ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Borșa — sau ce am mai văzut pe acolo...

TIPĂREȘTE URM de aici

În perioada cazării în Borșa am mai umblat puțin în „jurul casei” și în funcție de timpul disponibil am mai vizita câte ceva de văzut.

Despre Borșa

Al treilea oraș din județul Maramureș se află din punct de vedere geografic și coordonate gps aici 47°39′19″N 24°39′47″E la 673 deasupra nivelului mării (punct minim 617m punct maxim 823m iar centrul localității la 673 m)

Orașul care există din 1365 avea 27000 locuitori în 2011. Borșa dispune de un record de lungime de de-alungul șoselei. Sînt obișnuit cu localitățile lungi din țară și din postura de șofer nu le îndrăgesc deloc dar am fost foarte mirat să citesc că Borșa de-alungul șoselei are 52 km lungime.

Principala ocupație aici este exploatarea lemnului și turismul. Locul este cunoscut în țară și tot românul dornic de vizite turistice spune: „măcar o dată în viață”

Stațiunea turistică Borșa

La 10 km de centrul orașului se află stațiunea turistică Borșa. Locul este important atât iarna cât și vara datorită sporturilor de iarnă și datorită drumețiilor vara în toate anotimpurile fie pe Munții Rodnei fie pe Munții Maramureșului. O minusculă idee ne-am făcut și noi despre ce se poate face vara, am povestit data trecută aici vezi impresii

În rest am făcut o plimbare în stațiune, se pare că s-a construit mult, se găsesc locuri de cazare, locuri de luat masa sau păstrăvării. La Rustica de ex. unde mai scria că se poate mânca și pizza pe vatră am văzut terasele pline semn că ar fi ok din punct de vedere gastronomic. Acolo am parcat și de aceea am remarcat locul. Sînt sigur că mai sînt și altele. Urcând cu telescaunul am observat pe versantul vecin o telegondolă. Aceasta este o instalație de transport pe cablu mult mai tânâră decât telescaunul care este construită în 1982. Telegondola a pornit prima dată în decembrie 2021 încă nu are un an de funcționare. Orarul de funcționare este 10.00-17.00 dar în lunile iulie-august 9.00-18.00. Urcarea durează 7 minute și costul este identic cu cel al telescaunului, mai exact urcare/coborâre adult/copil 40/25 lei doar urcare sau coborâre 25/15 lei.

O biserică de lemn acoperită cu șindrilă și turnul ascuțit specific lăcașelor de cult maramureșene se înalță lângă parcare, șosea și stație de autobuz. Se numește Biserica de Lemn, a nu se confunda cu cea veche din 1700 din centru care se cheamă la fel „Biserica de lemn” . Am remarcat construcția tradițională și pictura din micuțul interior.

Biserica de lemn Sfinții arhangheli Mihail și Gavril am văzut-o după ce ne-am întors spre partea centrală a Borșei. Aceasta datează din 1700 dar s-a reconstruit în 1717 deoarece tătarii au distrus-o bănuiesc incendiat-o. Am remarcat pictura valoroasă. Cimitirul se află lângă ea ca și la cealaltă biserică văzută.

Băile Borșa sau„Mina Borșa” este localitatea componentă de fapt lipită de orașul Borșa, se scrie că este o stațiune balneo-climaterică de interes local. Am mai citit că există și izvoare de apă minerală cu efect curativ pentru diferite afecțiuni. Din punct de vedere turistic alte pârtii de schi am văzut în zona Băii Borșa. Am străbătut Băile Borșa până la cel mai înalt punct, scrie că ar fi 850 m. Un micuț obiectiv turistic ar fi Biserica romano-catolică Sf Francisc de Assisi construită în 1925.

În drum spre Moisei am făcut opririle la Monumentele Eroilor din Borșa și Moisei. Ansamblul de obeliscuri de piatră din Borșa s-a ridicat în 1918 în memoria celor 152 eroi decedați în primul război mondial. Eroii sînt militari mobilizați din zonă care au luptat și au murit în războiul mondial.

