ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Brăila (II) sau “Sic transit gloria mundi”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

“Toate-s vechi / Și noi sunt toate” . Tot astfel și în Brăila - o foarte frumoasă îmbinare a trecutului cu prezentul.

Prezentul nostru a fost... prezența în fața hotelului, de unde ne-a luat ghida, șoferul și autocarul, pentru a ne duce la debarcaderul de unde vom lua vaporul pentru croaziera de o oră pe Dunăre. Am crezut că suntem numai noi, dar - ți-ai găsit! Când a năvălit puhoiul, am crezut că vom face croaziera în costume de scafandru, pe fundul Dunării! Aș, vaporul nici n-a simțit! Ne-am fâțâit noi în sus și în jos, am văzut șantierul naval, solozurile de cereale (încă se exportă la greu!), iar în sensul către Galați am admirat mărețul pod peste Dunăre, din apropierea Galațiului. Este un pod hobanat, cu o lungime de 500 de metri, aflat la o înălțime de 62 de metri - pilonul central.

Ceea ce ne-a surprins - credeam că e valabil numai în Olanda - au fost multele și frumoasele case plutitoare de vacanță unde, cei cu dare de mână, își petrec verile. Frumos!

Odată întorși la mal, ne-am dus în apropiere, unde se află amenajată o scenă, unde se țin spectacole de tot felul, de la muzică simfonică la muzică ușoară, rock, pop, popa... și altele.

Ne-am reluat plimbarea pe frumoasa și lunga faleză a Dunării, unde, pe spațiul verde frumos amenajat, am privit sculpturile realizate cu ocazia unei Tabere de Sculptură organizate la Brăila, tabără asemănătoare cu cea de la Măgura, din apropierea Mânăstirii Ciolanu.

Faleza are mai multe trepte cu alei, dar, deocamdată, nu sunt amenajate în totalitate. Ancorate la mal, tot felul de ambarcațiuni atât private cât și ale marinei. Printre ele, vasul regal Borcea. Lung de 40 de metri, este primul vas construit de inginerii români, lansat fiind la apă - cum altfel, fiind vapor! - în anul 1914. Este un vapor cu abur, propulsat de zbaturi... ca pe Mississipi. A fost folsit ca iaht al regelui Ferdinand, participând și la primul război mondial. Din 1999 este trecut, pe merit, în patrimoniul național.

Mai departe am dat, tot ancorată, peste Centrul de Informare și vizitare, care adăpostește un interesant muzeu cu diorame despre Deltă și zona din jur.

Ancorat și blocat la mal se află și vasul prezidențial al cuplului Ceaușescu. După o vizită în orient, vâzând luxul altor dictatori, Ceaușescu a ordonat construirea unui vas prezidențial. Luxos, ca toate lucrurile personale, vasul prezidențial Mureș a fost construit în anul 1979. Totul e la superlativ - cum altfel - de remarcat fiind salonul central, care este cel mai mare salon din lume nesprijinit de stâlpi, pentru nave de clasa acestui vapor! Acum, în mod fericit, a fost luat în grijă de Marina Militară română, fiind folosit doar în scop administrativ - ședințe, conferințe, recepții... de-ale lor.

“Navigând” în continuare - pe uscat - întâlnim o clădire imensă, cenușie, ternă. Este moara Violatos, construită de renumitul Anghel Saligny, româno-francezul care a construit, printre multe altele, podul de la Cenavodă. Este o moară cu aburi, construită fără aviz de construcție, în anul 1898. Are șase etaje! , și este construită pe piloni de lemn, legați cu ciment - o premieră în România! A fost fabrică de pâine și moară, asta fiind dorința lui Panait Violatos. De remarcat faptul că, printr-un tunel construit special, grâul era adus în fabrică cu ajutorul unor vagonete, nu cărat de hamali cu cârca.

Pe partea stângă, impozanta clădire a Romnav, aceasta fiind prima imagine care era văzută de cei care debarcau în portul Brăila. Construită tot de Anghel Saligny în urmă cu 110 ani, a fost preluată de un patron român, care a reparat-o și o folosește ca sediu pentru transporturi navale.

Revenim în oraș, unde, în zona Pieței Poligon, ne “lovim” de Casa Embiricos, construită în 1912, ce aparține unui armator grec - un sfert din populația orașului erau - cum altfel - greci. Casa a fost sediul unei mari firma grecești, M. Embiricos&Co, care nu numai că transporta grâu și cărbune, dar avea o linie trasatlantică de transport pasageri!! Astăzi, casa a devenit Centrul Cultural Nicăpetre (vă amintiți? - sculptorul asemuit cu marele Brâncuși!). Adăpostește un muzeu pe care, din păcate, nu l-am putut vizita.

