ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Arhitectură și mare - Prin satele Peninsulei Bodrum

TIPĂREȘTE

În timpul documentării pentru vacanța din Bodrum am citit și vizionat fotografii și despre câteva porturi și localități mai mici, dar pitorești ale peninsulei.

Astfel că într-o după amiază un pic mai noroasă am pornit într-un periplu pe coastele scăldate de mare. Șoseaua, cu câte o bandă de mers pe sens, arată bine și urmărește în multe locuri linia țărmului oferind câteva puncte de belvedere frumoase. Sunt și indicatoare destul de multe. Din autogara centrală din Bodrum pleacă microbuze spre toate aceste localități, cred că la fiecare 10-15 minute.

Prima oprire a fost în satul Torba, format din câteva cartiere aruncate pe coastă și un mic port la mare. Câteva yahturi elegante erau ancorate vis a vis de vase pescărești înțesate de plase pentru pescuit. Un turc arătos cu musteață mânuia cu iscusință un ac reparând o plasă de pescuit. Portul era străjuit de vile tipice cu etaj, înconjurate de multă verdeață și flori felurite. Turnul semeț al unei moschei se ițea deasupra caselor. Într-un capăt de port străjuia o cisternă albă de apă, făurită din piatră, simbol prezent în multe locuri din peninsulă.

Urmează o localitate ceva mai mare, Yalikavak. Aici rețeaua stradală e mai dezvoltată, trebuie să cauți portul (liman) și un loc de parcare (cu plată ori fără – 5 TL). Terasele aflate direct pe chei sunt drăguțe, turci simpatici încercând să te atragă să mănânci la ei ori să bei o cafea. După terase se află și o bucată de plajă, nisip cu pietriș parcă, dotată cu umbreluțe și șezlonguri. Portul este ceva mai dezvoltat având mai multe secțiuni: pescăresc, de agrement și industrial. În apă, pe pereții cheiului – o grămadă de arici de mare simpatici... hi, hi, hi. De-a lungul falezei este și un parc drăguț, două ansambluri statuare, o moară de vânt, bănci, toaletă publică. Pe străduța de lângă chei e un mic bazar, de fapt o stradă comercială cu magazine pe ambele părți – suveniruri, textile, dulciuri, sticlărie, pictură, etc. Nu lipsesc nici de pe această stradă localurile de servit masa ori ceaiul – foarte pitorești. Prețurile sunt sensibil mai mici față de Bodrum.

După alți kilometri parcurși printre sute de căsuțe albe înșirate pe dealuri ajungi într-un port cu un aspect rural pregnant – Gumusluk. Cu toată aparenta sărăcie afișată de locuri pitorescul e mai presus de toate. Paradoxal în capătul străzii ce duce la port e o parcare foarte mare, amenajată cu barieră și citire automată a numărului mașinii (5 TL ora). Tot țărmul e plin de terase plasate exact pe malul mării, majoritatea cu specific pescăresc – prețuri afișate destul de măricele. Am găsit acolo un fel de cofetărie-patiserie cu produse excelente. Simpatici sunt copacii plasați în apă și plini cu un fel de tărtăcuțe uscate, tărtăcuțe ce îndeplineau și rolul de veioze ori lampioane la multe terase. Frumos pictate aceste tărtăcuțe se vindeau și ca suveniruri. În larg erau ancorate mai multe vase; există și un mic port. De lângă aceste terase se poate traversa, prin apă, către Insula Iepurilor, aflată la 50-75 m de mal. Apa ajunge maxim până la genunchi; pe insulă se află câteva vestigii arheologice.

A urmat incursiunea în Ortakent, localitate aflată în interiorul peninsulei. Am ținut să mă opresc aici deoarece în localitate găsești câteva clădiri de piatră, cu parter înalt și creneluri, ferestre doar la etaj – așa-numitele kule - turn (cule în românește – una din ipoteze fiind că aceste modele de case fortificate construite de boierii români ar fi preluate de la turci). Am văzut 3 asemenea exemplare de arhitectură, locuite încă. În una din ele ar fi fost la un moment dat chiar un hotel și un restaurant.

Dacă în una din zilele sejurului la Bodrum aveti parte de ceva norișori, și nu numai, merită să faceți o incursiune în circuit prin aceste localități – nu sunt mai mult de 50-60 km.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.06.14 16:24:36
Validat / Publicat: 17.06.14 20:41:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Trecerea spre Insula Iepurilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bodrum și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043469905853271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1