Dar Monumentul eroilor din Moisei comemorează victimele altei întâmplări nefericite o crimă de război în care au fost uciși 31 locuitori din Moisei în 1944. Monumentul este format din figurine sculptate din lemn. Tot pe partea stângă a drumului național dinspre Borșa se află și acest monument.

Moisei

Comuna Moisei se află între Borșa și Vișeul de Sus. Astfel vizita era inevitabilă fiind atât în drumul meu spre casă cât și spre mocănița din Vișeu, noi am trecut de 4 ori prin Moisei de 2 ori la drumul de la/spre casă și de 2 ori la/dinspre Vișeu. Așezarea este a fel de bătrână ca Borșa 1365 scrie pe documente. geografic cu numerele sale de gps se află aici 47°39′14″N 24°33′2″E mai exact la 5 km de Borșa. Locuitori sînt mai puțini cca 9000 dar turiștii mai cresc acest număr în sezon. Ocupația locuitorilor la fel ca în Borșa și de fapt în toată zona este exploatarea lemnului, și confecționarea portului popular o îndeletnicire a părții feminine dintre locuitori dar și alte produse din această ramură textilă

Mânăstirea Moisei

Am dedicat o oră vizitei mânăstirii. Poartă hramul Adormirii Maicii Domnului și datează din 1600. Accesul se face din sat iar așezarea monahală o găsim în plină natură pe un platou cu priveliște spre Munții Rodnei deasupra comunei. În afară de biserica veche din 1600 restul ansamblului de clădiri este mai nouă. Astfel după ce am admirat peisajul din jur am intrat pe Poarta Mânăstirii care a fost construită în 2008. Împrejmuirea este din piatră dar la fel destul de recent construită.

Din punct de vedere istoric piatra de temelie a mânăstirii a fost depus de către familia Moise Coman în 1599, familie de credincioși din Moisei și considerat ctitor.

Urmează o alee mărginită de flori și vegetație decorativă. Biserica mare cea construită ulterior nu este chiar așa de nouă datează din 1911. Foarte interesant din punct de vedere turistic și nu numai este cea veche din 1600 restaurată ulterior în 2011. Sfințirea a avut loc în 1672 pictura originală este din 1699. Biserica nouă din 1911 este construită în stil arhitectural neo clasic fațada pictată cu scene biblice și cu sfinți și cu cele 4 coloane de piatră am găsit-o interesantă din punct de vedere arhitectural și impunătoare. Lăcașul de cult a fost construită de episcopia greco-catolică Cluj Napoca-Gherla iar ulterior în 1948 acest cult devenind interzis a revenit bisericii ortodoxe române să continue întreținerea clădirilor.

Și altarul de vară cu turla ascuțită și acoperită cu șindrilă este opera meșterilor maramureșeni în lemn. Nu am aflat de când există dar după observare pare să fie o construcție nouă. Din altarul deschis se poate vedea peisajul din jur. Ansamblul monahal este completat de clădirile administrative și chiliile.

O dată cu vizita mânăstirii am încheiat excursia noastră în Maramureș și ne-am îndreptat spre casă. Nu ne-am mai încadrat în timp pentru o vizită la Muzeul Rădăcinilor un obiectiv care nu se află chiar aproape de centru. Sînt convins că merită s-o vezi și am citit ceea ce s-a scris inclusiv pe AFA despre acest muzeu. Ce ar mai fi de făcut în zonă? Dacă stați bine cu răbdarea citiți cum am biruit eu mocănița aici: vezi impresii

Excursii frumoase vă doresc în continuare și vouă.


[fb]
---
Trimis de AZE in 25.09.22 21:21:34
Validat / Publicat: 26.09.22 08:02:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.

VIZUALIZĂRI: 3282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Munții Rodnei-vedere dinspre stațiunea turistică Borșa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.09.22 18:19:59]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borșa și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059900045394897 sec
    ecranul dvs: 1 x 1