Alături, tot o clădire frumoasă adăpostește biblioteca județeană Panait Istrati.

Pe colț, cu frumoase coloane (am eu ca am cu coloanele clădirilor!) se află și Casa Matzukis. Se pare că a fost prima casă din Brăila care a fost iluminată electric. În curtea Casei se organizează - din când în când - manifestări artistice - în 2019, Săptămâna muzicii Folk - Brăila.

Trecând pe lângă frumoasa - cum altfel - clădiri a Colegiului Economic “Ion Ghica” , ajungem în Grădina Publică/Grădina Mare din Brăila.

Trebuie să subliniez un lucru: nu știu cum se face (de fapt, știu, dar nu zic!) faptul că de multe ori ghida a spus: “Făcut/reparat/întreținut cu Fonduri Europene” !! Cinste edililor, care s-au gândit și la binele orașului, nu numai la... alte alea. Se pare că ei au moștenit o idee a vechilor armatori/localnici, care spuneau cam așa: “Fac bine orașului și oamenilor, pentru că pe ei și datorită lor mă bazez în prosperitatea mea” !!

Grădina publică (Grădina Mare) , (numită în sec. XIX Grădina Împărătească), am înțeles că a fost, și ea, reabilitată cu Fonduri Europene. Ne întâmpină încă de la intrare (ea, Grădina) cu flori, multe flori! La fel ca mai toată lumea, după ce admirăm frumoasa fântână arteziană, vizităm și noi punctele de atracție ale grădinii.

Castelul de Apă. A fost ridicat de un cunoscut arhitect, Elie Radu, în 1912, și alimenta jumătate din populația orașului. Inițial nu avea acea boltă din partea de sus, dar, pentru că, la un moment dat populația a crescut brusc, de la 30.000 la aproape 100.000 de locuitori, volumul de apă nu a mai fost suficient, drept pentru care a fost adăugată acea boltă. A tot trecut dintr-o “mână” în alta, fiind - la un moment dat un restaurant rotitor (!!), în final hotărându-se a fi reabilitat - cum altfel - cu Fonduri Europene, urmând a deveni obiectiv turistic, ce va urma să cuprindă un observator astronomic, un cinematograf și spaţii expoziţionale, precum și activarea vechii cupole rotative.

Foișorul din parc, sau Chioșcul de Muzică, este un monument istoric, construit în 1898, și este locul unde se desfășoară diferite manifestări - concerte de fanfară, cununii, dar este și un loc de relaxare.

Cascada cu statui, o cascadă unde, în anul 1894, au fost instalate două statui, un cioban și o ciobăniță, sculptate de Arturo Carrera, un renumit sculptor italian.

Casa Memorială Panait Istrati este un monument istoric, inființat cu ocazia aniversării centenarului celebrului scriitor. Este un mezeu, pe care nu l-am vizitat, dedicat ilustrului scriitor brăilean, pentru că acesta nu a avut o casă a lui, ca locuință. Având ca subiect unele opere ale lui, s-au făcut filme după nuvelele "Kira Kiralina", "Ciulinii Bărăganului", "Codin", "Balkán! Balkán! ".

Am coborât - și urcat la întoarcere - niște trepte, doar pentru a vedea cum arată intrarea într-una dintre sumedenia de galerii săpate de turci. Galeria este blocată pentru că s-a prăbușit demult, dar, prin prăbușire a creat un fel de vid care a făcut ca un depozit de cereale vechi de zeci de ani, să se păstreze intact!

Am vizitat și Biserica grecească “Buna Vestire” , care ne-a impresinoat prin măreția și bogăția ei! Greci, de!

Aici s-a încheiat turul nostru în frumoasa Brăila, oraș pe care - dacă îl vizitați fără un ghid - veți pierde multe!

Vacanțe multe și frumoase!

 

Web, aș avea rugămintea să inserați melodia la începutul reviewului. Mulțumesc frumos!

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de puiutea in 21.06.22 12:33:17
Validat / Publicat: 21.06.22 13:19:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.

VIZUALIZĂRI: 995 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Casa Matzukis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

liviu49
[21.06.22 13:34:24]
»

Fii sincer! A mai ramas o piatra necalcata de tine, sau vreo constructie nevizitata in Braila?

