ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce vizitam in Bodrum?

TIPĂREȘTE

Am petrecut un sejur deosebit anul acesta in Bodrum. Desi orasul nu are nici pe departe forfota, abundenta, prea-multul Antalyei, vizitarea Bodrumului va va lasa cel putin o impresie placuta.

Am vazut ca au mai scris colegii mei de la AFA ba despre una, ba despre alta. Am sa enumar tot ce e de vazut in zona si apoi decideti voi ce merita, ce va trezeste interesul si ce vi se potriveste.

Ca informatii generale, Bodrumul este situat la 35 km de aeroport, fiind atat o statiune turistica cat si un port. Aici s-a nascut Herodot, parintele istoriei - pe vremea cand orasul purta denumirea de Halicarnas (Halikarnassus). Tot aici se afla una dintre cele sapte minuni – Mausoleul – despre care voi detalia in randurile urmatoare.

Ce este de vazut?

- CASTELUL BODRUM - Castelul Sf. Petru sau Petronium- construit intre 1402 si 1437, de catre Cavalerii Ospitalieri (Cavalerii ordinului Sf Ioan). Pretul unui bilet de intrare este de 20 YTL pentru adulti, copiii- gratuit. (Atentie! Nu accepta decat lire, n-au cititor de card.) Vizitarea lui dureaza cam 2 ore- cu tot cu poze. Traseul este marcat prin sageti verzi si rosii, pe jos, pe aleile pietruite. Zidurile cetatii sunt strajuite de mai multe turnuri care poarta denumiri distincte - Italian/French/English/German Tower, Snake Tower, Passage Tower, Harbour Tower, Commander Tower. In incaperi cu diferite destinatii- printre care si bucataria, capela, temnita, baia turceasca- puteti admira exponate originale sau restaurate, precum monede, bijuterii, vase de lut, etc. Intrarea este premisa pana la ora 18,00, iar luni este inchis.

Langa castel se afla un centru de informare turistica- in cazul in care aveti nevoie de putin ajutor. I

- MUZEUL de ARHEOLOGIE SUBACVATICA - se afla in incinta castelului si poate fi vizitat de catre oricine a platit bilet pentru castel (20 ytl- adulti, copiii-gratuit, ). Acest muzeu este cel mai mare dintre muzeele de profil din lume si este unic in Turcia. Inauntru puteti vedea o jumatate dintr-un vas naufragiat, precum si diferite obiecte vechi, descoperite in mediul subacvatic.

- Morile de vant - “WINDMILLS” – sunt simbolul orasului Bodrum. De aceea, in bazare, veti gasi de cumparat astfel de mori, in diferite dimensiuni. Au fost utilizate pentru macinarea fainii, acum fiind restaurate.

- POARTA ORASULUI - “Myndus (Myndos) Gate” - una din cele doua, construite de regele Mausolus. Este tot ce s-a pastrat din zidurile Halicarnasului.

- THE MAUSSOLEUM - turnul dreptunghic, din marmura, finalizat de Artemisa pentru sotul ei (care ii era si frate), regele Mausolus al provinciei Caria. Finalizat- pentru ca regele insusi incepuse constructia, dar a murit fara sa apuce s-o vada. Se spune ca abia peste 4 ani au reusit constructorii sa duca la bun sfarsit lucrarea care avea sa devina una din cele sapte minuni ale lumii. Viata mausoleului a fost de cateva sute de ani, pana in jurul anului 1494, cand, zidurile macinate de cutremure si intemperii au fost transformate in pulbere, din ordinul Cavalerilor din Rhodos. Sarcofagul familiei regale a incaput pe mainile hotilor, toate bogatiile fiind pierdute pe vecie. In Muzeul Britanic din Londra (British Museum) se afla cateva dintre statuile descoperite de arheologi, printre care cele ale regelui si reginei.

