slovaca — scris în 14.12.19 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2018 O vizită prea scurtă — scris în 03.07.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 O capitală aerisită! — scris în 30.11.17 de sdanutza din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Am fost la Bratislava — scris în 31.08.17 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Impresii proaspete din Bratislava — scris în 11.04.17 de c_marika22 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