Ultima oara am fost in Braila in 2007 pentru un eveniment tragic in viata mea, dar pana in 1989 am fost cel putin o data pe luna. Si de la gara mergeam pe jos pana in centru, coboram pe langa hotelul Traian in port, ma reintorceam in centru si plecam, tot pe jos fie spre Galati, fie spre Lacu Sarat. Sa nu crezi ca ieseam din Braila, dar erau foarte multe cladiri vechi care imi faceau placere sa le vad.

webmasterX
[21.06.22 13:34:33]
»

Am uitat să scriu: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.06.22 14:11:00]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.06.22 14:15:04]
»

@liviu49: Cred că ar mai fi ceva, deși ghida noastră ne-a dus cam peste tot! Ea mai face și ture tematice, ale farmaciilor, ale caselor grecești, și altele, deci... timp să fie. Cum am mai spus, a admira doar arhitectura clădirilor... parcă n-ar fi complet fără cineva să-ți spună istoria acelei case, ce a fost, în ce s-a transformat în epoca comunistă și ce a devenit azi.

Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

mishu
[21.06.22 14:46:41]
»

@puiutea: Ati avut o ghida de toata isprava, cinste ei, astfel de persoane fac ca fiecare descoperire sa te bucure.

Eu una m-am bucurat de tot ceea ce a oferit istoria cu marile ei realizari, dar ceea ce este astzai prezent, oare ce istorie va oferi?

Minunata Braila, cinste inaintasilor, felicitari celor ce o locuiesc, felicitari si tie, votat cu mare drag.

Zoazore
[21.06.22 15:34:45]
»

@liviu49: Raspund eu: DAAA! Ar mai fi ceva mai multisor de vazut!

@puiutea: Ghida v-a dus in zona greceasca. V-a dus pe bulevardul Al. I Cuza care e zona evreiasca? V-a aratat Casa Constantinescu, prima casa neo-romana si cea mai mare si mai veche din Braila? La Biserica Catolica v-a dus?

Biserica Sf Nicolae a fost prima catedrala a Brailei. Biserica Greaca are doua hramuri: Buna Vestire si Izvorul Tamaduirii. Se zice ca e constuita pe un izvor, acum captat. In fiecare an se bate lumea pe apa de acolo. O dau la TV.

In P06 sunt bacurile care fac trecerea la Smardan, in Tulcea. P20, Cascada cu statui se numeste La Izvor. Acolo, tatal meu a cerut-o de sotie pe mama.

In Parcul Monument v-a dus? Banel Nicolita are un restaurant de mare bun-simt acolo.

Cred ca si eu am sarit multe. Mai trebuie sa citesc odata articolul!

zapacituPHONE
[21.06.22 16:08:25]
»

@Zoazore: ghidul adevărat este, după cum se vede, altcineva. Lui Nea Puiu i rămâne doar să-i tragă un "repetir" la escapadă, având-o în postura de ghid, pe colega ce viețuiește în frumoasa urbe dunăreană. Sigur nu-i vor mai scăpa obiective de văzut. Părerea mea...

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.06.22 16:48:27]
»

@Zoazore: Cred ca ne-ar trebui o săptămână să vedem tot! Ghida ne spunea ca face și tururi tematice, prin anumite zone! Ce sa facem, am mers și noi pe unde ne-a putut duce în 2 zile. Mulțumesc mult pentru completari, pentru ecou și pentru vot!

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.06.22 16:52:03]
»

@mishu: Ce sa facem, ne bucuram și noi de ceea ce a mai rămas. Mulțumesc mult pentru ecou și pentru vot!

ZoazorePHONE
[21.06.22 17:02:04]
»

@zapacitu: Și tu, că și @mishu, nu știu ce invitație specială așteptați. De fapt, eu am rugat toți prietenii AFA sa de de veste când vin la Brăila. Nu am avut mare succes până acum. Dar eu mai aștept.

zapacituPHONE
[21.06.22 17:11:42]
»

@Zoazore: draga mea, fii sigură că dacă am să fac traseu turistic de Brăila, tu ai să fi abordată de mine, personal. Cu scuzele de rigoare anticipate, nu am cum altfel să procedez, sunt convins că vei fi ca o carte deschisă. Odată te-am "citit", merg și cu ochii închiși, doar a nimerit orbu' Brăila, dar' mite un chior zăpăcit pus în temă. Săr' mâna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zapacitu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brăila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10061097145081 sec
    ecranul dvs: 1 x 1