- cisternele de apa - poate va intrebati ce este cu cupolele alb-gri pe care e imposibil sa nu le intalniti in zona. Acestea sunt la tot pasul, in numar mare- peste 100- si au fost construite in timpul imperiului otoman.

-PEDASA - ruinele orasului, care dateaza din anii 500 e. n. - aici inca se fac sapaturi arheologice.

- Muzeul pescarului din Halicarnassus

- Turnul otoman - construit in 1775, pentru protejarea ambarcatiunilor si a zonei maritime aferente Bodrumului de atacurile piratilor.

- TIGER TOWER - Turnul Tigrului - construit in timpul regelui Mausolus, in fata portului, in scopul de a-l proteja.

- Teatrul antic (amfiteatrul) - situat pe partea dreapta a strazii principale, directia Turgutreis. Acesta dateaza din anii 400 e. n. - din timpul regelui Mausolus, avand o capacitate de peste 5000 de locuri si fiind foarte bine conservat. Impresionant!

- Casa memoriala a lui ZEKI MUREN- un cunoscut cantaret turc.

- BAZARUL din centrul orasului Bodrum - este deschis pana tarziu, in noapte. Doamnelor, neaparat trebuie luate la pas stradutele inguste, cu sens unic, din centru! Cum sa spui ca ai fost in Turcia si nu te-ai targuit cu turcul?! Mai ales cand intalnesti comercianti care stiu romaneste… Eu, una, nu pot sa va spun cata bucurie simt cand aud alte natii vorbind limba romana!

- daca nu suportati caldura, va e dor de un mall sau pur si simplu doriti sa faceti cumparaturile intr-un mod mai... elegant, puteti merge in OASIS - un hyper centru comercial, situat pe strada principala - cea care duce spre Turgutreis. In incinta acestui complex se gaseste un al doilea centru de informare turistica. In rest- magazine de imbracaminte, firme de turism, cinematografe, 3 banci (una dintre ele era ING Bank), magazine pentru copii, farmacie, bowling, restaurante, loc de joaca pentru copii, etc.

- puteti opta pentru excursii cu barca in locuri deosebite sau pentru o calatorie cu autocarul catre Turgutreis sau Pamukkale. Nu va grabiti sa acceptati ofertele celor care va abordeaza la hotel! In oras veti gasi aceleasi excursii la jumatate de pret, in aceleasi conditii. (Negociati oriunde mergeti!)

Orasul nu este foarte mare - il traversati pe jos in 30-35 de minute, DACA nu va opriti nicaieri. (Stiu, practic este imposibil…!)

Daca sunteti cu masina, veti gasi numeroase parcari amenajate – in mod special in zona portului - unde costurile sunt de 15 YTL pentru 3 ore. Ce mi s-a parut deosebit este faptul ca trebuia sa lasi cheile autoturismului la agentul de paza… Dar n-au fost probleme de alta natura. ;)

Si daca toate acestea nu v-au potolit pofta de a vizita locuri incarcate de istorie, va recomand sa va mutati atentia catre urmatorul oras deosebit din zona - Turgutreis - aflat la 18 km de Bodrum.

Vacante frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de silvia tudoran in 31.07.12 14:37:53
Validat / Publicat: 31.07.12 15:38:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8362 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Harta cetatii Bodrum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[31.07.12 14:39:49]
»

Va adresez rugamintea sa atasati review-ului o romanta a lui ZEKI MUREN, "Bulamazsin"- http://www.youtube.com/watch?v=W2AvJItyfHk&feature=related

webmaster
[31.07.12 15:41:17]
»

Aaugat videoclipul indicat ca ilustratie pentru reveiw.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

doina74
[26.06.13 12:07:08]
»

@silvia tudoran: multumesc pentru detalii; sunt foarte utile! abia asteptam sa mergem in vara asta.

adri-nico
[30.03.17 22:59:11]
»

chiar daca e mai vechi, articolul e util.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, doina74, silvia tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bodrum și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071199178695679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1